Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 22 decembrie 2005
Stirile TVA aici
  • Decembrie 1989 - Decembrie 2005 "Razboi" radioelectronic si psihologic impotriva Aradului

In urma cu 16 ani aradenii au protestat impotriva lui CeausescuAm cercetat timp de peste 15 ani evenimentele din decembrie 1989 de la Arad cu mijloacele reporterului de investigatie, intervievand peste cinci-zeci de revolutionari si am parcurs tomuri intregi de documentele de arhiva la care am avut acces (Parlament, Armata, Garzi patriotice, Pompieri, M.I., declaratii ale urmasilor decedatilor si ale ranitilor din Arad).
Concluzia acestei investigatii - materializata in doua volume: "Intrebatorul din Agora" (vol.1 - 1999) si "In amintirea Eroilor Martiri ai Revolutiei de la Arad" (vol.2 - 2003) - este ca revolutia de la Arad are o particularitate specifica, caracterizata prin doua etape distincte.
Prima etapa s-a inscris ca o revolutie de catifea, fara violenta, fara morti si raniti.
Aceasta prima etapa a inceput in dimineata zilei de 21 decembrie, dupa ce tinerii muncitori de la Intreprinderea de Orologerie au incetat lucrul si au iesit din fabrica, in frunte cu muncitorul Onofrei Danila, formand nucleul unei coloane de manifestanti la care s-au alaturat, rand pe rand, muncitori de la Strungul, Vagoane, Gara CFR, Intreprinderea "Tricoul rosu", coloana ce s-a deplasat pana in centrul orasului, in fata sediului fostului Comitet judetean Arad al P.C.R.
In 22 decembrie '89 armata fraternizeaza cu aradenii Aici, in fruntea manifestatiei impotriva lui Ceausescu s-a impus, prin curajul pe care l-a avut, actorul Valentin Voicila, de la Teatrul de stat din Arad, care avea atunci doar 31 de ani!
Aceasta prima etapa a durat pana in dupa-amiaza zilei de 22 decembrie, cand la ora 17,30 a inceput diversiunea nationala, "terorista".
Etapa a doua a revolutiei de la Arad s-a inscris ca o revolutie de sange!
A inceput in seara zilei de 22 decembrie si s-a incheiat la 25 decembrie, dupa executarea lui Nicolae Ceausescu si a sotiei acestuia Elena Ceausescu, in cazarma militara din Targoviste.
In acest interval, 22 - 25 decembrie, au fost impuscati mortal 24 de aradeni si au fost ranite 38 de persoane.
Daca la toate aceste aspecte m-am referit pe larg in cele doua carti amintite (devenite o raritate, motiv pentru care s-ar impune cu acuitate sa fie reeditate), mai putin am putut sa ma refer la "razboiul" parapsihologic impotriva locuitorilor Aradului.
Asadar, prin articolul de fata voi incerca sa prezint o serie de elemente suplimentare despre diversiunea radioelectronica si psihologica impotriva Aradului, diversiune care a avut, de asemenea, doua componente.
Prima componenta este diversiunea terestra, pe care am prezentat-o in vol.1 din "Intrebatorul din Agora", iar cea de-a doua este diversiunea aeriana, la care ma voi referi in continuare.
In iarna din '89 Aeroportul Arad a fost tinta unor alarme false Noile documente pe care le-am consultat de la Parlamentul Romaniei si Jurnalele misiunilor si actiunilor principalelor unitati militare din municipiul si judetul Arad, mi-au oferit o viziune mai cuprinzatoare asupra actiunilor ce s-au desfasurat in perioada 22 - 28 decembrie 1989 in spatiul aerian al Romaniei, implicit in zona Aradului.
In mod concret, Teodor Filip - un militar de cariera si autor al mai multor carti despre Revolutia romana din decembrie 1989, descrie cum in spatiul aerian al tarii noastre s-a desfasurat un adevarat "razboi radioelectronic si psihologic" impotriva Romaniei.
In cadrul acestui "razboi", Aviatia militara s-a confruntat cu un inmic necunoscut.
