Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 25 martie 2005

Tuturor celor care sarbatoresc in aceste zile Sfintele Pasti, le dorim din inima fericire, multumire sufleteasca si implinirea celor mai frumoase nazuinte.    Hristos a Inviat !            Redactia Virtual Arad

Stirile TVA aici

  • Marile magazine pun ochii pe Arad

In Piata Spitalului a fost construita prima cladire cu birouri de categoria A - Virtual Arad News (c)2005Pentru marii comercianti, Capitala ramane raul de lapte si miere. 
In utlima vreme insa, investitorii, oricat de umflate le-ar fi conturile, au inceput sa refuze sa dea sumele fabuloase cerute pentru o palma de pamant in buricul Bucurestiului. 
Si cum nu puteau renunta la ideea de a obtine profit, retailerii s-au vazut nevoiti sa-si indrepte atentia spre piete uitate pana acum.
Cel mai bun exemplu in acest sens este Aradul, unde au inceput sa apara primele centre comerciale. 
Dupa ce in 2004 s-a deschis complexul Jaguar, in zona garii, luna trecuta a fost inaugurat un altul, Gemi Center (amplasat in cartierul Micalaca). 
Noul centru dispune de o suprafata inchiriabila de peste 3.000 mp si aproximativ 120 de locuri de parcare. 
"Cel mai probabil in septembrie, se preconizeaza deschiderea centrului comercial Selgros. Acesta va fi construit tot in cartierul Micalaca, la iesirea dinspre Deva", spune directorul de divizie al Casadomi Arad, Gabriela Bej. 
Ea a adaugat ca aparitia acestor noi centre comerciale poate favoriza "daca nu o scadere, cel putin o stopare a cresterii chiriilor la spatiile comerciale". 
In privinta acestora, cea mai cautata zona ramane Bd. Revolutiei, unde chiriile pentru spatii comerciale sunt de 30-35 euro/mp. 
Pe strazile adiacente bulevardului, chiriile sunt cuprinse intre 15-20 euro/mp, in vreme ce magazinele de pe arterele principale ale orasului se inchiriaza cu 8-15 euro/mp.
O singura cladire cu birouri clasa A
Nici piata spatiilor de birouri nu sta mai bine. Majoritatea acestora sunt amenajate in cladiri vechi din centrul orasului sau in apartamente de bloc.
Prima cladire de birouri clasa A din Arad, Centrul de Afaceri Bendea (un imobil cu noua niveluri), s-a dat in folosinta anul trecut, iar chiriasii nu au intarziat sa apara. 
Si zonele industriale atrag numerosi investitori straini - Virtual Arad News (c)2005 Centrul gazduieste deja angajatii centralei unei banci si ai unei companii de telecomunicatii. 
"Cererea pentru astfel de spatii este tot mai mare, iar Aradul mai are nevoie de proiecte similare", a apreciat Gabriela Bej. 
Potrivit acesteia, birourile amenajate in cladiri istorice, vile ori apartamente se inchiriaza cu 5-10 euro/mp, iar chiria spatiilor din cladirile de birouri clasa A pornesc de la 10 euro/mp si ajung la 15 euro/mp.
Zona industriala, magnet pentru straini
Potrivit expertilor, punctul forte al pietei imobiliare aradene este segmentul industrial. 
"Cea mai dezvoltata este Zona Industriala Arad Vest, care a atras deja peste 25 de investitori romani si straini", a afirmat Gabriela Bej. 
Astfel, nume cunoscute precum Leoni Wiring System, Euroimobiliare, NDB Logistica, Takata Petri, Safilar, Anton Industries, General Beton, Lackner and Schwartz, Yazaki Component Technology si Woodcote au mizat fara teama pe zona industriala. 
"Aici lucrarile de infrastructura au fost finalizate si urmeaza ca anul acesta sa fie data in folosinta si linia de tramvai care leaga aceasta zona de centrul orasului", explica Bej.
Terenurile se vand cu 8 pana la 35 euro/mp
Interesul vizibil al investitorilor fata de Zona Industriala a urcat preturile terenurilor pana la 25-35 euro/mp, astfel incat zona soselei de centura a devenit o alternativa destul de convenabila. 
Aici, terenurile se vand cu 8-15 euro/mp, in functie de utilitati si deschidere, drept pentru care zona a inceput sa fie vazuta cu alti ochi de potentialii investitori.

