Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 21 februarie 2005

  Stirile TVA aici

  • Dupa aproape un secol de functionare; Prima reparatie capitala la orga Bisericii Minoritilor

Dupa aproape un secol orga de la biserica catolica va intra in reparatiiBiserica Parohiei Romano-Catolice, construita de Ordinul Minoritilor in primii ani ai secolului trecut, fascineaza, la serviciile divine oficiate aici, printr-un element de civilizatie sonora, am numit orga. 
Ea impresioneaza ascultatorul prin sunetul pregnant, peremptoriu, ca si prin diafane, angelice acorduri. 
Exista in Arad si altele asemenea, care, insa, nu beneficiaza in aceeasi masura de elementul spatiu, ca aici. 
Si pentru ca nimic nu scapa de coltii lui Cronos, a venit vremea reparatiei.
Orga a fost construita in anul 1912, la Budapesta, de Rieger Otto, cu numarul de opus 1726. 
Un instrument asemanator poseda Filarmonica din Targu Mures iar al treilea existent la noi in tara se afla la Satu Mare, pana a fost si distrus in timpul razboiului. 
In Transilvania si Banat se intalnesc frecvent orgi purtand marcile Wegen-stein sau Dangl, acesta fiind cunoscut si ca fabricant de armonii.
Din examinarea unui cunoscator se pare ca orga a fost construita pentru o sala de spectacole si nu pentru biserica, lucru dedus din compozitia registrelor. 
Este o orga romantica de tip pneumatic, are circa 2400 de tuburi, 40 de registre sonore, plus registrele de cuplare si doua combinatii libere de registre, utile pentru concerte. Orga maricica, spun cunoscatorii. 
Inainte de reparatie functiona cu un sfert din capacitate. 
Instrumentul poate fi considerat drept unicat, deoarece tevile din fatada ale principalului sunt, in general, din zinc, pe cand la aceasta sunt din staniu.
Aici au cantat o serie de personalitati ale vietii muzicale aradene: pater Karacsony, pater Mezei, profesorul Antoniu Cilling (unul dintre fondatorii scolii de muzica aradene), Iosif Berki, dar si invitati Michel Robert, organistul de la Notre Dame din Versailles sau profesorul de la Academia de Muzica din Varsovia Andrej Chorosinski, care a prezentat in doua zile consecutiv, recitaluri cu program diferit.
Restaurarea va fi efectuata de Papp Zoltan de la S.C. Panship SRL din Odorheiu Secuiesc. Orga se demonteaza si se transporta la atelier. 
Costul reparatiei nu se poate stabili decat in momentul demontarii, in orice caz ea se situeaza intre 15000-20000 de euro.
Lucrarile se estimeaza a se finaliza in jurul datei de 15 august si orga va fi consacrata in cadrul unui serviciu pontifical, savarsindu-se o slujba speciala, in acelasi timp, cu caracter de concert. 
Un moment pe care il asteptam, o reparatie ce poate asigura inca un secol de functionare optima.

