Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 28 decembrie 2005
Stirile TVA aici
  • Ultima extraordinara pentru Consiliul Judetean?!

Ultima sedinta din acest an la Consiliul Judetean AradDesi au sperat ca nu vor mai trebui sa se prezinte la Consiliul Judetean pana dupa Anul Nou (pentru ca bugetul nu va fi votat decat in 2006) si au votat rapid, la ordinara de la inceputul lui decembrie, toate proiectele de hotarare, alesii judeteni s-au vazut convocati de executiv la sedinta.
Capul de afis al ordinii de zi il tine rectificarea de buget a CJA, ultima dlin acest an, probabil proiectul care i-a pus la munca pe consilieri la finele anului.
Tot astazi insa alesii vor fi nevoiti sa decida cota de participare a consiliilor locale pentru persoanele varstnice preluate de Directia generala de asistenta sociala si protectia copilului, in conditiile in care din 1 ianuarie peste 200 de batrani din Tamand si Lipova vor fi transferati la Arad, iar reorganizarea protectiei sociale isi intra in drepturi.
Va fi stabilit, totodata, costul mediu pe asistat pentru persoanele varstnice, Fundafia ADAR se va alege, in sfarsit, cu un spatiu ce va fi luat din administrarea Muzeului Judetean, iar organigrama si statul de functii al CJA va suferi inca o modificare.
In urma votului de azi al consilierilor judeteni, Aeroportul International Arad va fi la un pas mai aproape de un vis de-al sau: va avea un birou propriu pe Aeroportul Frankfurt - Pfeltz (Germania) si va avea parte de un ajutor logistic de la expertii de acolo.
Cat despre bugetul Consiliului Judetean pe anul 2006, acesta va fi votat la anul, fapt ce nu s-a mai intamplat de foarte mult timp.
Oricum, daca bugetul CJA era aprobat cum trebuie, bugetele consiliilor locale si mai ales bugetul Municipalitatii era votat doar de principiu, urmand sa sufere inca din ianuarie rectificari.

Adriana Barbu - Observator

  • Sute de romani pleaca la schi in Alpi

Tot mai multi turisti romani prezinta la iesire schiuriNici n-au trecut bine sarbatorile Craciunului, ca romanii se inghesuie deja sa plece la schi in Austria sau Italia.
Sute de masini de teren si microbuze au ajuns in Vama Nadlac inca de marti seara.
Cu portbagajele pline cu clapari si schiuri, oamenii au pornit la drum din timp, pentru ca vor sa petreaca noaptea dintre ani pe partiile Alpilor.
Astfel, vama Nadlac s-a aglomerat de masini, iar ieri dimineata toate cele patru benzi de iesire din tara au fost pline de turisti.
Romanii spun ca vor sa-si petreaca vacanta de iarna in strainatate din cel putin trei motive: tarifele sunt mai mici, partiile mai bune si iluminate si pe timp de noapte, iar incepatorii au mai multe posibilitati de distractie.
Cei mai multi romani pleaca la schi cu prietenii.
Nu vor sa petreaca revelionul doar printre straini.
"Am petrecut Craciunul in Romania. Acum ma reintorc in Italia si am luat cu mine cativa prieteni pe care ii duc la schi", a declarat un cetatean italian.
Chiar daca in vamile din vest ajung tot mai multe masini in aceasta perioada, politistii de frontiera ii asigura pe turisti ca nu asteapta mai mult de cateva minute ca sa iasa din tara.

