Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 30 martie 2005

Stirile TVA aici

  • "Vreau sa dau foarte multa munca, un volum enorm de munca"

Presedintele CJA - Iosif Matula doreste sa readuca Aradul pe pozitia de odinioara si pe care o merita pe harta Romaniei- Cum s-a ajuns sa fiti propus pentru a intra in CJA? De la primul loc ce urma sa intre, pana la pozitia 23, este o cale destul de lunga...
- A fost decizia Biroului Permanent Judetean al Partidului Democrat pe care normal ca eu am acceptat-o si - de ce sa nu o spun? - a fost o onoare si este o responsabilitate de care voi incerca sa ma achit continuand astfel proiectele incepute de Consiliul Judetean Arad in timpul presedintiei domnului Seculici, actualmente vicepremier. 
Daca a fost o cale lunga sau nu, s-a vazut ca din punct de vedere tehnic a fost o problema care s-a rezolvat. A fost rezolvata, dar nu pot sa nu multumesc si cu aceasta ocazie colegilor mei care au fost inaintea mea pe lista si au renuntat sau au optat pentru a ramane in consiliile locale.
- Cum apreciati sistemul de promovare a inlocuitorului. Anul trecut, oamenii se bateau sa ajunga pe primele locuri, considerate a fi eligibile. Acum, s-au dau la o parte...
- Repet... a fost o hotarare care s-a luat in interiorul Partidului Democrat, a fost hotararea lor individuala, pe care eu am acceptat-o si pentru propunerea facuta o spun inca o data: ma simt onorat. Deci... nu pot sa comentez decizia fiecarei persoane care a luat aceasta hotarare.
- Spuneati ca aveti un principiu: "ca sa primesti ceva, trebui sa si dai". Ce ati dat pentru a ajunge in CJA?
- Nici nu intra in discutie! Nu am dat nimic. Vreau sa dau foarte multa munca, un volum enorm de munca. Vreau sa dau din ceea ce simt ca pot, adica sa-mi pun toate capacitatile in functie, impreuna cu echipa Consiliului Judetean, cu subordonatii si colaboratorii, astfel incat sa ne atingem obiectivele care deja s-au prefigurat sub presedintia d-lui Gheorghe Seculici.
- Cum apreciati ca functioneaza Coalitia la Arad si, in special, Alianta, cu atat mai mult cu cat un membru marcant al acesteia a trecut peste vointa comuna si a candidat impotriva dumneavoastra?
- Nu am facut parte din structura de conducere a Aliantei la nivel judetean, deci nu o sa-mi permit sa comentez eu acest lucru. S-a dovedit ca a fost o intamplare peste care Alianta a stiut sa treaca, ba mai mult s-a vazut ca in acea sedinta de consiliu Alianta a obtinut 32 de voturi din 32.
- Veti colabora cu Popescu sau veti aplica aceeasi strategie pe care a folosit-o Caius Parpala cu Gheorghe Falca: i-a limitat atributiile...
- Deocamdata consider ca interesele judetului Arad sunt cu mult mai importante si mai presus decat orice, iar din punctul meu de vedere va trebui sa gasesc cai de colaborare cu toti cei din jurul meu tocmai pentru a-mi atinge acest tel. 
Repet, obiectivele judetului Arad le consider a fi mai presus de orice. Vom gasi cai de colaborare cu oricine, si cu d-l Popescu. Sunt convins de acest lucru.
- Nu v-a deranjat pozitia lui de a trece peste vointa partidului si a Aliantei de a candida ?
- Un om politic care nu stie sa-si depaseasca aceste animozitati e mai bine sa se retraga.
- Cum apreciati gestul lui Popescu din punct de vedere politic?
- Din punct de vedere politic pot sa spun ca nu l-am inteles. Din punct de vedere uman, are acest drept democratic. A fost un exercitiu democratic in ultima instanta.
- Va fi sanctionat, din punct de vedere politic, de Coalitie sau de partidul din care face parte?
- Va fi o discutie la nivelul Partidului National Liberal. Noi avem un protocol de colaborare, dar acest protocol nu prevede sa te amesteci in viata celuilalt partid.
- Sa revenim la dumneavoastra. Numiti-ne trei puncte tari care va recomanda...
- Daca ar fi sa enumar trei puncte tari as putea sa spun: putere de munca mare, foarte mare, o capacitate de adaptare din mers - am trecut prin mai multe experiente grele, dificile in viata; am dovedit peste tot pe unde am fost ca am avut succes la toate incercarile. Si, de ce nu, legat tot de capacitatea de adaptare, am stiut sa canalizez eforturile tuturor spre scopul propus. Sigur ca este greu in ziiele noastre. este dificil de realizat... Dar. daca vorbeam mai devreme de principii, ma bazez pe intelepciunea oamenilor, a poporului roman. Stiu cat ar putea da fiecare, dar nu o fac, si de aceea consider ca trebuie sa scoatem ce e mai bun din fiecare. In asa fel vom putea realiza ceea ce ne propunem.
- Considerati ca sunteti un lider?
- Timpul o va dovedi...
- Si trei puncte slabe...
