Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 22 aprilie 2005

Stirile TVA aici

  • S-a decretat stare de alerta in municipiu!

Comisia Municipala pentru Situatii de Urgenta a hotarat instituirea starii de alerta in Arad - Virtual Arad News (c)200516 familii au fost evacuate din cauza inundatiilor
Comisia Municipala pentru Situatii de Urgenta a hotarat ieri seara (la orele 21.00) instituirea starii de alerta in Arad, in urma problemelor generate in ultimele zile de inundatii si dupa ce prefectul Cristian Stragea si ministrul de resort si-au dat acordul.
Viceprimarul Tiberiu Dekany a supus la vot membrilor comisie articolele hotararii, cele mai drastice dintre acestea vizand evacuarea sinistratilor din cartierele Bujac, Gradiste si Sega (indiferent de vointa acestora). Inspectia de Stat in Constructii a identifieat deja 16 imobile care ameninta cu prabusirea, in orice moment, asa ca s-a decis ca operatiunea de evacuare, in care au fost implicate mai toate institutiile statului, sa inceapa inca din acel moment (ieri seara).
S-a hotarat, totodata, faptul ca familiile sinistrate vor fi mutate pentru inceput in unitatea militara din Vladimirescu, apartinand Jandarmeriei, urmand ca, mai apoi, dupa trierea si dupa verificarea starii lor, parte din acestia sa fie mutati in centrele Directiei de dezvoltare si asistenta comunitara (grija numarul unu fiind copiii).
In calculul responsabililor au intrat si salile de sport ale unitatilor de invatamant, Directia de, Sanatate Publica fiind mobilizata pentru prevenirea epidemiilor.
S-a hotarat totodata alocarea unor sumelor de bani (de ordinul miliardelor) pentru asigurarea combustibililor necesari evacuarii persoanelor sinistrate si a bunurilor acestora, pentru asigurarea hranei acestora, pentru realizarea unor lucrari la pasajul din Micalaca etc.
Bunurile care nu vor fi evacuate din imobilele ce ameninta cu prabusirea vor fi pazite de jandarmi, politisti si gardieni, care au primit inca de seara si misiunea de a asigura ordinea publica in zonele evacuate.
In urma acestei masuri radicale luate de comisia municipala, Aradul devine primul municipiu care a decretat stare de alerta.
In prezent, in municipiu sunt afectate de inundatii un numar de 170 de gospodarii si 150 de case.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • 24 dintre localitatile judetului, afectate de inundatii: La Almas si Dieci, sute de hectare mustesc de apa

