Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 24 mai 2005

Stirile TVA aici

  • "In judetul Arad, exista 20 de furnizori de formare profesionala autorizati"

Interviu cu directorul Victor NeamtiuInterviu cu directorul executiv al Directiei Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei Arad, ec. Victor Neamtiu –
Tot mai multi furnizori de formare profesionala apar pe piata muncii in judetul Arad. Dar nu toate aceste societati sunt autorizate pentru a organiza cursuri de formare profesionala a adultilor. Pentru a vedea procedura si modul de functionare, dar si rezultatele inregistrate in urma organizarii a astfel de cursuri, am stat de vorba cu directorul executiv al Directiei de Munca, Solidaritate Sociala si Familie Arad, ec. Victor Neamtiu.
- Ce sunt acesti furnizori de formare profesionala?
- Furnizorii de formare profesionala sunt acele societati care organizeaza diferite cursuri de calificare pentru diferite meserii, finalizate cu certificate de absolvire sau calificare.
- Cine autorizeaza furnizorul de formare profesionala?
- In vederea autorizarii, Comisia de autorizare si Secretariatul Tehnic Judetean si-au inceput activitatea prin dotarea in mod corespunzator a spatiului destinat acestei activitati, intocmirea registrelor prevazute de lege, achizitionarea tuturor materialelor necesare pentru desfasurarea procesului de autorizare. Au urmat activitati de popularizare a noului cadru legislativ, locatiei Comisiei de autorizare – in cadrul DMSSF, adresandu-ne in acest mod atat potentialilor furnizori, cat si persoanelor care doresc sa urmeze cursuri finalizate cu certificate de absolvire sau calificare. Am continuat cu intocmirea listelor de specialisti pentru domeniile ocupationale specifice judetului nostru, solicitand in acest sens sprijinul institutiilor competente: Inspectoratul Judetean, sindicate, patronate, Camera de Comert, universitati, agenti economici. Dupa aceste activitati premergatoare, Comisia de autorizare, constituita conform hotararii de infiintare emisa de catre Consiliul National al Furnizorilor de Formare Profesionala, si-a inceput activitatea propriu-zisa.
- Cati furnizori autorizati de formare profesionala exista, in acest moment, in judetul Arad?
- Putem spune ca in ultimul an au fost autorizati 18 furnizori, iar per total exista 20 de astfel de societati autorizate in intreg judetul nostru, iar cursurile pot fi organizate numai de catre acestia, procedura fiind pusa la dispozitie de catre Secretariatul Tehnic Judetean. DMSSF aproba numai meseriile care au standarde de calitate, pe anexa certificatului fiind trecute competentele.
- Care este taxa de autorizare?
- Taxa pentru autorizare este de doua salarii minime pe economie, iar autorizatia este valabila patru ani, daca nu se retrage pentru abateri de la normele metodologice constatate in urma monitorizarii furnizorilor de catre DMSSF prin secretariat sau comisa de autorizare.
- Cate programe de formare profesionala exista in prezent?
- Sunt in derulare 49 de programe de formare si exista in analiza un numar de 10 dosare. S-au autorizat cursuri care nu au avut posibilitatea de formare pana la aparitia Legii 129/2000, cum sunt: macaragii, sudori, masinist pod rulant, operator cazane etc.
- Care este procedura de autorizare?
- Avem un corp de specialisti din diferite domenii de activitate care verifica programa cursului, conditiile de desfasurare, dotarile, ei fiind cei care evalueaza furnizorul. Pe baza rapoartelor de evaluare, Comisia Judeteana autorizeaza sau respinge cererea de autorizare. Secretariatul Tehnic a consiliat fiecare solicitant, prezentandu-le cadrul legislativ in vigoare, documentatia dosarului, modul de intocmire a fisei de autoevaluare, a programei de pregatire. De asemenea, STJ a consiliat si indrumat specialistii desemnati pentru evaluare, cat si pe cei desemnati in comisiile de examinare.
AJOFM organizeaza cursuri de calificare pentru diferite meserii- Cate persoane au absolvit aceste cursuri?
- In ultimul an, au absolvit cursuri de formare profesionala un numar de 746 de persoane care au obtinut certificate de absolvire, dintre care 270 au finalizat cursuri de calificare, obtinand certificate de calificare.
- Aceste cursuri au recunoastere internationala?
- Calificarile sunt recunoscute in intreaga Comunitate Europeana. Aviz celor care vor sa plece la munca in strainatate, cu cele eliberate de Directia Muncii pot merge sa lucreze in meseriile respective.
- Cati someri au participat la astfel de cursuri de formare?
- Din aceasta categorie au participat 348 de someri, dintre care 202 la cursuri de calificare si 89 la cursuri de initiere. Din acest total, au absolvit cursurile de formare profesionala un numar de 207 persoane.
- Care sunt meseriile pentru care se organizeaza cursuri?
- Printre principalele meserii pentru care se organizeaza cursuri de calificare sau perfectionare putem enumera cele de tapiter, tamplar universal, zidar, maseur, coafor, vanzator, bucatar, mecanic auto, electrician, masinist pod rulant, agent paza si ordine, sudor, macaragiu etc.
- Pentru a ne incadra in standardele Uniunii Europene, stiu ca si acele meserii traditionale romanesti trebuie certificate sau autorizate.
- Da, este in curs de desfasurare un program la nivel national, pentru a se organiza un fel de centre zonale, unde acele persoane, ce au meserii traditionale si lucreaza in domeniul respectiv de ani de zile, mostenind traditia din tata in fiu, sa obtina un certificat de calificare, meserii ca morar, potcovar, fierar, tinichigiu. Metodologia si procedurile se vor stabili in functie de fiecare meserie in parte.
- Va multumim.