- Aaaa!... Este dificil sa numesc pentru mine. Nu-mi face placere sa vorbesc despre mine - nici la puncte tari, nici la puncte slabe. Se vorbeste in jurul meu, poate, de lipsa de experienta... Nu-l consider punct slab si pot sa spun si aici ca timpul va dovedi acest lucru, ca nu este un punct slab. Se vorbeste apoi, ceea ce eu nu consider iar punct slab, faptul ca vin dupa realizarile deosebite ale d-lui Seculici. Si tot asa, prin rezultatele pe care le voi obtine in viitor, voi arata ca nu este punct slab si ca puterea mea de munca va depasi toate momentele dificile care se vor ivi. In rest, poate ca veti descoperi dumneavoastra punctele slabe...
- Se poate spune ca exista incredere la nivelul Coalitiei atata timp cat in momentul votului pentru Seculici consilierii si-au fotografiat buletinele de vot, iar acum, in cazul dumneavoastra, le-au aratat Comisiei de Validare...
- Nu cred ca nu exista intelegere la nivelul Coalitiei. Cred ca asemenea aspecte tehnice - pe care le amintiti - dovedesc lipsa de... intelegere. Pot fi pareri diferite, divergente, chiar si in interiorul unui partid, si e normal sa fie asa... Nu inseamna ca pana la urma, desi au pareri diferite, nu trag tot spre acelasi scop. Este bine sa se discute, este democratic, si s-a vazut - chiar daca au existat unele divergente - ca s-a obtinut scopul urmarit de Alianta si eu am fost ales presedinte al CJA.
- Ce impiedica semnarea celebrului protocol de organizare si functionare a Coalitiei ?
- Probabil, ma repet, nu ar trebui sa ma pronunt, dar exista ceva... Sunt doua  partide puternice - PD si PNL. Acestea au dovedit, in urma alegerilor din 2004, ca sunt doua partide reprezentative pe scena politica a Romaniei. Au pareri diferite - este normal, au puncte de vedere diferite si nu este usor sa armonizezi toate aspectele particulare. Poate de aici aceasta semnare dureaza, se intinde, dar, in momentul in care se vor armoniza toate punctele de vedere, banuiesc ca protocolul va fi semnat.
- Dar mai exista si doua partide mici care au orgolii, probleme...
- Alianta a pornit si s-a consolidat mult inainte, si Alianta va sti sa tina cont, atat cat este necesar, cat este procentul obtinut in alegeri, si sper sa rezolve si celelalte probleme care ne leaga de acele partide.
- Presupun ca ati fost pus in tema vizavi de marea problema a judetului: drumurile. In afara de carpeli, chiar nu se poate face nimic mai mult?...
- Trebuie sa se poata!!! Din pacate, in bugetul anului 2005, aprobat de fosta conducere cu multe luni in urma, banii alocati nu sunt mai multi... Cu fondurile pe care le avem noi alocate la CJA, se pot face doar caipeli. Cu cele catva zeci de miliarde trebuie sa carpim toata reteaua de drumuri. Glumind amar, probabil chiar daca s-ar fi alocat tot bugetul judetului Arad pentru reparatii de drumuri tot nu s-ar fi realizat tot intr-un an... Trebuie gasite si alte fonduri de la nivel guvemamental. din programele de dezvoltare. Asa, an de an, modernizand tronsoane de drum, putem, intr-un numar relativ mic de ani, sa reparam toata reteaua judeteana.
- Avand in vedere dezvoltarea pe termen lung a Aradului, ce gen de investitori credeti ca trebuie sa atrageti?
- Gandindu-ma la investitori sau investitii pe termen lung, din punct de vedere economic Aradul atrage deja investitii mari. Sigur, ele vor veni in continuare si este obligatoriu sa incepem sa ne gandim la altceva. Deja apar investitori in domeniul comertului, trebuie insa neaparat sa apara in sfera serviciilor sau in domeniul turismului. In judetul Arad, sfera turistica se reduce la foarte putin... Avem cateva cetati, cateva castele, avem cateva zone pitoresti, avem tabere, avem cateva biserici vechi, pe care insa nu stim sa le apreciem, sa le punem in valoare. Strainii stiu sa puna in valoare istoria si monumentele lor. Noi insa nu stim si asta in mare parte se datoreaza tot lipsei banilor.
- Care este cel mai important plan al dumneavoastra pe care vreti sa-1 puneti in aplicare in acest mandat pentru a putea candida cu succes in 2008 pentru o pozitie similara?
- Poate cel mai important plan este urmatorul: am analizat, chiar daca foarte rapid, proiectele demarate, strategia pe care a adoptat-o actualul CJ si care, prin problemele pe care le-a cuprins, incearca sa recastige pentru Arad pozitia pe care a avut-o odata si pe care o merita pe harta Romaniei. Trebuie sa cream o emulatie, sa atragem investitii straine, trebuie sa modernizam judetul, sa facem in asa fel incat Aradul sa devina un "magnet" pentru investitii, pentru turism... In ceea ce priveste proiectele, ma gandesc la modernizare in mediul rural, pentru ca tot vorbim de integrare europeana, dar orasele, comunele din judet au infrastructura pe care o cunoastem cu totii. Vorbim despre proiectul de modernizare a statiunii Moneasa, dar - de ce nu? - am putea vorbi de alte puncte de interes turistic din judet...

