Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 26 ianuarie 2005

Stirile TVA aici

  • De ieri, si-au intrat in drepturi, iarna adevarata, viscolul si gerul

Prima zi cu zapada din anul 2005Ieri si aradenii din municipiu s-au bucurat de prima zapada din aceasta iarna. Iar daca ar fi sa ne luam dupa informatiile fumizate de Centrul de Meteorologie de la Timisoara, acesta ar fi doar inceputul, pentru ca, in perioada imediat urmatoare, iarna intentioneaza sa isi intre cu adevarat in drepturi
Ce spun specialistii?
Silvia Barbu, meteorolog de serviciu la Centrul de Meteorologie din Timisoara ne-a declarat: "De astazi, temperaturile vor scadea, astfel incat minimele se vor incadra fntre -4 si -2 grade. De asemenea, asteptam precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare si izolat se va forma polei". 
Prognoza pe urmatoarele trei zile, de la aceeasi sursa, indica scaderea continua a temperaturilor, minimele coborand pana la -10 grade Celsius. 
Cerul va fi mai mult noros, local inregistrandu-se caderi de zapada. 
Izolat, vantul va putea cunoaste intensificari, viscolind zapada.
Luand legatura cu col. Marcel Lucaciu, comandantul Inspectoratului pentru situatii de urgenta, pentru a vedea ce ne asteapta, am aflat: 
"Potrivit unui avertisment meteorologic trimis Inspectoratului nostru rezulta ca vremea rea va afecta zona de S-E a tarii. Deocamdata, nu avem date din care sa reiasa ca in zona noastra vor fi mari probleme".
"Nu vor fi probleme cu deszapezirea"
In situatia in care se prognozeaza caderi de lapovita, ninsoare si producerea poleiului, am considerat de cuviinta sa ne adresam celor in drept pentru a afla, daca si in ce fel va fi afectat traficul in municipiu si judet. 
In Arad, firma Polaris este cea care, prin licitatie, a castigat prestarea acestui tip de serviciu. 
Directoarea Jitaru de la Polaris ne asigura ca nu vor fi probleme cu deszapezireaMonica Jitariu, director punct lucru, spune: 
"Avem pregatite 300 de tone de sare si tot atatea de nisip. Chiar am intervenit deja in zonele in care s-a format polei. Oamenii sunt la posturi si pot afirma cu certitudine ca, in situatia unei ierni normale, nu vor fi probleme." 
Tocmai pentru a facilita interventia echipajelor de deszapezire, conducerea societatii doreste sa faca un apel la conducatorii auto sa nu mai parcheze in locurile unde si asa traficul este aglomerat.
In ceea ce priveste circulatia pe drumurile judetene, Mircea Darau, director economic al Administratiei Drumurilor Judetene afirma: "Avem antiderapanti, atat in stoc cat si pe marginea soselelor. Toate utilajele sunt pregatite, avem un ofiter de serviciu zilnic, intre orele 6,00 - 21,00, deci nu ar trebui sa fie nici un fel de probleme".
Institutiile cu foc continuu, pregatite pentru iarna
Directorul general al Companiei de Transport Public, Radu Torsin, ne-a asigurat ca autobuzele sunt pregatite pentru iarna inca din luna octombrie a anului trecut. 
Circulatia tramvaielor nu ar trebui sa fie afectata cu atat mai mult cu cat utilajele specifice de deszapezire asteapta sa intre in functiune, exista personal pentru curatarea peroanelor, materiale antiderapante, in concluzie tot ce ar trebui pentru buna desfasurare a activitatii.
Nici Posta nu s-a lasat mai prejos: Pavel Razman, seful Oficiului Judetean de Posta, ne-a spus: 
"In urma avertismentului meteo pe care l-am primit, am comunicat tuturor subunitatilor sa ia toate masurile necesare pentru ca iarna sa nu ne prinda nepregatiti. Fiecare masina are lanturi, unele chiar doua perechi, lopata, galeata si nisip. Indiferent de vreme, cursele postale trebuie sa ajunga peste tot, asa incat noi facem tot posibilul sa ne asiguram ca acest lucru se va intampla".

