Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 1 august 2006
Stirile TVA aici
  • Fara pasari si animale in oras

Cresterea gainilor si animalelor va fi interzisa in orasPrin Hotararea CLM Arad 162/2006 au fost stabilite norme pentru gospodarirea municipiului, obligatorii si pentru persoanele fizice. 
Aceste norme insa, au omis un aspect important, cel referitor la cresterea animalelor si pasarilor domestice (destinate consumului uman)
In perspectiva apropiatei aderari la Uniunea Europeana, ale carei norme in materie sunt ferme si restrictive, se impune adoptarea, din timp, a normelor privind cresterea animalelor si pasarilor.
Consilierul local Alexandra Braica propune acum un proiect prin care se intentioneaza restrangerea treptata, pana la eliminarea din mediul urban a cresterii si detinerii animalelor si pasarilor, aglomerarile urbane fiind incompatibile cu acest gen de activitati.
Astfel, cresterea animalelor si pasarilor in zona protejata a municipiului este interzisa. Cresterea animalelor destinate consumului uman in zonele prevazute cu sisteme de canalizare este interzisa, cu exceptia porcinelor in zonele prevazute cu sisteme de canalizare, care este permisa pana la data de 30 ianuarie 2007.
Incepand cu data de 1 ianuarie 2009 cresterea si detinerea animalelor si pasarilor in municipiul Arad este interzisa.
Sunt animale destinate consumului uman: bovine, ovine, caprine, porcine, iepuri, etc, iar pasari destinate consumului uman: gaini, rate, gaste, curci, etc.
Proiectul este la transparenta si se gaseste afisat la intrarea in Primarie, cei interesati putand depune in scris recomandari, sugestii si opinii, pana pe 10 august.

Gerlinde Knap - Adevarul

  • In locul garajelor demolate, parcare cu trei etaje in Parcul 23 August din Micalaca?!