C.G. - Agenda zilei

  • Salariu de VIP pentru viitorul director de la piete

Sedinta Consiliului Local s-a desfasurat cu peripetiiSalariui celui care va conduce SC TOP va fi de doua ori mai mare decat cel al directorului de la drumuri sau de la fondul locativ de stat.
Sedinta de ieri a Consiliului Local s-a desfasurat cu mai multe peripetii. Dupa ce totul a inceput cu impartirea de iepurasi de ciocolata, de Pasti, zgomotul facut de muncitori pentru reabilitarea Palatului Administrativ a facut imposibila purtarea unor discutii in mod decent.
Problema a aparut la bugetul de venituri si cheltuieli a societatii Targuri, Oboare si Piete. Sumele enorme prevazute in documentul respectiv pentru salarizarea managerului au reusit sa atraga atentia tuturor. Suma de 978 de milioane de lei prevazuta pentru acest capital este chiar de doua ori mai mare decat cea pusa deoparte la Recons sau la Regia de Drumuri.
Incredibil este insa si faptul ca societatea TOP nici nu are director in prezent. Rodica Borza a sesizat acest lucru si a adresat intrebarea care era pe buzele tuturor: daca se stie de pe acum ca noul director al societatii este atat de valoros incat sa fie recompensat cu un astfel de salariu...
Desi s-a cerut amanarea luarii unei decizii, suma de bani prevazuta la salarizarea viitorului director al TOP a ramas neschimbata.
Pe de alta parte, cresterea salariala prevazuta in bugetul societatii de Gospodarire Comunala nici macar nu a mai fost discutata de catre alesii locali. Din start, acestia au refuzat includerea pe ordinea de zi a proiectului.
De fapt, alesii locali nu au fost de acord cu bugetul societatii spunand ca problema este pur economica, deoarece cresterea productivitatii muncii nu justifica majorarea salariilor angajatilor. S-ar fi ajuns la un castig mediu pe angajat de 6,6 milioane de lei...

Simona Mazare - Observator

  • Personalitate belgiana in domeniul textilelor. Doctor Honoris Causa al Universitatii „Aurel Vlaicu"

