Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 29 ianuarie 2005

Stirile TVA aici

  • Oaspete japonez, la Universitatea "Aurel Vlaicu" si Liceul CFR Arad

Japonezii colaboreaza cu invatamantul aradean in domeniul transportului CFIeri, la orele pranzului, Universitatea de stat aradeana "Aurel Vlaicu" a primit vizita japonezului Shinji Naruo, expert in cadrul Agentiei Japoneze pentru Cooperare Internationala (JICA) si detasat, pentru o perioada de doi ani, la Ministerul Transporturilor din Romania, pe probleme de eficientizare a cailor ferate din tara noastra.
Shinji Naruo, jurist, detinator al titlurilor de master in Economie, doctor in Ecologie si consultant pe probleme de management al cailor ferate, a sosit la Arad la invitatia Consiliului Judetean, intalnindu-se, in cursul diminetii, cu elevii si cadrele didactice ale Liceului CFR din municipiu, unde s-a desfasurat o prezentare, sustinuta de d-l Shinji Naruo, avand ca tema: "Caile ferate japoneze".
Principalele puncte ale dezbaterii au facut referire la istoria, dezvoltarea si managementul conceptului de transport feroviar nipon.
Dupa stabilirea punctelor comune in structurarea celor doua sisteme feroviare, roman si nipon, s-a evidentiat abordarea diferita din punct de vedere managerial.
Din perspectiva Cailor Ferate Japoneze "Japan Railway", eficientizarea a fost posibila prin integrarea in activitatea feroviara a mai multor domenii de afaceri, colaterale, scopul final fiind de crestere a calitatii serviciilor oferite.
La prezentare au luat parte: d-l Claudiu Cernea - consilier superior al CJA, d-l Vasile Borza - inspector de specialitate al I.S.J.A., cadre didactice din cadrul Universitatii "Aurel Vlaicu", cadre didactice ale Grupului Scolar Industrial Transporturi Cai Ferate, precum si un grup de elevi si studenti din institutiile de invatamant mai sus mentionate.
Dupa o intrevedere interesanta, in care s-a discutat despre transporturile feroviare "ca intre specialisti", se prea poate ca pe viitor sa existe o relatie de prietenie si colaborare intre Liceul CFR din Arad si Liceul cu acelasi profil din Japonia.
Am aflat, astfel, ca in Tara Soarelui Rasare exista doar un singur liceu care formeaza specialisti in caile ferate.
Dr. Shinji Naruo a adaugat: "Mai pot sa va spun, de asemenea, ca profitabilitatea cailor ferate este, in Japonia, de zece ori mai mare decat in Romania; consider insa ca exista aici o structura extrem de solida, care se poate dezvolta extraordinar si pe care se poate construi foarte eficient."
Dupa ce dr. Shinji Naruo a vizitat intregul Complex M al Universitatii "Aurel Vlaicu", aratandu-se impresionat de salile spatioase de cursuri, salile de conferinte si laboratoarele dotate dupa toate standardele, intre oaspetele japonez si cadrele didactice din cadrul Facultatii de Inginerie - specializarea Material Rulant de Cale Ferata s-a incins un dialog viu, intentia comuna fiind aceea a stabilirii, pe viitor, a unor parteneriate intre Universitatea aradeana si institutii similare din Japonia.

