Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 24 martie 2005

Stirile TVA aici

  • Voi folosi orice oportunitate pentru a ajuta Aradul

Viceprim-ministrul Gheorghe Seculici se implica pentru a ajuta Aradul Interviu cu d-l Gheorghe Seculici, viceprim-ministru al Guvernului Romaniei
- D-le viceprim-ministru, ati fost numit intr-o functie onoranta, dar si dificila in acelasi timp. Sunteti pregatit sa-i faceti fata? Pentru ca Bucurestiul nu-i Aradul.
- Cand d-l Boc m-a sunat si mi-a spus ca am fost desemnat pentru aceasta functie, am cerut un timp pentru reflectie. Stiu si eu ca misiunea care ma asteapta nu este usoara. Dar mi-am zis ca, prin eforturi si cu inteligenta, voi face fata aceastei misiuni. M-a sunat apoi si presedintele Basescu si i-am raspuns ca accept functia. Cred ca sunt pregatit pentru aceasta functie, chiar daca numirea mea pare o surpriza pentru multa lume, chiar si pentru mine. Dar, pana la urma, aceasta numire este consecinta rezultatelor pe care Organizatia PD Arad le-a avut la alegeri. PD Arad are un viceprim-ministru, primarul Aradului, presedintele CJA si un secretar de stat in persoana d-lui Adrian Nitu. 
Sa-i mai amintesc si pe senatorul Nicolae Iotcu si pe deputatul C-tin Igas.
- Care ar fi, practic, fisa postului de munca a viceprim-ministrului Gh. Seculici?
- Luni, la intalnirea cu domnul prim-ministru i-am solicitat sa-mi spuna organigrama si ministerele din subordine. Mi-a spus ca voi raspunde de toate ministerele cu profil economic: finante, industrie, transporturi s.a.m.d. Si a precizat textual: "sa urmaresti punerea in aplicare a Programului de guvernare a Aliantei". Desigur, pe parcurs vom mai discuta despre aspectele practice ale aplicarii acestui program, pe masura ce ma voi familiariza cu problemele pe care le ridica guvernarea si functia pe care o detin.
- In ce masura veti decide dvs. echipa cu care vreti lucra?
- Am libertate totala pentru a-mi forma echipa. Tocmai de aceea, d-l Adrian Nitu va lucra impreuna cu mine, la cererea mea. Voi avea consilieri pentru relatia cu toate ministerele pe care le voi coordona. De calitatea consilierilor depinde in mare masura si calitatea muncii pe care o voi presta eu.
- Orizontul de asteptare al aradenilor fata de dvs. este mare. Veti fi asaltat de autoritati, dar si de persoane particulare pe diverse probleme. Cum veti raspunde acestor solicitari?
- Stiu ca aradenii asteapta foarte mult de la mine. Voi vedea ce putere de decizie am in functia pe care o detin si, in functie de aceasta putere, voi raspunde solicitarii autoritatilor aradene. Voi respecta legile tarii, dar, in acelasi timp, voi folosi orice oportunitate pentru a ajuta Aradul. In ceea ce priveste persoanele particulare, totul depinde de timpul pe care-l voi avea la dispozitie. Coordonarea celor mai importante ministere ale acestei tari presupune o mare responsabilitate. Oricum, functia pe care o detin imi va permite, in mod cert, sa-i ajut pe locuitorii Aradului, datorita carora, dealtfel, am si ajuns in aceasta inalta functie.
- Un cititor m-a sunat la redactie si mi-a zis ca ar trebui sa incercati sa aduceti inapoi institutiile pe care ni le-au subtilizat timisorenii. Ar fi posibil asa ceva?
- As putea sa va raspund in mai multe feluri. Bunaoara, printr-un proverb: ce-a mancat lupul e bun mancat. Lasand proverbele la o parte si discutand pragmatic as vrea sa-i spun cititorului dvs. ca aceste institutii sunt mai putin importante si mult mai importanta pentru Arad este dezvoltarea economica. De fapt, dezvoltarea economica este cea care aduce bunastare. In aceasta directie imi voi concentra eforturile. Dealtfel, ministrii cu care voi colabora mi-au spus ca marii investitori straini vor sa investeasca in mod special in vestul tarii si in Bucuresti. De aceea, zona de vest trebuie pregatita pentru a-i putea primi cum se cuvine pe acesti investitori. Drept consecinta, va trebui sa dezvoltam infrastructura in aceasta zona, dezvoltarea infrastructurii fiind o prioritate pentru guvern. Evident, Aradul face parte din aceasta zona si o mare investitie se preconizeaza sa se faca in Arad. Deocamdata, lucrurile sunt in faza de tatonare si nu ma hazardez in a face alte precizari. Oricum, va asigur ca voi fi pe faza si pe receptie, iar Aradul va avea tot sprijinul din partea mea.
- Ca viceprim-ministru va trebui sa fiti alaturi de premierul Tariceanu. Dar ca membru al PD, va trebui sa ascultati de presedintele Basescu. Cum o sa procedati in cazul unui diferend dintre cei doi?
- Alegerile au fost castigate de Alianta D.A., al carei lider de necontestat este d-l Traian Basescu. Stiti bine ca eu sunt un om al dialogului si sunt convins ca prin dialog se poate rezolva orice diferend. Scopul nostru, al tuturor este sa realizam o buna guvernare. Daca vom subsuma toate eforturile acestui scop, diferendele, posibile in orice guvernare, vor fi depasite cu intelepciune.
- Veti face naveta Arad-Bucuresti, pentru ca sunteti si presedinte al filialei PD Arad? Cum veti face fata?
- Voi veni des in Arad. Ca sa fiu sincer, nu pot lasa organizatia care m-a promovat si unde m-am format ca om politic. As vrea sa mai precizez ca filiala noastra este foarte bine organizata, drept dovada fiind rezultatele pe care le-am avut la alegeri. Din punct de vedere statutar, cele doua functii nu sunt incompatibile.
- Ce ati dori sa le spuneti aradenilor?
- As vrea sa multumesc tuturor aradenilor si sa le spun ca d-l presedinte Basescu n-a uitat felul in care a fost primit la Arad, asa cum n-a uitat nici voturile aradenilor. De aceea sunt eu acum in aceasta inalta postura guvernamentala. Stiu ca aceasta ma obliga si ii asigur pe aradeni ca nu le voi insela asteptarile.

