Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 21 octombrie 2005
Stirile TVA aici
  • Discretia lui Moisescu

Profesorul Cristian Moisescu este si un politician credibilAm auzit ca pe la Partidul Democrat se vorbeste ca Moisescu a devenit o prezenta (prea) discreta in partid. 
Nu a participat nici la conferinta municipala de alegeri, nu a cerut si nu a primit vreo functie de conducere in organizatie.
Pe mine discretia lui Moisescu nu ma surprinde. 
Ce incredere sa mai aiba dansul, daca i s-a promis ca va deveni viceprimar, dar dupa alegeri nici macar nu a fost propus pentru aceasta functie de colegii care acum il acuza ca nu e mai bataios, mai prezent, ca nu traieste pentru partid?!
Nu Cristian Moisescu ar trebui sa tina aproape de PD, ci PD-ul de Cristian Moisescu. 
In mica noastra comunitate, s-a demonstrat ca simplitatea si abordabilitatea lui Moisescu au rol catalizator; coaguleaza grupuri de persoane si le transforma in echipe de personalitati; marea masa a indecisilor o canalizeaza catre drumul pe care el insusi a ales sa mearga mai departe. 
Fostul primar al Aradului este genul de om credibil, care gireaza moral prin simpla sa prezenta pentru organizatia din care face parte.
Amintiti-va numai de campania electorala: nu Moisescu a urcat pe bicicleta PD-ului, ci PD-ul pe bicicleta lui Moisescu, si au repurtat impreuna un succes rasunator.
Probabil ca are motive sa fie discret. 
Mi se pare corecta atitudinea sa; or fi lucruri care il deranjeaza si a ales sa taca si sa faca un pas in spate, decat sa iasa galagios la bataie. 
Pentru asta democratii ar trebui sa ii fie recunoscatori – nu critica, nu cere, nu reproseaza. 
O astfel de persoana trebuie pretuita, nu tratata superficial sau cu dezinteres, nu izolata.
Situatia lui Cristian Moisescu in PD mi se pare ca seamana izbitor cu cea a fostului vicepremier, Gheorghe Seculici, in Guvern. 
Şi unul, si celalalt, si-au pus sufletul pe tava; au inteles ca au o misiune si ca trebuie sa se achite de ea fara sa astepte nici recunostinta, nici recompense. 
Ambii sunt insa victime ale non-valorilor promovate de cluburile politice: vulgaritatea si logoreea. 
Pentru ca nu si-au dat potentiometrul la maxim, pentru ca si-au vazut de treaba fara sa epateze, fara sa convoace cate o conferinta de presa la fiecare pas sau sa se implice in cate un scandal saptamanal, Moisescu si Seculici au pierdut pe plan politic. 
In loc sa fie apreciata, discretia pe care au promovat-o a fost intoarsa impotriva lor. 
Din punctul meu de vedere, insa, si unul, si celalalt, sunt castigatori morali ai confruntarii pe care au avut-o cu o societate deformata de pragmatismul excesiv.
Democratii nu ar trebui sa cada pe plan local in aceeasi greseala pe care au facut-o colegii lor la Bucuresti. 
Cazul Seculici este pentru aradeni un precedent trist, din care ar trebui sa invatam si nu sa il imprumutam si sa-l adaptam la nivel local.
Atunci cand ai un om de valoare, nu il maturi, ci il incurajezi.
Exista oameni de bun simt in politica, oameni pentru care merita sa mergi la vot. 
Moisescu este, neindoios, un astfel de personaj. 
De aceea, atunci cand se retrage din prim plan, nu as cauta sa il indepartez si mai tare, ci i-as face loc sa revina; daca isi simte orgoliul ranit, l-as obloji. 
Mai ales cand stiu ca am crescut si datorita lui, iar maine – ce repede se apropie ziua de maine! – e foarte posibil sa am din nou nevoie sa ma gireze cu prietenia sa.

