Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 22 iunie 2005

Stirile TVA aici

  • Primele sase luni la Expo Arad International

Expo Arad si-a facut bilantul pe primul semestru - Virtual Arad News (c)2005Opt targuri, 400 de participanti si peste 31 de mii de vizitatori
Directia Expo Arad International, departamentul specializat in targuri, expozitii si integrare europeana a Camerei de Comert, Industrie si Agriculture a judetului Arad, a facut ieri bilantul primul semestru al anului in curs. 
Rezultatele au fost prezentate in functie de activitatile specifice-dezvoltare, integrare europeana si targuri si expozitii. 
Astfel, Departamentul de Dezvoltare s-a remarcat printr-o paleta diversificata de servicii: constructie de standuri expozitionale personalizate pentru firmele participante la targurile din Arad si Timisoara, sport si alte actiuni: Power Tuning Show si Balul Medicilor.
Expo Arad International, partener in mai multe proiecte
Departamentul de Integrare Europeana a contribuit prin scrierea de proiecte pentru accesarea de finantari pentru Expo Arad International. Departamentul are in derulare proiectul CBC Phare 2002 - constructia halei II care va fi finalizata la sfarsitul lunii noiembrie si parteneri in proiectul BUSSOLA pe programul Leonardo da Vinci. 
Concomitent, Expo Arad International este partener, alaturi de Condor Club Arad, in proiectul "Info Mediu" care are ca obiectiv implicarea locuitorilor orasului Arad in cresterea calitatii mediului ambiant in Municipiul Arad si solutionarea unor probleme de mediu. 
Nu in ultimul rand, mai trebuie amintite si alte proiecte in care Expo Arad este partener, cum ar fi, spre exemplu, "Reforma sanitara versus management sanitar in contextul transfrontalier".
Targurile au prins si la expozanti si la vizitatori
Unii dintre vizitatori s-au ales si cu premii la Expo AradIn fine, Departamentul de Targuri si Expozitii si-a adus o importanta contributie la rezultatele foarte bune obtinute, prin cele opt targuri care s-au desfasurat in acest an curent si anume: Confort Construct, Confort Instal, Protect, Targul de Paste, Targul Scolar, Gardenia si Estival, Mobilar si Transport-Ar. 
De-a lungul celor opt manifestari expozitionale, peste 31.500 de vizitatori au trecut poarta complexului expozitional. 
La targuri au participat 382 firme din tara si strainatate, care si-au putut expune produsele si serviciile pe o suprafata interioara de 5.544 mp si 7.277 mp suprafata exterioara.
Si in aceasta prima jumatate a anului fisele de evaluare ale targurilor conduc la ideea ca expozantii sunt satisfacuti de serviciile pe care Expo Arad International le-a oferit clientilor sai.
Premii peste prensii...
Dar nu numai firmele au plecat satisfacute de la Expo. Ci si vizitatorii. 
In acest semestru, in urma celor opt targuri, Expo Arad International a oferit premii in valoare de 5.000 de EURO. 
Acestea au constat in sejururi pentru doua persoane in statiunea Moneasa sau bilete dus-intors pentru Germania si multe altele. 
Ieri, cu ocazia prezentarii bilantului, au fost premiati si fericitii castigatori ai targului TRANSPORT-AR 2005. 
Astfel, au intrat in posesia premiilor urmatoarele persoane: Nicolae Onufriiciuc (20 de milioane lei, oferite de UNTTR), Voicu Macinic (15 milioane lei, oferite de UNTTR), Petru Hididis (10 milioane lei, oferite de UNTTR), Gavrila Percan (2 bilete pentru o persoana dus/intors in Germania, oferite de Atlassib), Lucia Hudak (2 bilete pentru o persoana dus/intors in Italia, oferite de Atlassib), Davis Diaconu (2 bilete pentru doua persoane dus/intors in Germania, oferite de Pletl), Niculai Larion (2 bilete pentru doua persoane dus/intors in Germania, oferite de Pletl), Mihai Geza Erdodi (un tahograf, oferit de Tachonan Oradea) si Miklos Hudak (un radiocasetofon pentru masina, oferit de Tachonan Oradea).