A consemnat Ioan Iercan - Adevarul

  • Autostrada paneuropeana baga in ceata proiectul Bechtel

Autostrada Arad-Timisoara-Sibiu-Pitesti a devenit prioritaraPremierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat ieri, la Bruxelles, ca proiectul paneuropean de constructie a unei autostrazi pe ruta Pitesti-Sibiu-Timisoara-Arad va deveni prioritatea zero a guvernului.
Tariceanu a abordat acest subiect cu presedintele BEI, Philippe Maystadt, care a sustinut ca banca ce gestioneaza fondurile tarilor UE este interesata sa finanteze acest proiect. 
"Am semnat deja un contract, la finalul anului 2003, cu Guvernul Romaniei, in valoare de 200 de milioane de euro, pentru demararea proiectului de autostrada"
, a spus Maystadt.
In replica, premierul roman a spus ca nu vrea sa intre in speculatii legate de blocarea proiectului de catre fostul guvern PSD.
Mai cunoscut sub titulatura "Coridorul IV", acest proiect de autostrada este o cerinta mai veche a UE, care se afla "in concurenta" cu contractul cu firma americana Bechtel, ce vizeaza constructia autostrazii pe ruta Brasov-Bors via Cluj-Napoca.
Intrebat daca BEI ar finanta si proiectul de autostrada semnat de autoritatile romane cu americanii de la Bechtel, Philippe Maystadt a raspuns ferm: "Exclus!".
El a intarit astfel reticenta oficialilor europeni fata de contractul cu americanii.
Tariceanu a adaugat ieri ca Ministerul Transporturilor va fi insarcinat cu studiile de fezabilitate pentru "Coridorul IV" de autostrada si, dupa intocmirea documentelor, va fi solicitata finantarea BEI. 
Cei doi interlocutori au sustinut ca nu stiu, deocamdata, valoarea la care se va ridica investitia, insa, in opinia lor, creditul BEI va fi "deosebit de avantajos"
Proiectul finantat de BEI nu exclude proiectul Bechtel, romanii fiind liberi sa le construiasca pe amandoua.
Pe de alta parte, Tariceanu a spus ca, la nivel guvernamental, se va organiza un grup de lucru care va tine legatura cu BEI pentru eventuale alte finantari. 
Premierul are deja in vedere proiecte pentru Bucuresti privind infrastructura, reabilitarea cartierelor si modernizarea gropii de gunoi de la Glina.

