Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 25 februarie 2005

 Stirile TVA aici

  • Romanii din afara granitelor au posibilitatea sa continue studiile universitare

Rectorul UAV Lizica Mihut si prof. dr. Ghiocel Mot au stabilit legaturi cu universitati americaneUAV va incheia un protocol cu o universitate din SUA
Rectorul Universitatii "Aurel Vlaicu", prof. univ. dr. Lizica Mihut, impreuna cu directorul Departamentului pentru romanii de pretutindeni, prof. univ. dr. Ghiocel Mot, au efectuat o vizita de 20 de zile in Statele Unite ale Americii. 
Scopul acesteia a fost intarirea relatiei cu romanii aflati pe alte meleaguri, romani care s-au aratat interesati de universitatea aradeana. 
Delegatia Universitatii s-a aflat in mijlocul unor importante comunitati romanesti din Seattle, Portland, Vancouver, Phoenix, Los Angles si Sacramento.
La Universitatea de Stat din Phoenix, universitate care ocupa locul secund in SUA ca marime, functioneaza un program de limba romana condus de prof, univ. dr. Ileana Orlich, care in a doua jumatate a lunii iulie va fi prezenta la universitatea aradeana, ocazie cu care se va semnat si un protocol de colaborare intre cele doua Universitati.
Pe toata perioada vizitei, delegatia de la UAV le-a prezentat romanilor din State posibilitatea de a realiza studii universitare la Universitatea aradeana, daca nu la zi, la invatamant la distanta, si posibilitatea pentru romanii aflati peste ocean sa termine studiile incepute. 
"Am ramas uimita cand am vazut ca romanii aflati peste granite stiu foarte multe atat despre universitatea aradeana", declara rectorul UAV.
Pe de alta parte directorul Departamentului pentru romanii de pretutindeni, prof. univ. dr. Ghiocel Mot, spunea ca ceea ce incearca universitatea aradeana este sa se promoveze cat mai mult in afara granitelor.
In urma vizitei pe care a intreprins-o in SUA, UAV a numit in functia de director pentru America pe Stefan Boros, o personalitate binecunoscuta si apreciata in mod deosebit de comunitatile romanesti de acolo. 

A. K. - Agenda zilei 

  • Portile electronice de intrare, pe cale de desfiintare. La strand se renunta la biletele si abonamentele cu banda magnetica

Portile electronice de intrare la Strand vor fi desfiintateDupa cum va informam zilele trecute, preturile la abonamentele si biletele de acces pe strandul Neptun au fost puse in discutia Consiliului de Administratie (C.A.) de la Gospodarirea Comunala.
Preturile puse in discutie sunt de 30 de mii de lei pentru un bilet, 1.100.000 de lei pentru un abonament pret intreg pe un sezon, 800 de mii de lei un abonament pentru cabina, si 400 de mii de lei un abonament pentru categoriile "defavorizate": elevi, studenti, pensionari etc. 
In principiu, s-a stabilit ca pentru aprovizionare, agentii economici sa plateasca un abonament de 2,5 milioane de lei, iar pentru angajatii de pe strand, sa se faca abonamente cu 150 de mii de lei.
Directorul societatii ne-a spus ca nu exista inca Hotararea CA pentru aprobarea noilor tarife. 
Ele au fost insa estimate si propuse in urma unei analize a cheltuielilor din acest an pe strand. 
Pe scurt, pe strand mai este necesara in primul rand continuarea investitiei in reteaua de canalizare, prin construirea unei statii de epurare. 
Mai apoi, vizitatorii vor avea un plus de servicii gratuite incluse in pretul de intrare: garderoba si plaja naturala de care va spuneam ieri. 
Nu in ultimul rand, majorarea cu 400 de mii de lei pentru pretul abonamentelor, spune directorul Ioan Covaci, a mai fost operata si in anul 2003, fata de nivelul din 2002. 
"La data respectiva, puterea de cumparare a 400 de mii de lei era mult mai mare ca acum. Majorarea nu a avut un efect negativ asupra numarului de abonamente vandute."
Trebuie mentionat ca se doreste pastrarea sistemului de protejare a grupurilor defavorizate. Adica elevii, studentii, militarii, pensionarii etc., platesc cu mult mai putin decat tariful intreg.
Dispar portile electronice!
Una dintre dorintele directorului GCA este renuntarea la sitemul electronic de intrare pe strand. 
"Nu vad deloc util acest sistem de taxare. Costul lui de intrebuintare este de cel putin 5 ori mai mare decat cel obisnuit, cu bilete", spune Ioan Covaci.
Acesta a subliniat ca aproape peste tot in lume s-a pastrat sistemul clasic de taxare, si ca investitia de aproape 2 miliarde de lei nu are o utilitate, fiind greu de controlat si intretinut.

