Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 23 aprilie 2005

Stirile TVA aici

  • 3445 de minute intarziere, din cauza grevei ceferistilor

Din cauza grevei ceferistilor toate trenurile au fost oprite in gariPrincipalele revendicari se refera la majorarea salariala si la conditii mai bune de munca
Se pare ca este sezonul grevelor. Dupa protestul postasilor, iata ca vine randul ceferistilor. 
Ieri dimineata, la nivel national, intre orele 7 si 9, toate trenurile s-au oprit din circulatie in prima gara din traseul fiecaruia.
In temeiul dispozitiilor articolului din Legea 168/1999, privind solutionarea conflictelor de munca, Federatia Independenta a Sindicatelor Miscare-Comercial din Transportul Feroviar, al carei membru este si Alianta Sindicatelor Miscare - Comercial din Timisoara - de care apartine si personalul din gara Arad -, a deschis conflicte de interese la nivelul fiecarei unitati de cale ferata: infrastructura, marfa si calatori. 
In gara din Arad au fost oprite 26 de trenuri, din cauza grevei de avertisment fiind cumulate 3445 de minute intarziere.
"Declansarea grevei de avertisment este justificata de faptul ca, pe de o parte contractele colective de munca la nivelul de unitate pe anul 2004/2005 au incetat, iar pe de alta parte, in cadrul negocierilor pentru noile contracte, derulate in perioada 17 ianuarie – 31 martie, solicitarile formulate de cei 1200 de salariati pe care ii reprezentam nu au fost acceptate", ne-a declarat presedintele Aliantei Miscare-Comercial Timisoara, Ioan Voica.
Principalele revendicari ale impiegatilor-miscare, ale acarilor, ale revizorilor ace, ale casierilor de cale ferata, ale magazionerilor tranzit-comercial, precum si ale sindicalistilor din reviziile vagoane si cei de la L sunt: transpunerea salariului minim pe economie stabilit prin HG 2346/2004 si la unitatile de cale ferata cu respectarea formulei de calcul cu actualii coeficienti de ierarhizare; acordarea integrala a tichetelor de masa pentru toti salariatii unitaii si imbunatatirea conditiilor de munca. 
Oferta Administratiei de cale ferata este de a ingheta salariile si de a prelungi contractele colective de munca cu inca un an. 
"Dupa cele doua ore de greva de avertisment, toate trenurile stationate in Arad si-au reluat traseele normale. Deoarece revendicarile nu au fost solutionate, s-a hotarat continuarea conflictului de interese cu o greva de avertisment, urmand ca in functie de discutiile urmatoare acestei forme de protest, daca va fi cazul, sa fie stabilita o data pentru declansarea grevei generale, dupa Sarbatorile de Pasti", a mai spus Ioan Voica.

Anca Badila - Observator

  • Consiliul Judetean si-a luat adio de la Casa de Oaspeti!

