Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 26 august 2005        
Stirile TVA aici
  • Cetatea Aradului intra in circuitul civil pentru.... o zi!

Pana cand cel mai important monument al Aradului (Cetatea  Aradului) va fi redata circuitului civil, autoritatile locale au decis sa faca un test de-o zi si sa pregateasca terenul pentru marele eveniment.
Pe data de 6 septembrie, Cetatea Aradului isi va deschide portile pentru toti aradenii, acestia putand vizita, cu ocazia evenimentului, aproape toata oferta acestui loc, de la biserica, la cazarmi si pana la muzeu. 
Tot aici si tot pe 6 septembrie, se doreste organizat un simpozion care sa faca referire la importanta turistica a obiectivului local si care sa militeze pentru reconversia civila a cetatii. 
Principalii moderatori ai evenimentului vor fi arhitectul Lucia Chisbora, directorul ADAR, unul dintre realizatorii mai multor proiecte legate de cetate si de sustinerea financiara a acesteia (proiecte care au avut mari sanse la banii europenilor, in urma cu cativa ani) si arhitectul sef al Aradului, Emilian Ciuraru. 
In general, autoritatile locale spera ca aceasta initiativa va folosi drept arma pentru lupta pe care o poarta acum pentru reconversia civila a cetatii, ce se vrea realizata  in 2006. 
Ultimele negocieri cu Ministerul Apararii Nationale au adus sperante pentru Municipalitate. 
Ministerul si-a aratat disponibilitatea de a muta batalionul militar de aici in unitatea militara din Lipova si de a face lobby pentru alocarea sumelor de bani pe care Aradul trebuie sa le puna la dispozitia armatei pentru transferul batalionului mixt. 
Primarul ne-a destainuit nu de mult ca lupta de acum se da pentru ca suma de bani (in jur de 180 de miliarde lei), necesara pentru mutarea armatei din Cetatea Aradului, sa fie cuprinsa in bugetul anului viitor.  
Odata cu alocarea sumei de bani, Ministerul nu va mai refuza sa semneze protocolul de predare-primire a cetatii. 
In fapt, un inspector din cadrul acestei structuri a facut cateva vizite in Arad pentru a analiza situatia la fata locului si a pune la punct viitorul protocol.  
In plus, in aceste zile, primariile lucreaza la proiectele de buget pentru anul 2006 si e mai mult ca sigur ca Primaria Municipiului si-a cuprins suma (sau parte din ea) in bugetul local, in speranta ca Guvernul va aproba propunerea.
Pentru reconversia civila a Aradului, oficialii locali au deja pregatite doua proiecte si au alaturi o firma italiana de avocatura, dispusa sa ajute la identificarea surselor de finantare pentru modernizarea intregii zone. 
Aradenii au sansa, pe 6 septembrie, sa vada care este oferta initiala a cetatii.

Adriana Barbu - Observator

  • Vizita la castelul regal 
Viceprimarul Tiberiu Dekany si rectorul Universtitatii Aurel Vlaicu au fost oaspetii familiei regale din Romania. 
In urma cu doua zile, acestia au participat la un dineu oferit de casa regala unde au discutat despre implicarea universitatii aradene in dezvoltarea comunei Savarsin. 
Invitatia a fost facuta de principele Radu si de principesa Margareta a Romaniei. 
Atat rectorul universitatii Aurel Vlaicu cat si viceprimarul Tiberiu Dekany au acceptat invitatia, avand in vedere relatiile apropiate cu casa regala.
Regele Mihai 1 de Romania este doctor honoris causa al universitatii Aurel Vlaicu iar principele Radu este senator de onoare al universitatii aradene.
  La rindul sau, viceprimarul Tiberiu Dekany a fost timp de mai multi ani director al domeniului regal de la Savarsin. 
