Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 2 februarie 2006
Stirile TVA aici
  • Efectul domino: Criza de la Aris loveste si in Astra Vagoane Calatori

Muncitorii de la Astra Vagoane Calatori protesteaza impreuna cu cei de la ArisLa coloana de manifestanti care au iesit in strada in ultimele doua zile s-au alaturat si salariati ai fabricii de vagoane calatori. Daca in prima zi am crezut ca e vorba doar de solidaritatea sindicala - cele doua fabrici facand parte din acelasi grup - ieri, am dedus ca de fapt, vagonarii au iesit in strada sa-si apere propriile locuri de munca.
"Tavalugul dezastrului"
Ca perspectiva lichidarii unicului producator de strunguri din tara, Aris Arad, are si efecte colaterale, o demonstreaza declaratia administratorului Astra Vagoane Calatori, Alexandru Truta:
"Societatile Astra Vagoane Calatori si Aris sunt legate ombilical. Ele sunt parte in toate contractele incheiate atat cu parteneri din tara cat si cu cei externi. In cadrul grupului, cu trei ani in urma, s-a luat hotararea ca la Aris sa se asimileze o serie de componente, subansamble si piese de schimb care pana atunci erau aprovizionate din import. Faptul ca acestea au intrat deja in productia de serie la Aris, iar preturile sunt la jumatatea celor din import, au facut ca Astra Vagoane Calatori sa castige mai multe licitatii interne si internationale, permitandu-si sa practice preturi inferioare concurentei. Lichidarea Aris va duce implicit la imposibilitatea realizarii contractelor in derulare, iar urmarea o banuiti: falimentul si al Astrei Calatori. Oamenii nostri stiu bine acest lucru, panica ce i-a cuprins fiind pe deplin justificata".

Intr-adevar, daca asa stau lucrurile, situatia salariatilor din grupul aradean de firme, pe care toata lumea il considera de succes, este deosebit de grava. "Ce este de neinteles pentru noi, ca odata pornit acest tavalug al dezastrului economiei la nivelul Aradului, nimeni nu incearca sa-l opreasca", a adaugat Truta.
"Batjocura fata de investitorul roman ma revolta"
Dupa o perioada in care s-a abtinut sa comenteze situatia dramatica de la Aris, Valer Blidar, reprezentantul actionarilor grupului Aris-Astra, rupand tacerea, a declarat in exclusivitate pentru Adevarul: "Indiferenta, batjocura si dispretul manifestat de principalele institutiile ale statului fata de investitorul roman ma revolta. Atitudinea acestora este de-a dreptul dusmanoasa fata de contribuabilul roman. Nu pot intelege rautatea unor functionari fata de cei care alimenteaza cu mii de miliarde bugetul statului si care de fapt le asigura painea. Lipsa de respect a acestora isi are originea in actuala legislatie care da dreptul unor functionari sa aplice arbitrar anumite prevederi fara ca acestia sa aiba vreo responsabilitate. Ceea ce se intampla la Aris este o insiruire de abuzuri si nedreptati menite sa satisfaca ambitiile unor indivizi fara nici un Dumnezeu, care-si permit sa lase pe drumuri mii de oameni fara nici o remuscare. M-a surprins placut reactia autoritatilor locale si a parlamentarilor aradeni care in corpore se implica in stoparea nedreptatilor la care este supusa Aris si colectivul de salariati din aceasta fabrica".
In opinia lui Valer Blidar solutia de rezolvare a crizei de la Aris se afla la Consiliul Concurentei.

Gerlinde Knap - Adevarul

  • Doua scoli din municipiu nu vor mai avea probleme cu incalzirea

Primarul Gheorghe Falca a pornit instalatia moderna de incalzire la Scoala Nr. 2De la copacii din curte la centrale ultra-performante
Primarul Gheorghe Falca a vizitat scolile generale nr. 2 si 9 unde au fost finalizate recent lucrarile de instalare a unor centrale termice de ultima generatie care vor asigura necesarul de agent termic pe perioada sezonului rece.
La inaugurarea centralelor si a instalatiilor de gaze naturale aferente au participat si reprezentanjii societatii Termo-control SRL, firma care a obtinut in septembrie anul trecut contractele de proiectare si executie a lucrarilor.
Valoare totala a acestora este de 658.048,59 RON, din care 441.989,81 RON la Scoala Generala nr. 9 iar 216.058,78 RON la Scoala Generala nr. 2.
"La Scoala Generala nr. 9 a fost inlocuita vechea centrala termica, pe combustibil solid - scoasa din uz de mai multi ani, cu cinci cazane tip Wissmann avand o putere totala de 413 KW si un boiler pentru prepararea apei calde cu un volum de 500 de litri. De asemenea, in corpul B al Scolii a fost schimbata toata instalatia de distribute si au fost montate 54 de calorifere. Scoala Generala nr. 2 functioneaza intr-o cladire construita in anul 1906 iar incalzirea s-a facut, pana la finalizarea investitiei, cu lemne. In prezent, confortul termic este asigurat de un cazan avand o putere de l32 de KW si de cele 56 de calorifere montate in salile de curs." - declara Valer Marginean, purtatorul de cuvant al Primariei.
Edilul Gheorghe Falca sustine ca astfel de investitii se vor derula si in alte scoli de pe raza municipiului, fondurile necesare fund asigurate din bugetul local.

Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Taxe mai mari, dar si servicii pe masura, o data cu schimbarea statutului unei localitati

Pecica se bucura de avantajele si dezavantajele transformarii in oras - Virtual Arad News (c)2006De doi ani incoace, trei sate si doua comune din judetul Arad au initiat un referendum si apoi au primit aprobarile necesare pentru a le fi schimbat statutul.
In timp ce Pecica si Santana au devenit orase, alte trei sate si-au exprimat intentia de a se gospodari singure.
Lucru care s-a si intamplat, Dorobantiul desprinzandu-se de Curtici, Zadareniul de Felnac si Frumuseniul de Fantanele.
Pe cale sa devina comuna este si satul Sanpetru German, intreprizandu-se in acest sens, un referendum in comuna Secusigiu pentru ca Sanpetru sa nu mai depinda de Secusigiu.
Am adresat primarilor celor cinci localitati doua intrebari vizavi de transformarea survenita:
1. Ce majorari au inregistrat taxele si impozitele locale?;
2. Ce servicii noi le ofera consatenilor?. Iata raspunsurile primite:
Viorel Enache, primarul orasului Santana:
1. Noi am devenit oras la finele anului 2003, mai precis in 23 decembrie. Am marit taxele si impozitele locale cu rata inflatiei in fiecare an, iar despre o diferenta fata de cand eram comuna, va pot spune ca taxele s-au dublat. Pentru acest an am prevazut o crestere cu 21 la suta.
2. Am infiintat Serviciul de Evidenta Informatizata a Populatiei. De asemenea, se poate constata o ameliorare a celorlalte servicii, cum ar fi apa, gunoiul.
Petru Antal, viceprimarul orasului Pecica:
1. Suntem oras din 7 aprilie 2004 prin Legea 83/2004. Taxele pe cladiri au crescut cu peste suta la suta, cele pe terenuri sunt mai mari de cinci ori, iar cele pe gradini si salubrizare sunt duble.
2. Am infiintat, de atunci, o serie de servicii noi in folosul populatiei, cum ar fi: Serviciul Public Comunitar de Evidenta a Persoanelor, Serviciul de Protectie Sociala si Ocrotirea Minorilor; Serviciul Public voluntar al situatiilor de urgenta; Serviciul Politiei Comunitare; Serviciul Administrare a domeniului public si privat; Serviciul Public de salubrizare; substatie de salvare. Am transformat Caminul Cultural in Casa de Cultura si acum putem angaja mai multi oameni. De asemenea, organigrama Politiei cuprinde 32 de persoane, fata de sapte. Sunt aprobate si in curs de derulare Biroul ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) si Birou Agentie Somaj.
Doina Petri, primarul comunei Zadareni:
1. Am devenit comuna in luna aprilie a anului 2004. Faptic, noi am marit taxele cu cinci la suta. Marirea lor este, in realitate, de 40 la suta, insa asa le-am preluat de la Felnac, cand ne-am desprins de ei. Pentru anul acesta am prevazut o majorare cu 15 la suta fata de 2005.
2. Ce avem in plus fata de atunci cand eram sat este serviciul de salubrizare.
Vicentiu Almasi, primarul comunei Dorobanti:
1. Noi nu mai suntem sat din 7 aprilie 2004. O data cu aceasta modificare s-a schimbat si categoria localitatii, din cinci in patru. Pe langa rata inflatiei, taxele si impozitele locale au crescut cu aproximativ 12 la suta.
2. Oamenii, pana inainte de a deveni comuna, erau nevoiti sa se deplaseze pana la Curtici pentru orice fel de probleme, cum ar fi acte pentru casatorii, decese, subventii. Acum, le pot rezolva la Dorobanti.
Mircea Mares, primarul comunei Frumuseni:
1. Din aprilie 2004, de cand suntem comuna, am majorat taxele pe cladiri si auto cu 10 la suta, in schimb la cele pe teren intravilan nu s-a operat vreo modificare.
2. Pot afirma ca am infiintat doua statii de autobuz, am mai reparat drumurile comunale si vom continua. Suntem in faza de concesiune a serviciului de salubritate. Vom colecta gunoiul cu masini speciale si fiecare casa va avea europubele.

