Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 29 martie 2005

Stirile TVA aici

  • Primarul gandeste, de acum, dezvoltarea la un alt nivel. A schimbat planurile: vrea un Arad grandios

Primarul Gheorghe Falca prezentand noul plan de dezvoltare al muncipiuluiProgramul de dezvoltare a municipiului Arad va suferi schimbari radicale, iar faptul e generat de numirile care au avut loc in ultimul timp si care au facut ca doi dintre aradeni sa ajunga, in sfirsit, in staff-ul guvernamental. Primarul Gheorghe Falca a anuntat schimbarea modului in care vor fi abordate proiectele de dezvoltare ale municipiului. Edilul local a punctat faptul ca "acum am schimbat conceptul de dezvoltare al orasului. Daca in trecut, cand la putere era Guvernul PSD, ne-am dus pe proiecte mai mici, care nu necesitau sprijin de la Guvern, iar mai apoi am marit planul actiunilor in Arad, bazandu-ne pe sprijinul guvernamental, acum trebuie sa ne gandim la dimensiuni mult mai mari vizavi de planul de dezvoltare al municipiului". Gheorghe Falca a mai adaugat ca se lucreaza la acest deziderat.
Construclia autostrazii incepe in 2006!
Atat edilul local, cat si presedintele CJA s-au referit ieri la autostrada spre Arad si au punctat faptul ca, cel mai probabil in 2006, va incepe constructia tronsonului Arad - Timisoara.
Gheorghe Falca a insistat, de asemenea, pe faptul ca planurile de dezvoltare aradene trebuie legate de viitoarea autostrada, mai mult decat oricand, caci "daca inainte vorbeam doar de necesitatea autostrazii, acum putem fi aproape siguri ca ea se va realiza".
Edilul local sustine ca licitatia pentru studiul de fezabilitate si pentru proiect a fost organizata si ca pentru tronsonul Arad - Timisoara vor fi alocate 200 de milioane de euro de catre BEI si 70 de milioane de catre Guvern.
Peste 500 de hectare de... dezvoltare
O dezvoltare grandioasa a Aradului, fapt la care spera acum primarul municipiului, este si posibila caci, potrivit edilului, Aradul este unul dintre putinele orase care are atat de mult teren liber ce poate fi exploatat. Mai mult, planurile urbanistice zonale elaborate in aceasta perioada de catre Municipalitate corespund noii abordari. Acestea se refera la extinderea Zonei Industriale Nord, cu inca 265 de hectare, la crearea unei Zone Industriale pe drumul Zadareniului (in vecinatatea viitoarei autostrazi), pe 309 hectare, la extinderea Zonei Industriale Vest (prin realizarea unui schimb de teren - de peste 100 hectare - intre Administratia Cailor de Rasa si Primarie) si realizarea unei zone industriale in vecinatatea CET-ului (unde sa-si gaseasca casa si garajele pentru TIR-uri).
Realizarea acestor zone industriale va necesita timp si bani, insa primarul s-a aratat ieri extrem de optimist pe subiect. S-a punctat, totodata, faptul ca extinderea si crearea de noi zone industriale in Arad vine ca raspuns la cerintele formulate de firmele interesate. Pentru viitoarea zona industriala de pe Drumul Zadareniului exista deja solicitari care insumeaza 60 de hectare de teren.
Vrea sa puna stapanire pe terenuri
O singura problema (dincolo, desigur, de cea financiara) ramane de rezolvat pe subiect: problema terenurilor, in conditiile in care in unele cazuri este nevoie de scoaterea lor din circuitul agricol, iar in altele s-ar impune retrocedarea. Executivul local a gandit, din start, la acest neajuns si, ca atare, in cele opt luni de cand se afla la conducerea Municipiului, nu a retrocedat decat un teren, pentru toate celelalte preferand calea justitiei. Ramane de vazut daca aceasta procedura va putea fi aplicata si pe viitor si daca Municipalitatea va gasi solutii "la schimb" pentru cererile formulate.