Atat recorul universitatii aradene cat si viceprimarul au promis ca vor reveni la Savarsin ori de cate ori vor fi invitati de membrii familiei regale pentru care, au declarat ca, au un respect deosebit.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad
  • Boom imobiliar in Arad Milioane de euro pentru construirea de cartiere rezidential

Noile ansambluri inlocuiesc blocurile ceausiste
Constructiile - un sector al economiei care in ultimii ani a cunoscut o dezvoltare spectaculoasa. 
Chiar daca nu poate concura cu industria, unde sunt investite sume mai mari de bani si care ofera mai multe locuri de munca, investitiile din constructii nu pot fi neglijate. 
Desi costurile materialelor de constructii au tot crescut iar tarifele la utilitati de asemenea, ceea ce a facut ca firmele de constructii sa-si ajusteze si ele in sus preturile, piata constructiilor nu a fost afectata. 
O demonstreaza faptul ca se construieste in continuare, iar constructiile sunt un semn de bunastare. 
Cartierele rezidentiale, cladirile de birouri si constructia de hypermarketuri se dovedesc a fi afaceri prospere in 2005. 
Firmele de constructii si-au diversificat oferta in ultima perioada si tot mai multi investitori au inceput sa propuna locuinte individuale amplasate in complexe rezidentiale, care pot contine doar cateva vile, dar pot depasi uneori 100 de case (in special in capitala). 
Ansamblu rezidential (sinonime: complex rezidential, cartier rezidential, parc rezidential): un complex format din mai multe vile construite intr-un perimetru inchis, cu facilitati de securitate, spatii de parcare dar si de petrecere a timpului liber (piscina, terenuri de sport, fitness, locuri de joaca pentru copii etc).
Zeci de cartiere rezidentiale se ridica in acest an in toate orasele mari ale tarii. 
Daca in ultimi ani in Arad s-au ridicat cu precadere constructii individuale, acum se poate spune ca piata imobiliara din orasul nostru cunoaste o evolutie spectaculoasa in ceea ce priveste construirea de ansambluri rezidentiale (in mare parte si datorita facilitatilor de finantare existente). 
Milioane de euro se investesc in prezent in construirea de cartiere rezidentiale. 
Variante
Aradenii interesati in a investi intr-o locuinta pot alege dintre mai multe variante. 
Fie cumpara un apartament intr-un bloc, care costa in functie de numarul de camere, zona in care este situat blocul, dotarile apartamentului. Apartamentele cu doua-trei camere costa intre 25.000 si 45.000 euro, cele din zona centrala chiar mai mult. 
Specialistii in domeniul imobiliar spun ca se observa ca apartamentele din blocurile vechi incep sa nu mai aiba aceeasi solicitare ca in anii precedenti, din cauza preturilor mari cerute de proprietari. 
In plus, multe din blocurile ceausiste sunt depasite din punct de vedere al arhitecturii. 
Fie isi indreapta atentia spre sectorul de case; aici se discuta de preturi incepand de la 40 de mii de euro. 
De multe ori insa casele necesita renovari semnificative, care mai costa cateva zeci de mii de euro. 
O constructie noua, cu toate finisajele si dotarile ajunge chiar si la 250 de mii de euro. 
O alta solutie ar fi achizitionarea de suprafete de teren viran, la preturi ce pornesc de la 15 euro/mp si pot ajunge la 100 euro/mp (in functie de zona, utilitatile existente), pe care ulterior sa-si ridice constructia, dupa preferinte. 
Cum terenuri libere sunt tot mai putine in Arad, oamenii cauta case mai vechi, aflate intr-o stare mai proasta, pe care sa le demoleze, pentru a obtine spatiul necesar constructiei noi. 
Deficitul de terenuri din oras a generat, in ultimii ani, un alt fenomen: aradenii grabiti sa-si achizitioneze sau sa-si ridice o casa au migrat spre localitatile limitrofe: Livada, Sinleani, Zadareni sau Zimand.
Ansambluri rezidentiale
Acum putem vorbi de inca o varianta: ansamblurile rezidentiale. 