In multe din localitatile judetului se ajunge cu greutateIn fiecare an, comunele Almas si Dieci se confrunta cu aceeasi problema: apele.
Topirea zapezii si ploile conduc la cresterea nivelului Crisului Alb, astfel incat pamanturile si, adesea, casele oamenilor sunt inundate.
Nici in aceasta primavara nu s-a intamplat altfel.
Ba, putem spune ca lucrurile stau mai rau, avand in vedere ca, de la inceputul lui 2005 si pana acum, in aceasta zona, Crisul a iesit din matca de trei ori.
Almasul - sub apa
Venind dinspre Buteni spre Almas, imaginea care se ofera privirii este o intindere nemarginita de apa.
Aceasta acopera terenurile agricole si pe cele impadurite, ajungand, pe alocuri, aproape pana la jumatatea copacilor si la mica departare de terasamentul caii ferate.
La Almas insa, lucrurile stau mai rau. Din spusele primarului Teodor Avram, aproximativ 230 de hectare de terenuri, multe dintre ele insamantate, sunt sub apa.
Autoritatile locale considera ca situatia de acum nici nu este atat de grava comparativ cu luna martie, cand apele au inundat Statia CFR, doua case si terenuri agricole.
La ora documentarii noastre, soseaua dintre Almas si Dieci era acoperita de Crisul Alb, pe o portiune de aproximativ 150 de metri, apa ajungand pana la genunchi.
Culturi neasigurate
Cea mai mare problema a localnicilor ramne insa, paguba produsa de inundatii.
Desi nu este primul an in care se confrunta cu furia dezlantuita a naturii, agricultorii din zona continua sa se increada in noroc, neasigurandu-si culturile.
"Aici, oamenii nu isi asigura culturile. Nu stiu daca avem 20 de persoane care le-au asigurat. Restul le-au lasat asa, iar daca sunt compromise, au cheltuit banii degeaba. Pentru a le da un exemplu, chiar eu mi-am incheiat asigurare pentru cultura de grau" explica Teodor Avram.
Multe din casele din judet sunt inundateLa Dieci...
...lucrurile nu stau deloc mai bine. In aceasta saptamana, trei sute de hectare de teren, dintre care aproximativ o suta acoperite cu culturi, erau inundate. Acum, apele au inceput sa se retraga, dar nu peste tot.
Cat despre asigurari, Gheorghita Vasile, secretarul primariei, spune ca si aici oamenii sunt reticenti fata de aceste aspecte.
Prin urmare, pagubele vor fi suportate tot de catre proprietarii terenurilor.
Si drumurile care leaga satele Revetis si Crocna de Dieci au fost acoperite de ape pe portiuni de 1 km, respectiv 500 de metri.
Spre usurarea localnicilor, macar acum, casele au fost ocolite de viitura. Totusi, daca vremea nu se va indrepta si ploile vor continua sa cada ca si pana acum, sansele ca situatia sa se inrautateasca sunt destul de mari.
Peste 7000 de hectare, inundate
Nici alte localitati nu au scapat de problemele cauzate de ploi. La Ineu, de exemplu, un intreg cartier este sub ape.
In Colonie, santurile sunt pline, iar gradinile sunt acoperite. In plus, exista strazi unde, din cauza apei, se poate intra extrem de greu.
Cu privire la cele relatate mai sus, primarul Nicolae Mehelean spune ca toate acestea se intampla din cauza oamenilor care nu si-au sapat santurile. "Noi am incercat sa intervenim si am drenat un sant. Cand se va putea, vom interveni si vom incerca sa gasim o solutie pentru ca situatia sa nu se mai repete" completeaza Mehelean.
Siria se confrunta, pe alocuri, cu aceeasi problema.
Si aici, Ovidiu Dragoiu, secretarul Primariei, crede ca materialele de constructii si lemnele depozitate de localnici in santuri poarta toata vina.
"Si panza freatica este sus, dar vinovati sunt oamenii. Am decis sa-i scutim de impozite daca isi fac santuri si trotuare, dar degeaba. Prin urmare, ii vom mai atentiona o data, dupa care vom trece la aplicarea amenzilor".
Per ansamblu – jale !
Conform datelor primite de la Prefectura Arad, in ultimele 24 de ore, au fost inundate 3000 de hectare de teren, totalul afectat ajungand la 7370 hectare din 24 de localitati.
In ceea ce priveste gospodariile si gradinile inundate ale aradenilor, numarul acestora se ridica la 1262, dintre care 62 numai in ultima zi.
Referitor la drumurile judetene, autoritatile informeaza ca apele au acoperit DJ 793 A intre Comanesti si Hasmas, pe o portiune de 30 de metri; DJ 793 Comanesti, pe 250 de metri si DJ 793 A Hasmas, unde a fost distrus un zid de sprijin.
De asemenea, drumurile nationale au fost afecate pe patru tronsoane: DN 7, km 476 (Batuta), km 505 (Jernova); DN 7 Savarsin-Conop-Soimos; DN 76 (Ionesti); DN 79 (Gura Vaii).
Din cauza ploilor abundente si scurgerii apelor de pe versanti a crescut debitul in Valea Milova, fapt ce a dus la surparea a aproximativ 300 metri de mal.
In acest context, patru case construite din vaiuga se afla in pericol de prabusire.
Autoritatile au pregatit caminul cultural pentru adapostirea celor patru familii in cazul in care situatia o va impune.
Ieri, prefectul de Harghita, Constantin Strujan, si-a oferit sprijinul, prin donarea a zece tone de apa minerala, transport ce va ajunge la Arad in perioada imediat urmatoare.

Anca Halmagean & Madiana Popescu - Adevarul

  • Teenplay la a 7-a editie

Festivalul Teenplay - eveniment important pentru vorbitorii de limba englezaAradul devine la acest sfarsit de saptamana centrul de interes pentru vorbitorii de limba engleza.
Peste 200 de elevi, actori amatori, vor urca pe scena teatrului Ioan Slavici, in cadrul festivalului Teenplay.
Ajunsa la cea de a 7-a editie, manifestarea se bucura de mare succes, dovada si interesul trupelor de teatru din tara .
Festivalul dureaza 4 zile, iar participantii vin din toate colturile tarii.
Deschiderea festivalului Teenplay are loc simbata, 23 aprilie  la ora 10.
In fiecare zi se vor juca 7 spectacole, grupate in doua sesiuni - trei dimineata si 4 dupa amiaza.
Festivitatea de premiere are loc marti, 26 aprilie, de la ora 16.
Festivalul de teatru pentru elevi in limba engleza este organizat de asociatia cultural britanica iar fondurile necesare organizarii festivalului au fost asigurate de consiliul local municipal, centrul cultural judetean si sponsori.