Alina Mihai, Bruxelles - Evenimentul Zilei

  • Curatenie de primavara

Cercetasi din Arad ajuta la curatenia din parcuriZeci de kg de frunze, ramuri si hartii au fost adunate din parcurile de pe faleza!
Initiatiava apartine unui grup de 65 de tineri membri ai asociatiei Cercetasii Romaniei si ai organizatiei de tineret a PD.
Actiunea este prima dintr-o serie care are ca scop ecologizarea zonelor verzi din oras.
Conform sloganului asociatiei – GATA ORICAND, cercetasii aradeni au pus mana pe greble si maturi si au curatat parcurile.
Asociatia Cercetasii aradeni, centrul local Arad functioneaza de 10 ani, timp in care s-a implicat in mai multe actiuni sociale, educative si de ecologizare.
Cercetasi aradeni vor continua actiunile de curatenie si saptamana viitoare.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Pretext pentru urgentarea venirii primaverii - Reportaj

Si pasarelele asteapta cu nerabdare zilele de primavaraUn fluture incerca ieri sa gaseasca o idee de floare pe care si se aseze; este primul fluture pe care l-am vazut incercand sa surprindem crampeie din acest inceput timid de primavara. Bulevardul este plin de oameni, la fel si strazile secundare... Soarele incearca din rasputeri sa curteze pe acei aradeni care, trecuti prin multele si interminabilele probleme cotidiene, se incapataneaza sa priveasca viata in roz. Sufletelor reci le va lua loc, vrand - nevrand, acea senzatie de renastere, de optimism, specifica, parca, doar acestui anotimp. Privindu-l pe el, soarele, cu caldura care izvoraste din el, intregul nostru organism se incarca cu energie pozitiva.
Parca, nu-i asa! , mai exista urma de speranta, vazand cum, din nimic, firul ierbii isi face loc din pamant.
Exista locuri in Arad...
...pe care doar primavara le simti, intr-adevar, mai apropiate de tine, iar placerea redescoperirii lor, dupa anotimpul rece, este incomensurabila.
Muresul este rece, aspru, iar involburarea apelor, care duc din amonte, odata cu topirea zapezii, aluviuni, parca te sperie.
Dar in toata aceasta naturala stare de fapt, aradenii stiu ca sunt primele semne de cedare a iernii, Muresul devenind, treptat, acea apa care atrage, an de an, mii de vizitatori.
In apropierea strandului, parcurile incep sa se populeze; bancile, depasite putin de situatie dupa o iarna grea, in care reparatiile sau vopsirea erau de prisos, asteapta edilii sa-si faca datoria.
Proaspetele mamici au iesit cu copiii lor la plimbare prin parcuri; ochii lor mari scruteaza apropierile, incercand sa-si dea seama ce se intampla. Pensionarii se plimba pe alei, depanand amintiri in compania perechilor lor de-o viata sau a prietenilor cu care s-au intalnit intamplator.
Si daca nu fac acest lucru, atunci cu siguranta ii vei gasi in parcul sahistilor, dezbatand, ca intr-o poiana a lui Iocan, cate-n luna si-n stele, in asteptarea unei noi partide de sah.
Totul in parcuri si in zonele riverane Muresului se desfasoara dupa un tipic, cu o precizie de metronom.
Asa a fost, este de cand lumea si probabil ca va mai fi...
Ca privitor atent a ceea ce se intampla in jur,
...nu poti sa nu constati exuberanta tinerilor, comportamentul lor fata de cei din jur, atitudinea fata de ceilalti si, evident, vestimentatia.
Poate si pentru ca este vacanta, tinerii pot fi vazuti inca de la primele ore ale diminetii prin baruri (evident, la suc), legand noi prietenii si incercand sa-si faca planuri de umplere a timpului liber.
Localurile devin, culmea, din ce in ce mai putin aglomerate, aradenii preferand sa iasa pe Corso, la plimbare.