In momentul de fata exista in Arad cateva asemenea proiecte, apartinand diferitor firme, fiecare in diverse faze de executie. 
Amintim vilele Andromeda, AXA, Subcetate. Iar initiatorii lor preconizeaza alte asemenea investitii si in urmatorii ani.
Cumparatorii incep sa se orienteze spre locuintele din ansamblurile rezidentiale. 
O parte din acestea se vand inca din stadiul de proiect, imediat dupa lansare. 
Persoanele care au acces la credite ipotecare prefera achizitionarea de case si vile moderne, in ansambluri rezidentiale, la preturi ceva mai ridicate decat cele ale apartamentelor din blocurile construite cu 20-30 de ani in urma, dar si mai generoase ca suprafata, confort sau calitate a finisajelor.
Proprietarii acestor locuinte doresc ca, o data cu achizitionarea acestora, sa beneficieze de toate utilitatile posibile, asa ca antreprenorii si investitorii interesati in construirea acestora au in atentie inca din faza de proiect infrastructura, comunicatiile, dotarile. 
In ceea ce priveste dotarile si finisajele vilelor din cartierele rezidentiale, constructorii spun ca folosesc materiale de cea mai buna calitate. 
Sase vile ridicate in trei luni
Ansamblul de vile Andromeda, initiat de firma Stilnuovo, se gaseste in cartierul Aradul Nou, pe strada Iosif Lengyel; terenul pe care au fost ridicate cele sase vile are o suprafata de 2300 metri patrati. 
Microcartierul cuprinde trei tipuri de vile: una cu 2 apartamente, celelalte locuinte unifamiliale. 
Suprafata utila a caselor - intre 160 si 260 metri patrati. Fiecare are garaj, spatiu verde, imprejmuiri, alee pietonala si auto proprie. 
In prezent toate vilele sunt aproape de finalizare. 
Ele au fost construite intr-un timp record - trei luni. 
"Ne-am fi apucat mai reprede de lucrari, dar am primit autorizatia de constructie in sase luni. Noi incercam sa terminam vilele anul acesta", ne spune reprezentantul societatii Stilnuovo, Ion Marian.
"Avem in vedere si alte asemenea investitii"
Un alt cartier rezidential aradean aflat in constructie este AXA, initiat de firma Bermo Group. 
AXA este un ansamblu rezidential situat tot in cartierul Aradul-Nou, pe strada Armoniei, intins pe 6.000 metri patrati. 
Cartierul va cuprinde 18 case dispuse paralel, de o parte si de cealalta a strazii. 
Proiectul a inceput in luna iulie a anului trecut; acum, patru din cele 18 case sunt la stadiul de finisare, iar celelalte 14, in diverse stadii de executie.
Cartierul are toate utilitatile introduse – gaz, apa, canalizare, electricitate, cablu TV, internet. 
"Proiectul nostru prevede un microcartier modern, cu case cu o arhitectura moderna. Ansamblul va fi supravegheat video iar vizitatorii se vor putea anunta prin intermediul videointerfonului ce va fi amplasat la poarta", declara Valentin Morar, reprezentantul societatii Bermo Group. 
AXA cuprinde doua tipuri de imobile, ambele parter plus mansarda, de 161,4 mp, respectiv de 146,4 mp (suprafata utila). 
Finisate "la cheie" vilele costa 100.000 euro+ TVA, respectiv 105.000 euro+TVA. 
Cumpararea caselor se poate face fie cu "banii jos" (situatie in care cumparatorul beneficiaza de un discount de 3%), fie cu plata pe trei stadii de excutie, fie cu plata in rate. 
"Noi construim casele si le vindem pe masura ce gasim clienti. Eu zic ca acest gen de investitii are viitor in Arad. Noi avem in proiect construirea inca unui astfel de cartier rezidential si nu excludem nici posibilitatea construirii de blocuri", mai spune Valentin Morar. 