Simona Mazare - Observator

  • De acum, la Fundatia Romano - Germana se poate invata si meseria de tapiter 

La Fundatia Romano-Germana din Vladimirescu au fost date in folosinta noi investitiiA fost inaugurat si Centrul de instruire manageriala
Ieri, la Fundatia Romano-Germana din Vladimirescu au fost inaugurate doua noi investitii. 
Este vorba de un atelier de tapiterie si un centru de instruire manageriala. 
F.R.G. a pus la dispozitie spatiile pentru salile de instruire si a ridicat hala care gazuieste atelierul scoala de tapiterie. 
Lucrarile la aceasta cladire au inceput in vara anului trecut. 
Ambele obiective au fost amenajate de catre Organizatia Technisches Hilfswerk, fondurile fiind asigurate de catre Guvernul landului german Renania de Nord-Westfalia.
La inaugurare au fost prezente si oficialitati locale si sefi ai unor institutii descentralizate. 
Fundatia, in colaborare cu Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca Arad, se orienteaza spre a asigura calificarea in meserii cerute la acest moment pe piata muncii. 
In viitorul foarte apropiat va incepe si primul curs de calificare in meseria de tapiter. 
El se va desfasuara pe o durata de trei luni, cu o grupa de 14 cursanti.
In ce priveste cealalta investitie, doua sali au fost renovate complet, fiind dotate cu birouri si computere de ultima generatie. 
In total 34, fiecare cursant avand posibilitatea sa lucreze individual la propriul sau calculator. 
Valoarea totala a investitiilor, inclusiv cea cu care a participat Fundatia Romano-Germana Vladimirescu se ridica la circa 220.000 de euro.

G. Constantinescu - Adevarul

  • Activitate la nivel european

Functionarii din Primaria Aradului vor lucra dupa norme de calitate occidentaleAradul se numara printre cele 8 administratii locale care au ales sa-si desfasoare activitatea dupa reguli de calitate europene. 
Proiectul de implementare a sistemului de management al calitatii este finantat cu fonduri comunitare. 
Proiectul este unul comun cu primaria Orastie si se va incheia anul viitor cu obtinerea certificatului de calitate. 
Un flux usor al documentelor, functionari bine pregatiti si un angrenaj ce functioneaza cu reguli stricte - astfel se va desfasura activitatea in Primarie de anul viitor. 
Evaluarea finala va costa Primaria cateva mii de EURO.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • La Arad exista o remarcabila scoala istorica: 

