Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 26 mai 2005

Stirile TVA aici

  • Aradenii beau tot mai putin, iar femeile cumpara tot mai putine sutiene

Tot mai multe aradence fac economii la sutiene - Virtual Arad News (c)2005Institutul Judetean de Statistica Arad a prezentat, recent, ultimii indicatori ai productiei si a produselor industriale din judetul Arad, a volumului cifrei de afaceri din industrie (piata interna si piata externa), dar si alte valori care tin de comertul exterior, turism, forta de munca si multe altele. Va prezentam cei mai importanti indicatori, facand o comparatie cu aceeasi luna a anului trecut...
Pe picior mare
Cresteri ale productiei au fost inregistrate la incaltaminte (141692 bucati, fata de 126994), articole de feronerie (61371,1 milioane lei fata de 48881,1 milioane de lei), dar si la contoare lichide sau mobilier pentru holuri. 
Nu la fel de bine sta productia industriala atunci cand vine vorba de titei extras, unde s-a inregistrat o scadere, e drept nesemnificativa sau la tricouri, maieuri de corp pentru barbati si baieti sau vagoane pentru marfuri. 
Insa, cumva neasteptat, cele mai spectaculoase scaderi ale productiei au fost inregistrate la capitolul sutiene (234,1 mii fata de 756,4 mii), dar si la lichior sau alte bauturi spirtoase (915 hectolitri fata de 1401). 
Aceste fluctuatii - cu plusul sau minusul lor - oglindesc, de altfel, si indicii volumului cifrei de afaceri din industrie, chiar daca este vorba de piata externa sau de cea interna, care a scazut nesemnificativ pe luna februarie a acestui an fata de aceeasi luna a anului precedent. 
Acelasi lucru se poate spune si despre comertul exterior, dar aici, exporturile si importurile de marfuri au inregistrat o scadere mai spectaculoasa.
Minus pentru hoteluri
La capitolul turism, Directia Judeteana de Statistica face referire la mai multe aspecte, cum ar fi sosirile in principale structuri de primire, innoptarile sau utilizarea locurilor de cazare. 
Cu exceptia hotelurilor care au inregistrat mai putin turisti, celelalte tipuri de structuri de primire au inregistrat o crestere am zice spectaculoasa: Moteluri (de la 396 la 535), vile turistice (de la 53 la 222), cabane turistice (de la 12 la 17), pensiuni turistice urbane (de la 1160 la 1534) sau pensiuni rurale (de la 36 la 69). 
Aceiasi indici sunt mentinuti si la capitolul innoptari, excepia fiind cabanele tunstice, in care anul acesta au existat mai putin turisti.
Angajati si someri
Un lucru imbucurator este faptul ca, in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, efectivul salariatilor este ceva mai mare, fiind vorba de aproape trei mii mai multi angajati. 
Dintre acestia, 4015 lucreaza in domeniul agricultura, vanatoare si servicii conexe (3909 anul trecut); 58102 in industrie si constructii (56562 anul trecut); 54845 de salariati in servicii (53391 anul trecut). 
De mentionat ca datele de la nivelul judetului s-au estimat pe baza rezultatelor anchetei lunare asupra castigurilor salariale si a rezultatelor anchetei anuale referitoare la costul fortei de munca. 
Despre castigul salarial brut, acesta a fost mai mic pe luna februarie comparativ cu luna ianuarie a acestui an.
Numarul somerilor a scazut spectaculos in acest an, in comparatie cu luna februarie a anului trecut. 
Daca in 2004 existau peste zece mii de someri, in prezent numarul acestora este undeva pe la sapte mii. 
Cel mai greu isi gasesc de lucru barbatii, in luna februarie 4265 fiind declarati someri, in comparatie cu 2988 de femei... casnice. 
Rata somajului, asa cum era de asteptat, este si ea in scadere

Dacian Don - Agenda zilei

  • Ziua europeana a parcurilor

Specialisti romani si straini implicati in actiuni de protejare a naturiiProtejarea si conservarea naturii sunt, timp de 5 zile in atentia muzeografilor si silvicultorilor aradeni! 
La actiunile organizate de Complexul Muzeal participa specialisti romani si maghiari de la muzee, universitati si institutii implicate in conservarea naturii.
De ZIUA EUROPEANA A PARCURILOR, coordonatorul parcului natural Lunca Muresului a sustinut o conferinta despre importanta constituirii parcului ca rezervatie naturala. 
Apoi a fost vernisata expozitia de fotografii ce prezinta parcul natural Lunca Muresului si a fost proiectat, in premiera filmul documentar ANOTIMPURI. 
Filmul a fost realizat de specialistii Complexului muzeal- George IUGA si Florin Hornoiu. 
Participantii vor vizita Observatorul si Rezervatia naturala Prundul Mare si manastirea Bezdin, manifestarile urmand sa se incheie joi cu o tabara internationala de cercetare ecologica.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Anonimii care salveaza vieti

