Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 31 octombrie 2005
Stirile TVA aici
  • "Ziua mortilor", prilej de cinstire a celor trecuti in nefiinta

De Ziua mortilor se pun flori pentru cei disparutiIn fiecare an, in data de 1 noiembrie, cimitirele din Ardeal si Banat sunt pline de flori si luminate de mii de flacari plapande de lumanare. Este ziua in care aproape fiecare familie isi cinsteste mortii, aducand la cimitir flori, lumanari si dand de pomana celor sarmani.
Sarbatoarea catolica "Ziua Tuturor Sfintilor" s-a transformat, in Transilvania, in "Ziua Mortilor", fiind numita in unele zone si "Luminatia".
In timp, acest obicei al cinstirii celor trecuti in nefiinta a fost adoptat si de ortodocsi, de luterani, calvini si unitarieni, fiind acum o sarbatoare care aduna in jurul mormintelor zeci de mii de credinciosi.
Familiile celor disparuti vin la cimitir, cu cateva zile inainte de 1 noiembrie, pentru a curata mormintele si pentru a le sadi flori. 
Profitand de zilele libere din weekend, sute de aradeni au fost ieri la cimitirele din oras, mormintele fiind curatate si infrumusetate. 
Apropierea zilei de celebrare a mortilor s-a simtit si in traficul auto, multi dintre oraseni plecand in sfarsitul de saptamana la tara, pentru a depune la mormintele celor dragi flori, lumanari, jerbe si pentru a participa la slujba de duminica.
Desi este o sarbatoare catolica, "Ziua mortilor" este celebrata si de preotii ortodocsi care, la cererea familiilor, vin la cimitir pentru a oficia slujbe de pomenire pentru sufletul mortilor. 
Cu toate ca aceasta sarbatoare va fi marcata maine, inca de ieri au inceput slujbele de pomenire la mormintele din cimitire. 
Ca in fiecare an, in cimitire, pe langa familiile decedatilor, si-au facut aparitia si o multime de oameni sarmani si de cersetori. 
Ei stiu ca, in aceasta perioada, primesc de pomana de la foarte multa lume, si de aceea cei care vin sa se reculeaga la mormintele rudelor disparute cu greu pot scapa de acesti oameni. 
Efectivele cadrelor responsabile cu pastrarea ordinii in cimitire au fost sporite, atat pentru a-i proteja pe cei care vin la morminte, cat si pentru a asigura paza in zona. 
In ciuda acestui fapt, multi aradeni au constatat ca florile pe care le-au sadit pe morminte au disparut, unii profitand de aceste zile si furand florile si lumanarile, pe care le vand apoi prin piete sau chiar la intrarea in cimitire.
Ieri, inainte de amiaza, in pietele aradene era o oferta impresionanta de flori. 
Floraresele sunt bine pregatite de Ziua mortilorVanzatorii care nu au mai avut loc la mese si-au expus marfa pe jos, astfel incat miile de aradeni care au vrut, ieri, sa cumpere flori pentru a le duce la cimitir au avut de unde alege. 
Crizantemele – florile de sezon – se vand in aceste zile cel mai bine. 
Un fir de crizantema costa intre 8.000 de lei (cele mici si simple) pana la 20.000, 25.000 de lei firul (crizantemele duble). 
Buchetele de crizanteme simple, albe, galbene, visinii, costa intre 10.000 de lei si 80.000 de lei, iar ferigile se vand cu preturi cuprinse intre 3.000 si 10.000 de lei buchetul. 
Florarii ofera acum si jerbe de flori, pretul lor fiind, in functie de marime, de la 80.000 de lei la 500.000 de lei, cele mai scumpe fiind cele realizate din crengute de brad si flori naturale. 
In aceste zile in piete se vand foarte bine si candelele si lumanarile. 
Lumanarile costa de la 5.000 de lei bucata, pana la 30.000 de lei (in functie de marime si de culoare), o candela simpla poate fi cumparata cu 20.000 de lei, in timp ce o candela mai mare, din sticla, poate ajunge pana la 150.000 de lei. 
Ca o noutate, florarii ofera acum ghivece cu flori de varza, aceste plante avand niste inflorescente foarte frumoase, care tin toata iarna. 
Pretul unui astfel de ghiveci este de 150.000 de lei.
Astazi si maine, cimitirele vor fi un loc de pelerinaj, iar organele de ordine sunt pregatite sa faca fata afluentei mare de oameni din cimitire. 
Accesul cu autoturismele in cimitire este interzis, iar numarul paznicilor s-a marit, tocmai pentru a incerca sa ii opreasca pe cei care vor sa profite de ocazie si sa fure florile si candelele de pe morminte. 
In ziua de 1 noiembrie, de "Ziua mortilor", aradenii vor putea intra pana tarziu in cimitire, pentru a aprinde o lumanare la mormintele celor dragi, trecuti in nefiinta.

