Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 1 iunie 2006
Stirile TVA aici
  • Bulevardul Revolutiei – reabilitat pe creditul BERD pana in iarna!

Bulevardul Revolutiei urmeaza sa fie reabilitat - Virtual Arad News (c)2006Doua luni pentru lucrarile de pe centru?!
Prima locatie in care va incepe printre altele decaparea asfaltului, adica santierul creditat de BERD a fost stabilita deja. 
Este vorba de Bulevardul Revolutiei, primul tronson care va intra la reabilitat cu banii din creditul accesat de Primarie prin BERD. 
Doar dupa aceea, executantii lucrarii vor purcede la reabilitarea principalelor cai de rulare si a liniilor de tramvai din Vlaicu si Aradul Nou si vor evolua spre centru. 
Desi, in momentul de fata, se lucreaza la pregatirea licitatiei pentru executantul lucrarii, iar etapele sunt destul de complicate, tinand cont ca toate documentele sunt analizate si avizate la Londra (inclusiv ofertele firmelor), primarul Aradului pare optimist. 
Gheorghe Falca ne-a declarat ieri ca este de parere ca lucrarile pe creditul BERD (de 20 de milioane euro) vor incepe cel mai probabil in septembrie. 
Ba mai mult, edilul local sustine ca primul tronson din lucrare, centrul orasului, va fi finalizat pana la sfarsitul acestui an! 
"Centrul va fi gata in doua luni", a punctat increzator primarul Falca.
Vor urma apoi lucrarile pe celelalte tronsoane din primavara lui 2007. 
Gheorghe Falca stie chiar si cum se va circula pe centru in cele doua luni de lucrari, desigur in linii mari. 
Potrivit edilului, pe o parte a bulevardului se va circula, urmand ca pe cealalta lucrarea sa inceapa pe o banda, iar mai apoi pe cealalta. Parte din trafic va redirijat. 
Modul in care va fi reamenajat centrul nu a fost insa batut in cuie.
Auditul BERD a iesit bine
Gheorghe Falca ne-a declarat ieri faptul ca auditul financiar pe care l-a realizat BERD pentru anul bugetar 2005, a fost finalizat si a iesit bine pentru Primarie, fapt care face ca relatia contractuala dintre BERD si Primarie sa nu fie compromisa. 
"Auditul financiar BERD pentru anul bugetar 2005, care prezinta relatiile financiare din bugetul local, constata ca respectam conditiile impuse de imprumut si apreciaza angajamentul bugetar adica, cu alte cuvinte, raportul dintre venituri si cheltuielile bugetare, proportionalitatea pe capitole de investitii". 
Ca atare, BERD nu a impus nici o sanctiune Primariei (de genul revizuirii bugetului). 
Municipalitatea aradeana va trebui sa faca, insa, fata auditelor BERD pana in 2020, atunci cand va fi achitata si ultima rata a creditului.

Adriana Barbu - Observator

  • Primaria vrea Caminul de la Teba

Consilierul Cristian Moisescu cauta solutii pentru cei evacuatiAdministratia locala primeste tot mai multe solicitari pentru locuinte de la famillile evacuate din casele retrocedate.
Retrocedarea unor imobile in baza Legii 10/2001 face ca tot mai multi aradeni sa ajunga in strada. 
Cum nu mai stiu la cine sa mai apeleze, familiile evacuate din casele retrocedate se adreseaza Primariei, in speranta ca vor reusi sa obtina o locuinta.
Numai ca, nici Primaria nu are de unde sa scoata atatea apartamente, astfel ca, in momentul de fata se cauta solutii pentru achizitionarea unor imobile
care sa-i adaposteasca pe cei evacuati. 
"Am avut negocieri cu cei de la Teba pentru caminul de nefamilisti. Acolo sunt 70-80 de incaperi si am putea rezolva problema a 50 de familii. Cei de la Teba ne-au spus ca vor analiza propunerea. Caminul nu este locuit in acest moment, dar investitiile pentru amenajarea lui nu sunt mari", a declarat Gheorghe Falca, in sedinta de marti a CLM. 
In cadrul aceleiasi sedinte, consilierul Cristian Moisescu a facut un apel catre Executiv sa caute solutii imediate pentru cei evacuati. 
"Avem foarte multe persoane evacuate in Arad. Ar trebui sa achizitionam macar niste locuinte modulare, unde pot fi adapostite, temporar, acele persoane, iar intre timp Primaria sa caute sa cumpere locuinte mai ieftine, chiar la periferie", a spus Moisescu.