Adela Mnerie- Observator

  • Nu pensia s-a majorat ci valoarea punctului de pensie

Interviu cu Mihaela Vasil - directoarea Casei Judetene de Pensii AradInterviu cu Mihaela Vasil, directorul Casei Judetene de Pensii Arad
- Doamna director, in ultimele zile, cetatenii Aradului, au primit, prin posta, unele formulare de la Casa Judeteana de Pensii (CJP). Ce sunt aceste formulare?
- Inainte sa va raspund la intrebare, vreau sa precizez ca aceste formulare le primesc sau le vor primi in urmatoarele zile, atat pensionarii pe care ii avem in evidenta, cat si persoanele care au realizat stagii de cotizare in perioada 2002-2003.
Toti pensionarii vor primi evaluarea prin posta
- Sa incepem cu pensionarii. Ce primesc acestia prin posta?
- Pensionarii dinainte de aparitia Legii 19/2000, adica aceia care s-au pensionat inainte de 1 aprilie 2000, primesc noua decizie in conformitate cu evaluarea din anul 2005, impreuna cu buletinul de calcul.
- Ce inseamna acest lucru?
- Sa le luam pe rand. Evaluarea este recalcularea pensiei in baza Legii 19/2000, adica pensia este compusa dintr-un anumit punctaj, calculat pe baza tuturor salariilor si sporurilor cu caracter permanent pe care le-a avut un om din prima zi de angajare si pana in ziua pensionarii, si valoarea punctului de pensie care se stabileste anual prin Legea bugetului de stat. Anul acesta, valoarea punctului este de 323,1 RON (lei noi), adica cu 9,3% mai mult decat in anul 2005, ceea ce acopera inflatia prognozata. Insa, mare atentie! Si doresc sa accentuez acest aspect, pentru ca el sa fie bine inteles de catre toata lumea.
- Va ascultam.
- Valoarea punctului de pensie a fost marita, nu pensia in sine! Pentru cei care la evaluare au obtinut un punctaj mai mic decat cel in plata, noul punctaj de la evaluare se inmulteste cu valoarea punctului.
- Asta ce inseamna?
- Ca unii dintre pensionari vor ramane cu aceeasi valoare a pensiei.
Arhiva Combinatului Chimic se afla la CJP Arad
- Sa revenim la buletinul de calcul, tot la pensionari.
- Buletinul de calcul trebuie verificat de catre pensionari daca acesta corespunde cu inscrisurile din cartea de munca. In cazul in care in timpul activitatii profesionale au beneficiat de sporuri cu caracter permanent, si ma refer aici la sporul de toxicitate, la sporul de conditii grele de munca, de lucru pe timp de noapte si altele, sa mearga la unitatea la care au lucrat si sa aduca adeverinta din care sa rezulte acest lucru, temeiul legal al acestor sporuri si mentiunea ca s-a virat CAS-ul pentru aceste sporuri.
- Va intrerupem putin cu alta intrebare. Daca firma respectiva, dintr-un motiv sau altul, nu mai exista. A dat faliment sau a fost cumparata. In aceste cazuri, cui trebuie sa se adreseze pensionarul si unde?
- Da, sunt si astfel de cazuri. Trebuie cautata arhiva unitatii respective. De obicei, arhiva de marile firme, marile intreprinderi, a fost preluata de catre noii cumparatori sau, daca vreti, proprietari. Alte arhive sunt la primarii sau chiar la Arhivele Statului, dupa caz. Pentru cei interesati, va pot spune ca arhiva Combinatului Chimic din Arad se afla la noi, la Casa Judeteana de Pensii.
Angajatorul poate face declaratii rectificative
- Dar angajatul ce primeste acasa?
- Toti cei care au avut depuse declaratii de asigurare in perioada 2002-2003, au primit sau vor primi in aceste zile, prin posta, certificatul de stagiu de cotizare pentru perioada respectiva. Acest certificat are caracter informativ, iar cetatenii sunt rugati sa verifice daca daca acesta corespunde cu veniturile realizate de ei in perioada respectiva. Daca observa nereguli, vor trebui sa se adreseze angajatorului din perioada respectiva, care poate face corectii pe baza unor declaratii rectificative. Aceste declaratii rectificative vor trebui depuse la punctul de lucru al Casei Judetene de Pensii, situat pe strada Tribunul Dobra.
- Daca exista cazuri in care angajatorul sau firma nu mai exista?
- In aceste cazuri se vor adresa Serviciului Contribuabili, situat pe strada Tribunul Dobra.
Cartea de munca va disparea
- Zilele trecute, Gheorghe Barbu, ministrul Muncii si Protectiei Sociale, a declarat ca, in viitor, cartile de munca vor disparea, evidenta urmand a fi tinuta pe suport electronic, pe calculator mai precis. Ce ne puteti spune in plus?
- Este vorba despre un program care se va intinde pe o perioada de doi ani, 2006 -2007, si care are drept scop culegerea datelor din cartile de munca intr-o baza de date stocata pe computer. Insa, mai multe despre aceasta noua operatiune care va reduce substantial timpul de emitere a deciziei de pensionare, va voi putea spune la inceputul saptamanii viitoare. Aceasta, deoarece la sfarsitul acestei saptamani am fost convocati, eu, impreuna cu Ioan Rivis, coordonatoul pentru judetul Arad a acestei actiuni, la Bucuresti, la Casa Nationala de Pensii, pentru instruire exacta in aceasta problema.
- In final, v-am ruga sa ne mai spuneti, adica sa spuneti celor care care au unele nelamuriri sau sunt nemultumiti, unde se pot adresa?
- La ghiseul nostru, din curtea sediului Casei Judetene de Pensii Arad, situata pe strada Gheorghe Lazar.