Persoanele in varsta partcipa la curatenia de primavara In schimb, patronii de baruri au inceput sa deschida terasele si sa ii imbie pe trecatori la un umbrar, unde la loc de cinste sunt racoritoarele si berea servita la halba.
Vestimentatia tinerilor, mai ales, s-a schimbat: in locul bocancilor sau a incaltarilor de iarna apar pantofii sport, deschisi la culoare sau sandalele. Fustele purtate de domnisoare devin pe zi ce trece din ce in ce mai scurte, bluzitele tot mai decoltate...
In piata, pretul ochelarilor de soare a crescut, iar precupetii, din ce in ce mai numerosi, si-au diversificat marfa.
Totul pentru ca aradenii sa fie in pas cu moda acestei primaveri...
In aceasta stare de fapt,
...daca nu ai treburi foarte importante si pe care nu le poti duce la bun sfarsit decat intr-un timp scurt, ar fi si pacat sa te mai urci intr-un tramvai pentru doua statii.
Constatam ca mijloacele de transport in comun sunt din ce in ce mai putin aglomerate; pana si pensionarii, care pana nu de mult formau "populatia" majoritara din tramvaie, au renunjat la abonamentul lor gratuit si prefera sa circule pe jos.
Mulji au inceput sa-si scoata bicicletele din locurile din care erau tinute pe timpul iernii; baietii bat mingea pe trotuar si micutele fete sar coarda in fata blocului.
Primavara aduce si lucruri mai putin bune,
... pe care oamenii incearca sa le depaseascaasa cum stiu ei mai bine.
Este sezonul renasterii, dar este si anotimpul care aduce si o seama de boli, dupa o iarna in care sistemul imunitar al organismului a cam scazut.
Cu toate acestea, revenind la piete, pot fi observati tot mai multi vanzatori care ofera spre vanzare produse de sezon, considerate pana nu de mult trufandale.
Florile au, la randu-le, mare trecere, fiind un ideal cadou pentru acest anotimp.
In oricare parte a Aradului ai fi, atmosfera este aceeasi, pastrand, evident, particularitatile zonei.
La urma urmei, vorba lui Toparceanu, primavara asta, totusi, nu-i decat o copie...
Si in toata aceasta atmosfera, a acestui inceput timid de primavara, asa cum am mai spus-o, un fluture incerca ieri sa gaseasca o idee de floare pe care sa se aseze...

Dacian Don - Agenda zilei

  • Se extinde programul de sprijinire a copiilor rromi

Copii rromilor vor fi ajutati sa ramana in scoalaDupa ce prima etapa a proiectului Phare-RO prin care s-au pus bazele unei structuri de sprijin pentru a se asigura accesul la educatie al tinerilor rromi s-a incheiat, Inspectoratul scolar a initiat alte proiecte, pentru o noua etapa.
Mai multe scoli din mediul rural, unde majoritatea covarsitoare a elevilor sunt de etnie rroma, au intrat intr-un program special, cu o curricula adaptata la nevoile speciale ale copiilor, pentru atragerea si mentinerea lor in scoala.
Asta inseamna ca micutii au ocazia sa-si faca si temele la scoala, asistati de cadre didactice, iar in unele dintre scoli au fost infiintate cantine pentru asigurarea (in afara produselor oferite prin programul "laptele si cornul") unei mese calde de pranz.
Cel mai bun exemplu  in acest program a fost dat de scoala din Pecica.
Aici a fost deja amenajata cantina.
Dupa modelul pecican, si la celelalte scoli din mediul rural urmeaza sa se asigure facilitatile respective, daca se obtine finantare europeana. Deja s-a reusit angajarea a doua persoane pe post de mediator tot pentru sprijinirea rromilor.

Simona Mazare - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]