Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 25 aprilie 2005

Stirile TVA aici

  • Avalansa evenimentelor

Situatia ziaristilor romani s-a complicatUltima saptamana a fost una extrem de incarcata si imi vine greu s-o analizez intr-un singur articol. 
Numeroasele evenimente importante au fost, insa, umbrite de ultimatumul dat de rapitorii ziaristilor in Irak. 
Este pentru prima oara ca Romania se confrunta cu o asemenea drama – care se poate transforma oricand intr-o tragedie – si incarcatura emotionala este pe masura. 
O solidaritate tot mai pronuntata a populatiei arata ca mai suntem capabili sa simtim impreuna. 
Nu voi face nici o speculatie in legatura cu tema aceasta, nu am nici informatiile necesare si nici calitatea s-o fac. 
In schimb, am sa ma refer, foarte pe scurt, in limita spatiului tipografic, la celelalte evenimente atat de importante ale saptamanii care a trecut.
Pe plan intern, patru au fost, dupa parerea mea, momentele care au iesit in evidenta si care sunt capabile de a afecta pe termen lung viata noastra politica: in primul rand, Congresul PSD. 
Acesta poate insemna nu numai sfarsitul erei Iliescu, o era sub care am trait timp de peste 15 ani, chiar si atunci cand formatiunea condusa de fostul presedinte se afla in opozitie. 
Impresia mea este ca lovitura reusita de grupul coagulat in jurul lui Mircea Geoana a fost pregatita in detaliu si ca a izbutit nu printr-o manevra de ultim moment si nici pentru ca Ion Iliescu a gafat in timpul lucrarilor congresului. 
Reactia era previzibila, mai ales ca fostul presedinte a mai gafat si intre cele doua tururi de scrutin prezidential de la sfarsitul anului trecut, atunci cand, sunt convins, ceea ce s-a interpretat drept "gafe" n-au fost decat miscari bine calculate tocmai impotriva celor care acum au iesit invingatori. 
Sub umbrela Europei Congresul din 21 aprilie are sanse sa schimbe radical echilibrul de forte din tara. 
Pe de o parte, este de asteptat ca multi factori de decizie eliminati la vot sa nu mai poata sa-si sustina pionii din teritoriu si ca, in curand, si acolo se vor vedea efectele. 
Pe de alta parte, insa, nu exclud o noua rupere a PSD. Si, in sfarsit, a devenit posibil ca, prin alegeri anticipate - dar si fara -, sa se formeze noi coalitii, fapt ce pana acum cateva zile a fost cu totul exclus. 
N-ar fi imposibil chiar sa avem, mai devreme sau mai tarziu, un guvern de mare uniune nationala, mai ales in perioada dificila care ne asteapta.
In al doilea rand, zilele care au trecut au adus apele asupra unor mari regiuni ale tarii. 
Şi pentru sinistrati, calamitatea va avea efecte de lunga durata.
In al treilea rand, guvernul incepe sa aiba probleme tot mai mari cu miscarile revendicative. 
Grevele se tin lant si, daca, pana acum, ele au putut fi gestionate, este putin probabil ca urmatoarele iesiri in strada sa mai poata fi rezolvate la fel de usor.
Asta mai ales ca Mircea Geoana a anuntat, in primul sau discurs de presedinte al celui mai mare partid de opozitie, ca, de acum, PSD nu va mai respecta luna de miere a executivului. (Dar daca si bolnavii ar iesi in strada?)
Şi, in sfarsit, in al patrulea rand, s-a dovedit, inca o data, ca alesii nostri sunt solidari intre ei, atunci cand interesele lor personale o cer. 
Ei au zadarnicit prin vot legea declararii averilor, chiar daca aceasta reprezinta unul dintre angajamentele asumate in fata UE.
Pe plan extern, vizita presedintelui ucrainean la Bucuresti, urmata imediat de deplasarea sa, alaturi de omologul sau roman, la Chisineu, a trecut aproape neobservata, desi ea poate fi un pas important in dezamorsarea unor litigii vechi.
Am asistat, din nou, la o saptamana extrem de incarcata, asa cum s-ar putea sa fie si cele ce vor urma. 
Urmeaza semnarea Tratatului de Aderare si apoi adevaratele examene pentru puterea actuala.
Ne asteapta luni dense, care vor schimba soarta noastra a tuturor. Sa speram ca macar aceste schimbari sa fie cele sperate.

