Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 27 ianuarie 2005

Stirile TVA aici

  • Ieri, la "extraordinara" CLM: Primarul Falca si-a luat revansa in fata Opozitiei

Primarul Gheorghe Falca e multumit ca toate hotararile propuse au trecut la votIntors cu forte proaspete din concediul petrecut in America, primarul Gheorghe Falca a repurtat, ieri, o victorie pe linie in lupta sa cu adversarii politici din CLM Arad. 
Toate cele 13 proiecte de hotarari de pe ordinea de zi, dintre care unele de o importanta majora pentru viitorul municipiului, au trecut fara probleme prin consiliu. 
Desigur, si de aceasta data reprezentantii Opozitiei, formata aproape in exclusivitate din consilierii PSD, au trimis o serie de "salve" spre tabara primarului. 
Cu toata abilitatea de care a dat dovada in pregatirea si lansarea "atacurilor", sagetile opozitiei s-au lovit de scutul impenetrabil pe care consilierii noii puteri l-au facut in jurul primarului Gheorghe Falca. 
In pledoariile, pe alocuri patetice, reprezentantii PSD au facut referire la sumele mici alocate bisericilor, la starea de ilegalitate in care se afla Consiliul de Administratie al Gospodaririi Comunale, ori la situatia juridica a unor terenuri din municipiu.
Tuturor acestor interpelari, primarul Gheorghe Falca a oferit, cu calm, explicatiile de rigoare. 
Cand a considerat insa ca Edeleni Coloman (PSD) prea il trage la raspundere cu privire la modalitatea in care s-au impartit banii, primarul i-a amintit fostului director al GCA ca ancheta care se desfasoara la societatea respectiva nu e inca finalizata si ca nu e exclus sa apara surprize! 
Coloman Edeleni nu s-a lasat mai prejos, solicitand primarului sa probeze odata, daca are ce sa probeze, in ceea ce priveste activitatea sa de director al Gospodaririi Comunale.
Situatie de ilegalitate
Dezbaterile propriu-zise au inceput dupa validarea noilor consilieri UDMR Ghizela Nagy si Gheorghe Tokay, care au luat locul deputatului Andrei Kiraly si al subprefectului Levente Horvath.
Primele neintelegeri au aparut la punctul cinci de pe ordinea de zi si anume, atunci cand s-a luat in discutie reprezentarea CLM in Adunarile Generale ale Actionarilor la Recons si Gospodarirea Comunala. 
Grupul PSD a hotarat, din start, ca refuza sa voteze orice proiect care are vreo legatura cu Gospodarirea Comunala, din cauza ilegalitatii care persista acolo de mai multa vreme. 
Este vorba, dupa cum am mai scris, despre neinregistrarea Consiliului de Administratie la Registrul Comertului si nedepunerea garantiilor in termen de 15 zile. 
"Nerespectarea procedurilor duce la desfiintarea automata a consiliului de la Gospodarirea Comunala. Desi am solicitat de trei saptamani un raspuns in aceasta privinta, nu am primit unul oficial. Detin insa un document autentic care arata ca, la data de 21 decembre 2004, modificarile nu erau facute. Prin urmare, avem de-a face cu o stare de ilegalitate acolo", a precizat Coloman Edeleni, sustinut indeaproape de Dorel Popa.
Primarul Gheorghe Falca a precizat ca sesizarea a fost timisa adunarii generale de la GCA, urmand ca, in cel mai scurt timp, mai precis in sedinta ordinara din 31 ianuarie, sa prezinte raspunsul oficial.
Atat la acest punct, cat si la urmatoarele, opozitia s-a abtinut sau a votat improtriva fara a afecta in vreun fel rezultatul votului.
Pe "Drumul vinului"...
Tot fara votul PSD, au trecut prin consiliu si doua proiecte importante pentru care se incearca, deocamdata, atragerea de finantari europene. 
Este vorba despre reabilitarea Centrului vechi al Aradului, care, la o prima evaluare, costa peste opt milioane de euro si "Drumul Vinului - intre modernitate si traditie", unde Consiliul Local a devenit partener.
Cel de-al doilea proiect a fost intens dezbatut, din cauza obiectivelor din municipiu, cuprinse pe lista de modernizari, intre care se afla si Turnul de Apa (aflat in proprietate privata). 
Marul discordiei l-a reprezentat, de aceasta data, o simpla recomandare necuprinsa de altfel in proiect, si anume amenjarea la vechea Fabrica de Zahar a Muzeului tehnicii aradene. 