Florin Marusca - Agenda zilei

  • Astra Trinity va incepe noul an cu... o vacanta si mai putini salariati

Astra Vagoane Trinity Marfa isi va reduce personalulIonel Rusu liderul sindicatului: "Am avut cel mai cumplit an de cand sunt vagonar"
La sfarsitul lunii septembrie, Christian Schmalbruch - presedinte pe Europa al Trinity Rail Gmbh, din care face parte si societatea aradeana Astra-Trinity, declara ziarului Adevarul ca exista o mare probabilitate ca in urmatoarea perioada conducerea sa fie nevoita sa concedieze circa 300 de angajati ai fabricii aradene. 
"Cererea foarte slaba nu ne permite sa mentinem numarul de salariati. In planul de afaceri pe acest an am prevazut undeva intre 900-1000 de vagoane, dar aceste comenzi nu au fost inca plasate de beneficiari. Daca vom primi comenzile asteptate am putea elimina total sau partial concedierile", motiva Schmalbruch.
Angajatilor li s-a spus atunci de posibila disponibilizare. 
De atunci insa previziunile sumbre au devenit realitate iar sperantele liderului de sindicat Ionel Rus, ca viitoare contracte vor anula sau doar reduce numarul celor disponibilizati, nu s-au implinit. 
Intr-o prima etapa au fost disponibilizati 160 de salariati (direct si indirect productivi) apoi alti 100 intre care si TESSA. 
Au mai ramas circa 1300 insa viitorul lor este incert.
Vacanta prelungita
De Craciun conform intelegerii dintre sindicat si patronat angajatii au intrat intr-o mini-vacanta de iarna. 
Conform deciziei patronatului vacanta se va prelungi si sn 2006 pana la 9 ianuarie din ratiuni economice: scaderea cheltuielilor de regie insa si lipsa unor comenzi presante de productie.
Ceea ce mai tempereazd inca atmosfera incarcata din companie spune Rusu este doar faptul ca patronii au asigurat ca nu vor a renunte la investitia lor din Arad "pentru care au pltit o caciula de bani"
Si in plus salariile negociate se platesc, pentru cei ramasi, la timp.
"Am avut ecl mai cumplit an de cand sunt vagonar. Simt ca am imbatranit cu un sfert de veac" spune Ionel Rus liderul sindicatului producatorului aradean de vagoane marfa. 
"Pentru noi, Astra Trinity este simbolul vestului Romanlei, pentru americani, doar o afacere. 
Intrebati pe strada tot al treilea om si va va spune ca are ceva in comun cu Astra, fie un parinte fie un prieten sau o cunostinta este sau a fost vagonar"
spune Rus.
In legatura cu viitorul productiei de vagoane marfa la Arad el este sigur de un singur lucru: "sindicatul nu mai poate accepta alte reduceri de personal si aceasta chestiune o vom pune in mod radical" spune el. 
Rusu crede ca solutii pentru relansarea productiei exista, insa ele trebuie fructificate de managementul companiei. 
El se gandeste la reinvierea unui tip de barter cu spatiul rusesc in care insa nu ar fi implicat statul ca pe vremea CAER-ului, ci companii private. 
Daca patronatul va fi in continuare cel american, sau cum se vorbeste, americanii ar intentiona sa transfere compania aradeana, Rus nu comenteaza.
Evident in aceasta zona decizia apartine actionarului unic. 
"Din punctul de vedere al sindicatului ne intereseaza doar sa nu se mai faca disponibilizari" declara liderul de sindicat.

Doru Sava - Adevarul

  • De interes pentru pensionari. - Gratuitatile pe tramvai se mentin si la anul

Si in anul care urmeaza pensionarii vor avea gratuitate pe tramvaiIn ciuda zvonurilor care circula printre varstnicii Aradului, Primaria confirma ca gratuitatea transportului in comun cu tramvaiele se va mentine si anul viitor.
Beneficiarii sunt, ca si pana acum, pensionarii cu domiciliul in municipiu, care au un venit lunar mai mic de patru milioane de lei.
Este vorba atat de cei care s-au pensionat de limita de varsta, cat si de cei pensionati anticipat sau de boala ori de cei care au pensie de urmas.
La control, pensionarii se vor legitima cu legitimatia de calatorie.
Incepand de anul viitor, fiecare dintre ei va avea o legitimate noua. Aceasta se elibereaza de catre Compania de Transport Public, dupa un program afisat la toate tonetele din statiile de tramvai (in ordine alfabetica, cate o litera in fiecare saptamana).
Beneficiarul gratuitatii are de achitat doar contravaloarea legitimatiei de caldtorie, adica 20.000 de lei.
Aceasta este valabila doi ani, urmand a se viza trimestrial.
In ultima sedinta CLM din acest an, s-a hotarat ca si persoanele cu handicap accentuat sau grav, precum si asistentii personali ai persoanelor cu handicap grav sa beneficieze de gratuitate la transportul in comun, in municipiul Arad.