Eugenia Pantea - Adevarul

  • Muzeu de arta contemporana in Cetatea Aradului

Noi perspective pentru Cetatea AraduluiArtistii nu vor un al doilea strand
Cetatea Aradului reprezinta unul dintre subiectele pe care autoritatile locale si judetene au pus ochii inca de prin 1992, fara a reusi, ce-i drept, sa-si concretizeze planurile. Esecurile legate de scoaterea Cetatii de sub tutela Armatei si reintroducerea ei in circuitul civil s-au datorat, in primul rand, absentei banilor, in conditiile in care Ministrul Apararii Nationale a cerut, pentru eliberarea imobilului, nu mai putin de 180 de miliarde de lei, la care s-ar adauga alte sute de miliarde necesare reamenajarilor.
In trecutul nu prea indepartat, unii dintre oficialii Aradului au pus ochii pe zona Cetatii pentru extinderea strandului, in timp ce o alta parte ar fi dorit realizarea unui puternic punct de atractie turistica, prin cuprinderea in proiect a firmelor tari si prin realizarea de diverse obiective pe tema.
De cateva luni, Consiliul Local s-a asociat cu o firma de avocatura din Italia, care a promis ca va incerca sa aduca fondurile necesare reconversiei cetatii si reamenajarii ei, urmand ca un procent semnificativ din banii pe care italienii ii vor aduce in Arad sa intre in buzunarul acestora.
Numai ca nu doar autoritatile, societatile si strainii sunt interesati de transformarea cetatii, ci si artistii aradeni, care spera ca punctul lor de vedere pe acest subiect va avea, in cele din urma, castig de cauza.
Fara a fi in totala divergenta cu dorintele autoritatilor, artistii locali vor neaparat sa se realizeze acolo, alaturi de alte obiective de atractie turistica, si un muzeu de arta contemporana, institutie ce lipseste cu desavarsire municipiului, dar care se impune ca o necesitate oricarui oras ce se pretinde Occidental.
Cunoscutul artist plastic, Onisim Colta a profitat de dezbaterile provocate de cel mai important eveniment cultural din Estul Europei, ce va avea loc la Arad (in luna mai) - Bienala de Arte Contemporane - pentru a puncta, din nou, necesitatea infiintari unui Muzeu de Arta Contemporana, insistand pe faptul ca una dintre locatiile care s-ar preta acestui obiectiv ar fi Cetatea Aradului. :
Viceprimarul Levente Bognar, unul dintre oficialii care s-a preocupat de subiectul Cetatii Aradului de mai bine de patru ani, s-a aratat de acord cu ideea lansata de Onisim Colta.
Vicele a tinut chiar sa-l asigure pe artistul aradean ca teama acestuia legata de posibilitatea ca Cetatea sa devina un al doilea strand nu mai este jusitificata.
"Exista o preocupare solida a executivului local ca Cetatea Aradului sa ajunga o locatie de arta", a punctat viceprimarul Levente Bognar.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Locuitorii din satul Cuied gatesc, spala si adapa animalele cu apa de ploaie

Satul Cuied are probleme cu apa potabila - Virtual Arad News (c)20051700 de suflete beau apa din patru fantani!
Asezat precum orasul Roma, pe sapte coline, satul Cuied difera in mod radical de gloria si prosperitatea pe care metropola antica a cunoscut-o.
Oamenii de aici traiesc zilnic drama aprovizionarii cu apa potabila, cei 1700 de locuitori fiind nevoiti sa-si faca aprovizionarea din doar patru fantani.
Neavand posibilitatea de a avea o sursa de apa in propria gospodarie, datorita faptului ca forarea unei fantani este aproape imposibila in roca dura, oamenii s-au adaptat la greutatile vietii, folosind din belsug apa de ploaie.
Au sapat iazuri in care strang apa pentru animale, iar pentru consumul propriu, multe gospodarii au facute jgheaburi pe acoperisurile caselor, din care apa se strange in butoaie mari, se fierbe si se foloseste.
Situatia dateaza de ani buni de zile, insa nici un primar nu s-a gandit, pana acum, sa ia atitudine.
Oamenii folosesc tractoarele atunci cand coboara la baza dealului, pentru a lua apa din fantani. Remorcile pline cu butoaie se misca din greu chiar pe timpul verii insa iarna, acest lucru este aproape imposibil.
Poate in 2006...
Localitatea apartine de comuna Buteni, iar primarul Radu Blaga spune ca intrebarile retorice nu-si mai au locul.
"De ce nu s-a facut? Nu stiu. Important este sa incepem acum, daca se poate".
Acesta spune ca anul 2005 l-a alocat studiilor de solutie si de prefezabilitate.
"Este o problema majora si gasirea unei solutii, pentru ca toate sunt costisitoare. Pentru a fora local, trebuie sapat in roca, la peste 40 de metri adancime. Exista si varianta aducerii apei de la Sebis. Trebuie facute calcule si gasita cea mai optima varianta".
Primarul spune ca a alocat din buget 400 de milioane pentru aceasta problema, dar sustine ca rezolvarea ar necesita mult mai multe fonduri, fiind necesar si ajutorul Consiliului Judetean.
"Intentionam ca pana la sfarsitul anului sa fie terminate studiile de prefezabilitate, eventual sa trecem si la realizarea documentatiei tehnice de executie, pentru ca anul 2006 sa fie anul investitiilor" , spune Radu Blaga.