Anca Halmagean - Adevarul

  • Inspectorul scolar nu vrea polemica cu primarul

Inspectoarea Zoea Rotaru nu doreste sa intre in polemica cu primarulInspectoratul Scolar Judetean Arad a organizat, ieri, o intalnire cu reprezentantii presei locale. 
Cum era de asteptat, conferinta de presa nu si-a urmat cursul normal din cauza "scandalului" in care a fost implicat numele inspectorului scolar general. 
Tirul intrebarilor ziaristilor au vizat aflarea parerii inspectorului scolar general, Zoea Rotaru fata de solicitarea primarului, Gheorghe Falca, de a renunta la functia pe care o detine.
Circa 2000 de copii risca sa nu mai nu ajunga la scoala
Mai intai trebuie sa amintim faptul ca primarul Municipiului Arad, Gheorghe Falca, este cel care a depus plangere la Politia Municipiului Arad pe motiv ca Zoea Rotaru ar fi scos ilegal din scoala calculatoare care au fost folosite in interes de partid. 
Desi dosarul a fost finalizat anul trecut cu neinceperea urmarii penale, inspectorului general scolar nefiind gasit vinovat in acest dosar, se pare ca primarul Gheorghe Falca are in continuare "un dinte" impotriva varfului de la Inspectorat. 
Intrebata daca cineva i-a solicitat demisia de la instaurarea noilor alesi, Zoea Rotaru a declarat: 
"Da. O singura persoana: primarul Gheorghe Falca. 
Vreau sa-i spun domnului primar ca eu imi cunosc foarte bine fisa postului, cum si dansul si-o cunoaste. 
As vrea sa stiu de ce copiii, desi exista legislatie care obliga consiliile locale, nu beneficiaza de acea reducere de 50 la suta pe mijloacele de transport in comun? 
Am fost informata ca in primul semestru cadrele didactice s-au confruntat cu un numar relativ mare de absenti din randul elevilor navetisti. 
Profesorii au trebuit sa-si bage mana in buzunarul propriu si le-au oferit copiilor bani ca sa poata sa vina la scoala. 
Pentru cei care se deplaseaza cu tramvaiul la scoala nu sunt probleme, insa acei copii care vin din satele sau localitatile din mediul rural la scolile din municipiu trebuie sa ceara multi bani parintilor pentru transport. 
Abonamentul pe autobus costa de la 400.000 de lei la un milion de lei. 
Faceti un simplu calcul. Daca o familie are doi sau trei copii care fac naveta pentru a ajunge la scoala, atunci acesti bani constituie o avere pentru familie. 
Inca din primul semestru ne-am confruntat cu aceasta probleme. Solicit sa se gaseasca solutii pentru ca elevilor sa li se deconteze 50 la suta din contravaloarea abonamentului asa cum, de altfel, obliga legea. 
Aproximativ 2000 de copii se afla in situatia de a nu primi jumatate din valoarea abonamentul de autobus. 
Il rog pe primarul, Gheorghe Falca sa nu uite ca si el a facut parte din lumea celor mici si necajiti si nu are dreptul sa ingradeasca accesul la scoala a copiilor prin neacordarea unor drepturi absolut legale."
"Il indemn  pe primar sa citeasca legislatia"
Zoea Rotaru a raspuns acuzatiilor pe care i le-a adresat Gheorghe Falca, dar nu inainte de a sublinia ca primarul nu are nici in clin nici in maneca cu Inspectoratul Scolar Judejean. 
"Ca om politic si ca reprezentant in Consiliul Judetean nu vreau si nu am ce sa-i spun primarului cum nici dansul ca om politic nu are ce sa comenteze.
Si el are o fisa a postului care-i confera dreptul de a face sau nu declaratii. Eu de pe acest scaun nu voi declara nimic despre primarul Gheorghe Falca.
Cu aceasta ocazie il indemn pe primar sa se puna sa citeasca legislajia care vizeaza dreptul unitatilor de invatamant de a inchiria bunuri care le apartin, spatii, din exteriorul unitatilor de invatmant si din interiorul unitatilor de invatamant. Conform a cinci norme legislative, unitatile de invatamant pot efectua inchirieri cu acceptul Inspectoratului Scolar. 
Printr-un contract de inchiriere realizat cu avizul Inspectoratului Scolar Judetean pot inchiria orice bunuri sau spatii, fara a fi indepartate definitiv, contra unor sume care constituie venituri extrabugetare pentru unitatile de invatamant si sunt folosite de acestea cu hotararea Consiliului de Administratie.Aceste bunuri date spre inchiriere, intr-adevar, nu trebuie sa afecteze procesul instructiv-educativ ce se desfasoara. 
Ele pot fi inchiriate atat persoanelor fizice cat si persoanelor juridice",
a declarat Zoea Rotaru. 
Inspectorul general a tinut sa precizeze ca cele 17 calculatoare au fost inchiriate in perioada vacantei, pe data de 5 septembrie. 
Calculatoarele au fost necesare pentru cinci sectii de votare de la alegerile preliminare. 
"S-a incheiat un contract de inchiriere pentru cele 17 calculatoare. Scolile au primit un milion de lei pe chitanta. Calculatoarele pe care le-am inchiriat nici macar nu mai erau folosite. Pentru ,ca sunt deja destul de vechi nu mai sunt de folos nici in laboratorul de fizica, la contabilitate sau in secretariat. Dat fiind faptul ca nu se mai folosesc probabil ca le vom transfera la gradinite, pe baza de bon de transfer", a mai declarat inspectorul scolar general.