In Micalaca s-a inceput demontarea garajelorIn Parcul 23 August, din Micalaca, se intentioneaza construire unui ansamblu de locuri de joaca pentru copii, dar in acelasi timp sunt in discutie si doua tipuri de parcaje (in aer liber sau un parcaj colectiv etajat) care vor lua locul garajelor daramate.
Acestea urmeaza sa fie realizate pe terenul cuprins intre strazile Ciobanului, Vaslui, Felix, Fratiei, Dreptatii si Pasunii si terasamentul caii ferate, terenul incluzand si Parcul 23 August. Suprafata de teren in discutie are 11 hectare.
"Fondul construit existent este rezultatul sistematizarii cartierului Micalaca in anii 1970-1980, prin construirea de blocuri cu patru etaje. Aspectul general al zonei studiate este marcat in principal de numeroasele blocuri de locuinte amplasate cu o densitate relativ mare pe teren si, de asemenea, de prezenta Parcului 23 August, odinioara apreciat de locatarii din zona ca loc de promenada pentru adulti sau de joaca pentru copii. In prezent, aspectul general al zonei construite este deteriorat de constructiile metalice provizorii – garaje auto ale locatarilor din zona, existente intr-un numar relativ mare, de platformele de parcare neamenajate corespunzator si de zonele verzi cuprinse intre blocuri, neamenajate. In Parcul 23 August s-a intervenit in anii '90 prin construirea mai intai a unei biserici-paraclis si apoi prin construirea unei biserici ortodoxe. Datorita lucrarilor in curs si a deponeelor de pamant excavat, parcul si-a pierdut partial functionalitatea initiala, doar in partea sudica a parcului ramanand un loc de joaca amenajat" – se arata intr-un studiu comandat de primarie.
Potrivit estimarilor, prin demolarea celor 243 de garaje din zona vor rezulta 332 de locuri de parcare (in prezent, cca. o treime din numarul de apartamente au un loc de parcare/garare asigurat). 
Parcarea masinilor ar urma sa se faca la 45 de grade: 99 de autovehicule in incinta formata de blocurile 701-716, iar platforma auto propusa va face legatura intre Str. Felix si Str. Vaslui; 23 autovehicule in incinta formata de blocurile 717-721, iar platforma auto propusa va face legatura intre strazile Fratiei, Dreptatii si Vaslui; 20 autovehicule in incinta formata de blocurile 722-727, iar platforma auto propusa va face legatura intre strazile Fratiei, Marginii si Vaslui; 144 autovehicule in incinta formata de blocurile 728-734 si terasamentul inaltat al caii ferate. 
Platforma auto propusa va face legatura intre strazile Fratiei si Vaslui.
In zona, in afara demolarii garajelor (care este acum deja in curs de finalizare) se mai propun urmatoarele lucrari: alei pietonale, locuri de joaca pentru copii, platforme gospodaresti; racordarea la utilitatile stradale (canalizare pluviala pentru platformele auto si iluminat parcaje, alei carosabile si pietonale); locuri de sedere pentru batrani in incinta blocurilor 701-716; amenajarea zonelor verzi cu plantatii de arbori, arbusti, gazon, etc; banci; platforme gospodaresti asemanatoare celor din cartierul Alfa, pentru mascarea containerelor de gunoi (in zona blocurilor 727, 731, 711).
Municipalitatea nu exclude nici intentia realizarii unei parcari acoperite, cu trei nivele, de dimensiunea 31m × 68,50m, care va asigura parcajul a 304 masini (76 locuri/nivel), la 90o. Pentru alimentarea cu apa a parcajului supraetajat se propune realizarea unui bransament de apa de pe strada Fratiei. Aceasta cladire noua ar urma sa se construiasca in vecinatatea terasamentului caii ferate si nu afecteaza instalatiile electrice din zona. 
Alimentarea cu energie electrica se va face de langa blocul 573, subteran.
In Piata 23 August din Micalaca se intentioneaza construirea de garaje colective - Virtual Arad News (c)2006Iluminatul parcarilor proiectate pe str. Pasunii si in zona adiacenta strazii Vaslui si a spatiilor amenajate in Parcul 23 August, va fi asigurat de corpurile de iluminat existente montate pe stalpi. 
Pentru iluminatul parcarilor si a locurilor de sedere pentru batrani, proiectate in zona blocurilor 710-711, se propune extinderea iluminatului existent pe str. Vaslui prin montarea a cinci corpuri pentru iluminat stradal, pe stalpi cu inaltimea de 7m si a doua corpuri de iluminat de tipul celor existente pe stalpi cu inaltimea de 4m. 
Pentru iluminatul parcarilor proiectate in vecinatatea terasamentului caii ferate se propune extinderea iluminatului existent pe strazile Vaslui si Fratiei prin montarea a opt corpuri pentru iluminat stradal pe stalpi cu inaltimea de 7m.
Amenajarea locurilor de joaca pentru copii sau a celor de sedere pentru batrani, precum si amenajarea zonelor verzi din incinta blocurilor va oferi o locuire de calitate populatiei din zona. 
Reamenajarea aleilor pietonale ale Parcului 23 August corelate cu amplasamentul bisericii ortodoxe vor revitaliza parcul. 
Si, nu in ultimul rand, daca se va construi si parcarea supraetajata (desi deocamdata nu este decat un vis...), se vor realiza 498 de locuri de parcare, adica fiecare al doilea apartament din zona ar avea parcarea masinii asigurata.
Cum spuneam, insa, deocamdata sunt doar vise. 
Pana la materializarea lor, raman nervii celor care, chiar si ieri, isi demolau de zor garajele ca sa evite amenzile cu care i-a amenintat primaria.
Biserica e de vina?
Din studiul realizat de primarie, reiese: "Disfunctionalitatile remarcate in zona sunt in principal legate de circulatia auto si criza locurilor de parcare. Pentru cele 1.100 apartamente din zona exista 243 garaje metalice, 30 parcaje pe platforme de beton si alte 60 locuri de parcare amenajate pe trei dintre laturile Parcului 23 August, intr-un total de 333 locuri parcare amenajate. Pe strazile adiacente blocurilor de locuinte sunt parcate autovehiculele locatarilor pe ambele sensuri ale drumului, paralel cu bordura, ingreunand circulatia care ajunge sa se desfasoare intr-un singur sens. Locatarii blocurilor au incercat sa rezolve aceasta problema prin construirea de garaje metalice provizorii si platforme de beton pentru parcari in aer liber in incintele dintre blocuri, fara insa a exista in prealabil o gandire unitara pentru zona. Garajele metalice sunt inestetice, iar pentru accesul carosabil la acestea au fost improvizate drumuri de piatra sau de pamant, neadecvate. Alte disfunctionalitati se refera la lipsa locurilor de joaca amenajate sau a locurilor de sedere/promenada pentru batrani. De asemenea, amplasarea lacasului de cult ortodox in Parcul 23 August este neadecvata, deoarece nu tine cont de directiile de perspectiva create in zona special amenajata care face legatura pietonala intre Str. Voinicilor si Str. Sighisoarei. Parcul si-a pierdut in mare masura functionalitatea, datorita etapelor de constructie ale bisericii. Astfel, numarul de vizitatori ai parcului s-a redus semnificativ. Zonele verzi cuprinse in incintele locuintelor colective sunt neexploatate, neamenajate, pe alocuri imposibil de strabatut. Toate aceste considerente deterioreaza aspectul general al zonei si calitatea locuirii in zona."