De aici au pornit o serie de interpretari, ajungandu-se inclusiv la terenurile din jurul fabricii de zahar, despre care Rodica Borza insinua ca ar fi fost vandute cuiva, pentru a servi unor interese personale. 
Lamurirea a venit din partea secretarului Primariei, Doina Paul, care a explicat ca proprietarii Fabricii de Zahar au cerut, recent, o dezmembrare, ce cuprinde, intr-adevar si niste terenuri aflate insa in proprietate privata.
Consilierii UDMR - Tokay Gyorgy si Nagy Ghizela au fost validati de CLMSe extinde municipiul
Un alt proiect cu efecte benefice pe termen lung este cel cu privire la zonificarea functionala a unor teritorii din municipiu. 
In conformitate cu necesitatile de dezvoltare a orasului, au fost elaborate sase planuri urbanistice de zona. 
Astfel, se extinde Zona industriala Vest, la nord de Canalul Ier, Zona industriala Nord - pentru industrie si servicii; 
Zona CET Nord cu functie de industrie si servicii, inclusiv de sortare si valorificare a deseurilor. 
Alte doua zone se afla in Sanicolaul Mic, unde initiativa privata a ramas, pana in prezent, la un nivel destul de scazut. 
In aceste conditii, zona sudica a drumului judetean Arad-Fantanele va fi destinata industriei, serviciilor si depozitelor, iar zona nordica, ce se invecineaza cu malul drept al Muresului, este considerata tocmai buna pentru locuinte, terenuri de sport si agrement. 
Tot pe aceeasi idee se va merge si in valorificare zonei Ceala care va mai avea si locuinte de vacanta.
Cearta incepe de la bani...
Ca de obicei, cele mai aprinse discutii din CLM s-au petrecut atunci cand a venit vorba despre bani, mai precis despre repartizarea fondului de rulment al municipiului si despre prima rectificare a bugetului local pe 2005. 
Coloman Edeleni si Dorel Popa au solicitat alocarea a sapte miliarde de lei pentru Biserica Martirilor din Piata UTA si inca cinci miliarde pentru noua Catedrala Ortodoxa, "adica cel putin cat s-au alocat in anul 2004."
La randu sau, Gheorghe Curta a cerut un miliard de lei pentru finalizarea lucrarilor la Monumentul Revolutiei din 1989. 
"Banii acestia trebuie luati de la capitoul dotari Primaria Arad, unde s-au alocat peste 21 de miliarde de lei, la care se adauga cele doua miliarde cheltuite pentru trimiterea unei scrisori catre cetatenii Aradului, prin care administratia locala sa se laude cu realizarile", a tinut sa precizeze Dorel Popa.
Raspunsul a venit din partea presedinteului de sedinta Kalman Cziszter (UDMR), care, intarind spusele primarului Gheorghe Falca, le-a reamintit consilierilor PSD ca nu poate renunta la banii pentru scrisori, pentru ca nu e o initiativa locala, ci o hotarare de guvern a Guvernului Nastase! 
E de prisos sa mai precizam linistea care a cuprins coltul din stanga salii de sedinta... 
Ca primarul n-a mai argumentat investitia de peste 21 de miliarde in primarie, nici nu a mai contat, mai ales ca le-a explicat consilierilor PSD faptul ca pentru biserci s-au alocat sume... dupa buget, urmand ca in cursul acestui an sa se aloce si alte fonduri.
Nu incheiem inainte de a va prezenta, insa, pe ce anume se va cheltui o buna parte din bugetul pe anul in curs, evaluat la 1.567 miliarde de lei. 
Astfel, sume importante vor fi alocate cheltuielilor de intretinere a orasului (220 de miliarde de lei), continuarii unor lucrari la infrastructura orasului si la modernizarea retelelor de apa, canalizare, curent etc (213 miliarde de lei) la care se adauga 104 miliarde de lei din fondul de rulment pentru planuri de urbanism si amenajarea teritoriului si a altor studii extrem de importante privind atragerea de fonduri in municipiu. 
Pe langa aceste investitii "cele mai mari din ultimii ani", dupa cum ii place primarului Falca sa sustina, cheltuielile de personal vor secatui bugetul de 529 de miliarde lei, cheltuielile cu reparatiile vor diminua fondurile cu alte 40 de miliarde lei, subventiile pentru energia termica livrata populatiei se vor cifra la 188 de miliarde lei, iar subventiile la transportul in comun 20 de miliarde lei. 
Iar lista poate continua...