Dana Todor - Adevarul

  • Deschiderea cabinetelor parlamentare creeaza concurenta intre alesi

Firmele fostilor parlamentari inca nu au fost inlocuiteParlamentarii de Arad sustin, la unison, ca judetul nu a mai avut demult o asemenea echipa unita, care sa faca lobby pentru problemele pe care locuitorii si administratia locala le aduc la cunostinta.  
Daca in ceea ce priveste dialogul cu edilii lucrurile sunt mai simple, contactul cu cetatenii, prin intermediul cabinetelor parlamentare lasa, pe alocuri, de dorit.
Cu lacatul pe usa
In urma cu aproape doua saptamani, patru parlamentari au primit, din partea Consiliului Local, sedii pentru instalarea cabinetului. Nici unul dintre ei insa nu s-a grabit sa deschida usa aradenilor, in toate cele patru locatii simtindu-se din plin lipsa "stapanului".
Senatorului Dan Ungureanu i-a fost repartizat fostul cabinet al deputatului Mihaela Muraru-Mandrea, pe strada Episcopiei. 
O privire aruncata la fata locului ne-a dezvaluit un spatiu lasat aproape in paragina.  
Desi nu comenteaza in mod direct, parlamentarul spune ca, din punctul sau de vedere, "lucrurile se impart in doua aspecte. Pe de o parte obligatia Consiliului municipal de a-i pune la dispozitie un spatiu civilizat, cu un grup sanitar corespunzator, iar pe de alta parte investitiile pe care orice ales le face, raportat la mobilarea sediului sau alte asemenea aspecte".
Senatorul spune ca zilele viitoare va deschide biroul, inaugurandu-l printr-o conferinta de presa, in care lucrurile sa fie spuse pe nume.
Firmele "fostilor" nu au fost date jos
Consiliul local a repartizat parlamentarilor Aurel Ardelean si Gheorghe Chiper spatiile de pe strada Horia nr.2. 
Nici aici alesii nu au intrat in posesie, pe usa de intrare fiind prezente inca "firmele" fostilor: senatorul Sergiu Nicolaescu, senatorul Avram Craciun si deputatul Dorel Zavoianu. 
Ce e drept, calea de acces spre birouri a suferit o usoara imbunatatire, mizeria, molozul si deseurile adunate morman disparand de pe scari.
Judetul, in preferinte
Deputatul PD Costel Igas a primit, din partea Consiliului Local, cabinetul fostului deputat Dan Ionescu, situat in cladirea PSD. De pe usa au disparut inscriptiile cu datele fostului parlamentar, insa cam la atat se limiteaza interventia, pentru moment. 
Acesta spune ca abia sambata a semnat contractul de intrare in posesie, asa ca in scurt timp va incepe lucrarile de amenajare. 
Daca in municipiu acesta a ramas in urma, deputatul  si-a inaugurat, impreuna cu senatorul Iotcu, la Lipova, primul cabinet parlamentar din teritoriu. 
Cei doi impart un birou in cadrul sediului filialei locale si sustin ca problemele ce vor fi semnalate vor intra cu prioritate in atentia lor.
Instalare mai usoara in sediul partidului
Alesii care s-au instalat in sediile partidelor pe care le reprezinta nu au avut atata bataie de cap cu amenajarea, instalarea in posesie sau deschiderea cabinetelor. 
Lucrurile aici au decurs foarte rapid, parlamentarii avand program de audiente, birouri bine dotate si placute care informeaza aradenii unde si cand pot veni sa-si spuna pasurile.  
In aceasta situatie sunt deputatul Bogdan Cantaragiu, al carui sef de cabinet poate fi gasit la sediul PRM intre orele 10-14, si care si-a montat deja si o casuta postala pentru primirea de scrisori, deputatul UDMR Kiraly Adras, care are sediul in imobilul Uniunii, pe strada Alecu Russo si al carui sef de cabinet, la fel, poate fi gasit in acelasi interval orar. 
Liberalii Titus Gheorghiof si Mihai Calimente si-au amenajat, profitand de redefinirea spatiului partidului, niste cabinete moderne, unde sefii de cabinet pot fi in permanenta consultati, iar deputatul Lia Ardelean are, de asemenea, spatiu in cadrul partidului, programul secretarului fiind zilnic, de la 10-14. 
Senatorului Nicu Iotcu i-a fost repartizat un spatiu in sediul PD, seful de cabinet preluand problemele cetatenilor.

Mihaela Ozarchevici - Observator

  • Legea tineretului

Deputatul Constantin Igas este interesat de problemele tineretuluiLegea tineretului si finantarea organizatiilor neguvernamentale sunt cele mai importante probleme cerute in acest moment de tinerii aradeni.  
Zeci de tineri au discutat despre problemele cu care se confrunta dar si despre modul in care se pot afirma in societatea romaneasca. 
Intalnirea a fost organizata de deputatul Constantin Igas care a dorit sa cunoasca toate problemele generatiei tinere. Deautatul aradean vrea sa faca mai multe amendamente la legea tineretului. 
Tinerii din Arad sustin ca partidele politice si autoritatile locale le ofera drepturi doar pe hartie. 
Un exemplu il reprezinta terenurile acordate tinerilor pentru constructia de locuinte. 
Majoritatea celor care primesc terenuri, nu au posibilitati financiare pentru introducerea utilitatilor sau pentru finalizarea constructiei unei case. 
In cadrul intalnirii, tinerii s-au mai plans si de prevederile proiectului de lege care se refera la tineret, unde, finantarea unor programe este extrem de centralizata. 
La discutii au participat reprezentanti ai mai multor organizatii neguvernamentale si ale partidelor politice.
Toate propunerile facute de tineri in cadrul intalnirii vor fi prezentate in plenul parlamentului de deputatul Constantin Igas.  
Acesta suscine ca o lege care priveste tineretul nu poate fi adoptata fara consultarea celor pe care ii reprezinta. 
Deputatul Constantin Igas sustine ca va mai organiza astfel de intalniri tematice pentru a afla problemele cu care se confrunta diferite categorii sociale.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Ne-au luat-o inainte! - Animalele aradenilor, libere spre Uniunea Europeana