Andrei Ando - Observator

  • Amifran 

De maine incepe a 13-a editie a Festivalului de Teatru Francofon AmifranCea de-a 13-a editie a Festivalului International de Teatru Francofon AMIFRAN se desfasoara la Arad incepand de sambata pe parcursul a sase zile.
La festival participa 15 companii teatrale din tara si strainatate dintre care una in premiera, tocmai din Africa. 
La deschiderea festivalului organizat de asociatia Amifran, in colaborare cu Primaria, Consiliul Judetean, ambasada Frantei si Autoritatea nationala pentru tineret, va participa si ambasadorul Frantei la Bucuresti. 
Peste 300 de tineri vor urca in cele 6 zile ale festivalului pe scena teatrului aradean si in sala Studio.
Vor fi zile pline, cu ateliere de lucru dimineata, dezbarteri, concursuri, spectacole de teatru, dar si de cantece si un stagiu de pregatire pentru profesori, in premiera. 
Trupele aradene Amifran si Miniamifran vor urca pe scena sambata seara si duminica.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Fostii proprietari revendica 10% din suprafata judetului!

Terenuri agricole si paduri mai urmeaza sa fie retrocedateAproape 10 procente din suprafata totala a judetului Arad, de circa 775.400 de hectare, vor fi redate fostilor proprietari sau urmasilor acestora.
Conform calculelor, vor fi retrocedate aproape 26.000 de hectare de teren si circa 46.000 de hectare de padure, ceea ce in procente inseamna 9,2 la suta din suprafata totala a judetului Arad.
Cel putin asa reiese din situatia intocmita la nivelul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR), pana in prezent fiind depuse in scopul reprimirii proprietatilor 5.286 de cereri aferente unor suprafete de teren agricol si 1.047 de cereri pentru suprafete impadurite.
Toate acestea in contextul in care autoritatile locale dispun de o rezerva de numai 12.623 de hectare de teren agricol.
Recordul in materie de revendicari il detine comuna Tarnova, cu 3.389 de hectare de teren solicitate, iar in ceea ce priveste padurile, comuna Taut are de retrocedat 8.104 de hectare.
Singurele localitati care detin suprafete suficiente de teren agricol sunt Bata, cu 255 de hectare existente si 45 de hectare solicitate, Felnac, unde exista 286 de hectare, raportat la cele 85 solicitate, Macea detine 1.133 de hectare din care trebuie sa retrocedeze 470, la Olari exista aceiasi suprafata din care s-au solicitat 207 hectare, iar Secusigiu, cu 376 de hectare existente, are putin peste ceea ce trebuie sa dea, fiind depuse cereri pentru retrocedarea unor terenuri insumand 289 de hectare.
Comunele Sagu, Sicula, Sistarovat, Vinga, Zarand si Zerind nu au nici ele probleme, avand rezerve de teren agricol mai mari decat suprafetele solicitate.
La Zarand se afla cea mai mare rezerva de teren agricol din judet, in suprafata de 2.165 de hectare din care au fost revendicate doar 57 de hectare, comparativ cu Tarnova, unde nu exista nici un hectar, dar cererile de retrocedare totalizeaza aproape 3.400 de hectare.
Nici municipalitatea aradeana nu detine vreun hectar la capitolul rezerve, desi are de retrocedat aproximativ 500 dc hectare, aferente celor 242 de cereri inregistrate pana in prezent.
In municipiu s-au revendicat si 4 hectare de padure, existand doua cereri in acest sens.
Cum data limita pentru depunerea documentelor de repunere in posesie expira abia in data de 30 noiembrie, diferentele si asa mari intre ceea ce trebuie retrocedat si ceea ce detin autoritatile vor mai creste.
Situatia centralizata la nivel de judet arata un deficit de aproximativ 14.254 de hectare de terenuri agricole.
Cei care le revendica vor primi din partea Statului actiuni la Fondul Proprietatea.

Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Incotro va zbura Aeroportul din Arad?