Anca Roxana Badila - Observator

  • Reprezentantii ARIS nemultumiti de decizia Consiliului Concurentei

Reprezentantul Astra-Aris - Valer Blidar considera informatiile Consiliului Concurentei ca fiind eronateZilele trecute, ca urmare a unor date furnizate de Consiliului Concurentei, publicam un articol privind facilitatile acordate la privatizarea societatii ARIS.
Vasile Blidar, reprezentantul ASTRA - ARIS, considera ca institutia mai sus mentionata a furnizat informati eronate si, ca atare, a tinut sa faca anumite precizari:
"Am cumparat pachetul majoritar de actiuni detinute de Statul roman, respectiv AVAS, la pretul pietei prin licitatie. Cu alte cuvinte, am oferit pretul cel mai mare si nu am solicitat nici un Ajutor de Stat. Conditiile prevazute in contractul de cumparare au fost clare si prevedeau o suma cash, investitii si plata esalonata a unor datorii istorice. Contractul stipuleaza si acordarea facilitatilor prevazute de Legea 137/2002, facilitati de care au beneficiat toate societatile privatizate in perioada respectiva. In general, aceste facilitati se refera la plata esalonata a datoriilor istorice si scutirea de majorari si penalitati. Noi nu am primit niciodata nici un ajutor din partea Statului roman. Noua Statul ne ia, nu ne da.Consiliul Concurentei ne sanctioneaza pe noi pentru niste ajutoare acordate Societatii ARIS in perioada 1999 - 2001, adica cu 3 -4 ani inainte de privatizare, cand de fapt Fabrica de Strunguri era "pastorita" de catre Ministerul Industriei si Comertului. Dupa ce s-au cheltuit sume enorme pentru restaurare, dupa ce s-a investit munca, nervi si bani, vine acum Consiliul Concurentei si decreteaza "lichidarea". Credem insa ca justitia va face lumina in acest caz".

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Nu mai ardem gazul… de pomana, fiindca abonamentul i-a crescut pretul

