Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 28 martie 2005

Tuturor celor care sarbatoresc in aceste zile Sfintele Pasti, le dorim din inima fericire, multumire sufleteasca si implinirea celor mai frumoase nazuinte.    Hristos a Inviat !            Redactia Virtual Arad

Stirile TVA aici

  • Tranzactii cu imobililele cumparate in baza Legii 112, o infloritoare afacere... interzisa

Fostele case nationalizate cumparate in baza Legii 112 sunt revandute ilegal - Virtual Arad News (c)2005Existenta ofertelor certifica existenta unei piete cu astfel de tranzactii
In presa locala apar zilnic anunturi de genul "vand casa cu legea 112" sau "vand apartament cu legea 112" cu toate ca Legea 112 din 1995 nu le da voie proprietarilor sa vanda locuinta cumparata in baza acesteia timp de zece ani. Si totusi exista persoane dispuse sa faca astfel de tranzactii, desi se expun riscului de anulare al contractului de vanzare-cumparare.
"In cazul proprietarilor cu imobile cumparate pe baza Legii 112, se verifica daca imobilul este revendicat si daca nu este grevat - de nici o
sarcina. Daca nu sunt probleme noi putem intermedia incheierea unei promisiuni de vanzare dupa expirarea termenului din lege, in nici un caz nu recomandam un contract de vanzare-cumparare act care ar incalca legea" ne spune Stefan B., director agentie imobiliara.
De regula cei care incearca astfel de tranzactii sunt oameni batrani, fara mijloace financiare. Vand pentru ca nu pot intretine locuintele sau pentru ca au datorii mari la utilitati.
In cazul unor astfel de tranzactii se alege una dintre multiplele solutii existente. Una dintre metode este aceea prin care intre vanzatorul imobilului si cumparator se face la un notar public un contract prin care proprietarul se obliga sa vanda imobilul la expirarea termenului de 10
ani celui cu care se face intelegerea, iar pana la vanzarea propriu-zisa cel care cumpara se muta in locuinta si se foloseste de ea. Urmand ca la expirarea termenului sa se faca si contractul de vanzare-cumparare.
In dreptul civil exista un principiu care spune ca tot ce nu este interzis este permis. Portita de scapare din corsetul Legii 112 este constituirea unui uzufruct viager in sarcina unui potential cumparator. Pentru ca in lege nu se vorbeste decat de faptul ca imobilul nu poate fi instrainat adica vandut, donat sau schimbat. Nu intra in cazul de fata mostenirea.
Tehnic, se face o promisiune sinalgmatica de vanzare-cumparare prin care promitenti-vanzatori se obliga ca dupa expirarea termenului de 10 ani stipulat de lege sa vanda
promitentilor-cumparatori imobilul. La actul de promisiune se mai adauga un act de constituire a dreptului de uzufruct viager, act prin care viitorii proprietari "au dreptul sa intabuleze in Cartea Funciara dreptul de folosinta asupra imobilului. Daca la mijloc exista mostenitori se face si un testament prin care vanzatorul lasa mostenire imobilul in cauza celor care doresc cumpararea acestuia pentru a nu exista potentiale revendicari din partea mostenitorilor rezervatari. La toate acestea se mai adauga si o procura speciala prin care viitori proprietari sunt imputerniciti sa administreze si sa supravegheze imobilul ba chiar promitatorul-cumparator poate ceda promisiunea de cumparare in favoarea altor persoane.

Cristian Borod - Observator

  • Municipiul - protejat de doar 60 de gardieni

Marti se va stabili numarul gardienilor care vor asigura linistea si ordinea publica in municipiuConsilierii locali sunt chemati sa voteze marti modul in care va fi asigurata ordinea si linistea publica in municipiu si implicit numarul de gardieni care ver lua parte la aceasta activitate, fara ca in acest caz sa se mai aminteasca intr-un fel sau altul de Politia Comunitara.
In proiectul de hotarare se indica faptul ca "in scopul asigurarii serviciilor de ordine publica la nivelul municipiului Arad, precum si in scopul asigurarii pazei obiectivelor si bunurilor, transportului si pazei valorilor monetare si dispecerizarii sistemelor de alarma, atat pentru Primaria municipiului, cat si pentru Directia de Dezvoltare si Asistenta Comunitara (...)", in perioada 1 aprilie - 31 decembrie, ordinea si linistea publica va fi asigurata de un efectiv de 60 de gardieni publici (!).
Tot consilierii sunt cei care ar urma sa fixeze tariful gardienilor, propunerea fiind de 1,3 USD / ora, in conditiile in care pana acum activitatea acestora era remunerate cu 1,1 USD/ora.
Pretul prestatiei este echivalentul in lei a sumei de 3344 euro/luna. 
Pana la sfarsitul anului, paza obiectivelor Directiei de Dezvoltare si Asistenta Comunitara va fi asigurata, potrivit proiectului, de 27 de gardieni publici, la un tarif identic, de 1,3 USD /ora.
Tot in cadrul hotararii care va fi luata de consilieri urmeaza sa se aprobe actele aditionale la contractele de paza si protectie incheiate intre Corpul Gardienilor Publici si Primarie cu urmatoarele modificari: prelungirea duratei contractelor pana la sfarsitul anului si majorarea tarifelor pentru munca prestata de gardieni.
Pentru aceasta activitate Primaria ar urma sa-si puna deoparte, in buget, suma de 5,1 miliarde de lei, iar Directia de Asistenta Comunitara 1,9 miliarde lei. 
Proiectul mai sus mentionat nu face referire la ceilalti angajati ai Corpului Gardienilor Publici (institutia numara peste 400 de angajati) si nici la infiintarea Politiei Comunitare, gandita initial ca succesoarea de drept a institutiei. 