Simona Valan - Agenda zilei

  • Gazul nu va mai arde de pomana!

Se poate efectua contorizarea pe apartamente a gazului metanContorizarea consumului de gaz, o investitie de cateva milioane de lei
Asa cum va informam de curand, la nivelul municipiului s-au facut pasi mari in ceea ce priveste contorizarea individuala la consumul de gaz metan.
Asociatiile de locatari care doresc sa individualizeze si aceste cheltuieli, o pot face, prezentandu-se in primul rand la Distrigaz, cu un tabel nominal cu locatarii, prin care se va solicita acordarea cotei de gaz. 
Spre deosebire de contorizarea la energie termica, cea la consumul de gaz nu necesita acordul tuturor locatarilor dintr-un bloc. Mai exact, cine nu vrea sa isi contorizeze consumul de gaz, nu trebuie sa o faca, doar pentru ca majoritatea locatarilor din bloc doresc; pe de alta parte, cel care se opune contorizarii nu ii va putea impiedica pe ceilalti sa se contorizeze.
16 firme agreate
Contorizarea consumului de gaz nu se face la fel de simplu ca la agentul termic, de exemplu. 
Daca in cadrul unui bloc se decide ca se impune contorizarea individuala, va trebui sa se introduca o noua conducta de gaz, pe casa scarilor, astfel dimensionata (conform legislatiei in vigoare) incat sa se poata acoperi necesarul chiar si in cazul in care in toate apartamentele s-ar monta centrale termice! Asta inseamna cheltuieli serioase pentru locatari...
Desi sunt multe firme in Arad care pot face lucrarile de introducere a respectivei conducte, numai 16 dintre ele sunt agreate de catre Distrigaz. ULALA pune la dispozitia asociatiilor solicitarite lista cu cele 16 unitati prestatoare a lucrarilor de introducere a conductei comune pe casa scarilor si a intocmirii proiectului de executie.
Circa 26 de milioane de lei
Preturile solicitate de firmele in cauza vor fi stabilite prin negociere cu asociatiile de locatari. 
Cheltuielile pentru introducerea conductei comune se ridica la circa 26 de milioane de lei, pentru un bloc cu 4 etaje. 
Instalatia interioara de pe casa scarilor pana in bucatarie costa circa 5 milioane, cu tot cu avizele necesare. Instalatia proprie de la coloana principala pana in interiorul apartamentului va fi platita de fiecare, in functie de complexitatea lucrarii. 
Contorul de gaz nu va trebui cumparat. El va fi pus, de catre Distrigaz, la dispozijia consumatorilor, contorul ramanand in custodia clientilor.
De ce este avantajoasa contorizarea?
Avantajele oferite de contorizarea individuala sunt incontestabile. Fiecare plateste exact cat consuma, nemaifiind cazul ca blocurile sa fie impartite in doua: favorizati si defavorizati.
Toate asociatiile de proprietari sunt obligate, spune Rudolf Munteanu, presedintele ULALA, ca pana in 2007 sa-si individualizeze consumurile pentru incalzire prin montarea de repartitoare de costuri. 
"Inechitatea posibila preconizata sa apara este aceea ca persoanele sedentare vor practica manevra de a-si inchide robinetii termostatici, evident, in ideea economisirii resurselor financiare. In schimb, vor consuma o cantitate de gaz peste asteptari de mare pentru a se incalzi", spune Munteanu.
Cantitatea de gaz consumata este in prezent platita la comun, astfel, cei aflati in acesta situatie se incalzesc "pe buzunarul" vecinilor.
ULALA ofera sprijin asociatiilor de locatari fie prin acordarea de credite, fie prin asistenta in procedurile ce trebuie urmate in scopul contorizarii.