Abonamenul la gaz sporeste pretul la consumatoriAbonamentul la gaze este noua gaselnita prin care se scot bani din buzunarele romanilor. Abonatii se plang ca furnizorii cer nejustificat bani in plus pentru aceleasi servicii, dar degeaba: abonamentul nu va fi eliminat pentru ca face parte din obligatiile asumate de Romania in negocierile cu UE.
Singurul lucru care ridica un mare semn de intrebare asupra acestui sistem il reprezinta faptul ca Interesant este faptul ca in Italia sau Franta, unde exista acelasi sistem de tarifare a gazelor, abonamentele sunt mai ieftine decat la noi.
Singura modificare ce s-ar putea opera este reducerea intervalelor de consum pentru care s-a stabilit abonamentul.
Dar nici asta nu se va intampla mai devreme de sase luni.
Pana la 1 aprilie, din pretul de 5.187 de lei/mc, platit de abonatii casnici pentru gazele naturale consumate, 1.111 lei/mc reprezentau cheltuielile fixe ale furnizorului.
Asta inseamna ca, la o factura lunara de 50 de mc de gaz, de exemplu, aproximativ 55.000 de lei/luna reprezentau cheltuieli fixe sau "abonament". Noul sistem de tarifare, introdus la 1 aprilie, diferentiaza cheltuielile fixe ale furnizorului de costul propriu-zis al gazului natural consumat; obliga consumatorul sa plateasca zilnic aceste costuri, independent de cantitatea de gaz consumata.
Astfel, abonatul cu acelasi consum de 50 de mc de gaz pe luna (600 mc pe an) plateste lunar numai pentru abonament peste 160.000 de lei pe luna.
Autoritatea de gaze sustine ca aceasta este metoda de calcul corecta, deoarece abonamentul reflecta strict "costurile pe care le genereaza furnizorilor de gaze abonatii, pe categorii".
Pe grupe de consum, abonamentul determina cresteri ale facturii de gaze intre 5% si 66%.
Odata cu introducerea abonamentului, un client care consuma 2.400 de mc/an (200 mc in medie pe luna) plateste in aprilie cu 12% mai mult decat in martie.
Un abonat care consuma 2.401 mc/an, cu un metru cub in plus, plateste cu 33% mai mult la factura deoarece este inclus intr-o alta grupa de consum, cu un abonament mult mai mare.
Un alt client, al carui consum anual este de 12.400 mc (1.033 mc pe luna, medie), are din aprilie o factura cu 5% mai mare.
Daca a consumat cu un metru cub in plus, abonatul plateste o factura cu 66% mai mare decat in luna precedenta, tot din cauza abonamentului stabilit pentru o alta grupa de consum.
Paradoxal, noul sistem de tarifare avantajeaza consumatorii care nu au contracte individuale si platesc gazul la comun.
Intr-un bloc de locuinte, titularul contractului cu Distrigaz este asociatia de proprietari, astfel ca abonamentul si factura se impart in mod egal.
La bloc, consumul mediu lunar de gaz este de 35-40 metri cubi. Abonamentul difera in functie de numarul de apartament din care este formata asociatia de proprietari.
Intr-o asociatie cu 10 apartamente, la un consum lunar de 40 mc de gaz pe apartament, abonatul individual va plati 41 840 lei/luna.
La acelasi consum, abonatul dintr-un bloc cu 50 de apartamente va plati lunar 85. 680 lei.
Cei mai dezavantajati de sistemul pe baza de abonament sunt abonatii cu contracte individuale si cei cu centrala proprie, de apartament sau de bloc.
La acelasi consum de 40 de metri cubi pe luna, un abonat cu contract individual plateste lunar un abonament de 160.000 de lei.
Cresterea este mult mai mare in cazul locuintelor care folosesc gaze naturale pentru incalzire, producerea apei calde si bucatarie sau cu centrala termica.
La un consum anual de 1300 metri cub abonatul cu termoteca va plati abonament de 1,95 de milioane de lei (ceea ce inseamna, fata de costul pe care l-a avut anul trecut cu gazul, o crestere de 1,87 milioane de lei).
La un consum anual de 2200 metri cub va plati in plus fata de anult recut 1,71 milioane lei.
Cei care detin centrala termica pentru incalzirea unui apartament de 100 de metri patrati si consuma aproximativ 2600 de metri cub de gaz/an, vor plati anul acesta cu 5 milioane de lei in plus fata de anul trecut.

Andrei Ando - Observator

  • 12.000 de euro pentru "Casa Prietenia"