Gheorghe Schwartz - Observator

  • Astra Vagoane Calatori Arad a sarbatorit cu fast cinci ani de privatizare

Marketingul a situat Astra Calatari intr-o pozitie fruntasa afirma Valer Blidar"Marketingul a fost sageata cu care am tras in toate directiile", sunt cuvintele unuia dintre cei doi actionari, Valer Blidar
Una dintre cele mai reprezentative societati comerciale ale Aradului, Astra Vagoane Calatori, a sarbatorit, la sfarsitul saptamanii trecute, cinci de la privatizare. 
De la eveniment nu au lipsit autoritatile locale, dar si un insemnat grup de parlamentari aradeni, iar din partea SNTCF "CFR Calatori" a fost prezent directorul general, Alexandru Noaptes.
Acum cinci ani, FPS-Filiala Arad anunta privatizarea acestei fabrici, fiind cea de-a saptea tentativa de vanzare. 
"Dupa o analiza temeinica a situatiei in care se afla societatea la jumatatea anului 2000, am elaborat o strategie de restructurare si am pus la punct un plan extrem de ambitios, avand ca scop patrunderea produselor noastre pe cat mai multe piete. In prezent, producem automotorul cunoscut la noi sub numele de "Sageata albastra". Marketingul a fost sageata cu care am tras in toate directiile, prima tara in care am avut succes fiind Franta, apoi Austria, Germania, dupa care a urmat Egiptul si Iranul", a declarat Valer Blidar, unul din cei doi actionari ai societatii. 
De la privatizarea din 2005, Astra Calatori a colaborat cu Calea Ferata Romana, unde au fost livrate atat vagoane noi de mare viteza, cat si vagoane modernizate de tip Intercity. 
"Cheia succesului la noi a fost colaborarea buna dintre patronat si salariati. Am gasit aici un colectiv de oameni harnici, cu un sindicat puternic, dar constient si responsabil, care a stiut sa aleaga, atunci cand a fost cazul, din doua rele raul cel mai mic. Sindicatul din Astra a invatat foarte bine lectia economiei de piata si a stiut cand sa ceara, dar si cand sa se abtina", a mai spus Valer Blidar.
Nu este lipsit de importanta nici faptul ca in aceasta perioada, din 2000 incoace, societatea s-a extins. 
"Sageata Albastra" a ajuns cunoscuta in tara si strainatate In anul 2002, grupul de firme, condus de cei doi actionari Valer Blidar si Francisc Mate, a devenit actionar majoritar la Fabrica de strunguri Aris Arad, in 2003 a achizitionat pachetul de actiuni de 100% la SIRV Caransebes, iar saptamana trecuta au devenit si proprietarii Societatii de Intretinere si Reparatii Vagoane de la Titu, langa Bucuresti.
Momentul aniversar a inceput cu un tur al fabricii, fiind vizitate cele mai importante sectii, printre care si cea in care se afla mandria Aradului, Sageata albastra. 
Apoi, intr-o hala, care linistit poate fi comparata cu o farmacie, din punctul de vedere al curateniei, dupa cum spunea si prefectul Cristian Stragea, alaturi de oficialitati si presa s-au adunat toti angajatii societatii pentru momentele de discursuri, dar si pentru, surprizele pregatite de patronii acestora.
Pe langa primele consistente pe care le-au primit toti muncitorii si salariatii, actionarii Astrei i-au premiat pe directorii diferitelor sectii cu... cinci masini limuzina marca Toyota. 
Printre cei care s-au ales cu o masina s-a aflat si cel mai disciplinat salariat, Gheorghe Dan. 
Dupa dicursuri si premii, a sosit momentul unei probe de lucru sustinuta de unii dintre cei mai renumiti cantareti de muzica populara din vestul tarii, Gheorghe Turda sau Sava Negrean Brudascu, moment in care atmosfera s-a destins.

Anca Badila - Observator

  • Aradenii, amenintati de noi ploi

Vremea ploioasa va continua si in zilele urmatoareAproape 200 de locuinte, peste 1.300 de gospodarii si 10.000 de hectare de terenuri agricole din judetul Arad au fost inundate in ultima saptamana, se arata intr-un raport al Prefecturii. 
In total, 50 de localitati aradene au fost afectate de inundatii. 
Cinci drumuri judetene au fost acoperite cu apa mai multe zile, fiind avariate pe opt sectoare, iar alte sase drumuri comunale au devenit impracticabile.
Totodata, zece poduri si podete au fost distruse, iar alte 32 au fost afectate partial. 
In municipiul Arad, 170 de familii au primit ajutor de la autoritati pentru a scoate apa din case, alte 20 au fost evacuate, in timp ce 200 de gospodarii au fost inundate partial. 
Cele mai afectate cartiere sint Gai, Gradiste, Bujac si Aradul Nou, in timp ce strandul pensionarilor a fost practic maturat de ape. 
Multi proprietari din zonele inundate au refuzat sa evacueze casele pana la declararea starii de alerta. 
Sinistratii find adapostiti in incinta unitatii de jandarmi din Vladimirescu sau la centre ale Directiei de Dezvoltare si Asistenta Comunitara. 
Hidrologii aradeni au anuntat ieri ca Muresul si Crisul Alb au cotele de atentie depasite in mai multe puncte, iar de astazi sunt asteptate noi ploi abundente.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Vizita la deponeul ecologic

