Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 22 iulie 2005
Stirile TVA aici
  • Miting de protest impotriva demolarii pietei Mihai Viteazul

Miting de protest al pietailor in fata PrimarieiProiectul primarului Gheorghe Falca de modernizare a zonei a starnit nemultumirea pietarilor
Unul dintre proiectele, controversate, ale primarului Gheorghe Falca, revine din nou in prim plan. 
Este vorba despre modernizarea pietei agroalimentare Mihai Viteazul. 
Majoritatea comerciantilor din aceasta piata au iesit ieri in fata Palatului Administrativ, unde au inceput sa scandeze tot felul de lozinci:
" Jos Falca!, Sa vina Dekany!, Vrem sa muncim!, Primar demolator, V-am ales, Voi ne demolati!" 
Dorind sa vedem ce nu le convine, si de ce au ales aceasta forma de protest, am discutat cu cativa dintre cei prezenti la miting.
Dumitru Caramian, comerciant in piata Mihai Viteazul, a spus: 
"Noi vrem sa ramanem in piata. Nu vrem ca primarul sa aduca comercianti din Ungaria si sa elimine micii comercianti. Cu aceasta investitie nu va mai putea exista concurenta, lucru pe care Falca il stie foarte bine. Ce se va intampla cu cele 1200 de persoane care muncesc in piata? Oamenii si-au facut credite la banci, din ce credeti ca le vor putea plati?"
Daniel Cerna, comerciant de legume-fructe, a precizat! 
"Consideram ca acest mastodont nu-si are locul in centrul Aradului. Plus ca domnul primar se contrazice prin faptul ca aprovizionarea acestui magazin va fi facuta cu masini de mare tonaj, dar nu cumva tot el a scos traficul greu, din oras, in urma cu aproximativ doua luni?"
Dupa aproape o ora de asteptare si-a facut aparitia si viceprimarul Tiberiu Dekany, care le-a propus celor prezenti la miting sa-si trimita reprezentantii pentru unele discutii. 
In sala 63, cei care au venit sa-i reprezinte pe pietari au inceput, la un moment dat, sa se contrazica. 
Unii spuneau ca nu sunt impotriva noului complex comercial, iar altii ca vor concesionarea pietei si sa fie lasati sa modernizeze, in timp, aceasta piata de unde isi castiga existenta de mai multi ani. 
Asa cum le-a promis, viceprimarul Tiberiu Dekany le-a ascultat doleantele si le va transmite mai departe, adica primarului Gheorghe Falca, atunci cand acesta se va intoarce din concendiu.

Florin Ghilinta - Adevarul

  • Investitii in zona libera

Si portughezii au cumparat teren in Zona Libera CurticiInvestitii in zona liberaDoua fabrici noi urmeaza sa fie ridicate pana anul viitor in Zona Libera Arad-Curtici, in urma unor negocieri dintre Consiliul Judetean si o firma austriaca producatoare de corpuri de iluminat si una portugheza, ce va produce bureti pentru tapiterie, transmite Mediafax. 
Presedintele CJ Arad, Iosif Matula, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca, in urma negocierilor, care au durat mai multe luni, firmele au decis sa cumpere cate trei hectare de teren in zona libera. 
"Investitiile in cele doua fabrici vor depasi zece milioane de euro si vor crea peste 600 de locuri de munca", a spus Matula. 
Licitatia prin care vor fi vandute terenurile va fi organizata la 25 august, iar cei doi investitori au achizitionat deja caietele de sarcini. Sabin Orcan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Aradenii nu se inghesuie sa-si asigure locuintele