Noul Doctor Honoris Causa al UAV - Lieva van Langenhove este specizata in domeniul textilelor "inteligente"Lieva van Langenhove, profesor universitar dr. la Universitatea din Gent, Belgia, a fost ieri oaspetele Aradului. Cu acest prilej, Universitatea "Aurel Vlaicu" i-a conferit inalta distinctie Doctor Honoris Causa, recunoscand-o drept o „importanta personalitate din domeniul studiului textilelor”.
Desfasurata pentru intaia data in Aula noua a Complexului Universitar M., din cartierul Micalaca, ceremonia s-a bucurat de prezenta unui numeros, dar select public, compus din cadre universitare si studenti. 
Dupa intonarea traditionalelor „Gaudeamus" si „Tatal Nostru” de catre corul Facultatii de teologie al Universitatii, prof. univ. dr. Lizica Mihut, rectorul Universitatii "Aurel Vlaicu" a salutat-o pe distinsa invitata: "Se intampla ca inceputul de an sa fie sub auspiciile textilelor. Iata ca avem privilegiul de a o avea invitata pe prof. univ. dr. Lieva van Langenhove, pe care o salut si ii spun "Bun venit" la Universitatea noastra. Il salutam, de asemenea, si pe sotul domniei sale, care i-a fost mereu un sprijin si care a insotit-o si astazi. Domnia sa are un CV impresionant, parcurgand toate treptele carierei universitare, iar in acest moment, cum era in logica lucrurilor, conduce si doctorate. Toate aceste preocupari sunt, desigur, legate de domeniul textilelor."
Am mai aflat de cercetările proeminentului oaspete in domeniul "textilelor inteligente" si de "aplicare a textilelor tehnice".
LAUDATIO in onoarea prof. univ. dr. Lieva van Langenhove a fost rostit de catre conf. univ. dr. Mihaela Stanescu. Cu acest prilej am aflat ca, inca de la inceput, sarbatorita a imbinat munca de cercetare cu activitatea didactica, ca este implicata in programe de masterat, ca de o buna bucata de vreme conduce lucrari de doctorat, ca este membru in comitetul de redactie al mai multor reviste de specialitate din lume, ca dezvolta o cercetare de pionierat in domeniul "textilelor inteligente" si, nu in ultimul rand, desigur, ca s-a implicat, prin Universitatea din Gent, in trei proiecte de parteneriat cu Universitatea "Aurel Vlaicu" Arad.
Apoi, intr-o maniera absolut spontana, si care a dat un farmec aparte intalnirii, rectorul Universitatii "Aurel Vlaicu", prof. univ. dr. Lizica Mihut, a aruncat manusa in amfiteatru, provocandu-i la cuvant pe cei care, intr-un fel sau altul, au stire de activitatea invitatei. Iata cateva scurte "logos"-uri: Conf. univ. dr. Alexandru Popa, specialist in domeniul textilelor, a opinat, in cunostinta de cauza, ca "activitatea acestei doamne se cuvine apreciata doar in superlative". Conf. univ. Mircea Bucur, care a fost implicat in proiectele pomenite anterior si a lucrat la Universitatea din Gent, a tinut sa-i multumeasca d-nei Lieva van Langenhove pentru receptivitatea de care a dat dovada si, totodata, pentru ospitalitate. Conf. univ. dr. Nicolae Ghita, un alt beneficiar al parteneriatului cu Universitatea din Gent: "Pe langa relatiile tehnice dezvoltate la Gent, am vazut ca si noi, romanii, ne putem integra in comunitatea stiintifica europeana". Cum de altfel se si asteptase in secret doamna rector, scurta alocutiune a conf univ. Dumitru Marcus, de la Facultatea de Stiinte Umaniste si Sociale, a fost memorabila: "Sunt surprins si onorat sa vorbesc in acest context. Inteleg abia acum ca textilele pot fi si inteligente. Insă personal, optez, totusi, pentru inteligentele umane. Ca atare, optez pentru dr. Lieva van Langenhove".
In continuare a avut loc ceremonia sobra a decernarii inaltului titlu academic, DOCTOR HONORIS CAUSA si intregul amfiteatru a intonat "La multi ani".
Dupa ce sarbatorita a multumit, corul Facultatii de Teologie Ortodoxa a cantat din nou "Gaudeamus" si "Cu noi este Dumnezeu" caci, dupa cum remarca rectorul Universitatii, prof. univ. dr. Lizica Mihut: "In aceste grele incercari avem nevoie, mai mult ca oricand, de o alianta cu EL"

Vasile Sarandan - Adevarul

  • Pradata de hoti 

Biserica ortodoxa Sega II a fost pradata si incendiata de hotiBiserica ortodoxa Sega II din cartierul Aurel Vlaicu a fost pradata de hoti. Ei au furat tot ce le-a cazut in mana de la icoane, haine preotesti si pana la carti de rugaciuni iar pentru a li se pierde urma au dat foc altarului. Pagubele depasesc jumatate de miliard de lei. 
Putin a lipsit ca focul sa ajunga si la cel mai de pret bun al bisericii iconostasul de lemn. 
Din primele cercetari ale politistilor aradeni reiese faptul ca hotii au intrat in biserica in timpul slujbei de ieri. Au ramas ascunsi, iar noaptea au actionat. Culmea este ca ei au iesit numai spre dimineata prin usa din spate a bisericii. 
Din 1990 biserica Sega a fost calcata de hoti de 6 ori. In urma cu 2 ani politistii au reusit sa prinda unul dintre hoti care a recunoscut ca este autorul ultimelor 3 spargeri.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Primaria Sepreus are probleme cu cititul

Primaria din Sepreus nu isi gestioneaza in mod eficient banii primiti pentru energia electrica - Virtual Arad News (c)2005Primaria din Sepreus este unica din judetul Arad care in primele trei luni ale anului si-a consumat tot fondul destinat pentru energie electrica. 
Institutia este in regim de autocitire, fiind verificata din cand in cand de catre angajatii Electrica. Numai ca responsabilul cu cititul contorului a avut probleme de vedere, astfel ca s-a constatat ca Primaria consumase de zece ori mai mult curent decat a platit.
In bugetul pe 2005, s-a luat in calcul ce s-a achitat anul trecut. Pana acum, s-au platit 125 de milioane de lei, iar Primaria va fi ajutata de Consiliul Judetean Arad ca sa poata functiona cu becul aprins. 

S.T. - Evenimentul zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]