Vitele aradenilor au cale libera spre UEZeci de mii de bovine si sute de mii de caprine, ovine si porcine din judetul Arad vor deveni "animale ale Uniunii Europene", odata cu finalizarea actiunii de crotaliere care a demarat la nivelul Directiei Sanitar Veterinare Arad. 
Directorul institutiei, dr. Sorin Iercan, ne-a declarat ca, deja, au fost achizitionati crotalii (inele aplicate la urechile animalelor pentru luarea in evidenta a acestora), clestii cu care vor fi aplicati si pasapoartele, urmand ca, in aceste zile, sa se finalizeze si procesul de dotare cu calculatoare (cu terminal internet) pentru toti cei 70 de medici veterinari din judet. 
"Lunar, toti acesti medici, la care se adauga si cei zece inspectori zonali (care au primit deja calculatoare), vor fi platiti de stat pentru activitatea de crotaliere. Vreau sa mentionez faptul ca proprietarul de animale nu trebuie sa plateasca nici un ban, aceasta activitate fiind subvenjionata de Stat. Dar, este foarte important sa stie ca nu vor beneficia de subventii daca nu detin animale crotaliate".
De mentionat ca un medic veterinar va primi 80 de mii de lei pentru o crotaliere la bovine si ceva mai bine de
zece mii de lei pentru porcine, caprine si ovine. Conform negocierilor pe care Romania le-a avut cu Uniunea Europeana, aceasta actiune trebuie sa se finalizeze pana pe data de 30 iunie.
"Daca vom termina la temen, atunci vom primi mai multi bani pentru acest sector" - concluziona dr. Sorin Iercan, directorul Directiei Sanitar Veterinare Arad. 

Dacian Don - Agenda zilei

  • Expozitia Foto Club Arad – "Orbitor aradean". - Amprenta (artistica) digitala cu bataie lunga