Mihaela Cerna - Observator

  • Gheorghe Seculici a fost reales presedinte al PD Arad

Gheorghe Seculici a fost ales presedinte al organizatiei PD AradIn prezenta vicepresedintelui Sorin Frunzaverde, Consiliul de Coordonare Judetean al PD Arad si-a ales sambata, la Palatul Cultural, noua structura de conducere pentru urmatorii patru ani. 
La lucrari au participat 414 de delegati din 466 convocati, car l-au reales pe Gheorghe Seculici, singurul candidat de altfel, cu 406 votuti "pentru" presedinte al PD Arad. 
Si pentru functia de presedinte executiv a existat tot un singur candidat in persoana lui Gheorghe Falca, primar al Aradului, care a obtinut 382 voturi valabil exprimate. 
Senatorul Nicolae Iotcu a fost ales secretar general cu 345 de voturi "pentru" in detrimen-tul contracandidatului sau Teodor Beniuc care a obtinut doar 64 de voturi. 
Trezorier a fost aleasa Florentina Iordache, iar Gheorghe Stangu presedinte al Comisiei de etica si litigii.
Pentru functia de vicepresedinte batalia a fost mai acerba, existand 16 candidati pentru 10 locuri. 
Au fost alesi vicepresedinti urmatorii: Iustin Cionca, Iosif Matula, Constantin Igas, Vasile Ciceac, Viorel Enache, Marius Gondor, Ionel Giurgelea, Mircea Meches, Ioan Flueras si Ciprian Luca. 
De asemenea, pentru functia de secretar executiv si-au depus candidatura 25 de persoane, existand doar 14 locuri. 
Au fost alesi secretari executivi: Ioan Ulici, Teodor Mihut, Laurentiu Bibart, Ionel Costin, Cristian Dragan, Gheorghe Don, Dana Miculit, Maftei Muresan, Daniel Negrea, Adrian Ocolicean, Ioan Plaveti, Nicolae Selegean, Alexandru Simnadi, Lucian Stoicu.
Lucrarile s-au desfasurat fara incidente, exceptand faptul ca voturile pentru functia de vicepresedinte au fost numarate de doua ori. 
De remarcat este atitudinea presedintelui Gheorghe Seculici, care s-a comportat ca un adevarat lider si a cerut renumararea voturilor avand in vedere numarul mare de candidaturi pentru functia de vicepresedinte. 
In urma acestui demers, comisia de numarare a voturilor a constatat ca Ciprian Luca este cel de-al zecelea vicepresedinte cu 228 de voturi "pentru" si nu Ion Micurescu, care a reusit sa obtina doar 217 voturi.
Gheorghiof - cu mana pe inima
Din partea partidelor politice aradene i-am remarcat pe deputatul Titu Gheorghiof, presedinte al PNL Arad, deputatul Kiraly Andras, presedinte al UDMR, Florin Remetan, prim-vicepresedinte al PSD si Marcel Grec, presedinte al Organizatiei Municipale a PRM Arad.
Atat Titu Gheorghiof, cat si Kiraly Andras au apreciat modul cum se lucreaza in coalitia de guvernare locala si personalitatea lui Gheorghe Seculici. 
In ceea ce priveste Alianta D.A., Titu Gheorghiof a fost categoric: "cine isi face iluzii ca PNL sau PD nu vor fi impreuna se inseala. Va spun cu mana pe inima si foarte explicit" .
Florin Remetan a transmis salutul PSD Arad apreciind totodata activitatea politica a lui Gheorghe Seculici. Liderul PSD a incheiat printr-o strofa scrisa de Adrian Paunescu, care a starnit zambetele si aplauzele celor prezenti. 
"Dusmanii sunt de trei feluri: mai buni, mai rai si parteneri de coalitiei".
Raportul de activitate
Gheorge Seculici si Sorin Frunzaverde dupa alegeriIn continuare, Gheorghe Seculici a prezentat activitatea organizatiei judetene a PD Arad din ultimii patru ani. 
"Am stiut sa renuntam la orgolii, iar acum nimeni nu poate contesta ca suntem un partid puternic. Doctrina populara pe care am adoptat-o de curand ca linie directoare a partidului nostru reprezinta idealul moralitatii in viata politica. Eu merg mai departe si imi exprim credinta ca moralitatea trebuie sa revina in viata societatii romanesti, iar valorile trebuie sa fie un model".
Dintre realizari au fost amintite alegerile locale de anul trecut cand PD Arad a obtinut cele mai bune rezultate pe plan local si national: un primar de municipiu resedinta de judet, 22 de primari in orase si comune, 20 de vice-primari, 893 de consilieri locali, presedintia CJA, un senator si un deputat.
Nu au fost uitate nici framantarile care au existat in PD. 
Gheorghe Seculici a subliniat ca s-a trecut peste acestea datorita faptului ca "PD este un partid in care fiecare are sansa de a promova conform competentelor si valorilor pe care le are".
Obiective pe plan local
Obiectivul prioritar al PD Arad, in opinia lui Gheorghe Seculici, este acela de a fi aproape de electorat; mentinerea nivelului pozitiv al perceptiei fata de PD, in conditiile in care actul guvernarii afecteaza imaginea oricarui partid; mentinerea unei relatii echitabile cu organizatia locala a PNL, in cadrul Aliantei D.A.; cresterea numarului de membri, asociata cu cresterea calitativa a acestora; cresterea numarului militantilor; identificarea persoanelor credibile pentru functiile politice si administrative; cunoasterea propriului electorat, dar si a electoratului celorlalte partide; comunicarea cu propriul electorat si identificarea perceptiei fata de actul de guvernare.
Tinta pentru 2008
In perspectiva alegerilor din 2008, PD va incepe pregatirea strategiei electorale prin abordarea campaniei, identificarea, pregatirea candidatilor si identificarea temelor centrale de campanie in functie de asteptarile electoratului. 
O alta tinta este recastigarea primariei municipiului Arad si a presedintiei CJA, precum si a unui numar mai mare de primarii la nivel de judet.
Unitatea echipei
Dupa incheierea lucrarilor, Gheorghe Seculici, presedinte al PD Arad, ne-a declarat: "A fost o intalnire extrem de importanta, responsabila, iar materialele care au fost prezentate au relevat tot efortul pe care organizatia l-a facut timp de patru ani de zile. Am militat si am incercat sa sensibilizez aceasta idee de echipa care doresc sa ramana in perioada urmatoare la nivelul partidului democrat, deoarece rezultatele pe care le-am avut s-au datorat echipei care a fost in jurul meu. Nu in ultimul rand, am incercat sa sensibilizez responsabilitatea fata de cei care ne-au dat votul la alegerile de anul trecut in ideea de a nu ii dezamagi, iar strategia pe care o folosim sa fie in folosul lor".