Eryka Lang - Evenimentul Zilei (Editia de Vest

  • Un judet cu autoritati sarace ? - Aradul nu are nici macar o cisterna de apa

Savarsinul a fost la un pas de a fi izolat din cauza inundatiilor - Virtual Arad News (c)2005Inundatiile din ultima perioada au adus pe masa autoritatilor responsabile o serie de probleme care si-au gasit greu rezolvarea. 
Timp de 48 de ore, localitatile de pe Valea Muresului au ramas fara curent electric, iar "operativitatea" factorilor responsabili a fost criticata de prefect, care a tinut totusi sa sublinieze ca Aradul a facut fata, cu brio, provocarii. 
Cristian Stragea a punctat, de pilda, faptul ca disfunctionalitatile semnalate au avut, mai toate, legatura cu lipsa comunicarii rapide intre factorii responsabili, care fac parte din Comitetul pentru situatii de urgenta, cu timpii de reactie si de interventie, care lasa inca de dorit.
Savarsin - o localitate izolata?
Prefectul a punctat chiar si faptul ca era aproape sa declare oficial Savarsinul o localitate izolata, in conditiile in care comuna ramasese fara telefonie fixa, fara curent electric si, dupa 48 de ore, chiar si fara acumulator pentru telefonia mobila. 
Singurul motiv pentru care prefectul nu a declarat Savarsinul localitate izolata, in acele zile, a fost legat de faptul ca aceasta mai pastra inca legaturile rutiere cu Aradul si Deva.
Bulci - mereu fara apa potabila
Daca crisurile au facut ravagii in Arad, afectand mii de hectare de teren agricol, Muresul nu a iesit din matca, creiand probleme doar la Bulci, localitate care sufera constant de pe urma inundatiilor. 
Ca in fiecare an, aici, responsabilii din domeniu se vad nevoiti sa transporte apa potabila sau minerala pentru a putea veni in ajutorul celor 200 de suflete izolate. 
Problemele de acum, generate de inundatii de la Bulci, au scos insa in evidenta faptul ca Aradul (mai exact institutiile cu atributiuni in domeniu) nu au la dispozitie nici macar o cisterna de apa (!), asa ca vede nevoit de fiecare data cand sunt probleme sa se imprumute cu o cisterna. 
Prefectul a sustinut ieri faptul ca, in aceasta perioada, Comisia Judeteana pentru situatii de urgenta va trebui sa ia in calcul achizitionarea unei cisterne sau posibilitatea de a primi utilajul in cauza de la structurile Armatei. 
Problema este legata insa de faptul ca respectiva comisie nu are buget propriu, asa ca sarcina de a cumpara cisterna de apa va reveni din nou Consiliului Judetean.
Inundatii finalizate cu demiteri
O alta problema cauzata de inundatii a dus la formularea unei cereri de demitere inaintate de prefect catre directorului Regiei Nationale a Drumurilor, Gheorghe Balint. 
Tinta prefectului a fost seful de district de la Milova, iar faptul ca drumul care face legatura intre Nicolae Balcescu si Zam a devenit impracticabil, fapt soldat cu 4 victime.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Comunicare stiintifica la Arad