Mihaela Ozarchevici - Observator

  • Veste buna pentru varstnici. - Incepe marea recalculare a pensiilor

Prefectul Cristian Stragea are vesti bune pentru pensionariDupa ce unul dintre punctele programului electoral a fost reprezentat de mult asteptata si discutata recalculare a pensiilor, noul Guvern pare sa nu-si fi I uitat promisiunea.
Intr-o conferinta de presa, prefectul Cristian Stragea a anuntat ca plata primei transe de pensii recalculate, stabilite anterior datei de 1 aprilie 2001, incepe in luna martie a.c.
Primii beneficiari sunt pensionarii anilor '80, la nivelul judetului fiind vorba despre 5142 de dosare.
Masura a dat peste cap activitatea Casei de Pensii.
Spunem asta prin prisma volumului de munca pe care cei 16 functionari ai acestei institutii trebuie sa-l presteze pana in data de 10 februarie a.c. acesta fiind termenul limita de predare a bazei de date pentru cele peste cinci mii de dosare.
In contextul lipsei personalului si al aplicarii in teritoriu a acestei masuri, prefectul Cristian Stragea se va intalni la inceputul saptamanii cu responsabilul Ministerului Muncii Solidaritatii Sociale si Familiei pentru judetul Arad, dl. Florentin Manda.
Urmatoarea categorie a pensionarilor ce vor beneficia de recalculari urmeaza sa fie stabilita la nivel guvernamental.

M. Popescu - Adevarul

  • Inlocuire centrala telefonica automata cu centrala telefonica digitala in localitatea Varadia de Mures

Si in Varadia de Mures a fost instalata o centrala telefonica digitala - Virtual Arad News (c)2005In data de 19.01.2004 ROMTELECOM - D.Tc. Arad a finalizat inlocuirea centralei telefonice automate tip Pentomat din localitatea Varadia de Mures cu o centrala telefonica digitala Topex cu o capacitate instalata de 204 linii telefonice.
Odata cu instalarea noii centrale s-a inlocuit in totalitate vechea retea de distributie din localitate
Cu aceasta ocazie s-au preluat din vechea centrala toti cei 121 abonati existenti, iar in perioada imediat urmatoare se vor instala noi abonati care au cerere de instalare la D.Tc. Arad. Numerotatia abonatilor existenti a ramas aceeasi.
Astfel abonatii din aceasta CTD vor avea acces la convorbiri automate locale, interurbane si internationale, la serviciile cu valoare adaugata, la factura detaliata si la serviciul Acces Special Internet.
Abonatii care sunt conectati in aceasta CTD vor plati factura telefonica, ca si in prezent la Oficiul Postal din Varadia de Mures precum si la partenerii autorizati ai ROMTELECOM.
Numerotatia abonatilor din Varadia de Mures este: 417090-417299.

Dan Cioca - Sef Compartiment Vanzari Directe - ROMTELECOM - D.Tc. Arad

 

 


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]