Un proiect cu bataie lunga
Lucrarile de constructie la ansamblul rezidential Subcetate Arad, al firmei Casarom, care este situat in zona Subcetate, au inceput in vara anului 2003, fiind, practic cel mai vechi proiect de acest gen din orasul nostru. 
Casarom este un proiect cu bataie lunga, fiind esalonat pe patru faze, intre 2003 si 2010; la finalizare acesta va cuprinde 870 de case si apartamente.
Prima faza, aflata in desfasurare, cuprinde constructia a 240 de apartamente si 20 de case. 
De la departamentul Marketing al societatii am aflat ca in momentul de fata este finalizata o casa, un bloc este ocupat integral, iar la inca doua blocuri lucrarile sunt in desfasurare. 
Clientii doritori sa cumpere o casa in ansamblul rezidential Subcetate pot achita in transe pretul acesteia (125.000 euro+TVA), in numerar sau prin contractarea unui credit ipotecar oferit de o banca. 
"Publicul caruia ne adresam este extrem de divers, persoane ce manifesta interes pentru investitii imobiliare, care apoi doresc sa inchirieze imobilele, investitii care se dovedesc a fi extrem de profitabile, tineri casatoriti, firme multinationale care achizitioneaza pentru expertii straini veniti in Arad pentru o perioada mai lunga de timp"
Casa - in regie proprie sau in complex rezidential?
Cei care s-au decis pentru o casa, cu siguranta se intreaba: s-o construiasca in regie proprie sau sa opteze pentru una dintr-un ansamblu rezidential?
La luarea deciziei, trebuie tinut cont de cateva elemente. 
Dupa analizarea posibilitatilor, la ambele variante rezulta avantaje dar si dezavantaje. 
Casa in ansamblu rezidential
Avantaje

- pretul terenului ar trebui sa fie mai mic, intrucat investitorii cumpara suprafete mai mari; 
- costurile pentru organizarea santierului si obtinerea tuturor aprobarilor se impart; 
- furnizorii de materiale de constructii fac disconturi importante celor care cumpara cantitati mari; 
- existenta unor facilitati precum paza, piscina, teren de tenis. Achizitia unei case intr-un ansamblu rezidential prezinta avantajul ca se primeste la cheie si se evita toate problemele aferente constructiei in regie proprie, dar se plateste in plus. 
Dezavantaje: 
- ofertele se adreseaza unei clase sociale cu venituri peste medie, ceea ce face ca acestea sa fie deocamdata inaccesibile pentru cei multi; 
- amplasate de obicei la periferiile orasului, unde drumurile de acces arata groaznic; in plus, in astfel de zone lipsesc principalele functiuni ale unei dezvoltari urbane, cum ar fi scoli, gradinite, dispensare sau centre comerciale.
Constructia in regie proprie 
In Romania cei mai multi prefera constructia prin propriile forte, deoarece costurile sunt mai mici. 
Beneficiarul trebuie fie sa se priceapa la constructii, fie sa angajeze un diriginte de santier, insa asta inseamna cresterea costurilor. 
Problema e ca multe din casele realizate in regie proprie sunt improprii, au carente structurale. 
Apoi, durata de construire a casei e mult mai mare.

Gerlinde Knap - Adevarul

  • Spitalul Judetean a fost reanimat, 

Cu sprijinul unor aradeni generosi si al unei echipe manageriale pusa pe treaba.
Dupa instalarea noii echipe manageriale, la Spitalul Clinic Judetean lucrurile au inceput sa intre, incet, dar sigur, pe un fagas normal. 
Campania de sensibilizare a agentilor economici a dat roade, fiind finalizate mai multe lucrari importante pentru institutie si mai ales pentru noi, aradenii - potentiali beneficiari ai serviciilor spitalicesti.
La inceputul saptamanii, toate lifturile au devenit functionale. 
Emotiile de alta data au disparut acum, ISCIR considerand elevatoarele perfect compatibile cu cele mai exigente norme de siguranta. 