Aviatorii romani au executat zeci de misiuni de lupta, precum interceptarea de tinte aeriene, trageri reale, misiuni de cercetare aeriana si terestra, misiuni de transport, trageri antiaeriene.
Cu toate acestea inamicul continua sa ramana necunoscut.
In eter, erau transmise impulsuri care apareau clar pe ecranele radarelor ca fiind tinte aeriene.
Este foarte curios faptul ca unele dintre ele, inclusiv in spatiul aerian aradean, se puteau vedea cu ochiul liber, dar nu aveau zgomotul caracteristic al motoarelor de avioane sau elicoptere.
Toate acestea denota ca s-a folosit o tehnica electronica ultra sofisticata, de ultima ora.
Am discutat despre aceste aspecte cu numerosi militari si ofiteri care au jucat un rol important in evenimentele din decebrie 1989, cu militari si ofiteri legati de popor, care au sfidat ordinele date de politrucii iresponsabili ai acelor zile dramatice.
Astfel avem informatii despre unele misiuni executate de piloti in Aviatia de vanatoare, inclusiv in judetul Arad.
In timpul Revolutiei romane Centrul de Dirijare a fost bombardat cu informatii electronice false - Virtual Arad News (c)2005 Este concludent in acest sens declaratia maiorului Stelian Bouleanu, pilot in Aviatia militara de pe un aerodrom militar din vestul tarii: "In 22 decembrie, la ora 19,00, am primit ordin de decolare. Eram inarmat cu rachete aer-aer si cu proiectile de razboi. Pe radiolocatoare aparusera o serie de tinte. Misiunea mea era sa le depistez si, la ordin, sa le nimicesc. Am ajuns undeva deasupra Muresului. Patrulez aproximativ intre Lipova si Savarsin. Nici un elicopter! Radarul imi indica alte coordonate. Zbor spre Caransebes. Nimic! Lugoj. Nimic! Ma plimb prin vestul tarii, cautand elicoptere invizibile. Dupa executarea acestor misiuni am ajuns la concluzia foarte clara: Nu ne ataca nici o forta aeroportata! Cu toate acestea radiolocatoarele au innebunit, inventand pe ecranele de radiolocatie flotile intregi, care desanteaza, bombardeaza, ori ataca orase si obiective economice! Raportez constatarile mele si zbor inapoi spre aerodromul de pe care am decolat!"...
Inainte de-a trece la exemple concrete de diversiune radioelectronica in spatiul aerian al Aradului mai consemnam ca analistii militari romani au emis o parere ca directia de "invazie" a miniaeronavelor pe care radiolocatiile locale le-au considerat reale, veneau dinspre Marea Neagra, Ianca, Baragan si de pe slepuri ce urcau cursul Dunarii si se indreptau spre Bucuresti, Craiova, Resita, Timisoara, Arad.
"Lovitura principala asupra Romaniei" a fost data de undeva dinspre Turcia!
In mod cinic, cei care "operau" pe cerul Romaniei foloseau mai multe frecvente de lucru care se interferau intre ele, ducand la o confuzie totala si la dezinformarea Armatei si populatiei, inoculand puternic frica si panica generala.
Depunere de coroane la Monumentul Martirilor din Revolutie In acest sens un rol terifiant l-au avut si dezinformatorii din Televiziunea Romana (atunci Libera), din celebrul Studiou 4, care "informau" populatia tarii ca Aviatia militara duce lupte grele cu teroristii!
In realitate nu se ducea nici o lupta reala, dusmanul-atacator era de negasit!
Revenind la judetul Arad, am avut sansa, cu sprijinul regretatului col. (r) Ioan Memetea sa consult mai multe sinteze ale activitatilor desfasurate de Unitatile Militare aradene, intre care si UM 01864/C Pecica, o unitate cu mi-siuni speciale, care a "condus", indirect, "razboiul" radiolectronic si psihologic de deasupra Aradului, transmitand spre Aeroportul Aradului si spre Unitatile Militare de pe raza de competenta "atacul" unor "avioane" si "elicoptere", care eau "vazute" pe ecranele radarelor ca tinte reale, desi ele nu existau!