Aeroportul aradean cauta solutii noi de dezvoltare - Virtual Arad News (c)2005Ce perspective de dezvoltare are Aeroportul din Arad?
Cum poate face el fata competitiei cu cel din Timisoara? Sub ce forma?
Sunt intrebari care la ora actuala preocupa atat executivul Aeroportului International Arad cat si Consiliul Judetean.
Deocamdata nici macar directorul companiei nu poate da un raspuns la aceasta problema.
"Au fost si vor fi in continuare runde de discutii cu omologul meu din Timisoara. Inca nu au fost finalizate ideile in legatura cu ceea ce se va intampla. Evident in aceasta chestiune va trebui sa se pronunte atat Consiliul judetean Arad cat si Ministerul Transporturilor in subordinea caruia functioneaza Aeroportul din Timisoara. Exista mai multe propuneri dar la ora actuala nu sunt in masura sa va spun care va fi aleasa." ne-a declarat directorul Aeroportului, Dan Balacel.
Prudenta in declaratii a directorului Balacel este justificata in oarecare masura de orgoliile locale ce pot fi aprinse de ideia unei "colaborari" cu baza aeriana din Timisoara care sa duca la marginalizarea Aeroportului din Arad si transformarea lui intr-un loc in care vor ateriza mai mult porumbei decat avioane.
Presedintele Consiliului Judetean Iosif Matula ne-a confirmat ca se cauta o modalitate de cooperare cu aeroportul Timisoara dar "fiind in discutii tehnice nu suntem inca in masura sa dam detalii. In termen de saptamani insa vom putea prezenta o pozitie oficiala legat de acesta varianta."
El a exclus insa cu hotarare faptul ca s-ar pune problema restangerii activitatii aeroportului:
"Ne luptam sa aibe activitate, nu pentru altceva".
Practic lipit de cel din Timisoara aeroportul nu poate fi folosit de avioane de mare capacitate care in plus ar trebui sa survoleze municipiul.
Iar cele cateva curse charter cu destinatia Arad si "marfarele" care coboara la noi nu au cum sa asigure dezvoltarea acestuia fara de care de un viitor nici nu mai poate fi vorba.