Casa de oaspeti a fost resedinta preferata a dictatorului - Virtual Arad News (c)2005Un imobil cu greutate - retrocedat fostilor proprietari
Alesii judeteni s-au vazut ieri nevoiti sa-si ia adio de la una dintre cele mai reprezentative cladiri din municipiu, aflata in proprietatea judetului - imobil situat pe strada Horia nr. 6 cunoscut sub numele de "Casa de oaspeti". Gazda a celor mai protocolare dintre receptiile oficialilor aradeni pe timp de 15 ani, fosta cladire care a reprezentat pana in 1990 locatia in care se retragea Nicolae Ceausescu in sejururile aradene, Casa de Oaspeti a fost revendicata de mostenitorii de drept ai baronului Neuman si va fi retrocedata acestora, pana la data de 30 iunie, cu tot cu mobilierul original existent. 
Consiliul Judetean
nu va ramane insa cu buzele umflate, ci va primi de la Andrew Alfred de Vegvar Neuman si de la Marie de Vegvar (mostenitorii baronului aradean) suma de 100 de mii de euro (2,75 de miliarde de lei), bani care reprezinta contravaloarea lucrarilor de investitii si intretinere efectuate de-a lungul anilor de catre institutie.
O singura comisie a CJA s-a pronuntat impotriva retrocedarii in natura a imobilului - comisia 3 - aceasta propunand acordarea de despagubiri in natura, asa cum se intampla in cazul imobilelor in are activeaza institutiile statului. 
Secretarul general al judetului, Ioan Silaghi, a punctat insa faptul ca aceasta varianta a fost cea luata initial in calcul de CJA, ca s-a votat chiar o hotarare de consiliu pe tema despagubirilor pentru imobilul de pe Horea nr. 6, dar ca hotararea a fost contestata in instanta. 
Desi justitia nu s-a pronuntat inca in acest caz, secretarul a punctat faptul ca alegerea de acum - restituirea in natura a cladirii - este cea viabila si daca se tine cont de pachetul legislativ pe care noua putere vrea sa-l promoveze cat de curand si unde se vorbeste de retrocedarea in natura a tuturor imobilelor, chiar daca acestea sunt considerate de interes local.
Ca ultime argumente in favoarea proiectului de hotarare, Ioan Silaghi a indicat faptul ca CJA va avea de pierdut prea multi bani pentru cheltuielile de judecata in cazul in care va continua procesul, dar si faptul ca suma pe care mostenitorii au de gand sa o plateasca institutiei pentru investitiile facute in imobil este mai mare decat cea pentru care consiliul are facturi si chitante. 
"Am negociat si am cazut de acord cu privire la aceasta suma insa, daca mai tergiversam, lucrurile s-ar putea schimba", a conchis secretarul general al judetului.
Cu un vot impotriva si trei abtineri, proiectul de restituire in natura a unuia dintre cele mai importante imobile aradene (care are o lunga istorie in spate) si-a intrat in drepturi, urmand ca, la finele lunii iunie, Casa de Oaspeti sa fie doar o amintire pentru oficialii locali.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Starea de alerta a produs efecte imediate: Evacuari in miez de noapte