In felul acesta s-a ajuns, in acele nopti dramatice pentru Arad, de 22/23 decembrie si 23/24 decembrie, prin declansarea Antiaerienei de pe Aeroport, la terorizarea infernala a locuitorilor municipiului nostru, generand o confuzie si teama generala.
Sarabanda antiaeriana de pe Aeroport a inceput in seara (si noaptea) de 22 decembrie, dupa aterizarea BAC-1-11 (cursa Bucuresti - Timisoara - Arad - Bucuresti) cu generalii Nuta si Mihalea si insotitorii acestora, cazati la Hotelul "Parc", cand pe ecranele de radiolocatie au aparut, la anumite intervale de timp, tinte aeriene amenintatoare, care erau insa toate false!
Armata romana nu era pregatita sa faca fata unor asemenea diversiuni, cu arme sofistificate, ultramoderne!
Iata cateva exemple transcrise din pomenitul Jurnal al activitatilor desfasurate de UM 01864/C Pecica: Un elicopter cu desant aerian a fost reperat la Semlac! Altul la Pecica! Altul la Curtici!
Doua elicoptere se indreapta sa atace Aeroportul Arad!
Antiaeriana de la Aeroport deschide focul.
Se semnaleaza elicoptere care zboara razant cu solul, iar altele la mare inaltime!
Apoi, in noaptea urmatoare, de 23/24 decembrie directiile de atac au inceput sa fie schimbate.
Ecranele radar semnalizeaza elicoptere care vin sa "atace" Aradul dinspre Sannicolau-Timis.
Alte elicoptere au ajuns deja la Padurea Ceala! In acelasi timp mai multe elicoptere deschid focul asupra masinilor care circulau dinspre Nadlac spre Arad!...
Se "confirma" elicoptere deasupra UM 01380 - Cetatea Aradului.
Antiaeriana de la Aeroport deschide din nou focul.
Nu se doboara nici un aparat de zbor!
Si Aradul a facut jertfa de sange a revolutionarilor din 1989 Sunt receptionate apoi in spatiul aerian al Aradului doua avioane de origine necunoscuta.
Dinspre zona Caransebes se indreapta o formatie de elicoptere spre Arad!
Se raporteaza la Consiliu: Aradul va fi bombardat cu bombe incendiare!
Dinspre Valea Muresului au aterizat doua elicoptere la Combinatul chimic din Vladimirescu! etc.
Iata doar cateva exemple pe care le-am notat din Jurnalul activitatilor desfasurate de unitatea militara amintita, care, indirect, a intoxicat, in paralel cu diversiunea terestra, Frontul Democratic, devenit Frontul Salvarii Nationale din Arad, Aeroportul, Armata, dar mai ales populatia pasnica a municipiului, amplificand teroarea psihologica asupra intregului oras si judet.
Fireste, acest "razboi" psihologic din decembrie 1989 asupra Romaniei, implicit asupra Timisoarei si Aradului, a fost declansat de adevarati profesionisti ai diversiunii terestre si aeriene.
In acest "razboi parapsihologic" impotriva Romaniei au murit 1.104 persoane nevinovate, de toate varstele, in special tineri.
Dintre acestea 24 sunt aradeni, din care 19 au fost impuscati in Arad, iar 5 la Timisoara, Bucuresti si Turda.
Acestor morti li se mai adauga 3.352 de raniti, intre care 38 sunt aradeni.
Au trecut 16 ani de la Revolutia din decembrie 1989.
Cu toate eforturile depuse prin scrierea si publicarea celor doua carti despre Revolutia de la Arad inca nu cunoastem intregul adevar.
Probabil vor mai trece inca 16 ani pana ce se vor deschide toate dosarele si arhivele Revolutiei. Va fi insa prea tarziu.
Nu ne mai ramane, stimati concitadini, decat sa aprindem in fiecare an, la fiecare comemorare cate o lumanare in amintirea celor 24 de Eroi Martiri ai Aradului, care si-au jertfit viata pentru ca noi sa fim astazi liberi de comunism.
Dumnezeu sa-i odihneasca in pace pe toti Eroii Martiri ai orasului nostru, precum si pe cei ai intregii Tari!

