Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 29 august 2005
Stirile TVA aici
  • Universitatea "Aurel Vlaicu" in atentia lumii informatice

Universitatea "Aurel Vlaicu" la prima conferinta internationala IEEE Sofa - Virtual Arad News (c)2005Incepand de ieri, Aradul va fi pentru trei zile in centrul atentiei lumii informatice. 
Universitatea "Aurel Vlaicu" in parteneriat cu Universitatea "Szent Istvan" din Szeged si Universitatea Politehnica din Budapesta organizeaza prima conferinta internationala IEEE-SOFA pe o tematica legata de logica Fuzzy si inteligenta artificiala. 
Manifestarea se va bucura astazi si de prezenta lui Lotfi. A. Zadeh de la Berkeley University, California, care este parintele acestor concepte. 
Numele sau este pomenit de peste 16.000 de ori in toate enciclopediile lumii si cartile de specialitate. 
Dar in esenta ce este Logica Fuzzy? 
Spre deosebire de logica clasica unde raspunsurile sunt clare fie adevarat sau fals ori, daca vreti, da sau nu, in transpunere matematica 0 sau 1, Fuzzy este logica nuantelor. 
Mai clar spus nu exista alb absolut cum nu exista nici negru absolut, ci doar tonuri de gri. 
In plus transpusa in matematica si in programe informatice aceasta logica poate da raspunsuri la multe dintre problemele actuale ale acestui inceput de mileniu. 
La deschiderea oficiala a conferintei de ieri, prof. univ. dr. Lizica Mihut, rectorul Universitatii "Aurel Vlaicu" din Arad, a spus: 
"Ma bucur ca Aradul a devenit pentru trei zile capitala informaticii din Romania. Acest eveniment stiintific de mare amploare il pregatim de peste jumatate de an. Faptul ca am reusit sa aducem aici specialisti de prima mana din toate colturile lumii, incepand din SUA, Canada, pana in Japonia si Noua Zeelanda spune ceva. Pot sa afirm ca Universitatea "Aurel Vlaicu" a depasit faza discutiilor si a bunelor intentii si a demonstrat ca este capabila sa organizeze evenimente stiintifice de mare anvergura. Prin aceasta universitatea noastra a intrat in lumea buna a Logicii Fuzzy, iar in plus este o dovada ca scoala romaneasca de informatica este extrem de serioasa si apreciata n toata lumea."
La eveniment, printre cei peste 80 de participanti, sunt prezenti si specialisti de la Academia Romana si principalele universitati din Romania, dar si Ungaria, Israel, Belgia, Franta, Italia, Portugalia, SUA, Canada, Japonia si Noua Zeelanda. 
Cum spuneam, aplicatiile Logicii Fuzzy sunt multiple: de la matematica, informatica, la chirurgia cardiaca, diagnosticarea imagistica a bolilor pulmonare, pana la analize ale pietei de capital si programe de transmisie prin satelit.
Toate acestea aduc suficiente argumente pentru ca evenimentul coorganizat de Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad sa tina "respiratia taiata" specialistilor din domeniu.