Simona Mazare - Observator

  • Jazz si clasic la Filarmonica

La Filarmonica Arad paralela intre muzica clasica si jazzJazz-ul este un curent muzical, am putea spune un fenomen, care are o istorie scurta, de abia depasind un veac, comparativ cu mileniul dezvoltarii polifoniei in muzica zisa clasica de exemplu. 
Jazz-ul este un fenomen complex, avand in vedere radacinile lui in muzica negrilor din sud-estul Statelor Unite si al multiplelor influente ale muzicii usoare "albe", ale armoniei si instrumentatiei clasice. 
Insesi radacinile sunt discutate, in sensul ca pornesc de la caracteristicile unui fenomen sonor generat de o populatie transplantata in alt mediu, astfel ca ele diferind de ale celei africane propriu zise, aduc dupa sine un plus de originalitate si totodata o apropiere de muzica europeana. 
Chiar denumirea de "jazz" este controversata. 
Batranii negri spun ca ea ar fi fost "o onnomatopee de incurajare, de exortatie a muzicienilor carora li se spunea "jazz it", in sensul de a-i indemna la executii caracteristice, numite mai tarziu "cu swing". 
Altii spun ca ar proveni dintr-o expresie a rasistilor albi fata de muzica negrilor, la origine numita cu dispret "jackass music" (muzica magarilor), devenita ulterior "jass". 
Insasi ortografierea originara era "jass", in timp ce jazzmanii negri primelor timpuri isi numeu muzica "ragtime music". Cuvantul "jazz" s-a generalizat abia dupa primul razboi mondial.
Jazz-ul merita o atentie deosebita, datorita marii sale diversitati, dar am zice noi, mai ales datorita nivelurilor diferite la care este practicat. 
Nu orice clampanitor ce pare a intra in tiparul sau face cu adevarat Jazz, poate ca nici nu ajunge sa inteleaga cu adevarat fenomenul, mai ales ca el necesita o stapanire a tehnicii instrumentale, o profunda cunoastere a caracteristicilor, toate presupunand o pregatire similara cu cea neceara practicarii muzicii clasice. Asta, pentru a putea a avea pretentia ca facem "arta". Si in jazz exista aceasta posibilitate!
Concertul de saptamana trecuta a avut darul de a starni interesul pentru acest fenomen, cu atat mai mult cu cat a urmarit o paralela intre jazz si muzica clasica.
Compozitorul si pianistul Ratko Delorko si pianistul, compozitorul de jazz Christoph Spendel, ambii profesori la "Universitatea de muzica si arte plastice din Frankfurt", au sustinut in sala mare a Filarmonicii aradene un program de creatii clasice si de jazz. Ratko Delorko a intercalat Contrapunctus I din Arta fugii de J.S.Bach, Variatiunile "Ah, vous dirai-je, maman" de W.A.Mozart, Vals în do diez de Fr.Chopin, Romanta nr. 2 de R.Schumann,  Gradus ad Parnassum de Cl. Debussy, trezind fantezia ascultatorilor cu darul sau pedagogic, dar si creatii proprii ca: Mama Star, Vant prin strune,
Christoph Spendel ne-a oferit compozitii proprii ca: Departe de oras, apoi impreuna cu R.Delorko la al doilea pian, Fantoma albastra, Aventuri melodice, Studiul de jazz nr. 1.
Nu au lipsit compozitiile lui: Duke Ellington (Ia metroul), Fats Waller (Nu ma port urat), Jerry Mercer (Frunze de toamna), Rogers (Povestea mea de dragoste) in interpretaea lui C.Spendel,  impreuna cu R.Delorko sa ne uimeasca cu: Dans grecesc de Nic. Economu, Uvertura si Summertime de G.Gershwin.
Asa cum si-au propus cei doi interpreti si inspirati prezentatori, programul "Jazz meets Classic" a reusit nu numai sa cucereasca ci sa si dea prilej de meditatie asupra valorii muzicii de diferite genuri, promovand doar muzica buna.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad

  • Sequoia gigantea creste si in judetul Arad

La Maderat a fost aclimatizat arborele sequoia giganteia din SUA - Virtual Arad News (c)2005In judetul Arad se afla unul din putinele exemplare din Europa de arbore mamut  sau sequoia gigantea.
Aceasta specie gigantica  creste la o altitudine de peste 2 mii de metri in padurile din Sierra Nevada , California din Statele Unite ale Americii.
Desi conditiile de viata si dezvoltare nu ii sunt prielnice in totalitate, arborele gigant, s-a adaptat foarte bine de aproape doua secole  la conditiile  climaterice din satul Maderat.
Colosul copac a ajuns pe meleagurile aradene in anul 1845  adus tocmai din California de catre baronul Dietrich Jozef proprietarul  unei podgorii.
Baronul a venit cu 3 puieti de sequoia  pe care i-a plantat pe Dealul Mare. 
Surprinzator, desi  arborele avea nevoie de un  strat de pamant cu o grosime de cel putin 10 metri pentru a-si intinde radacinile si pentru a se dezvolta, el s-a adaptat foarte bine in satul aradean Maderat  unde  solul are o adancime de numai 2 metri.
Toti puietii  s-au  inaltat, au atins in timp 35 de metri si masoara in circumferinta 5 metri, putand fi cuprins cu  greu de 4 oameni cu bratele deschise.
In urma cu mai  multi ani unul a fost traznit si s-a uscat, dar ceilalti doi se constituie intr-un adevarat punct de atractie pentru vizitatori.
Arborele gigant contine o mare cantitate de lemn are o scoarta foarte groasa la fel si crengile si este foarte rezistent la incendii. 
In mediul natural uriasul copac poate ajunge  pana la 150 de metri  si o circumferinta la baza de 40 - 50 de metri.

Carmen Ispas - Televiziunea Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]