Emil Simandan - Adevarul

  • Povestea Zonei Industriale catre Zadareni

Terenurile de pe Calea Zadareni au fost revendicate de proprietariInvestitori dezamagiti, licitatii curioase pentru vanzarea de terenuri, sute de procese pe rol!
Un alt scandal zguduie primaria.
Observator aradean anticipase cu cateva zile in urma acest conflict, publicand in deschiderea ziarului informatia potrivit careia aproape 300 de persoane au dat in judecata primaria pentru a-si primi terenurile revendicate; numai ca intre timp o parte din pamantul vizat a fost scos la licitatie si oferit unor societati comerciale care vor sa isi construiasca fabrici pe drumul spre Zadareni, intr-o noua zona industriala ce se contureaza acolo.
Este vorba de sute de hectare de intravilan, intr-o regiune unde pretul a urcat la 15 euro pe metru patrat!
Cazul a fost prezentat si de doua televiziuni centrale, care au punctat faptul ca terenul scos la licitatie pentru amenajarea zonei industriale fusese deja revendicat.
Functionarii primariei au fost instiintati cu trei saptamani inainte de organizarea licitatiei ca in cartile funciare exista notificari.
Asa se face ca, desi organizata, licitatia nu a avut nici o finalitate.
Cateva dintre firmele care au castigat procedura organizata pentru diferite terenuri in zona industriala sud, la iesirea din Arad spre Zadareni, s-au trezit la notar ca nu se pot intabula, desi au platit si garantia de participare la licitatie, o suma deloc mica, avand in vedere valoarea bunului licitat!
Mai ales ca pretul terenului a ajuns, in zona, dupa licitatie, la 15 euro metrul patrat!
Cristina Draica, jurista uneia dintre firmele castigatoare, a declarat: "Noi am mers la notar, sa ne intabulam, la aproximativ o saptamana de la castigarea licitatiei. Nu am stiut, atunci cand ne-am inscris, ca terenul este notificat. Suntem dezamagiti, desigur. Dar speram ca, daca primaria va pierde procesul cu oamenii care revendica terenul, sa ne primim inapoi banii depusi pentru garantia de participare la licitatie."
Sute de aradeni revendica, in acest moment, terenuri in oras.
Unii nu au fost pusi inca in posesie, desi fac demersuri de ani buni.
Potrivit unor surse, din aceasta cauza, primaria a fost somata sa plateasca, intr-unul dintre cazuri, o amenda de 500.000 de lei pentru fiecare zi de intarziere! Desigur, din bani publici!
Avocatul Eduard Hoffman, mandatar proprietar, relateaza: "Eu personal am fost la domnul primar in audienta si mi-a spus ca nu vrea el sa imi dea pamantul. Intre timp el scoate la licitatie terenuri revendicate...”
Dupa ce cazul a fost facut public, purtatorul de cuvant al Primariei s-a vazut nevoit sa dea explicatii.
Valer Marginean a declarat in cadrul unui reportaj transmis de o televiziune centrala ca licitatia este un fel de promisiune:
Primaria a fost somata sa plateasca despagubiri pentru terenurile spre Zadareni"Daca am anuntat in ziar ca se organizeaza, nu puteam sa dam inapoi, desi stiam ca existau notificari. Noi doar am scos la licitatie, nu am vandut terenul."
In acest moment, cele aproximativ 700 de hectare de teren din viitoarea zona industriala se afla pe rolul instantei, iar procesul ar putea dura cateva luni.
Cei care au castigat licitatia trebuie asadar sa aiba rabdare sau sa ceara inapoi garantia luata de primarie.
Intrebat de Observator aradean despre acest litigiu, primarul Gheorghe Falca a declarat ca terenul respectiv nu mai este arabil demult!
