Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 1 martie 2006

Stirile TVA aici
  • Ninge cu martisoare

Un frumos obicei romanesc este cel de a oferi persoanelor dragi cate un martisorAstazi este 1 Martie, ziua Martisorului. 
Frumosul obicei romanesc simbolizeaza iubirea daruita doamnelor, domnisoarelor, mamelor, bunicilor, surorilor, fiicelor, sotiilor, iubitelor. 
O revarsare de sentimente pure, din inima, pline de speranta si de ganduri de primavara, care deocamdata ramane doar in sufletele noastre...
Cum a aparut acest obicei?
Descoperirile arheologice arata ca se celebra prima zi a primaverii inca de acum 8000 de ani... 
Si pe vremea dacilor simbolurile primaverii erau confectionate in timpul iernii si se purtau doar dupa 1 Martie. 
Martisoarele erau atunci pietricele albe si rosii insirate pe o ata. 
Alte surse aratau ca martisoarele constand in monede care erau atarnate de fire subtiri de lana, negru cu alb. 
Tipul de moneda: aur, argint sau bronz indica statutul social. 
Ele erau purtate pentru a avea noroc si pentru a avea o vreme buna.
Dacii credeau ca aceste amulete aduc fertilitate, frumusete si previn arsurile din cauza soarelui. 
Acestea erau purtate pana cand copacii incepeau sa infloreasca si apoi atarnate de crengile lor.
Legenda martisorului
Legenda martisorului nu este alta decat cunoscuta legenda a Babei Dochia.
Acum mai multi ani o femeie batrana care se numea Dochia avea o fiica vitrega pe care o ura. 
Si reprezentantii Automobil Clubului Roman au oferit soferitelor martisoare Intr-o zi de iarna, cumplita Dochia i-a dat o haina foarte murdara cerandu-i sa o spele la rau pana devine alba ca zapada..
Tanara fata a spalat-o mult timp, dar pe cat o spala ea mai tare pe atat devenea haina mai neagra! 
Atunci a aparut un barbat care se numea Martisor si a intrebat-o de ce plange. Ea i-a povestit ce s-a intamplat.
Atunci Martisor i-a spus ca poseda o putere magica si i-a oferit o floare rosie si alba si a indemnat-o sa mai spele inca o data vesmantul si apoi sa se intoarca acasa. 
Cand a ajuns fata acasa, panza era alba ca si neaua. 
Batranei Dochia nu i-a venit sa isi creada ochilor. 
Ea nu ar fi crezut ca fiica sa vitrega va reusi sa indeplineasca sarcina. 
Deodata a vazut floarea din parul fetei. "De unde o ai?" o intreba batrana, "este inca iarna".
Batrana crezu ca primavara a revenit si plecat cu turma pe munte. 
Pe drum vremea era frumoasa, asa ca a renuntat la cojoacele pe care le purta. La sfarsit a fost insa prinsa de burnita. 
Cand a ajuns in varf, i s-a aratat Martisor: "Vezi cat de rau este sa stai in frig si umezeala" a grait el, "tu, cea care ti-ai obligat fiica sa spele iarna hainele la rau." Apoi a disparut. 
Batrana a ramas singura pe munte, a venit gerul si oile au fost transformate in pietre.
De atunci rosul si albul simbolizeaza lupta intre bine si rau, intre iarna si primavara.