Nu se constata cresteri la firmele de asigurari din judetInundatiile nu au speriat pe nimeni...
Desi evenimentele meteorologice din ultima perioada "prognozau" o crestere rapida a cererii pe piata asigurarilor, cel putin la nivelul judetului Arad, aceasta crestere intarzie sa apara. Numarul aradenilor care contracteaza asigurari pentru locuinte si bunuri este constant si creste sensibil - tendinta normala in raport cu dezvoltarea societatii si marirea nivelului de trai. 
Ceea ce este cert e faptul ca inundatiile nu au avut nici un rol in evolutia tranzactiilor pe piata asigurarilor.
In 1994 statul roman a considerat necesara eliminarea obligativitatii asigurarilor pentru locuinte, din cauza monopolului ADAS. 
Insa in contextul actual, despre necesitatea asigurarilor obligatorii nu prea mai e nimic de spus. 
O spun jurnalele de stiri, lacrimile oamenilor ramasi fara locuinte si... firmele de profil.
Oferta? Mai mult decat generoasa: firme puternice, preturi bune, polite cosmetizate cu bonusuri, concursuri, premii, dar mai ales solutii pliabile oricarui tip de imobil si oricaror exigente sau nevoi ale clientilor.
In medie, un apartament cu suprafata de 70 metri patrati, construit in intervalul 1978-1990 - cum sunt majoritatea apartamentelor din Arad - poate fi asigurat cu aproximativ 60 de euro pe an, valoarea despagubirilor ajungand pana la 30.000 de euro. 
Mai mult decat atat, majoritatea firmelor accepta plata trimestriala, adica sume in jurul a 550.000 lei vechi. 
Un calcul simplu arata ca 5000 de lei alocati zilnic, confera asiguratului dreptul de a primi despagubiri de peste 1 miliard de lei. 
Iar polita luata in calcul asigura o gama larga de riscuri: incendiu, trasnet, explozie, cutremure de pamant, grindina, ploaie torentiala, inundatie, furtuna, uragan, prabusire sau alunecare de teren, pagube produse de greutatea stratului de zapada sau gheata, avalanse, vandalism, avarii la instalatia de apa si altele.
In cazul caselor de locuit, pentru un imobil construit in acelasi interval cu suprafata de 150 metri patrati, calculele arata ca in schimbul unei prime de circa 120-180 de euro, valoarea despagubirilor poate atinge 60.000 de euro. 
Foarte important de retinut este faptul ca acesti bani, 60.000 de euro in cazul de fata, nu constituie valoarea de vanzare a imobilului, ci suma necesara remedierii eventualelor pagube, produse de riscurile asigurate.
In ceea ce priveste bunurile din locuinta, ele pot fi asigurate separat, prin incheierea unei polite cu acoperire a riscurilor in functie de oferta companiei de asigurari. 
Astfel, pentru bunuri a caror valoare de despagubire este de 10.000 de euro, vom plati firmei de asigurari circa 40 de euro pe an si vom fi despagubiti, in cazul producerii unuia sau ma multor evenimente enumerate anterior, cu suma necesara pentru reparatii sau inlocuire de pana la 10.000 dc euro.

Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Morminte refacute

Cimitirul eroilor sovietici a fost refacut in totalitateSute de monumente funerare care apartin soldatilor rusi cazuti in cel de-al doilea razboi mondial sunt refacute in totalitate.
Acestea sunt in cimitirul Pomenirea si sunt reamenajate la cererea ambasadei Rusiei de la Bucuresti.
Lucrarile incepute de mai bine de o luna de zile sunt aproape de finalizare iar la Arad este asteptata o comisie a ambasadei care verifica modul in care au fost executate lucrarile.
In acest timp, autoritatile locale promit ca vor gasi fonduri si pentru renovarea mormintelor care apartin eroilor romani.
Pentru acest lucru, Primaria vrea sa obtina fonduri de la Ministerul Culturii.
Pana atunci administratia va aloca bani de la bugetul local pentru ingrijirea mormintelor eroilor romani.
In cimitirul Pomenirea au fost inhumati peste 1000 de militari romani si rusi, cazuti in luptele din cel de-al doilea razboi mondial. 