Expozitia de fotografii "Orbitor aradean" a trezit interes din partea vizitatorilor - Virtual Arad News (c)2005Desi ravasirea geroasa din ultimul timp a intors lumea in case, membrii foto clubului aradean au iesit la iveala - asemenea primilor ghiocei – cu o noua expozitie de fotografie pe tema libera, intitulata sugestiv "Orbitor aradean", la doar cateva saptamani de la ultima expozitie a "Salonului de iarna".
Impatimitii Clipei imortalizate in arta glisarii imaginii pe pelicula fotografica au avut (din nou) prilejul sa-si bucure ochiul si sufletul cu imagini socant/suave – deloc aduse din spatii astrale, necunoscute; sunt locurile si oamenii pe langa care trecem zi de zi, frumuseti (ne)muritoare descoperite de ochiul inzestrat al artistului fanatic in dezgolirea brutala / blanda a Clipei in culoarea si adevarul ultim. 
In urma prezentarii inconfundabile facute de criticul de arta Dan Lazarescu, toti cei prezenti au trecut la... devorarea vizuala a expozitiei.
Lumina proaspata a petalei solare
Kristian Varjasi – este acel manuitor al lentilei fotografice trimisa in secret, spre izvorul luminii, dublat de inteligenta subtila a mesajului. 
Revelatoare este lucrarea numita "Familia soarelui" in care o papadie imensa iti intra de-a dreptul in ochi, ingalbenindu-te, facandu-te sa simti prospetimea aurului pur risipit in cercul petalelor, facand, prin modul de "prindere" in imagine, ca fragila floare sa para o imensa catedrala solara, aducatoare de pace, puritate si armonie. 
La fel de sugestive sunt lucrarile "Ferestre" – prinse intr-un unghi aproape imposibil sau cea intitulata "Trepte" – un fel de pietre in culori stranii, care nu pot duce decat intr-o penumbra a pasilor pierduti spre mister.
Vernisaj foto - un moment de meditatie - Virtual Arad News (c)2005Joc…secund de culoare si imagine
Dan Rusu – este in cautare de noi jocuri si alaturari luminoase, peisaje si imagini in care realul aluneca in suvoiul clar al mesajului. 
Daca lucrarea "Pubertate" este un joc simplu si pur, asemenea copilariei - extrem de sugestiv - intre mici bucatele de gheata si o inimioara rosie, "Pastel" si "Luminis" sufera (pozitiv) de o schimbare de tehnica; pestii de pe fundul marii (acvariului) sunt luati prin grosimea sticlei, imaginea finala fiind cerul de deasupra bolului; pestii sunt pete de culoare, estompand stridentul real, dand acvariului senzatia de revarsare statica in spatiu. "Luminis" pare un peisaj ireal – chiar este!– "sters" de tehnica artistului doritor de a trimite imaginea (si) intr-un spatiu virtual. 
Un fotograf impins mult de curiozitate si mania aranjamentelor, pentru a obtine efectul dorit.
Pelicula la "minusuri" inalte
Frederic Barlabas – inainteaza diafan in "maretia frigului". Gerul naprasnic al iernii a inghetat lucrari datatoare de fiori…reci: "Minus 22", "Iarna 2005" – lucrari care (re)aduc in fiinta privitorului, malul Muresului ravasit de gheata si zapada albastrie sub un cer oteliu. O frunza vesteda, de un cafeniu-prafos, tremura incert in aerul inghetat. Lumina obiectivului a inghetat si ea in liniile fine ale particulelor de zapada tivind in alb taietura aspra a gerului. O frunza care defineste tristetea, melancolia, moartea anotimpului de dinainte, toamna. "Cascatul" nu este deloc o lucrare care sa te predispuna la plictiseala; un trunchi de copac taiat aproape de pamant, miezul larg al inelelor fiind intregit de zapada, lasand sa "vorbeasca" doar buza rotunda a fostului copac: un imens cascat. Iata cum, in mod atat de simplu, natura defineste, prin mijloace naturale – cat de (in)suportabila este, uneori, viata pe pamant.
Erotism straluminat
Filip Rotaru – isi instapaneste tehnica spre creatia imaginii fotografiate, pe care o detaliaza, obsesiv, pana la dezmembrarea fizica a culorilor, intrand, fara teama vreunei pastise – in lumea artei pictate. Daca bustul gol al femeii este luminat de la crud spre bland, sugerand palpabilul, daca marul aproape "pictat" adanceste sugestia de fecund nedefinit, etern, risipit in logica imbatabila a frumusetii Vietii dezgolite de orice artificiu, lucrarea "Rapsodie" , de fapt "Rapsody in blue"- o femeie goala pervertita in turcoaz intra in mrejele rapsodiilor, oricare  ar fi acestea, anotimp, eros, viata. 
Obiectivul fotografic este din ce in ce mai interesat de cea care a adus viata pe pamant si o eternizeaza: Femeia.
Peisaj la "Orbitor aradean" - Virtual Arad News (c)2005Revelatie in patru puncte cardinale