Susanne Kastner a fost primita cu prietenie la LipovaTurneul Prieteniei: caravana motociclistilor a trecut pe la Arad
Asa cum va relatam in ziarul de ieri, Aradul (in speta, orasul Lipova) a fost gazda unui convoi de motociclisti care a tinut, prin acest mod inedit, sa intinda o mana de ajutor unor categorii defavorizate.
In fruntea motociclistilor au fost vicepresedintele Parlamentului Federal al Germaniei, Susanne Kastner si Rolf Maruhn, consulul Germaniei la Timisoara.
Caravana s-a oprit la Lipova, oras cunoscut in Germania prin activitatea fundatiei Roumanien Sofort Hilfe.
Cetatean de Onoare al Lipovei, Susanne Karstner a fost primita cu paine si sare de edilul orasului, Viorel Popini.
Toata suflarea s-a indreptat apoi spre "Casa Prieteniei".
Copiii, alaturi de personalul centrului, au facut tot ce le-a stat in putinta pentru a-si face oaspetii sa se simta bine primiti: momente artistice, o mini expozitie cu lucrarile "plastice" ale copiilor, muzica si voie buna.
Scopul vizitei la Lipova a fost oferirea unui cec in valoare de 12000 de euro Centrului familial "Casa Prietenia" si a mai multor placi pentru captarea energiei solare in vederea termoficarii si asigurarii apei calde.
Banii vor fi folositi, dupa cum declara referentul Dana Ciobanu, la renovarea cresei din localitate, cu scopul de a se amenaja o noua "casa de tineret". In ast-fel de centre locuiesc copiii proveniji din casele de tip familial, care au implinit 18 ani si au terminat studiile.
Susanne Karstner este o cunostinta mai veche a orasului Lipova, actiunile sale caritabile incepand in urma cu peste 10 ani.
Din cele 14 (!) case de tip familial cate sunt in Lipova, "Casa Prietenia" este casa "de suflet" a inaltului demnitar german, care, prin fundatia Roumanien Sofort Hilfe, a contribuit inca de la infiintarea institutiei, in octombrie 2003, la dotarea corespunzatoare si crearea unui mediu optim dezvoltarii si reintegrarii copiilor pe care ii adaposteste.
"Casa Prieteniei"
Centrul a luat fiinta in anul 2003, cu sprijinul aceleiasi Susanne Karstner, adapostind astazi 11 copii.
Cel mai mic dintre ei este un baietel in varsta de numai trei ani, iar cel mai mare un tanar de 22 de ani.
In total, in casa locuiesc sapte baieti.
Pentru buna desfasurare a activitatilor si pentru integrarea sociala cat mai rapida copii beneficiaza de un Centru de terapie, consiliere psihologica, iar la centru sunt angajati patru referenti.
Unui dintre ei este si Dana Ciobanu, "Mama" cum ii spun copiii, ea fiind cea care ne-a prezentat casa.
Totul este foarte bine aranjat in cele cateva camere, atat mobilierul cat si aparatura fiind aduse din Germania.
De la "Mama" am aflat ca aceia care depasesc varsta majoratului si termina studiile se muta intr-o casa de tineret in care sunt ingrijiji si pot locui pana la gasirea resurselor proprii de intretinere.

Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Muzica si poezie la Sinagoga Neologa

Muzica si poezie la SinagogaComunitatea Evreilor din Arad, in colaborare cu Filarmonica locala, a organizat miercurea trecuta o seara de muzica si poezie sub titlul „Cantarea cantarilor”.
Un cvintet ad-hoc, format din: violonistii Artemiu Simonca si Titus Avramut, violistul Tiberiu Miscovici, celistul Robert Max (Anglia) si pianistul James Kirby, tot englez, a interpretat Cvintetul pentru coarde si pian in fa minor op. 34 de Johannes Brahms.
Lucrarea unica in creatia compozitorului german ("Nu s-a mai auzit asa ceva de la moartea lui Schubert", zicea dirijorul Hermann Levi) a impresionat puternic si publicul aradean prezent la aceasta manifestare, care a   rasplatit cu indelungi aplauze interpretarea formatiei, grup ce din pacate nu poate fi stabil.
Legatura acestei creatii brahmsiene cu ceea ce a urmat in program a fost explicata in programul de sala prin folosirea de catre Brahms a unor texte biblice in Recviemul german si Patru cantece serioase si bineinteles, a bogatiei de stari exprimate in cvintet, de la reverie la starea de fericire, de la insingurare la elan voios, sentimente de variata vibratie, care au pregatit atmosfera pentru cele ce au urmat.
In a doua parte a serii culturale, actorii aradeni Claudia Ieremia si Dan Antoci au recitat texte biblice din Canarea Cantarilor, preludiate si intercalate cu muzica lui Max Bruch, sub titlul Kol Nidrei, care , asa cum a explicat domnul Ionel Schlesinger, presedintele Comunitatii Evreesti, este o rugaciune traditionala (in cazul de fata, pur instrumentala) pentru toate pacatele.
Cei doi interpreti au fost Robert Max (violoncel) si James Kirby (pian).
Desi nu s-a putut asocia poeziei si muzicii si artele plastice, cum spunea acelasi Ionel Schlesinger, care se referea la frescele catedralei din Arezzo, asociere ce ar fi dus la realizarea  unui complex artistic ideal, recitarea expresiva a actorilor, sugestivitatea, caldura interpretarii celor doi muzicieni englezi, au cucerit publicul, lasand loc imaginatiei.
Daca in acel lacas de cult s-au mai petrecut evenimente muzicale remarcabile in anii trecuti (tot in colaborare cu Filarmonica), si acesta din urma poate fi socotit un act de cultura de neuitat, care, intre altele, ne poate indemna de a mai pune mana, macar din cand in cand, pe Cartea Cartilor.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]