Adriana Barbu - Agenda Zilei

  • Numarul cazurilor de munca la negru este in scadere

Lucia Opris - inspectorul sef interimar al I.T.M. este multumita de scaderea numarului de cazuri de munca la negruIn lunile ianuarie si februarie inspectorii muncii au controlat 600 de agenti economiei
Inspectorii muncii au fost surprinsi sa constate in ultima perioada o scadere a numarului cazurilor de munca la negru. 
Datele statistice arata ca in lunile ianuarie si februarie pe intreg teritoriul judetului Arad au lost depistati 11 agenti economiei care practicau munca fara forme legale, fiind identificate 30 de persoane carora nu le-au fost incheiate contracte individuale de munca. Situatia este mult mai buna decat cea de anul trecut cand in aceeasi perioada la 27 de firme au fost sesizate 132 de cazuri de munca la negru. "Fata de anul 2004, munca fara forme legale este in regres continuu. Aradul are o situatie mult mai buna decat o mare parte din judetele tarii. Acest lucru este rezultatul muncii inspectorilor care se vede ca si-au facut bine treaba", puncteaza Lucia Opris, inspectorul sef interimar al I.T.M.
Inspectorii muncii au controlat 600 de agenti economiei, din care 213 au fost sanctionati contraventional. Valoarea totala a amenzilor s-a ridicat la aproape 930 de milioane lei. Cele mai multe firme au fost sanctionate pentru ca fie nu si-au platit angajatii, fie nu le-au intocmit contractele individuale de munca sau pentru ca nu au intocmit actele de incetare a raportului de munca.
Ca urmare a intensificarii controalelor a crescut numarul sesizarilor. Astfel ca in primele doua luni ale acestui an la sediul inspectoratului au ajuns 111 reclamatii din care cele mai multe au fost pentru neplata salariilor. Inspectorii muncii incearca sa gaseasca solutii pentru toate sesizarile, insa exista si cazuri in care acestea au fost false.
"Nu exista un temei legal care sa ne permita sa ii sanctionam pe cei care depun reclamatii false. Firmele sau persoanele impotriva carora se indreapta respectivele sesizari ii pot actiona in judecata pe autorii acestora.", Lucia Opris, inspector sef interimar al I.T.M.

Diana Rotar - Observator

  • Senatorul Aurel Ardelean a cerut retrocedarea Patrimoniului Gojdu de la Budapesta

Senatorul Aurel Ardelean solicita retrocedarea in totalitate a Patrimoniului Gojdu de la BudapestaIn sedinta de luni a Senatului, senatorul PPRM Aurel Ardelean a prezentat o declaratie politica privind situatia actuala a Patrimoniului Fundatiei Gojdu de la Budapesta. Dupa ce arata ca "Patrimoniul Fundatiei Gojdu a avut ca scop clar definit prin testamentul lasat de Emanuil Gojdu finantarea invatamantului romanesc prin acordarea de burse pentru tinerii ce urmau a fi scolati in licee si universitati", senatorul a prezentat detailat situatia actuala si istoricul patrimoniului.
Biserica Ortodoxa Romana din Ungaria a reusit sa obtina o parte din complexul imobiliar Gojdu si 43 de milioane de forinti cu titlul de despagubire.
S-au retrocedat mai putin de 2000 mp dintr-un fond arhitectonic de peste 6000 mp construiti.
"Consider ca Ungaria, acum membru al Uniunii Europene, nu poate in acest moment sa neglijeze reglementarea problemelor privind Fundatia Gojdu si consider ca acest demers de clarificare a situatiei este normal intre doua state democratice care respecta principiile europene. Situatia actuala poate fi solutionata doar pe calea dialogului si este datoria noastra fata de dorinta testamentara a ilustrului inaintas Emanuil Gojdu sa respectam dorintele sale si aceasta fundatie sa functioneze in mod corespunzator. De aceste cladiri pot beneficia reprezentantii minoritatii romanilor din Ungaria, prin transformarea lor intr-un centru cultural sau poate fi amenajat spatiul pentru organizarea unor manifestari europene, avand in vedere aderarea Romaniei la Uniunea Europeana in 2007", a aratat senatorul Aurel Ardelean in incheierea declaratiei politice.
Tot in cadrul sedintei in plen, senatorul a adresat si o interpelare ministrului Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu, cerand implicarea acestuia in solutionarea problemei Patrimoniului Gojdu. Ministrul va raspunde oral si in scris care sunt demersurile ministerului pentru ca acordul definitiv dintre Romania si Ungaria privind Fundatia Gojdu, semnat la Bucuresti la data de 27 octombrie 1937, sa fie respectat de catre Ungaria