Recuperarea unor fonduri consistente de la CAS au facut posibila demararea lucrarilor de izolare a acoperisului cladirii principale iar alte reparatii marunte, aparent neinsemnate, au fost de asemenea finalizate. 
S-a lucrat la spatiile verzi, s-au asfaltat aleile, s-a reusit varuitul si vopsitul saloanelor sectiei Chirurgie si a fost igienizata intreaga incinta. 
Micile sponsorizari au avut si vor avea un rol determinant. 
Ce ar putea sa insemne bunaoara cateva baterii pentru instatatii sanitare, puse recent la dispozitia institutiei de catre patronul unei firme aradene? 
"Foarte mult!" - ne spune Mirandolina Prisca, directorul spitalului. 
Foarte mult, pentru ca atunci cand ai nevoie de ele si nu ai bani, chiar si cateva baterii au o importanta deosebita. 
Prin sponsorizari s-a reusit montarea unor geamuri si usi din PVC sau dotarea sectiei Reanimare cu instalatii de aer conditionat, la fel cum - speram si noi si cei trei directori - se vor realiza multe alte lucruri de acum incolo.
Cert este ca dupa data de 16 septembrie, cand vom cunoaste componenta definitiva a echipei manageriale, vor fi necesare lucrari serioase si eforturi pe masura.
Achitarea datoriilor restante, renovarea saloanelor, refacerea morgii, finalizarea cladirii sectiei Boli Infectioase... 
E nevoie de o echipa dispusa sa isi asume in intregime responsabilitatile functiilor, e nevoie de nervi, de bani si nu in ultimul rand de o buna colaborare cu mediul de afaceri. 
In ceea ce priveste acest ultim aspect, exista inca destule inconveniente. 
Un exemplu concludent este situatia de la morga: instalatia de racire este defecta, dar nimeni nu a acceptat, contra cost, sa efectueze reparatiile, din cauza... mirosului pestilential datorat tocmai defectiunii despre care vorbeam. 
Situatie aparent amuzanta, dar in fond o problema foarte grava care nu isi gaseste rezolvare de o perioada buna de timp.

Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Renastere din bani Europei

Moneasa va renaste dupa ce va primi 3 milioane de euro din programul PHARE
Un proiect in valoare de aproximativ 3 milioane de euro a fost aprobat pentru modernizarea Statiunii aradene Moneasa. 
Renascuta din propria cenusa, Moneasa a devenit neincapatoare pentru turistii care o viziteaza, insa mai are nevoie de investitii masive in infrastructura. 
Pentru ca Moneasa sa ajunga o perla a vestului Romaniei, Consiliul Judetean Arad a intocmit un proiect in cadrul Programului Phare 2003 Coeziune Economica si Sociala, care a fost declarat castigator. 
Din toata tara, doar doua proiecte vor fi finantate: cel de la Arad si unul de la Suceava
Moneasa, o statiune renascuta din propria cenusa
Statiunea Moneasa, situata la aproximativ 100 km de Arad, la poalele Muntelui Codru Moma, renumita pe vremuri prin baile sale termale si aerul puternic ionizat, a avut dupa revolutie o cadere care, la un moment dat, risca sa o scoata definitiv din circuitul turistic. 
Din faima de odinioara ramasese doar numele, pentru ca statiunea s-a degradat continuu, hotelurile sale au decazut si multe din vilele cochete din imprejurimi au ajuns in pragul daramarii. 
Salvarea a venit de la un mic grup de oameni de afaceri, care au gasit solutia de a investi si a readuce Moneasa in topul statiunilor romanesti.
Moneasa are o istorie de peste 100 de ani
Desi efectul apelor tamaduitoare de la Moneasa dainuieste de pe vremea romanilor, statiunea propriu-zisa are peste un veac de existenta. 