Sorina Ambrus, Nicolae Oprean - Adevarul

  • Locuri de munca in strainatate. Statul german cauta asistente, vanzatoare, gradinari si agricultori

Purtatoarea de cuvant Alexandra Lincar arata conditiile necesare pentru munca in GermaniaAradenii aflati in cautarea unui loc de munca pot participa in perioada 31 ianuarie – 4 februarie la o preselectie in vederea ocuparii unor locuri de munca in Germania.
Actiunea va fi organizata de o delegatie a Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca si va avea loc in Sibiu la sediul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, strada Morilor, nr. 51A. 
"Pentru lucratorii cu statutul de oaspeti, conditiile sunt conforme cu prevederile conventiei incheiata intre Guvernul Romaniei si cel al Germaniei, respectiv: varsta maximum 40 de ani; cunostinte foarte bune de limba germana si experienta de minimum doi ani dovedita prin cartea de munca in domeniul solicitat", ne-a declarat Alexandra Lincar, purtatorul de cuvant al A.J.O.F.M. Arad. 
Meseriile pentru care aradenii se pot prezenta la preselectie sunt asistente/asistenti numai cu calificare postliceala, vanzatoare pentru produse alimentare, agricultori (cu experienta profesionala de cel putin 6 ani, dobandita prin conducerea unitatilor agricole proprii) si gradinari sau horticultori. Solicitantii care doresc inscrierea dosarului trebuie sa dovedeasca experienta prin cartea de munca in meseriile solicitate. 
Se cauta si sezonieri
De asemenea, statul german cauta si lucratori sezonieri: expozanti (cu contract pe o perioada de 9 luni). 
Activitatea pe care o vor desfasura este de montare/demontare carusel mobil pentru fast-food. 
Pentu aceasta meserie se cauta barbati intre 22 si 35 de ani care sa aiba carnet de conducere pentru camion si sa nu sufere de rau de inaltime. 
Pentru sezonieri in domeniul agricol sunt cautate persoane de maximum 40 de ani, cu experienta profesionala de cel putin doi ani, dobandita prin conducerea unitatilor agricole proprii. 
In domeniul hotelier au sanse cei care nu au trecut de 40 de ani si care pot dovedi prin cartea de munca ca au lucrat in aceasta bransa cel putin doi ani.
Actele necesare
Documentele necesare participarii la preselectie sunt urmatoarele: copie BI sau CI; copie pasaport cu valabilitate de minimum 6 luni; fisa personala; CV in limba romana  si germana; copie legalizata a certificatului de absolvire si/sau calificare si separat traducerea acesteia in limba germana, efectuata de un traducator autorizat; copie legalizata a cartii de munca (toate paginile scrise) si separat traducerea acesteia in limba germana; adeverinta de la medicul de familie care sa ateste ca solicitantul este clinic sanatos; cazier judiciar in original (termen de valabilitate o luna); declaratie pe propria raspundere legalizata notarial din care sa reiasa ca solicitantul nu beneficiaza de pensie de invaliditate si doua fotografii tip pasaport. 
Persoanele care opteaza pentru un loc de munca in agricultura trebuie sa prezinte un document care sa ateste experienta in acest domeniu si traducerea acestuia in limba germana.
Cei care doresc sa obtina mai multe informatii pot contacta Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca Bucuresti, la numarul de telefon 021/315.88.44.