Numarul donatorilor de sange este in continua crestereO multime de oameni isi datoreaza viata unor semeni de-ai lor care le-au donat sange. E greu sa apreciezi, in mod realist, gestul donatorului de sange daca nu ai trecut tu insuti printr-un moment critic in care viata iti atarna de un... strop de sange. E dificil sa apreciezi la justa sa valoare gestul donatorului de sange, chiar si dupa ce ai primit ajutorul sau. E complicat sa-ti dai seama cata nevoie ar fi ca tu insuti sa te transformi in donator de sange.
Donatorii nu sunt platiti, ci recompensati
Doar 17 din 1.000 de romani doneaza sange. 
Sunt cifre care ne situeaza pe unul din ultimele locuri in Europa. 
Situatia este determinata de reactia de respingere sau, in cel mai bun caz, de rezerva a oamenilor fata de ideea de a dona sange. 
Nu suntem obisnuiti ca in afara de activitatea prestata la locul de munca - o activitate pentru care primim un salariu - sa mai facem si "altceva", fara a fi platiti. 
"Cei mai multi dintre romani au venituri foarte mici, iar lor li se adauga inca destul de multi care nu au o slujba. Este foarte greu sa le ceri acestor oameni sa activeze pentru o idee, oricat de importanta ar fi ea, daca munca lor nu este remunerata. Iar donarea de sange este o activitate neremunerata, gratuita. Donatorii nu sunt platiti in bani. Ei sunt recompensati cu bonuri de alimente, doua zile libere de la serviciu si o reducere de 50% pe mijloacele de transport in comun, in mediul urban" - sustine dr. Laura Pacurariu, medic director al Centrului de Transfuzie Sanguina din Arad.
Saracia impiedica voluntariatul
Din cauza ca multi dintre donatorii de sange sunt saraci, aceste facilitati sunt foarte importante pentru ei. 
Chiar daca vin de bunavoie la Centrul de Transfuzie Sanguina pentru a dona sange, ei se gandesc mai putin la valoarea umanitara si incarcatura civica a gestului lor, si mai mult la recompensele pe care urmeaza sa le primeasca. 
Voluntariatul - a dona fara a astepta o rasplata - nu poate fi facut de oricine. 
"Voluntariatul este specific oamenilor cu o puternica structura morala, care lucreaza, in general, intr-o munca de care sunt preocupati - ceea ce inseamna deja o lipsa de frustrare - si care sunt bine recompensati material pentru munca lor - ceea ce inseamna, din nou, ca nu au frustrari. De regula, oamenii multumiti doresc sa raspunda intr-un fel pozitiv societatii, care-i trateaza conform valorii lor. Atunci, ei se inscriu intr-un voluntariat" - explica directorul Centrului de Transfuzie Sanguina.
Cantitatea de sange donat - dubla fata de 1999
Fie ca sunt sau nu sunt voluntari autentici, aproximativ 4.500 de aradeni sunt donatori de sange. 
Exista trei categorii de donatori: regulat, nou si ocazional. 
Sunt preferati cei care doneaza sange in mod regulat (devenind astfel un fel de clienti permanenti ai Centrului) pentru ca sunt testati si verificati periodic (din doua in doua luni), ceea ce inseamna ca starea lor de sanatate - si, implicit, calitatea sangelui lor - este tinuta sub supraveghere. 
Sangele donatorilor salveaza nenumarate vieti Asa cum se intampla in tara, si la Arad se constata o tendinta crescatoare a numarului de donari de sange. 
"Daca in 1999, cand am preluat conducerea Centrului, se donau 500 de prize (pungi - n.r.) de sange pe luna, acum avem 1.100 de prize. Este rezultatul incercarii noastre de a promova importanta donarii de sange, dar si rezultatul muncii depuse de echipa mobila a Centrului, care merge prin tot judetul pentru a recruta donatori" - subliniaza dr. Laura Pacurariu.
Grupele pozitive - cele mai solicitate
In general, raportul dintre cererea si oferta de sange de la nivelul judetului a fost echilibrat. 
Aradul nu a avut probleme majore din acest punct de vedere. Ba, mai mult, i-a ajutat si pe "vecini", in special pe pacientii spitalelor din Timisoara. 
In privinta celor mai solicitate grupe de sange, s-ar putea spune ca exista o evolutie ciclica, in care se remarca, totusi, o cerere mai mare pentru A.II pozitiv si 0 pozitiv. 
Atunci cand este nevoie de o grupa anume, reprezentantii Centrului de Transfuzie Sanguina nu se sfiesc sa apeleze ei insisi la donatorii regulati. 
Intr-un parcurs firesc insa, donatorul este cel care vine la Centru, si nu Centrul spre donator. 
Aradenii care doresc sa doneze sange nu au decat sa se prezinte la sediul Centrului de Transfuzie Sanguina. 
In primul rand, li se va face o pretestare (anamneza, hemoglobina, tensiune, puls), iar daca rezultatul este bun, sunt programati (in general a doua sau a treia zi) pentru donarea efectiva. 
Numele donatorilor sunt confidentiale. 
Practic, donatorii se transforma in anonimi. Dar sunt niste anonimi care salveaza vieti.
***
E greu sa apreciezi, in mod realist, gestul donatorului de sange daca nu ai trecut tu insuti printr-un moment critic in care viata iti atarna de un... strop de sange. 
E dificil sa apreciezi la justa sa valoare gestul donatorului de sange, chiar si dupa ce ai primit ajutorul sau. 
E complicat sa-ti dai seama cata nevoie ar fi ca tu insuti sa te transformi in donator de sange. 
Sunt, insa, oameni, organisme, institutii care cunosc exact importanta donarii de sange. Si, in semn de apreciere fata de persoanele care fac acest gest, au creat "Ziua Internationala a Donatorului"
Va fi pe 14 iunie, dar, din motive obiective, aradenii o vor aniversa cu patru zile mai devreme. 
Conform traditiei locale, donatorii de sange vor fi sarbatoriti la Centrul de Transfuzie Sanguina situat in apropierea Spitalului Judetean. 
Li se va multumi pentru gestul pe care l-au facut. 
Din pacate insa, conducerea Centrului nu poate sa le ofere decat cuvinte de multumire. 
Dar spera ca exista oameni care "pot" mai mult si care doresc (in nume propriu sau reprezentand o firma oarecare) sa... aprecieze intr-un mod cat mai... concret gestul donatorilor de sange. 
Centrul de Transfuzie Sanguina este institutia care face legatura intre "acesti oameni" si "acei anonimi care salveaza vieti".