Daniel Albu - Adevarul

  • Week-end insangerat

Locul unde s-a produs groaznicul accident de pe strada CocorilorAccident cu patru morti pe strada Cocorilor
Patru tineri si-au pierdut viata, in noaptea de sambata spre duminica, intr-unul dintre cele mai grave accidente produse in ultimii ani la Arad. 
Un autoturism, condus de un tanar in varsta de 19 ani si care rula cu mare viteza, a lovit in plin doi pietoni. 
Accidentul a avut loc pe strada Cocorilor, care era aproape pustie in acel moment, astfel ca nu au existat martori oculari.
Soferul masinii, care circula dinspre zona Confectii spre Piata UTA, a scapat controlul volanului cand a intrat intr-o curba. El nu a mai putut sa evite un cuplu, format dintr-un barbat de 33 de ani si o femeie de 34 de ani, aflati in apropierea unei statii de tramvai. 
In urma impactului violent, femeia a fost aruncata cateva zeci de metri pe carosabil, iar barbatul a fost proiectat in curtea unei case.
Victima gasita dupa cateva ore
Autoturismul a intrat apoi pe contrasens si s-a izbit de un stalp din beton, dupa care a distrus gardul altei case. 
Atat soferul, cat si un pasager in varsta de 20 de ani au murit pe loc. 
Initial, nu a fost gasita decat femeia lovita de masina, care a murit in drum spre spital. 
Cadavrul barbatului a fost descoperit abia duminica dimineata de catre proprietarul casei, in timp ce incerca sa faca o evaluare a pagubelor.
Anchetatorii nu stiu daca victimele se aflau in statia de tramvai sau traversau strada pe trecerea de pietoni. 
Cert este ca barbatul si femeia, care locuiau impreuna, veneau dintr-o vizita in zona UTA si intentionau sa ajunga acasa in zona Confectii.
Autoturismul Opel Vectra care a provocat accidentul era model nou, fiind proaspat adus din Germania, si avea numar de inmatriculare provizoriu, AR-05387. 
Politistii nu au gasit nici o urma de franare, desi strada a fost asfaltata de curand, astfel ca nu au putut estima viteza cu care circula masina.
Este posibil insa ca soferul sa fi pierdut controlul volanului in momentul in care a trecut pe linia de tramvai. 
"Presupunem ca a avut cel putin 100 de kilometri la ora", a declarat inspectorul principal Emil Motiu, seful Biroului Politiei Rutiere Arad.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Exista agenti economici care dupa ce sunt amendati suna sa-si rezolve amenda

