Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 28 mai 2005

Stirile TVA aici

  • De Ziua copiilor, distractie si concursuri pe Cartodromul din Padurice

Copii se pregatesc pentru concursul de desene pe teme de circulatieSub indemnul "Hai cu noi pentru o zi, sa fim cu totii copii", ISJ Arad cheama toti aradenii la sarbatoarea celor mici
Ca in fiecare an, de Ziua copiilor, Inspectoratul Scolar Judetean organizeaza manifestari specifice acestei sarbatori. 
In luna iunie a acestui an organizatorii vin cu ceva nou.
Astfel, miercuri, 1 iunie 2005, pe Cartrodromul, din Padurice, Inspectoratul Scolar al Judetului Arad, cu sprijinul Consiliului Judetean, al Primariei Municipiului, al Inspectoratului Judetean de Politie si al Palatului Copiilor, incepand cu ora 9, se vor desfasura numeroase activitati de creatie, relaxare, vor avea loc concursuri diverse, iar castigatorii vor fi premiati. 
Toate aceste activitati se desfasoara sub indemnul "Hai cu noi pentru o zi, sa fim cu totii copii".
Actiunea debuteaza cu "Concursul de biciclete, triciclete, trotinete, role" - pentru copii prescolari si clasele I - IV; urmat de Concursul de desene pe asfalt, avand ca tema "Circulatia rutiera si pietonala" si concursul de desene pe baloane. 
La ora 10 are loc recitalul de muzica usoara "Voi fi o stea", "Miss Barby" este un concurs pentru fetitele cu cele mai frumoase papusi. 
Copiii iubitori de animale, care doresc sa se mandreasca cu animalele pe care le ingrijesc, pot participa la concursul "Miss Bubico"
Activitatile dedicate zilei de 1 iunie, se vor incheia cu jocuri distractive si demonstratii hipice. 
De asemenea, tot de Ziua copiilor, se va organiza si festivalul sportului scolar, in mai multe unitati scolare din judetul Arad. 
Cu aceasta ocazie vor avea loc intreceri sportive la: baschet, handbal, volei, fotbal si atletism.

Anca Roxana Badila - Observator

  • Targul mesterilor populari

Editia a III-a a Targului mesterilor populari la AradComplexul Muzeal Arad organizeaza in zilele de 28-29 mai 2005, in Piata Avram Iancu, Targul mesterilor populari - editia a III-a. 
Fiind deja o manifestare cu traditie si cu un puternic impact asupra publicului aradean, CMA isi propune ca, in acest an, prin numarul mai mare de invitati si prin reprezentarea ariilor geografice de unde acestia provin, sa acopere o varietate de mestesuguri populare practicate, la nivel national.
Vor fi prezenti in jur de 60 de mesteri populari din judetele Arad, Hunedoara, Alba, Bihor, Arges, Neamt, Iasi, Suceava, Gorj, Valcea, Brasov, Mures, Dolj, Vrancea, Maramures, Bistrita-Nasaud, Salaj, Harghita.
Timp de doua zile, produsele lucrate in mod traditional si expuse in cadrul targului vor putea fi admirate, dar si cumparate de, catre aradeni. 
Oferta va fi foarte diversificata, de la ceramica, provenind din diferite centre de olari din Romania, la tesaturi si textile, masti populare, impletituri de nuiele, pictura naiva, idoane pe lemn si sticla. 
Nu vor lipsi nici ouale incondeiate, lingurile de lemn, instrumentele muzicale, obiectele de podoaba, palariile, furcile de lemn etc.
Targul se va putea vizita incepand de sambata, ora 9 pana duminica, ora 17