V. Filip - Adevarul

  • Piata Avram Iancu - cea mai probabila locatie pentru Monumentul Marii Uniri

In locul Monumentului Ostasului roman ar putea fi amplasat cel al Marii Uniri - Virtual Arad News (c)2006Amplasarea Monumentului Marii Uniri a intrat intr-o linie aproape dreapta. 
Intreaga bulibaseala cu caracter electoral care a avut loc in 2004 s-a pierdut in timp si la iveala a iesit un nou proiect. 
Evident, cu alti actori, alte idei, alte locatii pentru amplasare, dar si cu bani pentru finantarea lucrarilor. 
Intre cele doua initiative a mai ramas in comun doar intentia autoritatilor, anume de a evoca momentul de la 1 Decembrie 1918 si important Aradului in procesul unirii.
Potrivit primarului Gheorghe Falca, in perioada urmatoare Executivul va elabora un proiect de hotarare pe care il va supune consilierilor municipals-i.
Nu inainte, insa, de a-l trece prin furcile caudine ale unei dezbateri publice la care sunt invitati toti cei in masura sa-si aduca partea de contributie. 
De ce asa repede, dupa ce proiectul a stat la dospit aproape doi ani? 
Pentru ca - spune primarul Falca - Ministerul Culturii a alocat zece miliarde de lei, la care se adauga inca cinci obtihute prin acceptarea unui amendament al senatorului Nicolae Iotcu la legea bugetului.
Cum bani s-au gasit, pentru a nu se pierde din cauza necheltuirii lor, Primaria Arad a trecut la fapte si a cerut unor institutii aradene (Muzeu, Uniunea Artistilor Plastici si Uniunea Arhitectilor - n.r.) sa se pronunte asupra oportunitatii unor locatii pentru amplasarea monumentului. 
"Am trimis o solicitare la institutiile care se puteau pronunta. Pentru a putea sprijini financiar realizarea Monumentului Marii Uniri este necesar ca Ministerul Culturii si Cultelor sa organizeze un concurs pe aceasta tema. Pentru concurs era necesar sa punem la dispozitie amplasamentul" - a precizat Gheorghe Falca.
Chestionate, cele trei institutii s-au pronuntat pentru patru locatii - Piata Avram Iancu, Piata Primariei, Piata Drapelului (Podgoria, locul unde fostul presedinte, Ion Iliescu, a pus piatra de temelie - n.r.) si Cetatea Aradului. 
Dintre acestea, ultimele doua variante au cazut din cauza costurilor mult prea mari ori a indisponibilitatii temporare. 
Chiar daca nimeni nu a declarat oficial, cele mai multe voci sunt "pro" numai cand vine vorba de Piata Avram Iancu. 
Potrivit specialistilor de la Muzeu, aceasta zona reprezinta "un epicentru simbolic a Aradului", o locatie propice pentru monumente de maxima semnificatie. 
In plus, "mutarea Monumentului Ostasului Romdn - cu mare incarcatura simbolica, dar asimilat iremediabil cu regimul comunist - intr-un spatiu larg - si excentric reprezinta un demers care se impune".
Primarul Gheorghe Falca a concluzionat precizand ca in proiectul de hotarare va fi trecut acel amplasament acceptat de specialisti si de consilierii municipali. 
Daca varianta finala va ramane Piata Avram Iancu, concurentii vor trebui sa tina seama de intregul amplasament. 
Nu insa, in mod obligatoriu, de rezultatul concursului de idei urbanistice.
Cat priveste Asociatia pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri, aceasta a fost invitata de edilul sef sa se alature demersului de ridicare efectiva a monumentului, nu insa si in procesul de stabilire a locatiei. 

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Crucea Rosie

Voluntarii Crucii Rosii pot acorda primul ajutorPeste 1100 de elevi au participat anul trecut la dezbateri si actiuni organizate in scolile aradene de catre filiala judeteana de Cruce Rosie Arad. 
De asemenea au fost ajutate cu ajutoare de peste 700 de milioane de lei familiile nevoiase. 
Organizatia de Cruce Rosie Arad si-a propus ca si in acest an sa continue acest gen de activitati, si sa dezvolte mai multe parteneriate cu autoritatile publice locale. 
Societatea de Cruce Rosie a fost infiintata cu 130 de ani in urma. 
Principala misiune era si ramane prevenirea si alinarea suferintei umane. 
In acest moment in toate localitatile functioneaza organizatii de Cruce Rosie, a caror activitate se bazeaza mai ales pe voluntari. 
Judetul Arad numara in prezent 65 de voluntari, si 5.695 de membri. 
Pe parcursul anului 2006 reprezentantii Crucii Rosii intentioneaza sa deruleze proiecte privind instruirea populatiei in caz de dezastre, sa diversifice activitatile educative pentru sanatate si cursurile pentru ingrijirea bolnavilor.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Primaria pune pariu pe zonele industriale si... pe comunele din vecini

Parcul industrial ar putea fi extinsOri de cat ori vin in vizita reprezentantii unor societati comerciale din Occident, Primaria scoate asul din raaneca si prezinta zonele industriale existente deja in municipiu, dar si cele aflate la nivel de proiect. 
Asa s-a intamplat si in cazul lucrarilor simpozionului pe tema "Impactul investitiilor locale si regionale in judetul Arad" ce a avut loc luni seara.
Atunci argumentul forte al Primariei au fost tot zonele industriale. 
Potrivit primarului, Aradul are doua zone industriale care sunt pline ochi (Zona Industriala Vest si Est), iar in dezvoltare alte doua zone - cea de Nord si de Sud. 
Edilul local Gheorghe Falca a punctat faptul ca pentru Zona Industriala Sud procentul de ocupare (in urma licitatiilor organizate) este deja de 50%, dar ca exista in plus negocieri cu alte societati pentru diferenta de teren pusa la dispozitie pentru aceasta zona. 
In plus, Primaria a inceput deja demersurile pentru o portiune de drum de aici, care apartine inca Drumurilor Judetene si care va trebui sa treaca in grija Municipalitatii. 
Primarul viseaza si la realizarea de zone industriale in afara orasului, prin acapararea comunelor limitrofe, sperand ca astfel Aradul va deveni un oras greu de refuzat pentru investitorii din Occident.
Edilul local a facut referiri si la alte doua zone industriale, care se pun pe picioare in aceasta perioada si care, desi nu apartin Municipalitatii, contribuie la imaginea pe care Aradul vrea sa o promoveze in ochii celorlalti. 
Este vorba de zona industriala care prinde contur acum pe terenul fostei fabrici textile UTA si de zona industriala din Aradul Nou. 
In ambele cazuri, ajutorul Primariei ar consta in reabilitarea sau, dupa caz, degajarea drumurilor care fac legatura cu aceste zone (mai exact reabilitarea strazii Muncii, degajarea strazii Campul Linistii). 
Ca de final, s-a punctat faptul ca cea mai atractiva dintre zonele industriale cea dinspre Nadlac e pe cale de extindere.