Agenda zilei

  • Ultimatum din partea sindicalistilor de la Aris: o saptamana pana la proteste

Sindicalistii de la ARIS sunt decisi sa iasa in stradaAngajatii fabricii aradene Aris sunt decisi sa iasa in strada daca pana saptamana viitoare decizia Consiliului Concurentei nu a fi schimbata si daca societatea va fi obligata, pe mai departe, sa returneze cele aproximativ 300 de miliarde primite drept ajutor de stat.
Decizia sindicalistilor de a organiza actiuni de protest este strans legata de faptul ca, pusa la plata, Aris ar putea inchide portile fabricii, iar angajatii ar urma sa ramana pe drumuri.  
In urma cu doua luni, Consiliul Concurentei a decis ca ajutorul de stat de 280 de miliarde de lei este ilegal (incompatibil cu prevederile Legii 143/1999 si cu prevederile Regulamentului privind ajutorul de stat pentru salvarea si restructurarea firmelor in dificultate).  
Plenul Consiliului Concurentei a solicitat, ca atare, AVAS recuperarea ajutorului de stat acordat, anterior emiterii unei decizii de autoritatea de concurenta, precum si valoarea ajutorului de stat acordat efectiv in baza Legii nr. 137/2002, cu dobanzile aferente.
Decizia i-a indignat la maximum pe angajati, care au amenintat inca de la aflarea deciziei Consiliului Concurentei ca vor initia actiuni de protest. 
"Consideram ca aceasta poveste e o incercare de interventie a unor grupuri de interese economico-financiare care doresc ingreunarea activitatii societatii si, astfel, crearea de conflicte sociale, care sa duca la faliment si la eliminarea de pe piata a fabricii. Noi vom astepta pana saptamana viitoare sa vedem ce va hotari Consiliul. In cazul in care nu va fi rezolvata problema o sa declansam miscari sindicale", a punctat Stefan Lacsan, liderul sindicatului de la Aris.
Sindicalistii cred ca grupul de firme Astra ar putea sa se retraga de pe piata, iar cei aproape 500 de angajati sa ramana in strada. 
"Daca nu va fi schimbata decizia, cu siguranta investitorul de la Aris va pleca, iar fabrica se va inchide pentru ca nu mai sunt bani pentru continuarea productiei. Noi speram ca decizia va fi insa anulata", a mai punctat liderul sindical.

Adriana Barbu - Observator

  • In lupta neostoita pentru aflarea adevarului Ioan Trifa a obtinut aprobare pentru dezhumarea cadavrului fiului sau

Judecatorul Ioan Trifa este convins ca fiul sau a fost omoratA trecut mai bine de un an de la tragica moarte a tanarului Traian Alexandru Trifa, corpul neinsufletit al acestuia fiind gasit, in 23 mai 2004, pe Malul Muresului (in aval de Podul care leaga cartierele Micalaca de Subcetate, intr-o zona neumblata, aflata la circa un kilometru de cel mai apropiat loc public) si misterul mortii acestuia nu a fost deslusit. 
Daca initial anchetatorii au mers pe varianta decesului survenit in urma unui accident rutier, dupa efectuarea expertizelor de rigoare, ipoteza a cazut.
Apoi, aceiasi anchetatori au mers pe varianta sinuciderii, lucru putin probabil dupa cum afirma cei care l-au cunoscut pe Traian Trifa si cei care au fost cu el in ziua si seara dinaintea datei de 21 mai, cand acesta a fost vazut pentru ultima data. 
Daca va mai amintiti, in luna septembrie 2004, odata cu schimbarea conducerii institutiei, Parchetul de pe langa Tribunalul Arad a dispus inceperea urmaririi penale "in rem" (cu autor necunoscut) pentru savarsirea infractiunii de omor, varianta care pe zi ce trece devine tot mai plauzibila.
De fapt, tatal lui Traian, judecatorul Ioan Trifa (presedintele Sectiei Civile a Tribunalului Arad si decanul facultatii de Drept din Arad), a sustinut inca de la inceput ca fiul sau a fost omorat, insa nu a fost luat in seama de catre cei care au facut initial ancheta, lucru care l-a nemultumit profund pe magsitrat. 
In urma scrisorilor trimise unor foruri superioare din Bucuresti (Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Consiliul Superior al Magistraturii etc.), dosarul a fost preluat, la sfarsitul lunii septembrie 2004, de catre Parchetul General, care a continuat cercetarile. 
De atunci si pana acum, procurorul de la parchetul General caruia i-a fost repartizat dosarul, a fost de trei ori in Arad. 
Din cate am aflat, neoficial, pentru ca nu a dorit sa stea de vorba cu ziaristii, acesta a audiat doar cateva persoane si cam atat. 
De ce este importanta dezhumarea?
Una dintre institutiile la care s-a adresat familia Trifa a fost Institutul de Medicina Legala din Bucuresti. 
Dupa cum ne-a spus Ioan Kocsis Josan, avocatul familiei Trifa, a fost nevoie de o contraexpertiza pentru a se obtine lamuriri suplimentare: "In raportul de autopsie medico-legala, cu nr.207/B/1 din 23 mai 2004, se concluzioneaza ca moartea lui Traian Trifa a fost violenta, ca ea s-a datorat socului traumatic consecutiv unui politraumatism cu componenta toracica (cu leziuni pulmonare si costale), abdominala retroperitoneala (cu leziuni renale) si locomotorie (cu disfunctie pubiana si hematom de acompaniament), si ca leziunile descrise recunosc ca mecanisme de producere posibile lovirea cu sau de corpuri dure, comprimarea, precipitarea, inclus asocieri. Dupa cum se mai spune in raport, se retine fractura coastelor 8 si 9 in partea dreapta, plaman drept fisurat, rinichi drept fracturat, iar in privinta scheletului se afirma ca acesta mai prezinta o diastaza a simfizei pubiene cu masiv infiltrat sanguin perilezional. 
Acesti termeni medicali, de specialitate, sunt greu de inteles pentru profani, in conditiile in care alte explicatii cu privire la leziunile scheletului nu exista. Fata de leziunile scheletului, in opinia noastra foarte importante pentru stabilirea cauzei si modului de producere a mortii, Ioan Trifa mi-a spus ca, intr-o discutie care a avut loc la doua zile dupa inmormantare, medicul legist care a efectuat autopsia a afirmat ca nu a vazut in intreaga dumnealui activitate astfel de leziuni".