G.Constantinescu - Adevarul

  • Modificarile (cresterile) impozitelor si taxelor locale asteapta sa fie votate

In sedinta consiliului local vor fi stabilite noile taxe si impoziteDin 2006 vom plati mai multi bani catre bugetul local
Consilierii municipali vor avea "placerea" sa aprobe, la urmatoarea sedinta a CLM, proiectul de hotarare prin care se mofifica impozitele si taxele locale. 
Principalele cresteri privesc impozitele pe terenuri, cladiri, autovehicule dar nu au scapat de majorari nici taxele pentru autorizatii, avize si celelalte aprobari aflate in competenta organelor administratiei publice locale. 
Mai mult, se introduc incepand cu 2006 o serie de alte taxe, mai mult sau mai putin justificabile, cum este taxa perceputa incepand de anul viitor celor care beneficiaza de serviciile adapostului de noapte.
Pentru determinarea impozitului pe cladiri si a taxei pentru utilizarea temporara a locurilor publice, precum si a impozitului pe teren pentru anul 2006, s-a recurs la delimitarea zonelor fiind stabilite patru astfel de zone: A, B, C si D. 
Tarifele cele mai mari vor fi percepute in cazul cladirilor si terenurilor incluse in zona de impozitare A. 
Aici, pentru 100 de metri patrati, se vor plati anul viitor 85.000 de lei fata de 80.000 anul acesta. 
In zona D, cuantumul pentru aceiasi suprafata va fi de 21.000 comparativ cu... 20.000 in anul 2005.
Impozitele pentru cladiri se vor stabili in functie de natura si destinatia constructiei, precum si in functie de utilitatile de care dispune. 
Pentru un apartament cu utilitati cumulative (apa, electricitate, agent termic s.a.), impozitul pentru 1 metru patrat va creste de la 12.626 lei, cat este anul acesta, la 13.380 de lei anul viitor, tarife valabile pentru persoane fizice.
Situatia impozitelor aferente anului viitor pentru autovehicule nu este nici ea "roza"
Detinatorul unei Dacii va plati 360 de lei pentru fiecare centimetru cub capacitate cilindrica. 
Cele care depasesc 2000 de cm cubi, aduc proprietarilor cheltuieli de 560 de lei pentru fiecare cm cub, nivelul taxei fiind stabilit la 180.000 lei / 500 cm cubi in cazul primei categorii si de 280.000 de lei in cazul celei de-a doua. 
Posesorii dc motorete, motociclete si scutere vor fi taxati cu 160 de lei / cm cub. fata de 140 cat este in prezent, iar pentru remorcile de pana la 1 tona se vor achita 159.000 de lei anual.
Nu a scapat de majorari nici taxa de salubritate, ea fiind modificata de la 539.000 lei / persoana la 630.000 lei / persoana anual.
Din categoria majorarilor semnificative face parte (si) radierea unui autovehicul in procedura de urgenta: 200.000 de lei, dublu fata de anul in curs. 
Cei care vor alege sa se casatoreasca intr-o zi de sambata, vor cotiza la Primarie cu suma de 800.000 si nu 500.000 cat ar plati anul acesta. Eliberarea unui certificat fiscal in regim de urgenta pentru o persoana juridica va costa 500.000 de lei fata de 200.000 lei cat este in prezent.
Pentru acelasi document, persoanele fizice vor plati cu 50% mai mult, taxa fiind majorata de la 100.000 la 150.000 de lei

Cristian Videscu - Agenda zilei

  • The new Europe 

Studentii italieni doresc sa discute cu studentii aradeni despre UEPeste 40 de tineri au luat vineri parte la o intalnire inedita. 
Un grup de studenti din Italia au venit la Arad pentru a se intalni cu adolescenti de aici, si a discuta despre Uniunea Europeana
Este vorba de un proiect intitulat "The new Europe", un program pentru tineri din diverse tari ale Europei. 
Scopul proiectului este de a aduce mai aproape informatia europeana si de a identifica asteptarile tinerilor de la uniune. 
Proiectul include tineri din Italia, Slovenia si Romania. 
Initiatorii lui sunt un grup de studenti italieni si ei doresc astfel sa promoveze schimburile interculturale intre tineri. 
Intalnirea s-a desfasurat in incinta cantinei municipale, si au luat parte 21 de italieni si tot atatia aradeni. 
Din grupul de tineri aradeni au facut parte atat studenti ai celor doua universitati cat si elevi de liceu. 
Work shop-ul a fost organizat de directia de dezvoltare si asistenta comunitara din cadrul primariei. 
Tinerii vor lua parte in acaesta seara la o petrecere organizata pentru ei, iar ziua de sambata o vor petrece in statiunea Moneasa.

Nicoleta Belean  - Televiziunea Arad

  • Detinutii protestatari de la PMS vor sa continue protestele!

Protestatarii din penitenciar doresc sa stea de vorba cu PresaPrimim la redactie o scrisoare din partea celor 5 detinuti de la Penitenciarul de Maxima Siguranta care au protestat in cu urma o luna pe unul dintre acoperisurile corpurilor penitenciarului.
Se stie ca acesti detinuti, toti aflati in condamnare cu ani multi in spate – au incercat - intr-o frumoasa dupa-amiaza de iulie - sa-si scoata in evidenta disperarea – intr-un mod original: oamenii au urcat pe acoperisul unuia dintre corpurile cladirii, profitand de momentele destinate convorbirilor telefonice. 
Cei cinci au protestat impotriva pedepselor exagerate pe care le-au primit, motivand faptul ca, atat cercetarea penala cat si judecarea cazului in instanta au fost facute superficial si tendentios. 
Situatia creata a fost destul de dificila, timp in care mass-media a luat imediat act de protestul nedreptatitilor. 
Desi au fost luate toate masurile de siguranta impotriva acestora (jandarmi, cagulati ) protestatarii nu au coborat de pe acoperis decat a doua zi dimineata, dupa ce au fost convinsi ca vor fi dusi spre ascultare la tribunal. 
Aici, fiecare detinut, insotit de parinti - a avut posibilitatea sa-si expuna cazul. 
In functie de ceea ce se va hotari pe parcurs, dosarele celor cinci vor fi sau nu redeschise in instanta.
Detinutii multumesc ziarului pentru faptul ca a fost alaturi de acestia "in cea mai grea incercare a vietii" lor si doresc din tot sufletul sa stea de vorba cu noi, fata in fata. 
Aceasta dorinta, cu permisiunea conducerii penitenciarului le va fi indeplinita. 
Ziarul "Obsvervator aradean" ramane, in continuare, ziarul care te ajuta in cele mai dificile momente din viata, indiferent de conditia sociala a celor care ne solicita ajutorul.