Adevarul

  • Pensionarii sunt la capatul puterilor si ameninta cu proteste

Pensionarii ameninta cu noi protesteConducerea Asociatiei "Liga Judeteana a Pensionarilor" Arad a tinut sa faca publica pozitia sa fata de vechile si noile decizi ale Guvernului care fac referire la abonamentul catre consumatorii de gaze naturale.
Presedintele ligii, profesor Ilie Cerna, alaturi de reprezentantii biroului executiv, este de parere ca, desi s-a decis trecerea la vechiul sistem de plata, costul consumului de gaze va creste.
"Incetul cu incetul, pensionarii vor renunta si la gaz, asa cum multi au facut-o deja la alte servicii, cum ar fi curentul, caldura sau telefonul. Singura noastra sansa este aceea de a ne uni cu alte categorii defavorizate, cum ar fi tinerii carora nu li se ofera conditii optime de trai si sa luptam prin diferite forme: proteste, mitinguri sau greve" - era de parere prof. Ilie Cerna.
Primul pas in realizarea acestor obiective este organizarea unei mari actiuni de adunare de semnaturi prin care sa se intocmeasca o petitie in care sa fie trecute toate problemele nerezolvate de catre Guvernul Romaniei si pe care si le-a asumat in campania din anul 2004.
Ilie Cerna adauga: "La nivelul municipiului si al judetului Arad exista 40 de filiale la care sunt inscrisi 35.000 de pensionari. Printre problemele pe care le vom ridica amintim necesitatea indexarii trimestriale a pensiilor, pentru ca puterea de cumparare a a acestei categorii, daca nu sa creasca, macar sa se mentina la acelasi nivel; mentinerea listei de medicamente compensate si gratuite dar si, la recalcularea pensiilor, sa se porneasca de la salariul mediu pe economie, nu la cel minim. In privinta familiilor de pensionari care locuiese in imobile nationalizate si care urmeaza sa fie retrocedate, propunem construirea unor locuinte sociale, dat fiind faptul ca, la varsta noastra, ne este imposibil sa mai «ridicam» o casa".

Dacian Don - Agenda zilei

  • Legea minoritatilor prevede posibilitatea infiintarii unei universitati maghiara la Arad!

"Legea minoritatilor da unda verde infiintarilor de universitati in limba maghiara" - spune Kiraly AndrasGratie proiectului legii minoritatilor, la Arad s-ar putea infiinta o facultate in limba maghiara. Deputatul Kiraly Andras saluta un astfel de demers, subliniind ca va sprijini si analiza posibilitatile de materializare a unui project de acest gen.
"Invatamant in unitati si institutii de stat cu predate in limba materna la toate nivelurile, formele si tipurile de invatamant"
, asa se prevede proiectul Legii minoritatilor, aprobat in ultima sedinta de Guvern si trimis Parlamentului.
Totodata, executivul a dat OK-ul pentru ca toate disciplinele scolare sa fie studiate in limba materna in invatamantul preuniversitar cu predare in limba minoritatilor. 
Asta inseamna ca elevii maghiari de gimnaziu si liceu vor invata Istoria romanilor si Geografia Romaniei in ungureste. 
In invatamantul preuniversitar, unitatile scolare se pot infiinta chiar daca nu exista efectivele de copii prevazute de legislatia in vigoare. 
Mai precis, se pot construi grupe si clase cu mai putin de 10 copii la gradinta, ciclul primar si gimnazial, respectiv sub 15 elevi la liceu si la scolile de arte si meserii. 
In plus, examenele de specialitate, concursurile pentru ocuparea posturilor didactice, concursurile pentru obtinerea gradelor didactice si a titlurilor stiintifice se pot sustine in limba materna.
Deputatul Kiraly Andras apreciaza ca proiectul in sine este unul bun, dar ca el va trece prin discutii in parlament, nu prin asumarea raspunderii, urmand sa fie analizat fie in luna iunie, fie la inceputul sesiunii urmatoare, in septembrie. 
Domnia sa spune ca, pentru Arad, proiectul nu aduce noutati pe domeniul invatamantului gimnazial si liceal. 
"Noi avem scoli in localitatile in care exista elevi. Poate ca, daca vor fi cereri, vom infiinta clase cu un numar mai mic de copii acolo unde pana acum nu se putea face acest lucru, dar putin probabil. Ceea ce va fi nou este invatamantul organizat de cultele religioase, care vor putea sa se organizeze in acest sens".
Alta noutate de care parlamentarul vorbeste este legata de posibila infiintare, la Arad, a unei universitati cu predare in limba maghiara. 
Pentru moment, acesta spune ca proiectul nu este conturat si pune problema surselor financiare, deoarece "la acest nivel nu este nevoie doar de tabla si creta", dar saluta 6 astfel de initiativa si posibilitatea materializarii ei viitoare.
"Vom vorbi concret de invatamant superior la Arad doar dupa ce legea va fi aprobata. Acest proiect depinde de mai multi factori si am totusi o urma de indoiala vizavi de producerea unei faramitari a invatamantului superior deoarece este posibil ca si in alte judete sa existe initiative de acest fel. Pot spune ca la noi in organizatie sunt cadre didactice care ar putea sa preia o astfel de responsabilitate, dar recunosc ca UDMR Arad, in sine, nu poate reusi in acest demers doar prin forte proprii", a mai precizat Kiraly Andras.