Mai mult decat atat, in opinia sa in spatele intregii tevaturi – in care primaria nu a gresit cu nimic – sta un anume domn Luca, apropiat al fostului primar Dorel Popa, un om de afaceri care cumpara titluri de proprietate sau adeverinte de la oamenii care urmeaza sa intre in posesia terenului.
"Nu mai avem de unde ii da pamant acestui domn. Din cauza asta am dat mai departe solicitarile sale Comisiei Judetene de Fond funciar, sa se descurce cum stie! Este incorect spus ca am fost dati in judecata de 300 de oameni; de fapt este vorba despre o singura persoana care ii reprezinta pe cei 300. Problema este insa ca s-a creat impresia ca ar fi nereguli cu terenul din zona industriala, iar din acest motiv am putea pierde 168 de miliarde de lei pe care guvernul le-ar putea aloca Aradului, pentru aceasta zona industriala, in cadrul sedintei de joi. Oare cei care lanseaza astfel de subiecte vor raspunde moral pentru aceasta pierdere?!"
Fostul primar Dorel Popa, acuzat de Gheorghe Falca de faptul ca ar sta in spatele mandatarului Luca, nu a dorit sa comenteze acest subiect, subliniind doar ca nu a incalcat legea niciodata in legatura cu terenurile din Arad.
"Am respectat hotararile judecatoresti, care erau definitive, irevocabile si executorii, mai ales ca ni s-a pus in vedere prin somatii, de catre persoanele implicate, ca daca nu trec la executarea hotararilor judecatoresti, pot fi chemat in judecata pentru abuz in functie. Comisia municipala de fond funciar a decis in unanimitate ca nu vrem sa fim chemati in judecata pentru ca nu ducem la indeplinire hotararea judecatoreasca si nu satisfacem unele pretentii ale catorva oameni pe care nici nu ii cunoasteam. Nu am facut altceva. Nici nu am vandut vreun teren care era grevat de sarcini, pentru ca stiu ca investitorul plateste ca sa participe la licitatie, apoi ajunge la notar unde nu se poate intabula ca proprietar. Eu nu am organizat licitatii care incalca legea; stiu ca imobilele nu se pot vinde atata timp cat sunt in dezbaterea instantei. Vedeti Legea 18 si Legea 1".
Surse din cadrul primariei ne-au explicat faptul ca in situatia in care noii cumparatori accepta sa preia terenul cu sarcina care il greveaza, primaria scapa de o grija, urmand ca acestia sa se inteleaga cu pretendentii.
In caz contrar insa, daca cumparatorii afla ulterior ca pamantul pe care l-au achizitionat este grevat, si nu accepta aceasta situatie, si-au cheltuit banii degeaba si se pot judeca si ei cu primaria pentru returnarea garantiei de participare la licitatie, a taxelor legale si a pretului caietului de sarcini; asta, in ipoteza ca nu vor sa astepte pana la solutionarea litigiului dintre primarie si cei care cer retrocedarea terenurilor in cauza.
Indiferent pentru care dintre variante vor opta investitorii, cert este ca situatia este jenanta, avand in vedere ca pune sub semnul intrebarii modul in care se abordeaza, in Arad, vanzarea sau licitarea unor terenuri.
Mai mult decat atat, in timp ce exista aradeni care revendica terenuri si nu li se da pamantul inapoi, motivandu-se ca nu mai exista disponibil, terenuri vaste se scot la licitatie si se vand sau liciteaza unor oameni de afaceri.
Este o situatie curioasa, la care primarul a raspuns punctand faptul ca unii indivizi nu au in vedere interesele Aradului si banii pe care municipiul i-ar putea pierde. 
Situatie curioasa, un raspuns curios...