Doru Sava - Adevarul

  • Primele concerte ale stagiunii

Vlad Dimulescu revine cu placere la Filarmonica din AradUn articol din presa aradeana aparut prompt, a doua zi, ne informa lapidar ca a avut loc un concert cu Simfonia a IX-a de Beethoven, cu o interpretare discutabila, fara detalii, dupa ce umpluse deja o gramada de randuri cu aspecte, mai mult extramuzicale, din viata lui Beethoven, relatate absolut deformat.
Noi zicem ca: "Orice amator, inclusiv un copilas, percepe frumosul muzical sau nerealizarea scopului propus". Spre deosebire de specialist, fie el cat de modest, amatorul nu stie sa spuna de ce i-a placut sau nu muzica audiata.
A expedia in cateva cuvinte recentul eveniment muzical presupune o crasa iresponsabilitate.
Nu stim daca entuziasmul delirant si lacrimile de bucurie provocate de prima auditie a Simfoniei a IX-a din 7 mai 1824 (alaturi de Messa in re) s-au datorat unei exceptionale executii. Nu avem documente sonore.
Ce este sigur, instrumentele de azi sunt in general mai bune (mai ales cele de suflat), tehnica vocala a evoluat de asemenea iar executantii si dirijorii actuali au la indemana experiena indelungata a altor muzicieni, accesibila si sonor. Ce fac cu toate aceste mijloace, e alta poveste.
In conceptia dirijorului, dr. Dorin Frandes si a formatiilor Filarmonicii, unele sectiuni ar fi putut avea mai multa profuzime si expresivitate.
Corul, prin intermediul onor barbatilor, a transmis mesajul de infratire adresat milioanelor de pamanteni, cum zice partitura, de parca ar fi vrut sa-i auda si miliardele de chinezi, aflati departe, peste munti si ape.
Sa fie de vina lipsa unui dirijor permanent al corului?
Situatia se perpetueaza de niste ani si ar trebui totusi rezolvata.
Convingerea ca a canta tare este suficienta intr-un demers artistic nu concorda cu titlul de artist liric spre care tind cu disperare unii cu studiile cele mai subtirele, dar cu aere de vedeta.
Orice analfabet muzical a putut sesiza ascensiunea ceva mai dificila a sopranei Carmen Gurban intr-o tesatura sonora inalta, pasaj ce da de furca solistelor de 181 de ani.
Probabil tocmai simtul responsabilitatii i-a creat emotii, la amintirea debutului sau aradean, cand a fost ovationata de o sala plina ochi ca si la deschiderea actualei stagiuni.
Publicul aradean, inteligent, sensibil, a lasat deoparte scaparile amintite (fara a le uita), rechemand insistent interpretii, intre care si Lucia Papa, Marius Budoiu, Cristian Hodrea, cantareti ce au format un tot unitar, impreuna cu soprana amintita, dand un plus de expresivitate discursului.
Acel public a ramas impresionat de o actiune de anvergura, atat de necesara omului de totdeauna, dar mai ales celui din zilele noastre.
Sa nu uitam ca Filarmonica aradeana vietuieste si daruieste frumuseti de 115 ani dragilor sai aradeni!
Simfonia a IX-a a atras o multime de iubitori de muzica buna la FilarmonicaAl doilea concert al noii stagiuni
La jumatatea lui Octombrie, orchestra Filarmonicii aradene a oferit, in anul Enescu ce este inca in curs, Rapsodia a II-a a primului nume al muzicii roamanesti, intr-un tempo bine asezat, dandu-i un caracter evocator, lasand frau liber imaginatiei auditorilor.
Una din temele "banale" cum observa Pascal Bentoiu, pe care le-a innobilat Enescu, Balada lui Al. Flechtenmacer a facut cariera in muzica romaneasca si prin folosirea ei de catre Gheorghe Dima si Al. Zirra in lucrari de amploare.
Reliefarea de catre dirijorul serii, Cristian George Neagu, a momentelor tensionale si luminarea celor armonioase, creand un discurs captivant, a dat satisfactie celor prezenti.
Vlad Dimulescu a revenit la Arad cu Concertul pentru pian nr. 4 de Beethoven, creand momente de adevarata revelatie.
Conlucrarea cu orchestra lui Cr.G.Neagu a realizat o versiune cuceritoare a cunoscutului concert, in care discursul solistului este pus pe picior de egalitate cu cel al masei sonore orchestrale, incadrand evolutia dezinvolta, eliberata de contrangeri formale, ale pianului in complexul simfonic.
Chiar in cadente, Vlad Dimulescu a creat un logos muzical ce a captat atentia pentru fiecare detaliu.
Destinul este un subiect ce a generat o serie lunga de lucrari muzicale. Imediat ne gandim la Simfonia a V-a de Beethoven sau la Oedip-ul enescian, personaj ce s-a insinuat inca in vreo 107 lucrari in decursul istoriei muzicale a lumii (dupa cate am aflat recent).
Ceaikovski a fost de asemenea preocupat de ceeace numim soarta, destin, incepand cu Simfonia a IV-a.
In concertul pe care il consemnam, Cr. G. Neagu si orchestra aradeana ne-au creionat expresiv cea de-a V-a Simfonie a compozitorului rus.
Insasi abordarea unei lucrari cu asemenea continut, poate trezi interesul unor auditori care au avut experiente triste, cum au avut-o romanii, nascuti pe un pamant sfant, parjolit de navaliri si pustiiri, intre care ultima, cea care avea ca simbol steagul rosu, secera si ciocanul, a fost cea mai crunta, lasand urme in mintile si sufletele pangarite de credinte strambe.
Elocventa orchestrei, aflata sub bagheta lui C.G. Neagu, a reusit sa capteze atentia cu relevarea aspectelor variate ale temei destinului, uneori evidente, alteori ascunse, pe parcursul celor patru miscari ale amplei simfonii.
O dovada evidenta a fost si domolirea unor zvapaiati studenti, veniti si pentru scopuri relationale (ceea ce n-ar fi de condamnat, daca ar fi folosita pauza) tineri care, cuceriti de muzica, au ascultat cu sfintenie, pana la urma, desfasurarea finalului, final ce insufla sperante de mai bine.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]