Mihaela Ozarchevici - Observator

  • Inaugurare la Baile Termale - Baza de fizioterapie - la standarde europene

Un modern centru de fizioterapie la strandul pensionarilorIn incinta Bailor Termale C.A.R.P. Arad s-a inaugurat, ieri, o baza de fizioterapie amenajata la standarde europene, īn cadrul careia functioneaza 10 cabinete de tratament, fiecare dotate cu aparate electronice (ultrasunete, ultrascurte, laser, īmpachetari cu parafina) si doua cabinete medicale. 
La actiune au fost prezente atāt oficialitati locale: primarul Gheorghe Falca, deputatul Mihai Calimente, deputatul Lia Ardelean, conducerea C.A.R.P.: presedintele Vasile Neagu, administratorul Bailor Termale - Victor Rosu, cāt si membrii C.A.R.P.
Īn urma cu ceva vreme, īn acel loc era o garderoba, iar mai apoi cladirea s-a transformat īntr-o baza de tratamente, īn care existau doar doua aparate, pāna cānd conducerea C.A.R.P. s-a decis sa investeasca īn aceasta baza de fizioterapie. 
Lucrarile au īnceput īn luna ianuarie a acestui an si au fost finalizate īn urma cu cāteva zile. 
Vechea cladire a fost darāmata pāna la fundatie, iar pentru ridicarea celei noi s-au investit peste doua miliarde de lei. 
Presedintele C.A.R.P. - Vasile Neagu - ne-a declarat ca aparatura a fost achizitionata de la firma B.T.L. Romania Aparatura Medicala - Bucuresti, cu suma de 800 de milioane de lei. 
"Pe aceasta cale, tin sa multumesc domnului director Remus Dragan, care ne-a ajutat foarte mult, pentru ca, cu ajutorul dumnealui, am putut beneficia de un discount de 9.500 de euro, la cumpararea aparatelor. Mai mult, dumnealui s-a deplasat pāna la Arad si ne-a facut instruirea la pregatirea si utilizarea pentru functionare si ne-a oferit si un an de garantie pentru acestea...", a tinut sa puncteze Vasile Neagu. 
Presedintele C.A.R.P. a mai tinut sa multumeasca medicului primar Diana Dinu, care a fost a fost alaturi de membrii C.A.R.P., ajutāndu-i la amenajarea si dotarea cladirii. 
"Speram ca va accepta sa vina sa lucreze la noi la baza. Mai doresc sa multumesc si doamnei doctor Dana Negru pentru sprijinul acordat", a mai spus domnul Neagu.
Presedintele C.A.R.P. a mai dorit sa sublinieze ca orice aradean poate sa vina pentru tratamente la aceasta baza. 
Pentru membrii C.A.R.P. se vor face reduceri. 
"Vom īncerca sa face reduceri cāt mai substantiale pentru membrii nostri de minim 20 la suta", ne-a mai informat domnul Neagu.
Toti banii investiti pentru ridicarea si dotarea bazei de fizioterapie, īn jur de trei miliarde de lei, au fost alocati de Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Arad din fondurile proprii.

Nadia Bodran - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]