Diana Rotar - Observator

  • Grav accident de circulatie

In urma accidentului de circulatie produs aproape de Horia au rezultat doi morti si trei ranitiPrima zapada a facut, deja, 5 victime la ARAD!
2 morti si 3 grav raniti este bilantul unui grav accident de circulatie care a avut loc, ieri dimineata pe drumul judetean Arad- Siria, intr-o curba usoara.
Doua femei au murit pe loc, iar ceilalti pasageri ai autoturismului Dacia au ajuns la spital. 
Azi dimineata patronul unei firme isi ducea, ca de obicei angajatii la Arad.
Datorita zapazii cazute peste noapte si a carosabilului alunecos, intre localitatile Siria si Horia autoturismul a derapat, iar soferul nu a mai putut redresa masina.
Aceasta a intrat pe contrasens si  s-a lovit frontal de un microbuz care circula regulamentar si care aproviziona cu lapte si corn scolile din mai  multe localitati din zona.
Din primele cercetari rezulta ca vinovat de accident este soferul Daciei Logan care nu a adaptat viteza la conditiile de trafic.
La fata locului s-a deplasat echipa de descarcerare a Grupului de pompieri Vasile Goldis, care a scos victimele dintre fiarele contorsionate ale masinii.
Trei dintre pasagerii Daciei Logan au fost transportati in stare critica la spitalul judetean Arad.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Inlocuire centrala telefonica automata cu centrala telefonica digitala in localitatea Felnac

Felnacul dispune de centrala telefonica digitala - Virtual Arad News (c)2005In data de 18.01.2004 ROMTELECOM - D.Tc. Arad a finalizat inlocuirea centralei telefonice automate tip Pentomat din localitatea Felnac cu cu o centrala telefonica digitala - unitate distanta Alcatel cu o capacitate instalata de 270 linii telefonice.
Odata cu instalarea noii centrale s-a inlocuit in totalitate vechea retea de distributie din localitate
Cu aceasta ocazie s-au preluat din vechea centrala toti cei 186 abonati existenti, iar in perioada imediat urmatoare se vor instala noi abonati care au cerere de instalare la D.Tc. Arad. 
Numerotatia abonatilor existenti a ramas aceeasi.
Astfel abonatii din aceasta CTD vor avea acces la convorbiri automate locale, interurbane si internationale, la serviciile cu valoare adaugata, la factura detaliata, la serviciul Acces Special Internet si la toate serviciile suplimentare oferite de centralele digitale.
Abonatii care sunt conectati in aceasta CTD vor plati factura telefonica, ca si in prezent la Oficiul Postal din Felnac precum si la partenerii autorizati ai ROMTELECOM.
Numerotatia abonatilor din Felnac este: 411000-411299.