Adriana Barbu - Observator

  • "Bombele" care ameninta Aradul

Combinatul Chimic - un pericol care a planat asupra aradenilor - Vrtual Arad News (c)2006Subiectul protectiei civile a devenit obiect de disputa intre prefect si primar
Se spune ca nu e bine sa pui raul inainte. 
Ca oamenii care fac acest lucru sunt ori pesimisti, ori nihilisti. 
Si totusi, e bine sa stii din ce parte bate vintul, pentru ca, nu-i asa?, daca ai fost prins pe picior gresit nu poti da vina decat pe lipsa de informatie. De aceea am dorit sa aflam care sunt amenintarile la care este supus Aradul din punct de vedere al protectiei civile, pentru ca cititori nostri sa stie de unde le poate veni ghinionul. Vorba aceea: un om informat este un om puternic.
Pe apa...
Despre pericolul inundatilor atie tot aradeanul. Nu este un secret pentru nimeni, casa cui va fi luata de viitura daca ne alduieste Cel de Sus cu niste ploi mai crancene. 
Ba chiar mai mult decat atat, in caz de, Doamne fereste!, razboi, boala sau cutremur, au existat exercitii destule pe aceasta tema. 
Am sapat mai adanc sa aflam si alte pericole. 
Dar nu ne-am speriat. Avem certitudinea ca atat Protectia Civila sau Pompierii, cat si Inspectorate Judetean pentru Situatii de Urgenta stiu cum sa faca fata unei situatii limita. Doar pentru aceasta au fost pregatiti.
...In aer
Asadar. Am aflat ca o nenorocire poate veni din vestul municipiului. 
Mai precis din zona fostului Combinat Chimic unde un ditamai tancul de amoniac se poate transforma in mesagerul distrugerii. 
Daca acesta ar fi explodat (poate si din cauza unei banale scantei), unda de soc ar fi ajuns in municipiu in doar cateva secunde. 
Nu e de mirare ca in timpul Revolutiei, tancul a fost unul dintre cele mai pazite obiective din judet. 
Acum, insa, Protectia Civila va linisteste. 
De cand cu decesul combinatului, Aradul este mai sigur. Specialistii de aici au grija de siguranta noastra.
...din pamant
Lovitura mai poate veni chiar din inima orasului. Depozitele de munitie ramase in urma celui de-al doilea razboi mondial reprezinta inca o amenintare serioasa la adresa aradenilor. Nu mergem mai departe de un exemplu. 
Hidrantii - o problema ce se cere cat mai rapid rezolvata Nu cu multa vreme in urma, Tn timp ce se sapa o groapa pentru amplasarea unei fantani arteziene pe o terasa de pe malul Muresului, muncitorii au dat peste cateva obuze ingropate la doar cativa zeci de centimetri sub mesele in care peste o suta dintre concetatenii nostri au loc pentru o bere si cativa mici. 
Sa ne mai gandim la faptul ca de la terasa pana la Palatul Administrativ sunt doar cateva sute de metri? 
Am mai fi putut pomeni aici de poluarea apei menajere si de pericolul ca Aradul sa devina un adevarat iad, din cauza lipsei de acces' la hidranti. 100% dintre acestia sunt subterani iar 60% dintre ei, defecti!
La nivel inalt
Cam acestea ar fi problemele. 
Ieri insa, Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta a organizat o intalnire cu presa. Ocazia? Ziua Protectiei Civile. 
Atmosfera aniversara, invitati de soi, tot tacamul. 
Iata insa ca prefectul Cristian Stragea, invitat de onoare al inspectoratului, ridica problema pus de noi mai sus: Solicit public Primariei sa-si exprime public pozitia fata de aceasta problema grava, nu de alta, dar pentru a elimina suspiciunea de indolenta. 
Nu este normal ca astfel de probleme sa fie birocratizate. 
Se da vina ba pe Compania Apa - Canal, ba pe pompieri, ba cei de la inspectorat. 
Suspiciunea mea de atitudine indolenta trebuie inlaturata. 
In plus, prefectul nu a uitat sa pomeneasca de faptul ca, administratorul acestor situatii este, legal, Primaria. 
Si ca aceasta poate fi amendata pentru lipsa de implicare.
Cu maximum cinci milioane de lei, e adevarat! Primarul Gheorghe Falca nu se lasa mai prejos si ii raspunde prefectului mult mai violent: Daca prefectul are o problema politica, sa taca. Iar daca este administrativa, sa scrie. 
Prefectul nu are voie sa faca afirmatii publice fata de administratie. Sa ne prezinte un document oficial cu nelamuririle sale.
Cu toate acestea, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta ne linisteste. 
Atata vreme cat problemele sunt stiute, situatia este sub control. 
Totusi, spunem noi, paza buna trece primejdia rea. 
Autoritatile ar trebui sa inceapa sa se gandeasca la indepartarea acestor pericole.

Cristian Titca - Informatia Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]