Andrei Ando - Observator

  • Energia electrica a incurcat planurile Primariei, Consiliului Judetean si Prefecturii

Activitatea Primariei Arad a fost blocata ieri dupa amiaza - Virtual Arad News (c)2005Electricitatea s-a jucat ieri cu nervii autoritatilor
Energia electrica a dat de furca autoritatilor ieri dupa amiaza, cand era programata slujba de pomenire a eroilor Revolutiei la monumentul din fata Palatului Administrativ.
Pentru a putea incepe manifestarile, trebuiau aprinse reflectoarele bransate la sistemul public de iluminat si era nevoie de alimentarea statiei de amplificare instalate la baza obeliscului.
Bineinteles ca cei care raspund de iluminatul stradal au uitat sa apese mai repede pe intrerupator, astfel ca in loc sa inceapa la ora 16:00, actiunea a fost decalata mai bine de 30 de minute.
Gafa organizatorilor devenita deja traditionala - acelasi incident fiind semnalat de fiecare data in ultimii trei ani - a fost "reparata" in mai putin de un minut de prefectul Stragea, care a solicitat societatii Electrica aprinderea becurilor in municipiu inainte de ora obisnuita.
Si activitatea functionarilor din Palatul Administrativ a fost blocata de intreruperea alimentarii cu energie.
Toate cele trei institutii din cladire au fost conturbate de o avarie survenita ieri dimineaja la reteaua electrica.
Mai bine de o ora, angajati ai Primariei, Consiliului Judetean si Prefecturii au cautat locul unde s-a produs defectiunea, timp in care unele birouri si sali ale Palatului Administrativ aveau functionale prizele iar altele sistemul de iluminat.
In Sala 70 s-a facut dintr-o data liniste, stadia de amplificare ramanand fara curent chiar in momentul in care prefectul Cristian Stragea le vorbea primarilor din judet, convocati de Iosif Matula, presedintele CJA, la sedinta de sfarsit de an.
Dupa finalul intalnirii, prefectul a fost nevoit sa primeasca grupul de colindatori al veteranilor pe intuneric, recent renovata Sala Rotonda fiind iluminata doar de beculetele bradului de Craciun.
Cel mai mult au avut insa de suferit functionarii ramasi fara calculatoare si cei ale caror birouri se afla in subsolul Palatului Administrativ.

Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Preaviz pentru o suta de vagonari

Astra Trinity va disponibiliza cateva sute de angajati - Virtual Arad News (c)2005Un colos al industriei aradene anunta masuri drastice in privinta politicii de personal
O suta de angajati ai fabricii de vagoane Astra Trinity au aflat ieri ca vor primi decizia de concediere.
Aceasta vine ca urmare a restructurarii unor linii de productie.
Potrivit informatiilor noastre, in luna februarie a anului viitor este posibil ca alte 200 de persoane din fabrica sa fie nevoite sa isi caute un nou loc de munca.
Astra Trinity este una dintre cele mai mari investitii americane din judetul Arad.
Pe fondul lipsei de comenzi, au mai existat si in trecut zvonuri privind restructurarea si chiar inchiderea acestei divizii, dar societatea a reusit mereu sa se relanseze.

A.A. - Observator

  • Soseaua mortii

Soselele aradene au fost insangerate in urma accidentelor produseIn ultimele ore, pe raza judetului Arad au avut loc trei accidente mortale de circulatie.
In afara localitatii Lipova, slovacul Vincent D., aflat la volanul unei Skode Felicia, a patruns pe contrasens si a intrat sub un TIR condus de Petre M. din Valcea.
Acesta a franat, dar nu a reusit sa evite impactul si s-a rasturnat in sant.
Soferul slovac a decedat, iar incarcatura camionului, cateva zeci de tone de porumb, a blocat traficul pe calea ferata Arad-Bucuresti.
Alt accident s-a produs in afara localitatii Sambateni.
O Dacie Logan, condusa de Florina M. din Bata, l-a accidentat mortal pe Teodor C. care traversa prin loc nepermis.
Cel de-al treilea accident s-a produs in afara localitatii Pecica.
Aradeanul Tiberiu K., aflat la volanul unei Dacii Logan, a intrat in curba cu viteza mare si s-a rasturnat in sant, murind pe loc.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]