Matei Kurucz – absolut uluitor, artistul scoate din cutia magica fotografii socante prin adevar, frumusete, mesaj trimis direct spre suflet – dar cu infinita suavitate. Lucrarile sunt multe, risipite cu generozitate, ca niste perle pe care mirabilul sau creator le ofera spre bucurie, curatie, sfintenie, aducere aminte a faptului ca traim pe un pamant al bunavointei divine; Om si Natura sunt inlantuite in aura luminoasa a binelui si raiului primordial. Este mesajul sublim pe care valorosul si mult prea modestul artist ni-l transmite cu atata gingasie si tandrete. Lucrarile sunt deosebite, stralucitoare prin expresie, lumina, unghi, idee fotografica. Alegem la intamplare imagini din Dubrovnic "Portul vaporaselor" port in care ajungi, real, in doar cateva secunde, simtind apa, aerul, oamenii, vantul. 
Aceeasi senzatie pentru "Fortareata marii" sau "La poalele statuii", unghiuri genial alese pentru a reda importanta fiecarui element al imaginii intrate in obiectiv. "Popas la rascruci" , iata si lucrarea definitorie in care artistul "intra" cu adevarul si crezul sau artistic in imagine. 
Este splendoarea unui suflet deosebit de curat, rastignit (si) vizual in Natura lui Dumnezeu. 
Fiori tulburatori in fata unei bijuterii, "Sub pojghita", in fapt, niste crengute cu macese inghetate in lumina unei dimineti insorite de iarna. 
"Fata cu trei picioare" – lucrare in alb/negru in care candoarea/jocul din scorbura rupe sufletul obosit, harsait – din lumea terna, aducandu-l in zbor spre simplu si curat, samburele de nemurire dinspre care ne departam… "Contralumina" – peisaj de iarna, ciudat, straniu, intunecat in lumina, personalitatea artistului, probabil. Kurucz, o adevarata revelatie artistica, in plina ascensiune.
Pe drumul artei - nelinistit, diafan, violent, ravasitor
Nelu Scripciuc – un artist tanar deja foarte cunoscut, cu mai multe expozitii la activ. 
O tinerete artistica in continua cautare si vizibil progres. Imaginea "Infernului"  izbucneste violent, prinzand cu repeziciune intreaga lupta a apei cu focul, fumul gros, inecator, ruina care se chirceste chiar in fata ta. 
Forta,  violenta vietii in care traim este "stinsa" brusc, floral, in care doar culoarea (rosu, violet) mai aminteste de tensiunea si vibratia lentilei menite sa fure Clipa. 
"Hibernala" la "Orbitor aradean" - Virtual Arad News (c)2005 Acea Clipa pe care tanarul artist o urmareste obsedant. Iata lucrari care dezgolesc secretele toamnei: "Profunzime autumnala", frunze si flori coltoase "crapa" in apogeul rosului sangeriu, "Gheizer"- explozia violet a unei corole imense, "Armonie", obsesia artistului pentru Frumos(ul) desfacut in miliarde de combinatii, "Flori de gheata" sau "In bataia vantului", intr-adevar, clipe eterne, unice totusi, in vesnica lor trecere. "Papadie" – fantana arteziana de la UTA – incununeaza, lichid, bulversarea culorilor in spatiul fotografic. 
Iesita din tipar ramane "Privire spre cer", un ochi de femeie imens, reprezentat in plan sec, incolor, luminat de un verde taiat de greutatea cerului spre care priveste. "Sfarsit" pare o suprafata intunecata de apa, pliata, in care rasar, din cand in cand, ridicaturi nedefinibile de culoarea lutului ars. 
"Fiecare intelege ce simte" – incheie, sibilinic, artistul. Tensiunea mesajului vibreaza (si) dupa ce ai trecut de lucrare, in gand. Nelu Scripciuc, pe spirala Artei, tot mai ravasitor in imagini, tot mai profund.
Exotism cu inflexiuni proprii
Zoltan Böszörményi – artist amator (inca) promitator si interesant, din ce in ce mai indragostit de planeta pe care paseste. Ochiul flamand si curios  cauta mereu imagini – cati dintre noi le-ar putea vedea?! –  cu locuri bizare, exotice, oameni ciudati, rasturnand, prin aspect si comportament, orice logica (europeana). Expozitia retine doua lucrari uriase pe care criticul de arta Lazarescu le defineste ca fiind „piesele grele” ale expozitiei. Ochiul se lasa rapit de albastrul profund, greu al peisajului din insula "Bora Bora". 
Este acel albastru extrem de rar pe care si-l doreste orice artist, fie in fotografie, fie pe panza, un albastru in care cerul se apropie apocaliptic de pamant. Tacutele locuinte lacustre, umbre negre in care umanul viaza si in acest mod (iata cat de universal este Bacovia!) – intregesc un tablou pe care orice artist consacrat il poate invidia. 
Fundalul - o stancarie intunecata – arata, inainte de toate, predilectia unei firi poetice, profunde, meditative, extrem de sensibile, in care unda destinului planeaza, obsesiv, asupra ratiunii covarsitoare. 
A doua lucrare invadeaza imaginea unui peisaj deluros, contradictoriu: arbori incendiati in rugina toamnei se confrunta – peste (un alt) deal si vale cu arboret tanar, verde-exploziv. 
Böszörmeny, un fotograf in cautarea imaginii (si lumii) pure in care relevant este MESAJUL (pornit intotdeauna din propriul interior) Locul si Omul, Lumea, de la A la Z – in viziunea unui manuitor de aspre si dalbe cuvinte, poetul.

Felicia R. Gheorghe - Observator Plus


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]