Cosmin Mihuta - Adevarul

  • Blestem asupra hotilor de fier vechi - Combinatul ucigas a mai facut o victima

Inainte de implozie Combinatul Chimic mai face o victima - Virtual Arad News (c)2006In ultimii ani, la Combinatul Chimic din Vladimirescu si-au pierdut viata in conditii tragice aproximativ 20 de oameni. 
Fostul mastodont comunist, fala industriei fara capatai de dinainte de 1989, rapeste, din cand in cand, cate o viata. 
Poate ca si tribut al nepasarii cvasigenerale, poate din cauza industrializarii fortate care nu-si avea sensul, poate ca urmare a incalcarii uneia din poruncile biblice care spune sa nu furi. 
Indiferent de motiv, insa, un lucru este cert: Combinat chimic de la marginea Aradului a fost, in ultimii ani, tinta preferata a hotilor de fier vechi.
Combinatul si-a inchis portile de mai bine de 10 ani. 
In acest interval, sute de persoane au bantuit ruinele combinatului, in speranta ca vor putea castiga ceva bani din fierul care se gasea, la inceput, la tot pasul. 
Cu timpul insa, nu a mai ramas aproape nimic de furat: dupa ce s-au taiat toate instalatiile si conductele, hotii, impreuna cu echipele angajate de proprietarii care s-au perindat pe la fostul CIC Arad, au trecut la demontarea ramelor de la usile si ferestrele magaziilor si cladirilor, ajungandu-se pana la taierea structurilor de rezistenta. 
Tocmai din acest motiv, nu putine au fost cazurile de accidente - mai mult sau mai putin grave si uneori mortale - in care victimele au fost nimeni altii decat hotii de fier vechi. 
Insa nu doar acestia se expun la pericole, ci de multe ori, prin actiuni inconstiente, manati de gandul ca se vor imbogatii, cei care taie fier vechi au pus in pericol si siguranta celorlalte persoane aflate in perimetrul combinatului, unde functioneaza cateva societati comerciale si chiar un punct de trecere a frontierei: Terminalul RO-LA.
Prima victima din lungul sir al celor care si-au oferit viata drept tribut Combinatului se pierde in negura anilor. 
Fara a-i mai aminti pe cci care au suferit pe vremea cand cazanele si tevile duduiau aruncand pe cosuri un fum greu si toxic si despre care isi mai amintesc poate doar fostii colegi, trebuie sa spunem cateva cuvinte despre victimele mai recente. 
Cele de dupa momentul inchiderii productiei.
In august 2003, din cauza aparatelor de taiat fier, in incinta combinatului a izbucnit un incendiu care a cuprins rapid izolatia de pe mai multe conducte, existand riscul extinderii la depozitele de ingrasaminte chimice - azotat de amoniu - care functioneaza si in prezent. 
Un incendiu la acestea poate provoca explozii de zeci de ori mai puternice decat cea care a urmat accidentului rutier de la Mihailesti, judetul Buzau, unde un camion incarcat cu ingrasaminte s-a rasturnat in data de 24 mai 2004 pe sosea si a sarit in aer, omorand 17 persoane. 
De asemenea, in apropierea incendiului care a avut loc, functioneaza unul dintre cele mai mari depozite de carburanti de pe raza judetului Arad.
Un alt incident care putea avea urmari devastatoare a avut loc la numai cateva luni distanta, cand un grup de hoti s-a apucat sa demonteze vanele de inchidere ale rezervorului de acid azotic, in care se mai gaseau la acea data cateva sute de tone de acid, substanza usor inflamabila si foarte coroziva.
Hotii au fost la un pas de a provoca atunci un dezastru ecologic, pentru ca acidul respectiv ar fi ajuns usor in raul Mures, prin reteaua de canale care impanzeste subsolul combinatului. 
Intrat in canalizare, acidul nu mai putea fi oprit, toate instalatiile de decantare si filtrare, toate vanele si statiile de epurare fiind de mult taiate si valorificate ca fier vechi. 
S-au oprit insa inainte sa fie prea tarziu, in momentul in care acidul a inceput sa curga prin bresa creata. 
Nu se stie nici acum daca cineva a fost atunci ranit, insa un lucru este cert: atat conducerea societatii Siatra Prod cat si autoritatile au fost in alerta maxima, reusindu-se abia dupa cateva ore astuparea fisurii.
Ultimul eveniment - dar, poate, nu cel din urma - a avut loc ieri, cand un barbat a murit strivit de o placa de beton in timp ce incerca sa sustraga fier vechi de la etajul patru al unei cladiri dezafectate. 
Pentru scoaterea cadavrului de sub daramaturi a fost nevoie de interventia echipei de la descarcerare. 
Pompierii militari au intampinat si ei dificultati deoarece cladirea sta sa se prabuseasca. 
Barbatul s-a aventurat prea mult in incinta cladirii. 
Nenorocirea a facut ca in timp ce taia fier din structura metalica sa fie lovit de o bucata de zid 
"Am auzit o bubuitura. Am fugit la fata locului si am vazut placile de beton cazute. Atunci am sunat la 112", ne spune paznicul Ludovic Dobos. 
Intre timp, victima a fost cautata si de familie. Simultan, salvatorii si rudele au scotocit zona pas cu pas. Cu totii aveau sperante ca barbatul inca mai traieste. 
Politistii cred ca barbatul se afla la furat de fier vechi cu mai multe persoane, care au disparut de la locul incidentului 
Ei cred ca victima, aflata la etajul al treilea al constructiei, a taiat bare metalice din structura de rezistenta a cladirii, fapt ce a dus la prabusirea plafonului. 
Sub greutatea plafonului a cedat si podeaua, iar victima a cazut un nivel mai jos, murind pe loc. 
Cadavrul victimei a fost transportat la morga Spitalului judetean din Arad pentru efectuarea autopsiei.