Starea de alerta a produs evacuari in miez de noapteDesi judetele Timis, Caras Severin si Mehedinti sunt cele mai afectate de inundatiile ce au lovit partea de vest a tarii, numai la Arad s-a luat masura extrema in astfel de situatii. Cu acceptul prefectului Cristian Stragea, care - la randul sau - s-a sfatuit cu Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor, Comisia Judeteana pentru Interventie in caz de Dezastre a decis declararea starii de alerta in municipiu. Hotararea a fost luata joi seara, in jurul orei 21,00, pentru ca, aproape de miezul noptii, echipaje ale Jandarmeriei, Comandamentului pentru Situatii "Vasile Goldis" Arad si reprezentanti ai Primariei sa ia primele masuri in teren. Pasibile de evacuarea din casele ce prezentau risc mare de prabusire din cauza infiltratiilor s-au aflat 16 familii, vizitate de autoritati si la inceputul saptamanii. Acum, insa, de voie, de nevoie, oamenii au fost obligati sa-si paraseasca locuintele cu destinatia adaposturilor amenajate in diferite locatii ale municipiului sau, in cel mai bun caz, casele rudelor.
Sase intr-o camera
Traseul autoritatilor a inceput pe strada Ulmului, din cartierul Bujac. 
La numarul 27, un batran de 87 de ani dormea intr-o incapere din vaiuga ce statea sa se prabuseasca din cauza umezelii. 
Si dupa doua zile de la ultimele precipitatii mai importante apa inca baltea in curte. 
Familia care-l ingrijeste pe batran de 13 ani de zile este disperata. 
Pe Ileana Vacaru, mama a trei copii, aproape ca a apucat-o plansul cand a acceptat sa ne spuna oful sau: 
"Il intretin pe acest batran din salariul si alocatiile copiilor cu speranta ca voi ramane cu casa. Si asa mai sunt ceva probleme, pentru ca mosul trebuie sa faca cerere la Primarie pentru a reprimi locuinta cu statut de ILA. Sa se prabuseasca mai trebuie, si toate eforturile noastre de atata amar de vreme se duc pe apa sambetei." 
Incercand sa aflam de ce nu a solicitat o vidanjera pentru apa din curte, femeia ne-a lamurit: 
"Cum sa nu cerem ajutor!? Au venit, au tras putina apa si au promis ca vor reveni in aceasta dimineata (n.a. joi dimineata), dar n-au mai ajuns." 
Intre timp, octagenarul e scos cu chiu cu vai din culcusul sau, dar nu vrea sa plece din casa. Chiriasii n-au ce face si-l "cazeaza" cu ei in camera ferita (deocamdata) de ape. 
"Il vom culca cu noi. Suntem cinci, printre care si trei copii, cu el sase. Promitem sa nu-l mai lasam sa se intoarca in anexa lui" - i-a linistit Ileana Vacaru pe jandarmii pregatiti sa-l ia pe sus pe batran si sa-l transporte la intr-un loc sigur si cald. 
Situatia a fost rezolvata, urmatoarea escala, cartierul Sega. 
Greu de convins
La capatul strazii Aprodul Purice, o ulicioara ce da intr-un teren viran este inscrisa pe lista neagra a echipei de interventie. 
In total, strada Baba Novac numara sase case saracacioase, dintre care patru sunt serios afectate de inundatii. 
Membrii familiilor de origine rroma sunt treziti pe rand si poftiti sa-si paraseasca locuintele. 
Buimaciti de somn, oamenii nu prea stiu ce se intampla cu ei, dar, incetul cu incetul, se conving ca baietii in uniforma ce le-au trecut pragul au intentii bune. 
Fara sa stea prea mult pe ganduri, un barbat de 38 de ani, tata si... bunic, si-a tras hainele pe el si a iesit in strada. 
La putine minute a fost urmat de nevasta sa, fata si - probabil - cei doi nepotei. 
Mai staruie putin pentru ca vecinii lor nu sunt prea convinsi de ceea ce trebuie sa faca. 
O tiganca mai in varsta pledeaza cauza intregii strazi: 
"Ce rost are sa plecam in aceasta noapte de aici, pentru ca maine tot nu va veni nimeni sa ne dea o mana de ajutor? Casele noastre tot subrede vor ramane si pentru ca nu avem canalizare, dupa fiecare ploaie mai serioasa, tot inundati vom fi. Si apoi, copiii trebuie sa mearga maine la scoala, iar noi la serviciu. De acolo unde ne duceti dumneavoastra, cum o sa ajungem fiecare in treaba noastra?", intreaba femeia. I se spune ca va inopta in conditii civilizate, iar dimineata, cu autobuzul, toata lumea va ajunge la destinatia dorita. 
Intr-un tarziu, cele patru case se elibereaza si locatarii, in numar de 27 (!!!), sunt urcati intr-un autocar al Companiei de Transport Public. 
O patrula de jandarmi a fost lasata in zona pentru a pazi "averea" sinistratilor, pentru ca restul echipei de interventiei sa plece cu persoanele evacuate la o unitate a Jandarmeriei de langa Aeroport. 
Aici, dormitoarele de tip militar sunt lux pe langa conditiile mizere lasate acasa, macar si pentru o noapte. 
Autoritatile insista
Chiar daca joi noapte nu a fost timp de o "vizita" pe la toate cele 16 adrese, actiunea echipei de interventie a continuat cu primele ore ale diminetii de vineri. 
Jandarmii s-au mai deplasat o data pe strada Baba Novac pentru a vedea daca cei plecati sa stea la rude nu s-au intors cumva acasa, dupa care traseul a cuprins si cartierele Gai, Aradul Nou si Gradiste. 
Colonelul Alexandru Chis, seful Comandantului Judetean de Jandarmi ne-a oferit coordonatele acestor ultime descinderi, precum si planul de bataie pentru zilele ce urmeaza: 
"De acesata data, am fost insotiti de experti in rezistenta constructiilor, care au avut cuvantul final in ceea ce priveste necesitatea evacuarii unor persoane. Trebuie mentionat faptul ca situatia nu este atat de grava precum in cartierul Sega, asa ca am hotarat sa nu-i scoatem din case pe cei din zonele unde pericolul a cam trecut. Asta nu inseamna ca nu vom tine sub supraveghere adresele vizate si la cel mai mic risc de prabusire ii vom duce pe oameni la centrele apartinand Directiei de Asistenta Comunitara din subordinea Primariei. Dupa parerea mea, acum trebuie lucrat la inlaturarea urmarilor lasate de inundatii" - a concluzionat colonelul Chis. 
Intr-adevar, Aradul ramane in stare de alerta si pentru ca amenintarea unor precipitatii insemnate cantitativ nu a trecut. 
E totusi, bine, ca autoritatile controleaza (sau cel putin asa dau impresia) situatia, fiind pregatite sa intervina in cazuri extreme.