S-a aprobat deshumarea tanarului Traian Alexandru TrifaA fost aprobata dezhumarea
In urma verificarilor efectuate de catre cei in cauza, Ioan Trifa a primit raspuns, zilele trecute, de la Comisia Superioara de Medicina Legala Bucuresti. "In raspunsul pe care l-am primit, specialistii concluzioneaza ca rapoartele medico-legale efectuate in cauza pana la data respective, rapoarte intocmite de catre cei de la Laboratorul de Medicina Legala Arad si de la Institutul de Medicina Legala Timisoara, nu raspund punctual la intrebarile puse in scris de catre Ioan Trifa si de catre procurorul George Vlai, de la Parchetul de pe langa Tribunalul Arad, cel care a coordonat ancheta. Urmare a acestor considerente, ei au spus ca se impune efectuarea dezhumarii cadavrului. De fapt, Ioan Trifa a cerut in scris acest lucru procurorului general al Romaniei, Ilie Botos, inca din luna august a anului trecut. Avem mari sperante ca, in urma dezhumarii si a rezultatelor expertizei medico-legale, vom sti care a fost cauza decesului si modul in care au fost produse leziunile respective" - ne-a spus avocatul Ioan Koscis Josan.
Comisie de specialisti, de la Bucuresti
Din cate am aflat, peste cateva zile la Arad se va deplasa o comisie formata din specialisti (de la Institutul de Medicina Legala din Bucuresti si de la Inspectoratul General al Politiei din Romania) care sub directa indrumare si supraveghere a unui procuror de la Parchetul General va efectua operatiunea de dezhumare. 
Ioan Trifa nu a dorit sa faca nici un fel de comentariu referitor la acest subiect, extrem de delicat pentru el si familia sa, rezumandu-se la a ne spune doar ca: "nici un politist sau procuror de pe raza de competenta a Curtii de Apel Timisoara si nici un medic legist din Arad sau Timis nu au ce sa caute la dezhumare". 
Tot judecatorul Ioan Trifa ne-a mai spus ca a solicitat procurorului general al Romaniei, si a primit un raspuns favorabil, ca la dezhumare sa participe un expert in medicina legala, neutru, propus de catre familia Trifa. 
Ioan Trifa evita, deocamdata, presa 
Asa cum v-am informat la vremea respectiva, magistratul Ioan Trifa a inaintat, in data de 9 noiembrie 2004, Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, procurorului general Ilie Botos, o plangere penala impotriva celor care au anchetat initial cazul (sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor persoanei, infractiunii de favorizare a infractorului si a altor infractiuni, in functie de elementele ce vor rezulta din ancheta). 
Este vorba despre Micle Blag si George Vlai, procurori la Parchetul de pe langa Tribunalul Arad, Stelian Crisan, medic primar legist la Serviciul Judetean de Medicina Legala Arad, si politistii Nicolae Gudiu, Pavel Bitis, Doru Pana, Dan Ardelean, Aurel Moisa. 
Din cate am aflat, plangerea respectiva se afla pe masa procurorilor de la Parchetul General, care au demarat o ancheta. 
Despre acest aspect, dar si despre altele, am vrut sa discutam cu Ioan Trifa. 
Dumnealui nu a dorit sa ne raspunda la intrebari, spunand ca va vorbi cu noi doar dupa dezhumarea cadavrului, operatiune care, asa cum v-am mai spus, va avea loc peste cateva zile. 
Vom reveni.

