Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 22 noiembrie 2005
Stirile TVA aici
  • Pregatiti sa dam piept  cu primii fulgi

Autoritatile locale sunt pregatite pentru a rezolva problemele cauzate de ninsoriPe drumurile judetului au aparut noi probleme. Daca pana acum batai de cap dadeau doar gropile, putem spune ca a mai aparut un factor, care va trece abia la primavara. Este vorba de problemele cauzate de primii fulgi. Poleiul a creat dificultati in trafic pe mai multe rute, intre care am putea aminti Arad - Pecica, Pilu - Varsand, Bata - Zabalt, Petris - Corbesti, Cuied - Tarnova si in zona Moneasa. La nivelul municipiului, activitatea de deszapezire este asigurata de Polaris, iar judetul va fi cuprins de alte doua societati. Presedintele Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, prefectul Cristian Stragea, este optimist, insa ii indeamna pe soferi sa circule cu bagare de seama.
Primaria, in stand by
In ceea ce priveste municipiul situatia este buna. Potrivit purtatorului de cuvant al Primariei, Valer Marginean, daca va ninge, firma care a concesionat deszapezirea, Polaris M Holding, este pregatita sa intervina. La fel cum sunt si parte din societatile subordonate Consiliului Local Municipal, respectiv Salubritatea si Gospodarirea Comunala. Chiar daca cele doua din urma nu sunt parte in contractul care face obiectul deszapezirii, Valer Marginean spune ca primordial este interesul Aradului, iar firmele vor da o mana de ajutor acolo unde este nevoie.
Polaris esle pregatita
Actorul principal ramane insa Polaris, pentru care venirea iernii nu este o problema. Mai mult, potrivit directorului de la Arad, Monica Jitariu, societatea pe care o reprezinta a fost gata sa intervina inca de la sfarsitul saptamanii trecute, cand s-a anuntat o scadere a temperaturii si cativa fulgi. Nu a mai fost cazul, dar alarma a fost de bun augur. "Am fost pregatiti sa iesim si azi (ieri -n.r.) cu utilajele. Nu a mai fost cazul, dar suntem pregatiti. Avem in jur de 40 de utilaje imprastietoare de sare, pluguri buldozere, tot ce este nevoie... Avem si 1000 de tone de material antiderapant. Per ansamblu, stam mai bine ca anul trecut si avem si experienta", ne-a declarat ieri Monica Jitariu, directorul Polaris. Aceasta a adaugat ca in cursul zilei de azi mai sunt asteptate sa vina inca sase pluguri noi care vor completa dotarea existenta.
Aria de actiune, extinsa
Cat priveste aria de actiune, potrivit contractului semnat de Primaria Municipiului Arad cu firma in cauza, principalele locatii care sunt in atentie ar fi podurile, drumurile in panta, intrarile in oras, intersectiile, bulevardul central si strazile adiacente acestuia. In total, sunt prevazute 136 de strazi. fata de cele 97 de anul trecut. 
Nu au fost uitate nici cartierele, dar trebuie mentionat ca sunt tratate cu prioritate locatiile mai circulate si strazile pe care se poate intra cu masinile de deszapezire.
Patru zone in judet
Daca in municipiu se poate actiona cu 40 de utilaje, iar alte sase sunt pe drum inspre Arad, ceea ce presupune ca dotarea este buna, in judet vor fi, per total, mai putin de jumatate. Directorul Administratiei Drumurilor Judetene Gheoghe Campan, ne-a declarat ca in urma contractelor semnate recent de catre conducerea CJA au fost stabilite patru zone de actiune - Arad, Sebis (preluate de S.C. ICIM S.A.), Lipova si Ineu - Cris (preluate de S.C. Constructii Rutiere S.A., parte a Bega Grup S.A.). In fiecare din aceste puncte vor fi cate patru masini cu lama si raspanditoare de nisip, respectiv o masina de patrulare si 50 de tone de sare. In medie, un utilaj va trebui sa acopere 60 de kilometri de drum, ceea ce este, sa recunoastem, cam putin.
In urma licitatici care a avut loc in urma cu cateva zile, cele doua firme mentionate anterior (ICIM si Constructii Rutiere) vor primi 15 miliarde de lei. In schimbul lor, timp de trei luni, vor trebui sa curete, in principal, pantele, curbele, rampele si intersectiile. Asta pentru ca, spune Campan, in ceea ce priveste drumurile judetene, nu exista obligativitatea curatarii pana la asfalt.

