Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 29 decembrie 2005
Stirile TVA aici
  • Din ianuarie 2006, "955" va fi inlocuit de "112"

Conferinta de Presa la IPJ Arad despre numarul unic de urgentaConferinta de Presa la I.P.J. Arad
Inspectoratul de Politie al Judetului (I.P.J.) Arad anunta ca, din data de 17 ianuarie 2006, numerele telefonice 955 pentru Politie, 961 - Ambulanta si 981 -Pompieri NU VOR MAI FUNCTIONA PENTRU SITUATII DE URGENTA. 
In locul lor, vom apela numarul gratuit 112. 
IPJ Arad recomanda cetatenilor sa sune la 112 atunci cand viata, sanatatea sau siguranta bunurilor personale le este pusa in pericol. 
La noul numar de telefon trebuie sa anuntati: ce urgenta aveti, locul evenimentului, unde va aflati, de la ce numar de telefon sunati, cum va numiti. 
Dupa furnizarea acestor date, trebuie sa ramaneti la telefon pentru a fi pusi in legatura cu agentia de urgenta de care aveti nevoie (Salvare, Pompieri sau Politie) si pentru a primi eventualele recomandari. 
Nu inchideti telefonul pana cand nu vi se spune! 
Apelul la 112 este posibil si in situatia in care, in urma neplatii abonamentului, operatorul v-a intrerupt accesul la convorbirile telefonice. 
Se interzice insa, apelarea numarului 112 in scopuri ce nu reprezinta apeluri de urgenta. 
"Apelarea abuziva sau falsa la 112 constitute contraventie, sanctiunile fiind cuprinse intre 1 si 5 milioane de lei" avertizeaza lt. col. ing. Catalin Ilie seful Serviciului Judetean de Telecomunicatii Speciale. 
Nu sunati la 112 pentru a cere informatii despre alte numere de telefon ale sectiilor de politie, pompieri sau centrele medicale. 
Informatii utile despre functionarea si modul de folosire al serviciului puteti gasi si pe internet la adresele: www.112.ro  respectiv
www.politiaromana.ro

M. Szego - Adevarul

  • Au scos (cu greu) din buzunarul judetului 40 de mii de euro pentru un birou la Frankfurt

Matula, Popescu si Buza au sustinut deschiderea unui birou pe aeroportul din FrankfurtConsilierii judeteni au discutat aproape 30 de minute (un record pentru sedintele de CJA) pe tema necesitatii de a infiinta un birou judetean pe aeroportul international din Frankfurt. Principalele capete de acuzare impotriva proiectului propus de conducerea institutiei s-au referit la suma pe care judetul trebuie sa o scoata din buzunar pentru a avea un birou in cadrul celui de al treilea aeroport (cargo) ca dimensiuni din Europa si utilitatea de a prezenta Aradul pe un aeroport, acolo unde lumea e tot timpul grabita.
Lasedintele pe comisii, proiectul a beneficiat de avizul favorabil din partea a doua comisii, celelalte patru propunand amanarea votarii acestuia, pentru ianuarie. 
Consilierii judeteni au cerut atunci prezentarea protocolului de colaborare dintre aeroportul din Frankfurt si conducerea Consiliului Judetean, realizarea unui studiu de oportunitate, o analiza economica in acest sens etc., propuneri reluate si in cadrul sedintei CJA de ieri.
Alesii judeteni au punctat si criticat faptul ca, in cadrul proiectului, expunerea de motive e "subtire" si nu sustine hotararea, ca lipsesc studiile privind acest birou si utilitatea sa, faptul ca un spatiu intr-un aeroport este un spatiu marginas, care in fapt nu foloseste prea mult pentru promovarea imaginii Aradului in Germania sau oriunde atltundeva. 
Au cerut ca, in cazul in care proiectul va trece de votul CJA, cei care vor fi trimisi sa reprezinte Aeroportul Arad, Terminalul Cargo si, implicit, judetul pe aeroportul din Frankfurt sa fie alesi dupa criterii personale de exceptie, "Nu putem sa trimitem pe cineva care nu este pregatit si nu ar putea reprezenta foarte bine interesele judetului. Sa nu ne trezim ca taie frunze la caini acolo", a punctat, de pilda, consilierul Zoea Rotaru.
Adrian Nasui considera necesara deschiderea biroului din GermaniaDesigur, cel mai mult s-a insistat pe faptul ca suma pe care judetul trebuie sa o plateasca pentru biroul de la Frankfurt - 40 de mii de euro pe an (!) - este mult prea mare pentru bugetul Aradului. 
In cele din urma, explicable date de presedintele Consiliului Judetean, Iosif Matula, si de directorul Terminalului Cargo, Adrian Nasui, care a stat o luna pe aeroportul din Frankfurt, pentru a testa oferta germanilor, i-a convins pe mai toti consilierii judeteni iar proiectul a trecut.
Iosif Matula a punctat faptul ca oficialii germani de la Frankfurt au oferit spatiul gratuit, asa ca singurele cheltuieli sunt cele legate de deplasarea, cazarea si masa celui care va opera in birou. 
"Acest spatiu poate fi utilizat nonstop sau pe o anumita perioada. Prin el am putea promova imaginea judetului. Cheltuielile prezentate sunt cele maxime care se pot ivi, dar acestea nu vor fi luna de luna, ci doar in cazuri exceptionale". 
Adrian Nasui a insistat pe faptul ca, dupa o luna de stat la Frankfurt, concluzia a fost ca "toti vor sa ne ajute, dar nimeni nu ne cunoaste". Directorul Cargo a punctat faptul ca o suta de oameni de afaceri s-au aratat extrem de interesati de Arad si au pus intrebari pe tema, timp de cinci ore, la o intalnire cu specific romanesc. 
S-a mai adaugat ca la anul, Polonia si Ucraina isi deschid birouri identice tot pe aeroportul din Frankfurt.
Cu sapte voturi impotriva si doua abtineri, consilierii si-au dat girul pentru biroul din Germania, dupa ce proiectul a fost completat cu faptul ca activitatea acestuia va fi analizata o data la sase luni. 
S-a decis ca, in aceasta activitate, sa fie implicate (mai ales financiar) si alte institutii de stat sau chiar si firmele interesate sa-si promoveze imaginea in Occident.
Aradul va avea din ianuarie un birou pe aeroportul care are un tranzit de patru milioane de pasageri pe an.