Elevii au fost invitati sa viziteze deponeul ecologicSanatatea generatiilor viitoare depinde de fiecare dintre noi.  
Cum trebuie sa actionam sau ce trebuie sa facem pentru a avea un oras curat, au invatat peste 100 de elevi care au vizitat deponeul ecologic ASA.
Peste 100 de elevi din cadrul Grupului Scolar Henri Coanda au vazut la fata unde se depun toate deseurile din Arad. 
Asa au invatat pentru prima data ce trebuie sa faca pentru a avea un oras mai curat si mai ales cum sa protejeze natura. 
Prima oprire a elevilor a fost chiar in fata deponeului ecologic, unde au putut asista la depunerea rezidurilor.
Administratia deponeului ecologic ASA nu este la prima demonstratie de acest gen. 
In ultimul an, aici au venit elevii mai multor licee aradene, care au invatat cum trebuie sa intretina curatenia si mai ales cat este de important locul in care sunt depozitate deseurile. 
La finalul vizitei, elevii au demonstrat ca au spirit civic. 
Alaturi de profesorii care ii insoteau au strans 30 de saci cu deseuri, aruncate la intampare pe terenurile aflate la intrarea in oras.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Nu mai vor conditii de ev mediu la Lipova

Liceul din Lipova are nevoie urgenta de reparatii si modernizari - Virtual Arad News (c)2005Liceul "Athanasie Marienescu" din Lipova isi desfasoara inca din 2004 activitatea fara autorizatie de functionare, autorizatie ce le-a fost refuzata responsabililor scolii din pricina faptuiui ca unitatea nu indeplineste conditiile impuse de lege. Din spusele primarului de Lipova si a responsabililor scolii, situatia nu se va scbimba prea repede daca nu vor fi alocate sumele de bani necesare modernizarilor, singura speranta a acestora fiind fondurile europene.
Liceul a reusit sa intre intr-un program pe fonduri europene cu unul dintre corpurile cladirii, insa pentru celelalte corpuri resursele financiare nu au fost identificate, desi repararea se impune ca o conditie sine-qua-non.
Din pacate, Lipova nu si-a permis sa aloce pentru reparatii la cele opt unitati de invatamant din oras decat 600 de milioane de lei, bani care nu ar fi suficienti nici macar daca ar fi vorba de o singura scoala.
Cu banii primiti de liceu, singura lucrarea care poate fi executata este acoperisul cladirii, desi si alte interventii s-ar impune.
In unele dintre zonele imobilului fisurile in tavan sunt vizibile cu ochiul liber de departe, asa ca prabusirea ar putea opera in viitor, iar obtinerea autorizatiei de functionare este conditionata de construirea a inca 20 de toalete pentru elevi, fapt care nu poate fi realizat in lipsa resurselor financiare.
Unitatea are deja la dispozitie 40 de wc-uri, insa acestea au fost considerate de DSP insuficiente, dat fiind numarul elevilor care activeaza aici (peste o mie).
Dincolo de aceste probleme care ar trebui rezolvate in regim de urgenta, alte zeci de probleme create de starea avansata de degradare a imobilului intra constant in atentia conducerii institujiei de invatamant, in conditiile in care cladirea a fost ridicata in 1870, interventiile au fost ca si inexistente, iar planseele nu vor mai rezista mult timp.
In atare conditii, la vizita presedintelui CJA, Iosif Manila si a inspectorului general scolar Marius Gondor (ce a avut loc la mijlocul saptamanii trecute), conducerea liceului din Lipova a cerut spijinul celor doua institutii, nu neaparat pe componenta financiara, ci in indicarea proiectelor ce pot fi accesate pentru procurarea banilor necesari si in identificarea documentatiilor elaborate de scoala pe aceasta tema si pierdute probabil prin niste birouri municipale.

Adriana Barbu - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]