Florin Marusca & Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Castelul Bulci - "A fost odata..."

Castelul de la Bulci este revendicat de urmasii lui Mocioni - Virtual Arad News (c)2006Inca impunator, in pofida crapaturilor din pereti si a tencuielii cazute, castelul din Bulci era, pe vremuri, mandria familiei Mocioni. 
Astazi in el functioneaza un sanatoriu pentru pacientii cu afectiuni pneumoftiziologice.
O cladire semeata, imbatranita insa de trecerea anilor si de multitudinea evenimentelor la care "a asistat". 
Personalul medical care deserveste sectia ce functioneaza aici isi da toata silinta in a mentine edificiul intr-o stare cat de cat functionala, insa cu fondurile limitate nu se pot face minuni.
Urmele lasate de zecile de ani in care bidineaua nu s-a mai atins de tencuiala lui castelul ramane insa o valoare. 
O valoare materiala, insa si istorica si mai ales emotionala a urmasilor familiei Mocioni care isi revendica acum dreptul de proprietate asupra lui.
O zona feerica in care si-au castigat existenta majoritatea satenilor care lucrau pe mosia familiei Mocioni care a gazduit zeci de petreceri date in constea oaspetilor de seama care obisnuiau sa viziteze casteiul precum Vicentiu Babes, Andrei Saguna, Franz Liszt, Carol I.
Castelul era cea de a doua resedinta a familiei Mocioni. 
Amplasat tot intr-un parc imens, pe malul Muresului, castelul Bulci este una din cele mai impozante constructii de acest fel. 
Pe doua dm Fatadele cladirii se afla terase cu blazoanele familiei sculptate in relief. 
Langa castel - al carui corp central are o frumoasa sala de arme cu un splendid semineu - Antoniu Mocioni de Foen a zidit o bisenca si o scoala pentru copiii din sat.
Domeniul Bulci a fost cumparat in 1858 de catre Antoniu Mocioni de Foon de la baronul Fechtig-Fechtenberg, cel care zidise castelul. 
Domeniul si edificiul an fost mostenite de Zeno (1842-1905) platindu-i in schimb fratelui sau Victor - care si-a petrecut viata in strainatate - o renta anuala de 10.000 florini aur.
In prezent in Castelul de la Bulci functioneaza un sanatoriu - Virtual Arad News (c)2006 In timpul ultimilor doi proprietari -Antoniu si fiul sau adoptiv Ionel Mocioni-Starcea - castelul din Bulci a cunoscut o viata intensa, aici venind adesea la vanatoare regele Carol II, al carui maestru de vanatoare era Antoniu. 
Dupa 1940, au fost amenajate camere speciale pentru regina mama Elena si regele Mihai I, care in 1943, prin intermediul lui Ionel Mocioni-Starcea, a achizitionat castelul contelui Huniady de la Savarsin, aflat in apropierea domeniilor Mocionestilor. 
In 1947, implicat in procesul intentat membrilor Partidului National-Taranesc, Ionel Mocioni-Starcea a fost arestat si condamnat la ani grei de inchisoare. 
Castelul de la Bulci a fost nationalizat si transformat in 1949 in sediu al G.A.S. din localitate.
De asemenea, pana in 1918, la jumatatea distantei dintre Capalnas si Bulci, in marginea padurii din satul Birchis, a existat un conac. 
Constructia avea o alura gotica, data de cele doua'turnuri ale corpului etajat. Cladirea a fost locuita de Alexandru Mocioni, coproprietarul de la Capalnas. 
Aici si-a creat o bogata biblioteca, cu ajutorul unui librar din Germania, iar ia pianul din sala de muzica a compus o parte din lucrarile sale. 
Si tot aici si-a scris operele sale filosofice. 
Din nefericire, in octombrie 1918, cand intreg Banatul si Transilvania erau in fierbere, un grup de tarani din Capalnas, manati de "spirit revolutionar" si indarjiti de alcoolul consumat, a devastat palatul din Capalnas si au dat foc conacului din Birchis, care, dupa moartea lui Alexandru, in 1909, nu mai era locuit decat vara de catre nepotii sai. 
A disparut astfel nu doar cladirea, dar si arhiva bogata a lui Alexandru Mocioni si a familiei sale.
Prin amabilitatea primarului comunei Bata, Ioan Popa, va putem oferi cateva imagini din "tineretea" castelului si a locatarilor sai.