Diana Dutu - Adevarul

  • Concert de colinde

Concert de colinde la filarmonica din AradDupa concertul de saptamana trecuta dedicat Craciunului, concert condus de Jean Marie Juan (Franta), a urmat cel de colinde, manifestare traditionala a corului Filarmonicii. De data aceasta, dirijor a fost directorul institutiei, dr. Dorin Frandes.
Programul serii de colinde a fost deschis cu Troparul Nasterii Domnului de I. Serb. Troparul este cea mai veche, mai simpla dar si importanta forma imnografica, ce se intercaleaza intre psalmi, destinat caracterizarii sarbatorii zilei. Coristii aradeni, condusi de D.Frandes, au cantat piesa in redactarea profesorului M. Buta. A urmat un alt gen vechi, condacul, ceva mai complex, initiat in veacul al VI-lea de Roman Melodul, asadar, Condacul Nasterii Domnului din Oratoriul bizantin de Craciun de Paul Constantinescu.
Dupa colindele propriu zise, Iata vin colindastori si Gazde mari nu mai dormiti de Tiberiu Brediceanu, au urmat Pe cel deal cu flori frumoase de Emil Montia, mai tarziu O, ce veste minunată de Kiriac, Stille Nacht de Gruber,  creatoare de atmosfera de vis. Nu au lipsit cunoscutele prelucrari lui Timotei Popoici, Gh. Cucu, I.D.Chirescu, N. Lungu, I.Muresan s.a.
Incepand cu Mare minune de Gh. Cucu, unde barbatii fiind domni si stapani, tenorii au inceput sa devina solisti, ceea ce nu corespunde ideii de cor. Aceeasi tenori, (pe seama tenorilor exista o sumedenie de glume) si-au continuat ascensiunea dinamica în Adeste fideles, schimbând atmosfera celebrului cântec, pentru ca în O noapte sfântă a lui Adolph Adam, în care a fost solistă Mihaela Işpan, să intre în contradicţie cu orice sfinţenie. Dacă Georg Friedirich Haendel i-ar fi auzit în Halleluia din oratoriul Messias, sigur i-ar fi amenintat ca-i arunca pe geam, cum a facut-o la vremea lui cu o solista tafnoasa şi recalcitranta.
Daca in Stille Nacht, apoi White Christmas, in aranjamentul lui Doru Serban, apoi S-a nascut azi Domnul sfant de L. Larson, in Azi e seara de ajun de Mircea Emandi, dirijorul si ansamblul sau vocal a exploatat inteligent jocul timbral, barbati-femei, ultimul a trebuit totusi sa se incheie cu autoevidentierea aceluiasi grup tenoral, evaporand efectul pe care miza fostul aradean Mircea Emandi si probabil dirijorul.
Programul de colinde a vrut sa cuprinda un spectru larg, fiind prezent si spiritul maghiar prin Mennybol az angyal si Istengyermek, al celor din Tara Galilor prin Deck the Hall, cel francez cu Il est ne le divin enfant, pe langa cele amintite deja.
In colindele Noua azi ne-a rasarit de D.G.Kiriac si Domnulet si Domn din Ceri de Gh. Cucu dirijorul si ansamblul sau au reusit o conducere eficace a liniilor tensionale, pentru ca in nelipsitul Cantec de Craciun de G. Bundis si Colindita lui Emil Montia sa patrunda la fibrele cele mai sensibile ale auditorilor, incantati totusi de această seara minunata de muzica traditionala.

Hugo Haptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]