Simion Todoca - Adevarul
  • Inundatii in Gai

Din cauza ploilor cazute in ultimele zile cateva gospodarii din Gai au fost inundate5 gospodarii au fost inundate, in cartierul aradean Gai, datorita ploilor care au cazut in ultimele 24 de ore. Apa a inundat nu numai casele si curtile oamenilor ci si garajele si pivnitele. Oamenii au intrat in panica deorece apa le-a umplut chiar si fantanile.
Situatia se repeta in fiecare an, in prag de primavara. 
Oamenii cer Primariei sa intervina si sa introduca in zona canalizarea. Autoritatile spun insa ca vinovati de aceasta situatie sunt chiar cei pagubiti. Si asta deoarece, oamenii nu isi curata santurile din fata casei. 
Daca ploile vor continua, mai multe case din zona risca sa fie inundate.
Meteorologii spun ca, in vestul tarii va ploua inca doua zile.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • La Filarmonica, neegalatul Mozart

La Filarmonica din Arad au rasunat din nou fragmente din compozitiile lui MozartDin trilogia finala a lui Wolfgang Amadeus Mozart, dirijoarea germana Angela Gehann Dernbach, cunoscuta aradenilor din manifestări anterioare, a ales Simfonia nr. 40 in sol minor KV 550. Cele trei simfonii finale, 39-40, au fost compuse intr-un termen incredibil de scurt, sase saptamani ale anului 1788, intr-o unitate stilistica ce reprezinta o culminatie a permanentelor cautari anterioare in domeniul dramaturgiei simfonice.
Angela Gehann Dernbach, in fruntea formatiei orchestrale a Filarmonicii, a redat melancolia primei parti, (a carei prima tema are o raspandire nemaipomenita prin folosirea ei ca semnal la mii si mii de telefoane mobile), raza de lumină a temei a doua, framantarile dezvoltarii. Gratia, caracterul intim, dar si patetismul celei de-a doua miscari (Andante), neasteptata inclestare a Menuetului, contrar caracterului de dans gratios, asa cum era cunosut pana atunci, dar si cu Trio-ul mai colorat timbral, apoi austeritatea Allegro-ului final, au intregit aceasta minune a simfonismului.
Reluarea Missei in do minor, lucrare neterminata, desi fusese promisa tatalui sau, Leopold, „tasnita din pana” cum ii scria autorul respectatului sau parinte, este binevenita. Desi Missa aceasta a fost „intregita” in 1901 de Alois Schmitt in spirit canonic, iar in 1956, cu ocazia bicentenarului nasterii lui Mozart H. C. Robins London completase doar partile compuse de Mozart (editie interpretata de Ionel Perlea), iar in 1985 Helmuth Eder din Salzburg a "reconstruit" si completat manuscrisul original, asupra creatiei autentice merita mereu sa ne aplecam. 
In versiunea aradenilor (corul instruit de constanteanul Adrian Stanache) dirijati de Angela Gehann Dernbach, s-a revenit la formula originar mozartiana cu doua soprane - Teodora Ciucur si Irina Sandulescu Balan, alaturi de tenorul Codrut Barsan si basul Geani Brad (remarcat intr-o emisiune la Radio Cultural de remarcabilul tenor Ioan Buzea ce tine cursuri de specializare la Cluj).
Sopranele au conlucrat in Domine Deus si Quonian, aici alaturi de tenor, intr-un discurs polifonic, apoi si cu basul in Osana si Benedictus. Separat, autentica artista care este Teodora Ciucur, in frumos nuantatul Christe eleison, sau in agilul discurs solistic din Credo, iar Irina Sandulescu Balan in cel bogat ornamentat, Laudamus te din Gloria.
Corul lui A. Stanache a dat viata complexei structuri din Kyrie, insufland apoi energie stiului responsorial din Gloria in excelsis Deo, apoi din Sanctus, spirit inaltator in Gratias, Qui tollis pecata mundi, Jesu Christe, Hosanna in excelsis.
Orchestra, baza si liant al tuturor numerelor, a dat culoare in special in sectiunea solistica din Credo.
In aceasta manifestare am intalnit o fericita imbinare a simfonicului cu vocal-instrumentalul.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]