Andrei Ando - Observator

  • Precizari de la politie

Politistii aradeni iau masuri pentru impiedicarea violenteiInspectoratul judetean de politie Arad face un apel catre iubitorii fotbalului sa evite manifestarile necontrolate in cadrul competitiilor sportive. 
Odata cu intrarea echipei UTA in prima liga, fortele de ordine se asteapta la vizita fanilor unor echipe de marca, si implicit la eventuale incidente. 
De aceea, reprezentantii IPJ au tinut sa faca anumite precizari. 
Reglementarile legale in vigoare precizeaza clar sanctiunile care se aplica suporterilor turbulenti, ce fapte constituie contraventii si care sunt infractiuni. 
Politistii asigura buna desfasurare a unor evenimente sportive doar in jurul locatiei unde au loc, sau pe trasee pe care circula galeriile, nu si in incinta stadionului. 
Aici ordinea este asigurata de jandarmi. 
Politistii aradeni spun ca pana acum in Arad nu s-au inregistrat incidente de mare amploare cand au avut loc diverse manifestari sportive.

Nicoleta Belean  - Televiziunea Arad

  • Acord definitiv pentru Astra Vagoane Arad

Compania americana a vandut uzina de vagoane Astra - Virtual Arad News (c)2006Trinity s-a inteles cu una din firmele conduse de Cristian Burci
Compania americana Trinity Industries a anuntat luni ca a incheiat un acord definitiv de vanzare a diviziei sale europene din domeniul cailor ferate, care include fabrica de vagoane Astra Arad, catre firma International Railway Systems SA din Luxemburg, condusa de omul de afaceri Cristian Burci.
Oficialii Trinity au afirmat intr-un comunicat ca au decis sa vanda divizia europeana a companiei pentru a se putea concentra pe operatiunile din America de Nord. 
Finalizarea tranzactiei este asteptata in circa doua saptamani.
"Cu toate ca piata europeana a dat semne de revenire in ultimele luni, am considcrat ca este in interesul Trinity sa alocam mai multe resurse si mijloace oportunitatilor din America de Nord. Suntem incantati de rezultatele noastre din America si vom continua sa ne concentram pe dezvoltarea afacerii in aceasta zona", a declarat in comunicat presedintele Trinity, Timothy Wallace. 
Afacerea dezvoltata de Trinity in sectorul cailor ferate completeaza serviciile deja oferite de noi si ne permite sa ne imbunatatim capacitate de ordin tehnic pe piata feroviara europeana. 
Prin aceasta tranzactie am aratat ca o companie din Romania poate deveni un lider european in acest sector, a declarat Cristian Burci. 
Termenii tranzactiei nu au fost dezvaluiti.
Trinity Industries, cu sediul in Dallas, este o companie cu activitati intr-un mare numar de sectoare industriale, printre care echipamente pentru cai ferate, constructii si energie. 
Compania americana Trinity Industries a achizitionat un pachet de 70% din actiunile societatii Astra Vagoane Arad in martie 1999, valoarea totala a tranzactiei fiind de 100 de milioane de dolari, din care 50 de milioane de dolari reprezinta investitiile angajate.
Cristian Burci a detinut pana anul trecut postul de televiziune Prima TV, vandut firmei SBS Broadcasting. 
De asemenea, Burci controleaza firma de cuponing CuponPro si are afaceri in domeniul publicitatii. 
International Railway Systems detine in Romania companiile Romvag Caracal si Meva Drobeta Turnu Severin, care activeaza in domeniul productiei dc vagoane de marfa si circa o treime din actiunile constructorului de nave fluviale Severnav. 
Trinity Industries are sediul central la Dallas si a obtinut anul trecut venituri de 2,9 miliarde de dolari.