Sesiune de comunicari organizata de SIF Banat-CrisanaAprecierea leului si pierderile suferite de exportatori, dar si fluctuatiile bursiere! 
De ce s-a intamplat acest lucru si cum se pot apara oamenii de afaceri de aceste fluctuatii! 
Acestea au fost cateva dintre temele celei de a 2-a sesiuni de comunicari stiintifice organizate la Arad de SIF Banat- Crisana.
Timp de 2 zile specialisti ai pietei de capital din vestul tarii dezbat probleme de actualitate ale mediului de afaceri. 
Peste 80 de lucrari privind anomaliile si ratingul pietei de capital, rentabilitatea investitiilor in actiuni, paradoxurile gestiunii strategice, eficienta economica si instrumentele financiare de protectie financiare impotriva riscurilor vor fi prezentate de specialisti in domeniu in sala festiva a Universitatii "Vasile Goldis"
La sfarsitul intrunirii de la Arad toate lucrarile de specialitate vor fi adunate in paginile unei carti care va fi editata in cadrul celei de a 3 a editii a sesiunii de comunicari stiintifice organizate de SIF BANAT – CRISANA. 

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Fosta conducere PSD Arad a parasit partidul

Fosta conducere din PSD s-a autosuspendatPopa, Borza, Duka si Curta s-au autosuspendat - Emanoil Voicu a demisionat din PSD
Consilierii PSD Dorel Popa, Rodica Borza, Atila Duka si Gheorghe Curta au anuntat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, sustinuta la Hotel "President" ca, se autosuspenda din PSD, dar nu isi dau demisia din partid, iar consilierul Emanoil Voicu a declarat ca demisioneaza din aceasta formatiune politica.
Octav Cozmanca, presedinte executiv al PSD, a fost din nou criticat de Dorel Popa pentru ca nu si-a prezentat demisia din functiile de conducere, asa cum a promis, dupa alegerile locale.
Imobil pentru Octav Cozmanca?
Intrebat de catre redactorul ziarului "Adevarul", daca este adevarat ca motivul atacului indreptat impotriva lui Octav Cozmanca se datoreaza si altor probleme decat cele de partid, Dorel Popa a recunoscut pentru prima data ca i s-a cerut sa-i rezolve lui Octav Cozmanca o situatie cu un imobil (spatiu) din centrul Aradului. 
Dupa aceasta declaratie Dorel Popa nu a mai dorit sa dezvaluie din culise nimic, dar la insistentele presei, a mai spus urmatoarele: "mi s-a cerut sa intru si in afaceri cu terenuri si sa dau pamant la "x" persoana de la Bucuresti, dar pentru ca exista o hotarare definitiva si irevocabila am refuzat. Acum nu va pot spune mai multe", a incheiat Dorel Popa acuzatiile aduse liderilor PSD la nivel national. 
"Nu mai stau la satra din PSD Arad" 
Intrebat daca se va intoarce in partid, Dorel Popa a declarat: "nu mai stau la satra din PSD Arad, deoarece este o frectie la un picior de lemn ceea ce se intampla". 
Dorel Popa a mai spus ca Dan Matei Agathon i-a propus sa candideze la presedintia PSD Arad, dar a refuzat propunerea si nu va mai candida niciodata la vreo functie de conducere pentru ca "Bucurestiul m-a lasat la caini" 
Consilierii Dorel Popa, Rodica Borza, Gheorghe Curta si Atila Duka au declarat ca incepand de azi se considera consilieri independenti si nu mai reprezinta partidul in CLM, respectiv CJA. 
Emanuil Voicu a hotarat sa paraseasca PSD-ul Dorel Popa a spus ca si Vanghelie si Oprisan s-au autosuspendat din PSD si, mai apoi, au revenit. 
Intrebati daca i-au modelul Oprisan si Vanghelie, drept exemplu Dorel Popa a spus ca este deja o practica acest lucru in partid, dar cei doi nu reprezinta un model de membru de partid.
In opinia sa consilierii care s-au autosuspendat nu au nimic impotriva partidului, dar nu sunt parteneri cu "smecherii", care conduc organizatia judeteana, repectiv Dimitrie Musca, Florin Remetan si Dan Ungureanu.
Rodica Borza a spus ca din luna iunie si pana in prezent, toate interventiile opozitiei au fost blocate de catre actuala conducere a PSD Arad, deoarece "exista o intelegere de neutralitate, care are scopul de a proteja interesele celor care conduc astazi PSD".
Retragere din viata politica
Emanoil Voicu s-a dezis de declaratiile colegilor sai precizand ca optiunea de a demisiona ii apartine si nu se datoreaza unui conflict cu conducerea PSD Arad. "Ma retrag din viata politica si ma dedic afacerilor", a spus Voicu. 
Intrebat de redactorul ziarului "Adevarul", daca considera ca activitatea de consilier municipal este o afacere, Emanoil Voicu a incercat sa explice ca nu este asa si nu traieste din banii care ii revin din functia de consilier pentru ca se ocupa cu afaceri. 
La randul nostru, i-am adus aminte lui Emanoil Voicu ca in urma cu cateva saptamani ne-a declarat ca din cauza politicii, afacerile ii merg foarte prost.
Dorel Popa si Rodica Borza s-au facut revolutionari
Gheorghe Curta si Duka Atila au declarat ca organizatia de cartier a revolutionarilor nu poate participa la lucrarile Conferintei Municipale pentru ca nu au fost lasati sa organizeze alegerile pe cartier, dar cu toate acestea Dorel Popa si Rodica Borza au fost primiti, la cerere, in organizatia de revolutionari. 
Rodica Borza a mai spus ca nu au fost lasati sa organizeze alegerile de cartier. 
La intrebarea noastra, la cate din cele 23 de organizatii au participat pentru a se intalni cu oamenii, Rodica Borza ne-a declarat ca nu au fost lasati sa se intalneasca cu membrii de partid. 
Consilierul Duka Atila a mai declarat ca este rusinos faptul ca PSD nu si-a desemnat nici un candidat pentru functia de presedinte al CJA. 
In schimb, a fost sunat de alte partide pentru a sustine diferiti candidati.