Romulus Dubat - Adevarul

  • Vointa si demnitate in lumea frumosului

Concertul condus la Filarmonica de Horst Hans Baecker a produs numeroase aplauzeHorst Hans Baecker din Germania, un obisnuit al scenei aradene, aflat in fruntea orchestrei a oferit un concert Mozart.
Si de aceasta data au putut fi ascultate doua uverturi: Don Giovanni si Nunta lui Figaro.
In prima, formatia aradeana dirijata de seful de orchestra german a reliefat contrastul dintre principalele personaje ale operei, desi autorul nu a urmarit in mod special un filon progrmatic.
Cea de-a doua a reusit sa antreneze publicul in vartejul actiunii de o zi, trezind simpatia pentru personajele principale, Suzana si Figaro.
Daca s-ar pune problema ca uvertura operei Nunta lui Figaro se mai cantase si cu o saptamana inainte, cei ce au participat la ambele concerte au putut sa constate ca reaudirea unei lucrari de asemenea valoare serveste la patrunderea muzicii respective, descoperindu-i mereu noi valente.
Tot resul programului a fost sustinut de naistul Mathias Schlubeck, tot din Germania, care a inceput studiul instrumentului cu Erich zur Eck, perfectionandu-se in Franta, iar mai tarziu, dupa cum ne informeaza programul de sala, cu Gheorghe Zamfir, Nicolai Parvu si Damian Luca.
La absolvirea in 1998 a Academiei de Muzica din Wuppertal, Mathias Schlubeck a foat primul naist german cu studii superioare.
Solistul, in colaborare cu orchestra aradeana ne-a oferit o transcriptie a Concertului in Sol major pentru flaut si orchestra de Mozart, in care alaturi de virtuozitatea partilor extreme, a redat cantabilitatea si caracterul intim al celei de mijloc.
Mathias Schlubeck a abordat si Concertul in Re major pentru flaut de Mozart, creat ca si primul in perioada sederii sale la Mannheim, intre 1777-78.
In interpretarea solistului german si a orchestrei aradene dirijata de H.H.Baecker, a razbatut elanul tineresc, setea de viata ce palpita in acest concert cizelat de compozitor asemenea unei pietre pretioase.
Interpretii au redat energia, farmecul si cantabilitatea temelor din prima parte, luminozitatea celei mediane, exuberanta finalului.
Auditorii exigenti au cautat in aceasta lucrare jocul timbral al flautului, inlocuit de asta data de nai, un instrument cu o tehnica si timbru diferite.
Acelasi naist german, insotit de violonistul Dorel Bic, acompaniati de orchestra au inlocuit vocile Zerlinei si a lui Don Giovanni din celebrul duet al operei cu acest titlu, iar alaturi de fagotistul Sandu Moldovan a redat Duetul Papageno-Papagena din Flautul fermecat.
Nu mai putin interesante au fost transpunerile pentru nai ale ariilor Papagenei, a lui Tamino si a Reginei Noptii din aceeasi opera Flautul fermecat.
Daruirea si performanta solistica a naistului Mathias Schlubeck, ca si fidelitatea orchestrei au entuziasmat publicul, care a aplaudat indelung cea de-a doua manifestare dedicata lui Mozart.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]