Florin Marusca - Agenda zilei

  • Invazie de pepeni in pietele aradene

Pepenii se vand in conditii mult mai civilizateNu stim cu functioneaza sistemul in alte tari, dar la noi, cum ajungem in toiul verii, stim sigur ca incepe nebunia. 
Pe langa faptul ca nimeni nu mai lucreaza si caldura e mare, in pietele aradene pietele din niunicipiu si nu numai sunt invadate de pepeni, zeci de pepeni care zac la soare in "lanturi muntoase"
Nu ar fi nimic de consemnat referitor la acest fapt daca nu am avea experienta anilor trecuti. 
Cu totii ne amintim cum, an de an, pietele si asa aglomerate au prins iz de pepene stricat, statut la soare, iar in jurul lor baltea sucul pepenilor sparti, aruncati la intamplare din neglijenta celor care ii vindeau. 
Nu avem cum invinui pepenii pentru acest fapt, dar nu putem trece cu vederea ignoranta celor care considers ca a-si face curatenie in parcela lor este de datoria altora.
Am luat si noi drumul pietelor pentru a vedea daca situatia s-a mai indreptat. 
Cu surprindere am observat ca lucrurile nu mai stau chiar asa cum eram noi obisnuiti. 
Grame-
In vremurile noastre...
A venit vremea pepenilor, iar mormanele se regasesc peste tot in pietele aradene. 
Am luat si noi drumul pietelor pentru a vedea daca situatia s-a mai indreptat.
Cu surprindere am observat ca lucrurule nu mai stau chiar asa cum eram noi obisnuiti.
Gramezile de pepeni exista, dar in jurul lor nu mai musteste zerul stricat al pepenilor care nu au facut fata soarelui canicular. 
Lucru absolut neobisnuit pentru aradean, care, obisnuit cu tigania pietelor din lunile iulie-august, nu are cum sa nu observe acest lucru. 
Unde mai pui ca parca cumpara cu alta incredere pepenele! 
Iar in ceea ce priveste pretul, nici acesta nu este asa de piperat, zece mii kilogramul, indiferent de sortiment.
Amintiri, amintiri!
Nevenind a ne crede ochilor am stat de vorba si cu pietarii, care ne-au impartasit din parerile lor. 
"Intr-adevar, parca este curatenie mai mare in piete. Stiam ca vine perioada pepenilor si ca incepe nebunia, dar parca s-a mai civilizat omul. Oricum caldura ne omoara", a declarat o comercianta. 
"Nu stiu cum si va explic, dar omul nu mai cumpara daca nu este cat de cat curatenie. Si are si dreptate. Asa ca trebuie sa pastram pepenii in conditii bune. Nici nu va inchipuiti cat de greu este acest lucru pe o asemenea caldura. Pepenii se strica...munca noastra se duce pe apa sambetei", ne-a povestit o femeie, care, topita de atata soare, ne-a explicat ca pepenii ii mai aduc un ban in plus pentru a-si intretine familia. 
Am abordat si un trecator, o femeie de varsta medie, care ne-a declarat: "Cand vine perioada pepenilor intru in panica. Eu stau aici in zona pietei si in alti ani nu putem nici sa deschid geamul sa aerisesc in casa. Venea un miros de la sucul de pepene stricat ca nici nu mai puteai sta in casa. Acum parca nu mai este asa. Parca oamenii isi ingrijesc altfel pepenii."
Mai au rost concluziile?
Trebuie sa recunoastem ca ideea ne-a venit din experienta anilor trecuti. 
Asa ca am purees sa facem un material nu tocmai pozitiv. 
Cum lucrurile nu mai stau asa de rau, nu ne-am permis, noi gazetarii, sa dam cu "barda" daca nu este cazul. 
Insa nu putem sa nu ne gandim ca va mai trece multa apa pe Mures pana ne vom obisnui sa cumparam din super-market-uri,-acolo unde chiar si pepenele este spalat si tinut la rece. 
Iar ideea ca produsele din piata sunt mult mai gustoase deoarece sunt crescute natural nu ma tine 
Pentru ca nici cea mai naturala rosie nu mai are cum sa fie gustoasa dupa ce a fost tinuta la 36 de grade, cel putin jumatate de zi, in piata.

Camelia Catean - Informatia Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]