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Farmaciile - sub spectrul politicului 

Virgil Paunescu a dezbatut in cadrul intalnirii de la Arad si problemele farmaciilorProiectul de Lege a farmaciei - unul din subiectele dezbatute la intalnirea cu secretarul de stat din Ministerul Sanatatii, Virgil Paunescu - a venit cu o mare schimbare: desfiintarea lanturilor de farmacii, gen Sensiblu sau Helpnet. Aceasta prevedere nemultumea, in mod evident, reprezentantii acestor lanturi. Ei nu au iesit insa in public sa faca scandal (precum directorii de spitale). Au avut o abordare mai profesionista si, in cele din urma - se pare -, mai eficienta. Si-au angajat o firma de avocatura care a venit la negocieri cu ministrul Sanatatii si au purtat tratativele pe trei linii: legea farmaciei in Romania (cea veche si noul proiect), normele europene in domeniu si tendintele din Uniunea Europeana.
"Exista o tendinta de liberalizare a comertului la toate nivelurile, inclusiv comertul cu medicamente. Oficiul Concurentei si Ministerul Integrarii Europene ne-au recomandat sa pornim de la situatia de fapt (in care exista lanturi de farmacii - n. r.). Personal nu stiu daca e bine sa le desfiintam sau sa le lasam... Discutia e inca deschisa. Dar trebuie sa ne uitam incotro se indreapta Uniunea Europeana. In final se va lua o decizie politica" - opineaza Virgil Paunescu.
Presedinta Colegiului Judetean al Farmacistilor, Daniela Barbu, a aratat ca 140 din cei 199 de farmacisti aradeni sunt pentru farmaciile de model etic, adica cele al caror proprietar unic este farmacistul. Ea a mai subliniat ca, indiferent de modelul pentru care se opteaza, este important ca Legea farmaciei sa respecte principiul competentei profesionale, al repartitiei echilibrate a farmaciilor in teritoriu, al stabilitatii si continuatii serviciilor farmaceutice si principiul raspunderii personale.
Despre ce-i va aduce mai bun Legea farmaciei bolnavului, nimeni nu a spus nimic.

Diana Dutu - Adevarul

  • Premiu special

Directorul TVA - Alexandru Mot este incantat de premiul acordat institutiei pe care o conduceTeleviziunea Arad a primit recent un premiu special pentru promovarea in Mass-Media a Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania!
14 firme au fost recompensate pentru calitate,dinamica dezvoltarii sau suportul logistic. Premiile au fost acordate de conducerea filialei aradene a Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii.
S-au acordat premii pentru sprijinirea IMM-urilor, pentru sponsorizare si promovarea filialei, femeilor si tinerilor intreprinzatori, pentru dinamica si calitate, dar si 2 certificate speciale: unul pentru suport logistic pentru Letitia Atanasiu si unul pentru colaborare pentru Camera de Comert.
Premiile speciale judetene au fost acordate pe baza Topului national al firmelor private 2004. 