Calin Mnerie - Adevarul

  • Sarbatoare in limba germana

Liceul german a fost dotat cu statie de radioPrima editie a zilei Radioului de limba germana a fost sarbatorita vineri la Timisoara . 
Evenimentul a fost organizat de Asociatia FunkForum din cadrul careia fac parte redactii radio de limba germana din Romania, Ungaria, Serbia si Croatia si Forumul democrat al germanilor din Timisoara. 
Sarbatoarea s-a bucurat de un mare succes iar printre participanti s-au regasit autoritatile locale, reprezentanti ai ambasadelor germane de la Bucuresti si Budapesta si redactori de la redactiile germane din cele patru tari inscrise in asociatie. 
Ziua Radioului de limba germana a fost sarbatorita la Casa Adam Muller Gutenbrun din Timisoara
Tara noastra este reprezentata cel mai bine in Asociatia Funkforum. 
Si acesta pentru ca 7 posturi de radio din intreaga tara transmit emisiuni in limba germana. Printre acestea se afla si Radio Arad. 
Celelalte trei tari implicate in proect sunt reprezenate doar de cate un post de radio, Funkhaus Funfkirchen din Ungaria, Radio Subotica din Serbia si Slavonski Radio din Croatia. 
Ziua radioului in limba germana a reunit jurnalisti de la redactiile germane, oficialitati locale dar si reprezenatanti ai Ministerului de externe german. 
In cadrul sarbatorii care
a avut loc ieri la Casa Adam Muller Gutenbrum din Timisoara a fost prezentat unul dintre proiectele asociatiei care a inregistrat un mare succes. 
Proiectul se numeste radioul in pauzele scolare. 
In cadrul acestui proiect Liceele germane din Arad si Timisoara au primit ca donatie doua statii radio si au inceput sa emita emisiuni pentru colegii lor in timpul pauzelor. 

Camelia Catean - Televiziunea Arad

  • Apele scad la Arad

Apa in curti a inceput sa scadaCinci cartiere din municipiul Arad erau afectate ieri de inundatiile cauzate de ploile din ultimele zile. 
Responsabilii Primariei au anuntat ca 156 de locuinte sint inundate in cartierele Gai, Bujac, Sega, Aradul Nou si Gradiste. 
Fata de zilele precedente, situatia s-a agravat. 
Seful Serviciului de Protectie Civila, Corneliu Neamtiu, a declarat ca a mobilizat utilaje si de la firme private pentru evacuarea apelor. 
Reprezentantii Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta au anuntat ca apele au inceput sa se retraga in localitatile din judet in care, miercuri, existau peste 500 de gospodarii afectate. 
Ieri, doar o suta de mai erau inundate, in comunele Barzava, Ususau
si Almas, dar se circula in continuare cu dificultate de drumurile judetene spre localitatile Dieci, Almas, Revetis, Bata si Brazi, unele portiuni fiind acoperite de apele revarsate din afluentii Muresului si Crisului Alb. 
Hidrologii aradeni au precizat ca doar la Nadlac mai era depasita cota de inundare, restul fiind in scadere.

S.O. - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]