Adriana Barbu - Obervator

  • Depozitul contrabandistilor

A fost descoperit un nou depozit de tigari de contrabandaPolitistii aradeni au descoperit peste 50.000 pachete cu tigari netimbrate intr-o casa aflata in constructie. 
Descinderea a fost efectuata in baza unor informatii potrivit carora imobilul adapostea un depozit de tigari de contrabanda. 
In urma controlului, au fost gasite aproape 100 de baxuri cu aproximativ 50.000 de pachete, care valoreaza aproape 50.000 de euro pe piata. 
Toata marfa a fost confiscata, iar proprietarul, un barbat de 37 ani, a fost amendat cu un miliard de lei vechi. 
Politistii au extins cercetarile pentru a identifica locul din care provin tigarile si cum au ajuns in casa aflata in constructie. 
In acest an, pe raza judetului Arad au fost descoperite peste 1.800.000 de pachete de tigari de contrabanda, in valoare de peste 74 miliarde de lei vechi.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Potrivit directorului APM: toate deponeurile de pe raza judetului trebuie inchise pana in 2009

Directoarea APM - Dana Danoiu a prezentat raportul de activitateDirectorul executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Arad, Dana Danoiu, a prezentat ieri raportul de activitate al institutiei. 
Astfel, Dana Danoiu a subliniat care sunt cele mai grave probleme cu care se confrunta Aradul in ceea ce priveste normele de mediu: deseurile, apele uzate si societatile supuse autorizarii integrate. 
Toate deponeurile de pe raza judetului trebuie inchise pana in 2009, iar pana in anul 2011, orasele din judet trebuie sa dispuna de statii de transfer. Printre nerealizarile anului 2005 se numara amenajarea spatiilor de depozitare a componentelor electrice si electronice si rezolvarea problemei apelor reziduale colectate de pe platforma industriala N-V Arad.
Totodata, Dana Danoiu a criticat societatile si persoanele autorizate sa elaboreze documentatiile de mediu, pentru faptul ca nu respecta conditiile de intocmire a dosarelor, fapt care atrage respingerea lor sau prelungirea termenului de eliberare a autorizatiilor si avizelor solicitate.

Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Obiceiuri la Macea 

La Macea, de Ignat la taiera porcului a fost invitat si primarul MerceaDe Ignat aradenii de la tara si-au taiat porcii din gospodarie! 
Traditia este pastrata cu sfintenie la Macea, unde barbatii se trezesc,de Ignat, cu noaptea in cap.
Chiar daca normele europene de sacrificare a animalelor bat la usa, locuitorii din Macea le folosesc, inca pe cele traditionale pastrate din tata in fiu. 
Cu mic cu mare, familiile se strang, acasa, de Ignat.
Cu totii participa la ritualul de sacrificare, iar apoi ajuta, fiecare macelarii, care se intrec in pregatirea specialitatilor. 
Porcul se parjoleste, pentru ca slanina sa aiba o savoare aparte.
Gospodariile din Macea au fost pline, si ieri - vecinii, vin intotdeauna sa dea o mana de ajutor.
Iar palinca este rasplata celor harnici.
La Macea inca sunt pastrate traditiile de taierea porcului Chiar si primarul din Macea s-a numarat, ieri printre ei.
Acesta le-a vorbit satenilor despre normele europene de sacrificare a porcului.
Oamenii, insa ….prefera traditia. 
Primarul ne-a dedicat cu aceasta ocazie o colinda …pe care a interpretat-o …la frunza. 
Seara familiile, vecinii si prietenii se strang in jurul meselor imbelsugate, cand are loc pomana porcului.
La loc de cinste este tocana de porc cu varza.
Carnati, cartabosi, jumari, maios, sangerete - toate isi gasesc loc pe mesele macenilor de Ignat

Isabela Vekas - Televiziunea Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]