Romulus Dubat - Adevarul

  • Cel mai mare rozariu din tara

La Mandruloc, Mihaela Buzatu are cel mai mare rozariu din taraCel mai mare rozariu din Romania se afla intr-un parc privat, situat la zece kilometri de Arad.
Trandafirii plantati aici au fost adusi din toate colturile lumii si au costat cateva zeci de dolari firul.
Parcul din localitatea Mandruloc a fost infiintat de Mihaela Buzatu, care a pornit o afacere vanzand flori pe Internet.
Potrivit presedintelui Asociatiei "Amicii Rozelor", Stefan Wagner, aradeanca detine cea mai mare colectie de trandafiri din Romania.
Ea a reusit sa planteze peste 1.400 de specii din cele 27.000 existente pe glob.
Parcul privat de langa Arad va fi reprezentat la Congresul Mondial al Rozelor, care va avea loc anul viitor in Japonia.
Mihaela Buzatu spera sa adune in jur de 2.500 de specii, parcul sau devenind astfel cel mai mare din sud-estul Europei.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Muzica si... lumina

La Filarmonica din Arad intreruperile de curent au devenit suparatoare - Virtual Arad News (c)2005Inca in primele trei sonate pentru pian, Johannes Brahms dadea semne ca va fi un simfonist, lucru observat de Robert Schumann, mentorul sau, care denumise acele sonate "simfonii deghizate"
Interesant este faptul ca si Concertul pentru pian in re minor nr.1 plasa pe o treapta noua arta lui Brahms, anuntand complexitatea gandirii sale orchestrale de maturitate. 
Lucrarea avusese o gestatie de patru ani. Pornita ca simfonie (sub vraja primei auditii a Simfoniei a IX-a de Beethoven), devenita, dupa moartea prietenului sau Schumann, o grandioasa sonata pentru doua piane, a fost desavarsita in 1858 ca o simfonie cu pian, gen intermediar, ce a provocat comentarii ostile.
Pianistul Horia Mihail, fost elev al profesorei Stela Dragulin la Brasov, al prof. C. Ionescu Vovu la Universitatea de Muzica din Bucuresti, cu perfectionari la Ilinois si Boston, avand o bogata activitate concertistica in multe tari europene si SUA, a fost solistul concertului de Brahms. Orchestra dirijata de Cristian George Neagu, in unitate stransa cu solistul, asa cum a conceput autorul, a redat framantarile, dramatismul si nadejdea renasterii dorului de viata in prima miscare, atmosfera contemplativa a celei de-a doua, pasiunea si ritmul insufletit al Finalului.
Desi in acest concert compozitorul a evitat spectaculosul, punand accent pe reliefarea ideilor, pe redarea unor sentimente profunde (sub impresia mortii lui Schumann), fapt care a provocat fluieraturile de la prima auditie din ianuarie 1859, concertul a castigat, de-a lungul timpului, adeziunea iubitorilor de muzica de pretutindeni, asa cum s-a intamplat de fiecare data si la noi, la Arad, dovada fiind aplauzele calduroase de care au avut parte interpretii saptamanii trecute.
Esenta melodramei Arleziana de Alphonse Daudet, "Si din dragoste se moare", strabate si muzica lui Georges Bizet, muzica ce a supravietuit esecului piesei, realizandu-se din ea doua suite pentru sala de concert. Muzica suitelor a redat, in versiunea orchestrei lui G.C.Neagu, energii, hotarare, framantarile dragostei neimplinite, sperante ce rareori se sting, publicul receptand mesajul deschis, sincer al autorului, redat de interpreti cu daruire acaparanta.
Daca la unul dintre concertele americanului de origine romana, Valentin Radu, s-a instalat la un moment dat intunericul, amintindu-ne de "binefacerile" Epocii Lumina, la cel recent a fost luat curentul de doua ori. 
O data in timpul desfasurarii finalului piesei concertante, silind muzicienii sa dea pauza inainte de vreme, pentru ca sa se reia acea parte la revenirea luminii. 
Nefiind deajuns, incidentul s-a repetat si in timpul executarii primei Suite Arleziana
Probabil ca data viitoare vom avea un concert pe bucatele, in rate ?
Daca in sala de concert s-ar afla niscaiva sefi administrativi ori directori de Renel, poate ca asa ceva nu s-ar mai intampla. 
Dar sefii nostri de toate felurile nu au asemenea pasiuni: muzica, teatru si alte "fleacuri" de acest gen si ne e teama ca ne va merge vestea in lumea larga. Norocul nostru e ca stim sa facem haz de necaz!

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]