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad

  • Lupta aprinsa pentru sefia PSD!

Mircea Geoana a avut un discurs cu care a electrizat intreaga asistentaSocial-democratii au avut parte, ieri, de un congres maraton, intins pe durata a mai bine de 12 ore.
Alegerea presedintelui PSD s-a dovedit a fi o operatiune mult mai dificila decat se estimase, asa incat la inchiderea editiei, dupa miezul noptii, cei aproximativ 1700 de delegati inca nu ajunsesera sa-si exprime cu totii votul.
Discursuri, barfe, susoteli, "bisericute" constituite ad-hoc, aceasta a fost atmosfera ce a caracterizat intreaga zi a Congresului, zi la sfarsitul careia numele noului presedinte al PSD era inca o incertitudine.
Dincolo de discutiile privind cine va fi noul lider al PSD, in atentia tuturor s-a regasit modul in care Ion Iliescu a readus in memoria delegatilor perioada comunista.
"Dau cuvantul tovarasului... domnului Adrian Nastase", au fost cuvintele cu care Ion Iliescu l-a invitat la tribuna Salii Palatului pe colegul sau de partid Adrian Nastase, pana ieri presedintele PSD, vorbe care au provocat hohote de ras celor prezenti.
Atractia principala a lucrarilor a fost data de duelul pentru suprematie dintre Ion Iliescu si Mircea Geoana.
Discursurile celor doi au fost la fel de diferite precum personalitatile ce ii caracterizeaza.
Fostul presedinte a declarat ca a venit cu gandul sa aduca un bagaj necesar de forta politica si autoritate adresandu-le delegatilor rugamintea de se gandi pe mainile cui lasa viitorul partidului.
Senatorul PSD Mircea Geoana a declarat ca doreste o schimbare in formatiunea politica de jos in sus.
Fostul ministru de Externe a pledat pentru o echipa noua, din care sa faca parte mai multi membri, din teritoriu, echipa care sa dea un semnal de reinnoire si credibilitate a partidului.
PSD Arad a fost reprezentat la lucrari cu o delegate de 20 de membri care, potrivit prim-presedintelui Florin Remetan, a avut libertatea de a vota cu cine doreste.
In plus, opt dintre acestia au candidat si se pare ca au mari sanse de a ajunge sa ocupe un loc in cadrul Consiliului national.
Este vorba despre Dimitrie Musca, Florin Remetan, Dan Ungureanu, Gheorghe Chiper, Ionel Dat, Constantin Buzatu, Alexandra Braica si Alexandru Parv.
In plus, alti doi delegati vor face parte din comisia de buget - este vorba despre Ioan Cuzman si din comisia de arbitraj -Teodora Hotaran.

M.O. - Observator

  • Lingaii lui Mircea Sandu

O parte din AJF sunt de parere ca Mircea Sandu nu ar trebui sa paraseasca "casa fotbalului"Ceata comunista de la AJF Arad
Slugarnicia celor care sunt adeptii lui Mircea Sandu este fara limite.
Conducatorii Asociatiei de Fotbal Judetene Arad, care voteaza la sedintele FRF, sunt de parere ca Mircea Sandu nu ar trebui sa paraseasca fotoliul de la Casa Fotbalului.
"Este adevarat ca nationala Romaniei este pe cale sa piarda a treia calificare consecutiva la un turneu final european sau mondial, dar nu Mircea Sandu este principalul vinovat pentru asta. Sa nu uitam ca a obtinut si calificari", a declarat Nicu Ardelean, subalternul lui Nicu Selejan, septuagenarul care conduce, abuziv dupa parerea contestatarilor, destinele fotbalului aradean, de peste un deceniu.
"La urmatoarea Adunare Generala, daca vom vota, il vom sustine pe domnul Mircea Sandu", a mai precizat mana a doua din beciul de langa Primarie, adept al conducerilor de tip comunist, de cat mai multe mandate

Bogdan Cioara - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]