Daniel Albu - Adevarul

  • Cartier european la Ineu

La Ineu in locul vechilor cazarme se va construi un cartier european - Virtual Arad News (c)2005La nu mai putin de 2,164 de milioane de Euro se ridica investitia pe care Consiliul Local al Orasului Ineu are de gand sa o efectueze, desigur, atragand si surse extrabugetare, in vederea construirii unui veritabil complex rezidenjial industrial pe amplasamentul fostei Unitati Militare 1494.
Situata ultracentral, aceasta a fost atribuita (daca e sa spunem lucrurilor pe nume, abandonata de Guvern!)
CLOI prin hotarare de guvern - HG 149/2004, asa ca Primaria a trebuit si refaca Planul Urbartistic Zonal
Dupa ce a stat la cheremul... celor care aveau nevoie de materiale de constructie, ajugand intr-un hal de degradare sinonim cu ruina, edilii locali s-au gandit, in primul rand, la un parteneriat public-privat, din care sa rezulte un cartier cu 3-5 blocuri de locuinte - colaborarea cu Agenda Nationala pentru Locuinta (ANL) fiind exclusa, actualul guvern nefiind dispus sa mai aloce fonduri pentru asa ceva.
Doua hale vor reprezenta un incubator de afaceri, cu sedii de birouri si cablaj de satelit, internet, etc.
Primaria e avantajata ca e un proprietar exclusiv al terenului (vecin cu noul cartier) pe care viitoarea sosea de centura, destinata indeosebi vehiculelor de mare tonaj, se va construi, spre deosebire de cam toate localitatile care viseaza la asa ceva.
"Ne-am gandit la toate utilitatile pe care un cartier european trebuie sa le contina, mai ales ca suprafata de 28 de hectare beneficiaza de infrastructura - este dotata cu apa, canal si gaz. Astfel, vom construi o cresa, o gradinita; un supermarket, 6 zona de rezidenta cu 160 de case si o minizona industriala" -  este ambitia primarului de Ineu, Nicolae Mehelean.

Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]