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Concert Coral

Sofi Jeannin Foissard a condus pentru a doua oara in aceasta stagiune corul FilarmoniciiSofi Jeannin Foissard, cu studii de pian, muzicologie, dirijat in Suedia, Franţa, Anglia, a condus pentru a doua oara corul Filarmonicii aradene in aceasta stagiune. De aceasta data, ne-a fost prezentata o lucrare vocal-instrumentala ampla, Petite messe solennelle pentru solisti, cor mixt, doua piane si armoniu de Gioacchino Rossini. Lucrarea de factura camerala, scrisa numai pentru propria placere, la multi ani dupa ce parasise voluntar scena dramatica, o muzica optimista, a fost dedicata amintirii unui binefacator al artelor, avand doua auditii private si una publica, in urma careia presa a proslavit capodopera.
La interpretarea aradeana a lucrarii rossiniene au contribuit solistii: Teodora Ciucur de la Facultatea de Muzica din Timisoara, Iulia Merca de la Academia de Muzica din Cluj, Adorjan Pataki (Opera Maghiara - Cluj) si Petru Burca (Opera Nationala - Cluj), acompaniati de Sorin si Adriana Dogariu si Manina Bogdan.
Dirijoarea Sofi Jeannin Foissard a condus ansamblul cu gesturi precise, plastice, eficienete, dovedind o buna stapanire a partiturii, a stilului, a exploatarii resurselor vocale ale ansamblului. Dovada a fost crearea unei atmosfere de maretie in Gloria, valorificarea tesaturilor polifonice din Et vitam venturi si Sanctus, acumularea tensionala din Et rexurrexit s.a.
Vocea sopranei Teodora Ciucur, bine stapanita, capabila de nuantari fine, deosebit de sugestive (Crucifixus, O salutaris si ansambluri solistice) este totdeauna aplaudata de aradeni.
Tenorul Adorjan Pataki a realizat un flux nuantat in Domine Deus, incadrandu-se eficient si in ansamblurile solistice. Basul Petru Burca si mezzosoprana Iulia Merca, cu roluri de baza, primul in Quoniam, si altista in Agnus Dei, nemaivorbind de ansambluri, au dat expresivitate si profunzime exprimarii sonore, dar un anumit grad de carnalitate si un vibrato accentuat al vocii, nu se potriveste acestui gen de muzica. E drept ca autorul insusi punea semne de intrebare asupra granitei dintre sacru si profan in aceasta missa, recunoscand ca specialitatea lui fusese in tinerete opera buffa, dar de buna lui credinta nu ne putem indoi.
Daca acompaniamentul a fost bine sustinut, fiind cat se poate de consistent, Prelude religieux, care ca si O salutaris au fost introduse de compozitor datorita modei timpului respectiv, a fost cat se poate de plastic, cu nuantele sale dramatice.
Cei ce au asistat la aceasta manifestare, au avut bucuria unui eveniment muzical, ce s-a incheiat cu rugaciunea:
Dona nobis pacem.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad

  • Ministrul pecicanilor, comemorat de localnici

Groful Klebelsberg Kunó - unul dintre cei mai cunoscuti fii ai orasului PecicaLa sfarsitul saptamanii, Consiliul Local Orasenesc, Asociatia Culturala "Kálmány Lajos" si Scoala cu clasele I-VIII nr. 2 au organizat, la Pecica, prima editie a Zilei Klebelsberg. Groful Klebelsberg Kunó s-a nascut in 1875 intr-o familie cu radacini nobiliare si a studiat, la Budapesta, Berlin, Munchen si Sorbona. A fost deputat de Cluj, Sopron si Szeged in Parlamentul ungar, iar in perioada 1922-23 ministru al culturii si al religiei. Groful s-a remarcat prin eforturile de scolarizare a copiilor de la sate si prin ideile reformatoare. A murit in 1932 si a fost inmormantat in cripta bisericii "Fogadalmi" din Szeged.
Pentru a-l comemora pe celebrul fiu al localitatii Pecica s-au pus la punct mai multe programe. Seria evenimentelor a debutat la ora 9.30, cand mai multe oficialitati locale si judetene au participat la o depunere de coroane la bustul lui Klebelsberg Kunó, care se afla in parcul bisericii romano-catolice "Sfanta Treime". Printre cei prezenti s-au numarat primarul Iustin Cionca, subprefectul Levente Horvath, mai multi reprezentanti ai UDMR, printre care presedintele organizatiei judetene, deputatul Kiraly Andras, dar si nepoata grofului, Klebelsberg Eva, venita special cu aceasta ocazie din Ungaria. A urmat de la ora 10 un seminar in sala festiva a scolii cu clasele I-VIII nr. 2. unde s-a evocat viata si personalitatea grofului, dar s-a vorbit si despre educatia minoritatilor si situatia scolilor maghiare din judet. Printre invitati s-au numarat si specialisti de marca din tara si din Ungaria. La ora 15 seria programelor s-a incheiat cu o masa festiva.

Pavel Sinka - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]