Felicia R.Gheorghe - Observator

  • Romanii se intorc in Occident

Aglomeratie in Vama Nadlac la drumul de intoarcere spre OccidentLa Nadlac s-au format cozi imense care au blocat vama
Romanii care se intorc la munca in Occident au provocat cresterea spectaculoasa a traficului prin vamile aradene. 
Ca de obicei, varfurile de trafic s-au inregistrat la Nadlac, unde in 24 de ore au tranzitat vama aproximativ 30.000 persoane. 
Cozi imense s-au constatat si la Turnu, la iesirea din tara, unde o parte dintre turisti au fost redirectionati pentru a descongestiona pe cat posibil Nadlacul. 
Surprinzator, vama Varsand, a doua ca marime din judetul Arad, a fost mai putin aglomerata, desi practic tranzitul pe acolo nu insemna un ocol prea mare.
Zeci de mii de calatori
La Nadlac, Politia de frontiera s-a vazut pusa in fata unei adevarate maree de turisti. 
Zeci de mii de autoturisme, majoritatea cu cetateni romani care lucreaza legal "afara", s-au inghesuit in week-end pentru a iesi din Romania, deoarece au terminat concediile iar multi dintre ei ar fi trebuit sa inceapa lucrul de astazi sau din 1 septembrie. 
Pentru a face fata valului de persoane care doreau sa iasa din tara au fost suplimentate benzile de iesire, insa si asa, s-a stat la coada cateva ore pe sensul de iesire. 
Nemultumiti au fost si soferii de TIR care si ei au avut de suportat consecintele supraaglomerarii vamii. 
Multi, in special cei care transportau materiale perisabile, au amenintat ca patronii lor vor da in judecata statul roman pentru a cere daune pentru marfa depreciata sau intarzierea termenelor de livrare.
Cozi de sute de metri la Turnu
La Turnu, o vama mai mica, la care se ajunge printr-o deviatie din soseaua Arad-Nadlac din zona numita "Hanul de la Rascruce", sambata noaptea, coada la iesirea din tara a atins aproape un kilometru lungime. 
Masini, in special cu numere de Italia sau Spania, se insirau pe sosea una dupa alta, in speranta ca vor trece mai lejer ca la Nadlac. 
Insa conformatia vamii, cu un punct de strangulare de trafic in zona podului de la intrarea in vama peste un canal, nu a permis trecerea pe mai multe benzi decat pe ultima portiune, ceea ce a facut ca timpii de asteptare sa ramana mari. 
In plus, cum vama Turnu este preferata de firma Atlassib, care blocheaza efectiv vama de cateva ori pe zi cu mai multe autocare care dau de lucru politistilor de frontiera la verificat actele, in detrimentul celor cu autoturisme, traficul pe iesirea din tara s-a desfasurat extrem de greu.
Varsand, ignorat de "capsunari"
La Varsand, sambata si ieri a fost relativ liniste la iesirea din tara. 
Desi vama este a doua ca marime din judet, ea nu este preferata de cei care ies din Romania. 
Cu toate acestea, la Varsand s-au luat masuri speciale pentru a dinamiza traficul pe iesire, chiar daca nu s-au inregistrat cifrele de trafic de la Nadlac sau Turnu. 
Politistii de frontiera au cautat tot timpul sa separe cetatenii romani de cei care poseda pasapoarte eliberate de autoritatile din Spatiul Schengen si care au trecut prin vama in urma unui control mai sumar. 
Desi coada a fost mai mica, si de Varsand s-a trecut mai greu ca de obicei deoarece partea maghiara a intensificat controalele in vama asupra romanilor care se intorceau in Occident.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]