A. Barbu - Agenda zilei

  • Alte casute din incinta Strandului vor fi scoase la licitatie

Programul de vanzare al casutelor de pe strand continuaIn prima parte a acestei saptamani, 15 casute din incinta strandului Neptun vor fi scoase la vanzare prin licitatie. 
Directorul Gospodaririi Comunale Arad - Ioan Covaci - ne-a informat ca de cumpararea acestora, pana joia trecuta, s-au interesat in jur de 15 aradeni, care sunt asteptati sa vina sa vada caietele de sarcini si sa depuna ofertele. 
"Si ardenii ce platesc chirii pentru casute pot sa le achizitioneze daca doresc. Negociem cu ei si pot sa le cumpere. Nu stim cu cat se vor vinde anul acesta, dar informativ pot sa spun ca anul trecut pretul unei casute mici s-a ridicat la aproximativ 180 de milioane de lei", sustine directorul G.CA
Conducerea G.C.A. a mai luat o masura care sa-i avantajeze pe chiriasii vechi. Acestia pot sa-si inchirieze casutele pe o perioada de cinci ani, cu conditia sa plateasca contravaloarea chiriei si pe anul 2006. 
"Inchirierea pe cinci ani nu este obligatorie. Cei care nu doresc pot ramane in acelasi sistem, adica sa platesca in fiecare an chiria", a mai adaugat Ioan Covaci.
Casutele ce vor fi cumparate pot fi racordate la toate utilitatile necesare: canalizare, apa si curent electric, acestea aflandu-se in imediata apropiere. Toate lucrarile de racord le va efectua Gospodarirea Comunala.
Tot de saptamana viitoare vor incepe reparatiile la casutele vechi din incinta locului de agrement. Pentru aceasta, chiriasii trebuie sa depuna cereri la Administratia strandului.
Tot lucratorii Gospodaririi Comunale vor face curatenie de primavara in jurul casutelor. "Se vor curata gradinile si se vor tunde gardurile verzi", incheie directorul G.C.A..

Nadia Bodran - Adevarul

  • Radio la penitenciar

Detinutii se straduiesc sa dea dovada de profesionalism in realizarea emisiunii lorUn grup de detinuti de la penitenciarul Arad realizeaza saptamanal o emisiune de radio.
Redactorii au invatat meserie in fata microfonului si se straduiesc sa faca totul cu profesionalism.
Ei sunt indrumati de unul dintre angajatii penitenciarului.
Emisiunea detinutilor de difuzeaza in fiecare joi, intre orele 16-17, si este alcatuita din diverse informatii si  concursuri.
Tot aici sunt comunicate activitatile care se vor  desfasura in penitenciar in zilele urmatoare si rezultatele comisiei de propuneri pentru eliberare conditionata.
Urmatorul proiect al conducerii penitenciarului este infiintarea unei televiziuni cu circuit inchis dar dupa rezolvarea problemelor privind partea tehnica.

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad

  • Baietii romani stropesc cu parfum fetele unguroaice

De Pastele catolic si aradenii profita de reducerile din magazinele din UngariaLa Arad, tinerii ortodocsi au imprumutat si ei din obiceiurile Pastelui catolic. Este vorba despre traditia care cere ca, in zilele dinaintea sarbatorii Invierii Mantuitorului, baietii sa stropeasca fetele cu parfum.
In timp, obiceiul a fost preluat si de romanii care se inghesuie in aceasta perioada in magazinele de cosmetice pentru a-si face provizii.
Catolicii vor pleca la stropit de luni, dar ortodocsii vor sa repete actiunea in timpul Pastelui lor.
Singura modernizare permisa este folosirea parfumurilor de tip spray.
Apropierea de Ungaria a facut ca, in ultimele zile ale saptamanii trecute multi aradeni sa profite de ieftinirile de sarbatori din magazinele de peste granita.
In ciuda zvonurilor alarmiste care anuntau scumpiri dupa aderarea tarii vecine la Uniunea Europeana, o scurta plimbare prin marile complexe comerciale de tip supermarket de la Szeged sau Bekescsaba demonstreaza ca preturile la alimente sunt in continuare mai mici decat la noi.
In plus, spre deosebire de comerciantii romani care profita de sarbatori pentru a-si scumpi marfa, ungurii acorda reduceri la multe produse de baza, dar mai ales de sezon. Astfel ca aradenii au dat iama prin standurile cu iepurasi si oua de ciocolata, minunat colorate, puse in vanzare la preturi mult mai mici decat pe piata romaneasca.
Singura problema a fost controlul la sange din vama, politistii de frontiera facand exces de zel in aceste zile, dupa ce sefii lor au fost sanctionati in urma binecunoscutului "episod spaniol".

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]