Diana Micu - Informatia Aradului

  • Concert vocal-simfonic

Lucrari de Georg Haendel pe scena FilarmoniciiFormatiile Filarmonicii aradene si solistii invitati, avandu-l in frunte pe Neil Ferris (Anglia), au realizat un remarcabil vocal-simfonic in saptamana ce a trecut.
Neil Ferris, violonist si dirijor, a propus pentru prima parte a manifestarii o lucrare realizata de Georg Friedrich Haendel in 1707, la Roma, Dixit Dominus. Lucrarea este una dintre cele mai impresionante realizari de acest gen din perioada celor trei ani pentrecuti de Haendel in principalele centre muzicale italiene.
Teodora Ciucur (Timisoara) a sustinut cu siguranta si expresivitatea care o caracterizeaza, discursul melismatic din Tecum Principium (Cu Tine este poporul tau in ziua puterii Tale). Violina Novac (Cluj), cu acompaniamentul basului continuu (Peter Freiman-Sorin Dogariu), a talmacit sensibil Virgam virtutis (Toiagul puterii Tale).Mihaela Ispan Mladin, impreuna cu soprana Teodora Ciucur a redat lirismul din De torente in via bibet (Din parau pe cale va bea…). Tenorul Zsolt Syilagyi si baritonul Geani Brad, ambii clujeni, au intregit grupul solistic cu sopranele, intovarasiti de cor in Dominus a dextris tuis (Domnul este de-a dreapta ta). Intregul grup de solisti, alaturi de cor si orchestra, au contribuit la impresionantul final, Gloria Patri et Filio (Marire Tatalui si Fiului…).
Corul Filarmonicii si-a adus contributia cu o larga gama de mijloace expresive, de la precizia si incisivitatea din Dixit Dominus Domino (Zis-a Domnul..), la sonoritatile energice, sacadate dar si la redarea tesaturii polifonice din (Judeca-va intre neamuri), apoi plenitudinea si virtuozitaea sonoritatilor din Juravit Dominus si Tu es sacerdos, terminand cu maretia finalului.
Orchestra,aflata sub bagheta aceluiasi Neil Ferris, a avut la randul ei un rol de seama, incepand cu introducerea instrumentala, sustinand si colorand discursul solistilor si corului.
A doua lucrare a serii a fost Missa “in augustiis” (Nelsonmesse) in reminor, compusa de Joseph Haydn in 1798.
Solistii:Teodora Ciucur, Mihaela Ispan Mladin, Zsolt Szilagyi, Geani Brad, corul si orchestra dirijate de Neil Ferris, au interpretat aceasta lucrare cunoasuta aradenilor din manifestari anterioare.
Starile de rugaciune infrigurata din Kirie eleison (Doamne miluieste-ne), adoratia si maretia din Gloria in excelsis Deo (Marire in cer lui Dumnezeu), interiorizarea Credo-ului, reculegerea din Sanctus, linistea sufleteasca din Benedictus (Bine este cuvantat…), increderea in mantuire ce da energie vietii noastre redata in Agnus Dei (Mielul lui Dumnezeu), au caracterizat talmacirea realizata de aradeni si oaspetii lor.
Desigur, cuvintele sunt sarace cand e vorba de a reda trairile purificatoare pe care le-au resimtit cei prezenti in acea seara de sfarsit de mai, care va ramane in amintirea noastra ca una deosebita.
*** 
In 1 iunie, in Sala Palatului Cultural va avea loc un Concert de muzica vieneza – Mozart si familia Strauss, dirijat de Zoltan Janikovic (Austria), solist flautistul Constantin Talmaciu.
Programul va cuprinde Uvertura la opera Flautul fermecat si Concertul in Sol major pentru flaut si orchestra de Mozart. Johann si Josef Straus vor fi prezenti cu Uvertura la Liliacul, valsuri si polci celebre.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]