Dan Cioca - Sef Compartiment Vanzari Directe - ROMTELECOM - D.Tc. Arad

  • Bangladesh, Cuba sau Guyana - vernisate la Arad

Reprezentantii culturii aradene discuta despre "Bienala Internationala"In asteptarea ambasadorilor din cele mai indepartate colturi ale lumii
Au mai ramas doar cateva luni pana cand Aradul ar putea deveni cel mai important centru cultural din Romania, sau chiar din Estul Europei si ar urma sa fie asaltat, efectiv, de 150 de artisti din cele mai indepartate (si nebanuite) colturi ale lumii si de cel putin tot atatea opere de arta. 
EvenimentuI, care ar putea face din Arad cel mai "greu" oras al Europei culturale in acele zile de mai (incepand din 20 ale lunii), este "Bienala Internationala de Arte Contemporane", actiune unicat pentru tara, despre a carui organizare au vorbit ieri "capii" culturii locale: vicepresedintele CJA, Gavril Buza, viceprimarul Levente Bognar, directorului Centrului Cultural Judetean, Marius Lazurca si artistul plastic Onisim Colta.
Cum despre importanta covarsitoare a acestui eveniment pentru cultura locala (si pentru dezvoltarea efectiva a Aradului) si despre cum a incoltit aceasta idee am mai vorbit deja, vom puncta acum ultimele noutati. 
Peste 80 de artisti straini si-au depus deja candidaturile pentru a putea expune in cadrul Bienalei, desi data limita pentru depunerea dosarelor, pe site-ul gandit special pentru eveniment, este 28 februarie. 
Locurile sunt limitate (150 pentru artistii straini si, cel mai probabil, 30 pentru cei romani), asa ca uncomitet artistic din care face parte (spre mandria locala) si artistul aradean Onisim Colta va face selectia. 
Subliniind atractia surprinzatoare pe care a generat-o peste hotare acest eveniment, Marius Lazurca a punctat faptul ca zilnic se primesc cate 5, pana la 10 dosare de candidaturi.
Participarea: 250 de euro pe cap de artist
Interesul crescut al artistilor pentru bienala este cu atat surprinzator cu cat participarea la eveniment se plateste, iar pretul e de 250 de euro pentru fiecare artist strain. 
In contul carora organizatorii le ofera acestora doar dreptul de a expune, de a fi promovati si de a primi catalogul care se va edita la finele manifestarii.
Artistii romani nu vor trebui insa sa scoata bani din buzunare, ci vor beneficia de grandul de participare (taxa a fost redusa la zero).
Doar ca nu orice artist din tara va putea sa expuna, sau sa-si incerce sansele (depunandu-si dosarul pe internet) intrucat, potrivit artistului Onisim Colta, plasticienii care vor lua parte la eveniment cu lucrari o vor face doar in baza invitatiei tiparite de organizatori. 
"Am dorit ca partea romaneasca sa fie mult mai bine reprezentata, pentru a face o concurenta serioasa celor din Occident", a punctat artistul, si - cum locul rezervat romanilor (30 de artisti) si aradenilor (10 -12 artisti) este extrem de limitat (Galeria Delta va reprezenta pavilionul romanesc) - vor expune doar artistii consacrati. 
Strainii vor asalta cu lucrari Teatrul Ioan Slavici, fiecare dintre artisti avand la dispozijie 3 metri liniari de spatiu expozitional (fapt generat tot de oferta destul de redusa a spatiilor aradene care pot imbraca aceasta destinatie).
O alta dimensiune: pavilioane nationale pentru tarile participante
Directorul Centrului Cultural a punctat si faptul ca evenimentul ia pe zi ce trece o amploare din eel in ce mai mare, fapt de care poate, autoritatile locale si, in cele din urma, Aradul. 
Se va merge, ca atare, pana la organizarea de pavilioane nationale, pentru tarile care au artisti in expozitie. 
Si cum, pana acum, si-au depus candidaturile pictori din Mexic, Bangladesh, Brazilia, Uganda sau Guyana Franceza (ca sa dam doar cateva exemple), este posibil ca Aradul sa aiba parte, in mai, de foarte multa culoare. 
In plus, ambasadorii tarilor vizate vor fi invitati sa participe la vernisarea acestor pavilioane, asa ca pe langa artisti, municipiul ar putea avea parte si de zeci de oficialitaji straine.
Gala pentru sponsorii Bienalei
Daca pentru punerea pe picioare a evenimentului vor lua in calcul si vor rezolva (fara doar si poate) mai toate problemele ce se vor ivi pe parcurs (de la transportul sutelor de lucrari de prin strainatate si pana la vamuirea sau panotarea lor), capitolul finantare are inca de suferit. 
Problema a fost si ea luata in calcul, asa ca la finele lunii februarie se va organiza o Gala a Sponsorilor Bienalei, unde sunt asteptati sa vina mai toate firmele tari din Arad, care sa doneze fie sume de bani, fie sa intervina cu materiale in amenajarea unor spatii expozitionale (ar fi nevoie, de pilda, de spatii pentru locurile rezervate lucrarilor). 
Bugetul intregului eveniment a fost stabilit la 49 de mii de euro, iar jumatate din suma ar urma sa fie suportata de autoritatile locale. 
Centrul Cultural a stabilit ca poate contribui cu 16 mii de euro, universitatea cu 5 mii, in timp ce din taxele de participare s-au strans pana acum 19 mii de euro.
***
Dincolo de problema financiara (prezenta in mai toate cazurile), ramane adevarata "problema": Aradul are sansa sa arate ca poate sa devina Capitala artistica a Estului Europei, macar in luna mai. 
Singurul repros pe care 1-am putea aduce organizatorilor ar fi faptul ca usile Bienalei vor ramane inchise tinerilor artisti romani. 
La Bienala de la Venetia un spatiu amplu e dedicat tinerilor artisti din zona, dar pana acolo mai e nevoie de bani, timp si experienta (pe care Aradul are sansa sa o castige acum).

Adriana Barbu - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]