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Detinutii protestatari au fost dusi la tribunal, asa cum si-au dorit!

Detinutii protestatari au fost dusi la tribunalProtestele izbucnite din senin la Penitenciarul de Maxima Siguranta din Arad - in dupa-amiaza zilei de 19 iulie au incetat de abia a doua zi dimineata, cand detinutilor li s-a garantat faptul ca vor fi adusi in fata presedintelui Tribunalului aradean.
Pe holurile goale ale Palatului Justitiei, pasii rari care calca gresia alba suna ciudat.
Tot asa au sunat si acei ai detinutilor protestatari, aflati in inchisoarea de pe C-lea 6 Vanatori.
Cei cinci temerari au fost adusi in catuse, escortati indeaproape de efective ale politiei, jandarmeriei si simpaticii "cagulati".
Camerele 144 si 145 s-au pregatit pentru audieri.
Parintii au sprijinit peretii, obositi, ingandurati, speriati de consecintele acestor fapte de revolta.
Dupa cum am mentionat in articolul anterior, cei cinci care au alertat…PSM sunt: Varga Cristian (26 ani) condamnat pentru talharie la 7,5 ani inchisoare, Capriceanu Claudiu (27 ani) condamnat pentru furt la 10 ani inchisoare, Kertesz Robert (22 ani) condamnat pentru talharie la 11,5 ani inchisoare, Gales Valentin Marius (24 ani) condamnat la 8,5 ani inchisoare si Socat Petru (26 ani) condamnat la 3,5 ani pentru furt.
Motivul protestelor detinutilor nu au fost legate de regimul de detentie ci de faptul ca pedepsele in care au fost incadrati sunt deosebit de mari.  Asa cum ne-au declarat parintii, "copiii nostri au sperat enorm in reforma justitiei, care, iata, nu se face vazuta!. Tocmai de aceea au ales, dupa aproape patru ani de detentie, aceasta forma disperata de atentionare asupra lor. Noi am ramas alaturi de ei toata noaptea, in afara inchisorii, bineinteles, iar dimineata in jurul orei 10, dupa ce am primit toate asigurarile din partea loctiitorului comandantului ca nu vor fi agresati, dimpotriva, vor fi dusi spre ascultare la tribunal, ne-am convins copiii sa coboare de pe acoperis".
Cel care a intrat primul la audieri a fost Petru Socat, neasistat de parinti.
Probabil ca nimeni nu i-a putut anunta, astfel ca tanarul a pasit singur si sovaitor in camera 145, pentru a-si spune doleanta.
Din pacate, la scurt timp i s-a facut rau si a lesinat.
Sosita de urgenta, asistenta medicala i-a acordat primul ajutor.
Motivul lesinului sau se datoreaza nemancarii, oboselii si stresului.
Au urmat, cu cate o jumatate de ora de audieri pentru fiecare in parte, ceilalti tineri, insotiti de parinti.
Pe masura ce ieseau de la audiere, tinerii au intrat, insotiti de politisti, in camera 144.
Din discutiile cu parintii am reusit sa retinem faptul ca detinutilor li s-a dat posibilitatea sa-si comenteze dosarul si faptele, precum si nemultumirile care  s-au legat de modul cum a decurs procesul si cum a fost facuta incadrarea faptei.
S-au aratat o serie de nereguli si aspecte neclare si neconforme cu adevarul, fapt care a dus la acordarea de pedepse exagerate in raport cu fapta savarsita.
Tinerii au plecat cu speranta ca doleantele lor au fost ascultate si notate.
Vor trebui sa astepte un raspuns care spera sa le fie favorabil, in sensul ca dorinta lor de a se redeschide dosarul va fi aprobata.
Detinutii au primit asigurari ca fapta lor, desi a incalcat disciplina de ordine interioara, nu va avea consecinte drastice.
O vara lunga, plina de sperante si asteptari, deci!

Felicia R.Gheorghe - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]