Rectorul Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj la lansare de carte in Arad - Virtual Arad News (c)2005Afirma prof. univ. dr. Nicolae Bocsan, rectorul Universitatii "Babes-Bolyai" Cluj-Napoca
Manifestarea culturala de miercurea trecuta de la Sala Clio, prilejuita de lansarea cartilor : "Incursiuni in istoriografia ecleziastica aradeana"(autor dr. Pavel Vesa) si "Vasile Mangra - activitatea politica , 1875-l918 (autor Marius Eppel) a fost onorata si de prezenta rectorului Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Nicolae Bocsan.
Reputat specialist in istoria moderna a Romaniei, cu numeroase scrieri privindu-i pe romanii transilvaneni, profesorul Bocsan cunoaste bine si literatura istorica aradeana, multi dintre actualii cercetatori fiindu-i fie studenti, fie doctoranzi.
Iata de ce nu am scapat prilejul de a sta de vorba despre istoricii aradeni si cartile lor si bineinteles despre prestigioasa universitate ardeleana pe care cu competenta o conduce.
- Domnule profesor as dori sa pornim discutia noastra chiar de la cartile prezentate cu acest prilej (miercuri 16 februarie) si de la autorii lor. Prin urmare prezentati importanta celor doua lucrari si pentru cititorii ziarului "Adevarul".
- Trebuie sa va spun ca cele doua lucrari sunt importante din mai multe puncte de vedere. In primul rand se continua astfel o adevarata traditie aradeana in istoriografia ecleziastica, care a inceput cu Vasile Mangra si a continuat cu Gheorghe Ciuhandu si Stefan Lupsa. Si iata, cei doi autori prezentati astazi continua subiectele inaintasilor si duc mai departe ideea de sinteza istorica a Eparhiei aradene. Dar trebuie sa mai fac precizarea ca alaturi de ei mai exista oameni care studiaza trecutul Bisericii Ortodoxe aradene asa cum este si parintele Mihai Sasaujan, care recent a publicat o monografie a Academiei teologice ortodoxe de la Arad si care are in spate o opera interesanta privind politica Habsburgilor fata de ortodoxia din aceste zone. Cred ca aceasta este cea mai importanta semnificatie a manifestarii culturale de astazi, faptul ca s-a constituit un grup de lucru specializat in istoria ecleziastica si care continua o remarcabila traditie aradeana pe aceasta tema.
- Ce parere aveti despre cercetarea istorica aradeana, in general? Va intreb pentru ca dvs. cunoasteti bine Aradul si oamenii sai.
- Cunosc bine cercetarea aradeana si pentru ca majoritatea istoricilor s-a format in ambianta Universitatii clujene. Prin urmare va spun ca cercetarea istorica este remarcabila atat prin trecutul cat si prin continuitatea preocuparilor. Noua generatie care s-a lansat in istoriografie continua o traditie de exceptie manifestata chiar si in anii regimului totalitar cand, la Arad, s-au elaborat studii serioase prin grija istoricilor Alexandru Roz, Eugen Gluck, Vasile Popeanga, Geza Kovach, Andrei Caciora, Nicolae Rosut si altii de la Muzeul Judetean si Arhivele Statului. Noua generatie lucreaza bine, pe domenii bine cristalizate: demografie istorica - Corneliu Padurean, Simona Stieger, istoria bisericii- cei pe care i-am amintit deja, arheologie - Peter Hugel, Pascu Hurezan si altii, preocupati de istoria moderna si contemporana. Tin sa salut activitatea remarcabila pe care o desfasoara si sunt multumit si pentru ca majoritatea au fost studenti de-ai nostri si sunt doctori la aceeasi Universitate Babes-Bolyai.
- Care credeti ca trebuie sa fie perioadele si domeniile istorice ce necesita o abordare mai intensa si mai consecventa?
- Mi se pare ca istoria contemporana este prea putin cunoscuta, nu numai perioada interbelica ci, mai ales, perioada recenta iar cercetarea trebuie sa aiba in obiectiv regimul totalitar, cu mecanismele lui dar si perioada interbelica, cand se nasc regimurile totalitare. Chiar si secolul XIX are inca multe fatete mai putin cunoscute. Insa, fara discutie, istoria contemporana ramane, paradoxal, cel mai putin cunoscuta.
- Se poate aborda cu suficienta detasare istoria contemporana? Mai exista "cedari" politice si ideologice care sa duca la false concluzii?
-Nu cred ca se mai poate pune problema falsificarii sau ideologizarii.Cel putin in ultimii ani se poate observa, inclusiv prin tematica abordata, ca istoria este departe de a fi controlata. Poate au existat niste crispari, datorate autocenzurii, imediat dupa 90, dar in acest moment se lucreaza cu motoarele in plin. Din pacate suntem prea putini istorici, nu putem acoperi toate domeniile ce necesita grabnica abordare si ma refer si la istoriografia aradeana.
- Asadar istoricii au scapat de inhibitii...
-Eu cred ca da. Ele intr-adevar au existat, dar acum, cel putin la noi la Universitate, se lucreaza doar cu dorinta scoaterii la suprafata a adevarului istoric.
- Nu cumva au cam iesit istoricii din arhive?
- Dimpotriva, cred ca abia acum au intrat masiv in arhive.Chiar astazi au fost prezentate doua carti elaborate pe baza de arhive. Dar nu este singurul izvor arhiva. Pentru regimul comunist arhiva este uneori falsificata, dar avem si alte posibilitati de a reconstitui trecutul recent si anume prin istoria orala, prin memoria colectiva a oamenilor. Sigur arhiva este fundamentala. Vreau sa spun ca la Cluj nu mai incap studentii in arhive. Si acelasi lucru se intampla si la Alba-Iulia si la Arad. Dar trebuie sa mai spun ceva si o fac cu toata raspunderea. Arhivele trebuie puse la punct, trebuie sa pregateasca instrumentarul de lucru. Si mai trebuie sa spun cu tot respectul pentru Prea Sfintia Sa (Timotei Seviciu n.n.) ca arhivele ecleziastice sunt dezorganizate. La Arhivele Statului mai sunt fonduri de prelucrat. De asemenea mai exista regulamente care ridica obstacole pentru cercetatori. Dar progresul este incontestabil dupa 90.

A consemnat, Ioan Tuleu - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]