La 13 mai 1886, Ministerul de Interne Imperial de la Viena atribuie pentru Moneasa denumirea de statiune balneara. Situata pe un afluent al Crisului Alb, la o altitudine de 280-290 metri, Moneasa prezinta factori naturali de cura care o fac potrivita pentru tratarea unor afectiuni diverse, fiind un loc ideal pentru recuperare psihologice, odihna si pentru tratamentul unor afectiuni reumatologice, stari de astenie fizica si psihica, nevroza astenica, hipertensiune arteriala in primele faze sau afectiuni ale sistemului nervos. 
Dupa revolutie, in ciuda potentialului natural deosebit, Moneasa, alta data o adevarata perla a turismului aradean, a decazut de la un an la altul. 
S-a intrat intr-un adevarat cerc vicios. 
Nu au mai existat fonduri pentru investitii in baza materiala, care s-a depreciat si nu a mai asigurat conditii pentru atragerea de turisti, iar lipsa de turisti a generat lipsa de fonuri, inchizind cercul care a fost pe cale sa duca la falimentul total si ireversibil al statiunii.
Privatizarea a salvat statiunea
In anul 2000, statiunea Moneasa, mai precis firma Moneasa S.A. a fost privatizata. 
Patru societati comerciale au cumparat pachetul de 69 la suta din actiuni detinut de SIF la Moneasa. 
In timp, pachetul a crescut constant pentru investitorul privat. 
Investitorii s-au trezit proprietari asupra unei statiuni in agonie, compusa, printre altele, din Hotelul Moneasa, cu o baza de tratament, care necesita investitii uriase, Hotel Parc, in paragina, mai multe vile in aceeasi stare jalnica, un camping. 
A fost gandit un mecanism economic pentru revigorarea statiunii, prin atragerea altor alti investitori, sub diferite forme juridice, care au preluat unele dintre active si au investit pentru renovarea lor.
Moneasa reprezinta un pariu cistigat cu soarta care tindea sa elimine de pe harta turistica o statiune renumita odinioara dar care a fost la un pas de colaps. 
Sansa nu este doar pentru statiunea in sine, ci si pentru potentialii beneficiari ai factorilor de mediu unici de aici, pentru ca Moneasa este la distanta aproximativ egala de Oradea, Deva, Arad si chiar Timisoara. 
Cateva proiecte de refacere a structurii drumurilor spre Bihor, cu atragerea turistilor din Ungaria, sunt alte sanse pentru ca Moneasa sa devina un adevarat reper pe harta turismului euroregional DKMT. 
Campaniile promotionale, festivalurile si concursurile de tot felul, dintre care cel de gatit clatite a devenit o traditie, sint alte motive pentru a alege Moneasa pentru un sejur de neuitat.
Moneasa se inoieste pe bani europeni
Consiliul judetean Arad va primi o finantare de aproximativ 3 milioane de euro, dintre care 80a fonduri nerambursabile. 
Initial au fost depuse 18 proiecte din toata tara, pentru ca in faza finala sa ajunga doar 8 si in cadrul unei sedinte extraordinare a Consiliului National pentru Dezvoltare Regionala, proiectul "Dezvoltarea potentialului turistic al statiunii balneo-climaterice Moneasa" a fost declarat castigator, alaturi de un alt proiect, depus de catre judetul Suceava. Va fi modernizat terenul de sport care va deveni multifuctional si va fi dotat si cu o sala de forta ultramoderna si va fi construit un centru de informare turistica si prim ajutor in Muntii Codru Moma pentru doritorii de turism montan. De asemenea vor fi modernizate sistemul de alimentare cu apa si cel de canalizare din statiune, drumul judetean 792 B in intravilanul statiunii Moneasa si vor fi amenajate toate parcurile din statiune.
"Moneasa este statiunea noastra, a tuturor aradenilor, este fara culoare politica", a declarat presedintele Consiliului judetean Arad, Iosif Matula. 
El doreste ca intr-un viitor apropiat, Moneasa sa ajunga o perla a turismului din vestul tarii si turistii straini sa vina la recreere aici.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]