Seful ITM - Marius Amzulescu este hotarat sa nu mai permita incalcari ale legiiMunca fara forme legale costa de la 15 milioane de lei in sus
Munca la negru este principalul dusman al Inspectoratului Teritorial de Munca Arad.
Inca de la instalarea in noua functie, Marius Amzulescu, seful ITM Arad a declarat razboi agenilor economici care dezvolta fenomenul in cauza.
Asta pentru ca munca la negru constituie cea mai grava abatere in domeniul legis-latiei muncii.
"Se intalneste in toate locurile de munca in care se vehiculeaza lichiditati banesti, iar in anumite etape de exploatare, munca fara forme legale se intalneste in agriculture, in domeniul forestier si in constructii", a declarat Florina Higiosan, purtatorul de cuvant al ITM Arad.
In acest an au fost demarate trei campanii de identificare si combatere a muncii fara forme legale in domenii precum: constructii, confectii si activitati de imbuteliere, depozitare, transport, comercializare si utilizare a gazului petrolier lichefiat.
Desi nu este in avantajul nici uneia din cele doua parti implicate in raportul de munca - angajator si angajat - inspectorii de munca continua sa depisteze agenti economici care practica acest gen de munca.
"Agentii economici nu inteleg si nici nu respecta legea. Munca la negru are o influenza negativa asupra economiei. La aceasta incalcare a legii nu functioneaza nimic. Nici telefoane, nimic" - a declarat Marius Amzulescu, seful ITM Arad referindu-se la cei cu influenza care, daca sunt amendati de inspectorii de munca, incep sa dea telefoane incercand sa-si rezolve problema.
In perioada 17-21 octombrie inspectorii de munca au controlat 22 de angajatori, dintre care trei practicau munca fara forme legale.
La cei trei agenti economici au fost depistate trei persoane care nu aveau contracte individuate de munca.
Fiecare din cele trei societati: Findracom SRL din localitatea Curtici, SC Farmavet SA din Arad si SC Salvador din Chisineu-Cris a fost amendata cu 15 milioane de lei.

Simona Valan - Agenda zilei

  • Arii celebre si o simfonie mult iubita

Concert la Filarmonica - Simfonia a IX - a de DvorakIn al treilea concert al stagiunii aradene, orchestra Filarmonicii, condusa de Vlad Conta, l-a acompaniat pe contratenorul Florin Cezar Ouatu.
Programul, cu totul aparte, a cuprins arii pentru contratenor din operele Rodelinda, Rinaldo, Giulio Cezare de Georg Frierich Haendel, Mitridate, re di Ponto KV 87 de Wolfganng Amadeus Mozart (cu premiera in 1770 la Milano), ca si o arie din opera seria Tancredi de Gioachino Rossini, opera creata la varsta de 21 de ani pentru publicul din Venetia.
Tehnica deosebita, agilitatea uimitoare a vocii solistului  care desemna fioriturile cu care au imbogatit compozitorii amintiti melodiile ariilor, promptitudinea orchestrei ce insotea discursul vocal au cucerit repede publicul din sala mare a Palatului Cultural, care au rasplatit copios cu aplauze pe interpreti.
Programul concertului s-a implinit cu Simfonia a IX-a Din lumea noua de Antonin Dvorak, lucrare realizata in perioada americana, fapt ce ce a pus o interesanta amprenta asupra lucrarii.
Ritmurile energice, active, ne-au putut sugera contactul cu o lume agitata, cu o viata intensa a "lumii noi" care era si inca mai este America nordica.
In patea lenta, pe care totdeauna o asteptatam cu interes deosebit, fiind unica in felul ei, am putut intrevedea imbinarea tristetii, solemnitatii, cu momente senine, greu de exprimat in cuvinte (aici ne aflam cu adevarat in imperiul muzicii).
In rest, aceasta autobiografie muzicala ce exprima trairile europenului trasnsplantat in alta lume (experinta prin care au trecut si trec milioane de pamanteni, de la Adam incoace), nu au razbatut totdeauna la auditori, ramanandu-se uneori la inaltul mestesug, fara a realiza scanteia ce trezeste un anumit farmec.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]