Diana Dutu - Adevarul

  • Artistul aradean Florian Liber a mai cucerit un premiu

Revista canadiana "Dire" a ales pentru coperta reproducerea lucrarii "Nonchalance de Salomé" a artistului Florian LiberPrestigioasa revista canadiana "Dire" a acordat de curand premiul "Laureat si personalitate in domeniul Arta si Cultura" – un premiu academic ce este acordat de aceasta publicatie montrealeza studentilor si cercetatorilor aflati la studii postuniversitare in Montreal. 
In acest an, premiul i-a fost conferit artistului plastic aradean Florian Liber care devine, astfel, primul artist roman caruia ii este acordat acest premiu.
Juriul de specialitate l-a desemnat drept castigator al concursului pe Florian Liber pentru activitatea artistica din anul 2004 si pentru cercetarea efectuata de el in domeniul relatiei dintre virtualul numeric (realitate virtuala) si corpul uman in artele mediatice.
Revista "Dire" publica pe coperta volumului 14, nr. 3 din 2005, reproducerea lucrarii de arta "Nonchalance de Salomé" semnata Florian Liber, alaturi de binecunoscuta opera de arta "La danse" de Henri Matisse.

Mihaela Cerna - Observator

  • Beethoven si Bruckner, la Filarmonica

Maestria orchestrei filarmonicii aradene este apreciata de cunoscatoriMuzicienii englezi, oaspeti anuali ai Aradului, pianistul James Kirbgy si dirijorul Robert Max, au interpretat joia trecuta pe scena Fialrmonicii Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestra in Do major de Ludwig van Beethoven. 
Lucrare de tinerete a marelui compozitor, creata in stilul muzicii concertante a veacului al XVIII-lea, cu scopul de a se lansa ca solist in marele centru muzical care era Viena, ca si in turneele sale prin orasele germane si Praga, este mai rar cantat, la fel ca cel ce poarta numarul 2, in Si bemol major.
Solistul James Kirby si dirijorul Robert Max, aflat in fruntea orchestrei simfonice aradene au relevat virtutile acestei lucrari ce aminteste de Mozart si Haydn, dar in care se intrevede suflul beethovenian ce se va fi conturat mai pregnant, incepand cu cel de-al treilea concert de pian. 
Solistul si-a demonstrat maiestria instrumentala, valorificand bogatia expresiva a temelor din scurta dezvoltare a primei parti, dand glas duiosiei, ca si elanurilor romantice ale temelor din a doua miscare, precum si veselia finalului.
Robert Max a construit cu precizie de arhitect si sensibilitate poetica complexa fresca sonora care este Simfonia a IV-a Romantica a lui Anton Bruckner.
Interpretarea de care au avut parte aradenii prezenti in sala Filarmonicii aradene a fost in ton cu cu "perfectionismul" autorului, care a revazut de patru ori aceasta lucrare, ce si-a castigat de-a lungul timpului o mare popularitate alaturi de cea de-a VII-a simfonie bruckneriana. 
Dirijorul a exploatat la maximum marea darnicie melodica, subtila speculatie a contrapunctului ritmic, a culorilor timbrale, impregnate de coloristica orgii, al carui maestru era compozitorul si a contratelor, dandu-i sensuri descriptive, pe care insusi autorul nu le-a putut traduce in cuvinte decat rareori şi cu totul lapidar. 
Orchestra a raspuns indemnurilor de a sugera forta ascensionala a partii lente, contrasul dintre crisparea produsa de desertaciunea lumii si dragostea ardenta de viata, elanurile eroice strajuite de popasurile reculegerii. 
Am avut parte de sonoritati care au un efect deosebit numai "pe viu" in sala de concert, sonoritati care se parea ca le auzim pentru prima oara, desi lucrarea este in general cunoscuta. 
Publicul a raspuns entuziast daruirii cu care si-au realizat prestatia muzicienii nostri si oaspetii.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]