Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 2 martie 2006
Stirile TVA aici
  • In Arad nu s-au facut dosare masluite

Interviu cu Attila Duka secretar al Fundatiei Judetene al Revolutiei din Decembrie '89De la Revolutie si pana azi despre revolutionari s-a discutat foarte mult. Micile lor privilegii au fost umflate cu pompa, pana cand opinia publica a ajuns undeva aproape de antipatie, de multe ori absolut pe nedrept. Acum dosarele revolutionarilor romani sunt verificate din nou cu minutiozitate.
- Domnule Attila Duka, sunteti secretar general al Fundatiei Judetene al Revolutiei din Decembrie '89 si vicepresedinte executiv al Blocului National a Revolutiei din Decembrie 1989. Ce se intampla cu dosarele revolutionarilor aradeni?
- Sunt intr-un proces amplu de verificare in baza legii 341. Lege care are si metodologie, de aplicare. Asadar, aceste dosare sunt foarte riguros verificate, pagina cu pagina, declaratie cu declaratie.
- Se zvoneste prin targ ca din aproximativ 300 de revolutionari din Arad vor ramane doar o treime.
- Consider ca aceste zvonuri sunt lansate de niste carcotasi care nu au nici o treaba cu Fundatia Judeteana a Revolutiei. Datorita numarului mic al revolutionarilor cu dosare din Arad, eu sunt convins ca marea lor majoritate vor trece fara probleme si de aceste net verificari. La intocmirea acestor dosare am participat si eu, am ajutat colegii la gasirea de probe si sunt convins ca sunt dosare putemice, ample cu foarte, foarte multe dovezi. Eu nu cred ca din dosarele acestea vor cadea foarte multe. Sunt dosare foarte bine facute. De-a lungul timpului, am facut niste demersuri, din 2000-2004, ca sa avem un muzeu in cadrul Muzeului Judetean Arad, unde s-au adunat foarte multe probe si documente. Spre surprinderea mea, mi-am gasit si eu niste poze acolo. Cum m-ara regasit eu, toti cei care au participat la Revolutie puteau sa se regaseasca. 
- Revolutionarii au dosare sprijinite pe probe. 
Da. Dar datorita noii legi au mai venit si alte criterii, unde se cer si documente si alte probe, in afara de poze si de declaratia personala si declaratia martorilor... Aici intervin documente cum ar fi o legitimatie, o aparitie in presa locala din acea vreme. Daca cititi cu atentie legea, aceasta prevede la un anumit punct, unde se confera titlu de luptator cu merite deosebite, ca trebuia sa conduci o grupare, trebuia sa ocupi un sediu al puterii de atunci, deci trebuia sa fii implicat.
- Exista suspiciunea ca Aradul nu este bine reprezentat la Bucuresti, acolo unde se rediscuta aceste dosare...
- Nu pot decat sa revin, aceasta suspiciune este lansata tot de acei carcotasi care nu au mai putut sa-si refaca dosarele din diferite motive, inclusiv ca nu au avut destule dovezi. In cadrul Fundatiei, va repet inca o data, eu nu cred ca vor fi dosare care vor cadea.
- Pana acum, cate dosare ale revolutionarilor aradeni au fost reconfirmate?
- Pana acum unul singur, care a fost publicat in monitorul oficial. Acest lucru s-a intamplat, stiu si colegii, in 2004, iar in monitor a aparut in 2005. Acel petent este subsemnatul.
- Deci dosarul dvs. este reconfirmat.
- Din pacate. Nu am sa ma prezint sa ridic acel certificat pana cand toti aradenii cu care am fost la Revolutie nu vor avea aceste certificate. Daca, Doamne fereste, se va intampla sa nu fie reconfirmate dosarele colegilor de la Revolutie, va spun acum, daca vreti va dau si in scris, am sa rup certificatul, fiindca eu nu am facut singur Revolutia din Arad.
- Mai am o singura intrebare, domnule Duka. Numele revolutionarilor aradeni au aparut pe internet. A fost vreunul dintre ei contestat?
- Contestatiile, conform legii, se pot face, doar dupa o solutie. La ora actuala, dupa cum v-am spus, nu exista nici un fel de solutie la nici un alt dosar, decat la al meu. Contestatiile se pot depune in urma unui rezultat, respectiv un dosar admis sau respins. Imi place sa cred ca sunt realist. In Arad nu s-au facut dosare masluite, nu s-au facut dosare si certificate pe bani, nu s-a profitat de privilegiile Legii 42. Incercam prin Legea 341 sa reconfirmam dosarele revolutionarilor aradeni. Le vom reconfirma. Eu, unul, n-am nici o emotie.
- Va multumesc.

Convorbire consemnata de Dumitru Toma - Informatia Aradului

  • Aradul isi face reclama la targul de turism de la Bruge

Aradul va fi prezent la Targul de turism din Belgia de la BrugesLa mijlocul lunii martie, mai exact in 11 si 12 martie, Aradul isi va promova cum stie mai bine imaginea in Belgia.
Oferta a venit din partea belgienilor, in baza acordului de cooperare semnat in 2005 de CJA cu Provincia Flandra de Vest.
Oficialii belgieni i-au invitat pe aradeni sa ia parte la unul dintre cele mai cunoscute targuri din Bruge, spatiul de expozitie fiind oferit aradenilor gratuit (alaturi de alte beneficii legate de cazare).
Este vorba, potrivit sefului Biroului de Relatii Externe, Mihaela Stanescu, de targul de turism intitulat sugestiv "Plimbare prin Europa", care se bucura de o foarte buna mediatizare in Belgia.
Aradul, care va fi reprezentat de un angajat al Centrului Cultural, unul al Consiliului Judetean si de vicepresedintele Gavril Buza, isi va prezenta oferta turistica prin intermediul pliantelor si proiectiilor.
 Judetul are si noroc caci, potrivit celor comunicate Consiliului Judetean de belgieni, Romania reprezinta o atractie turistica din ce in ce mai mare.
Ramane doar sa vedem, in timp, rezultatele aradene ale acestui targ.

A.B.- Observator

  • Anularea suspendarii permisului de conducere va deveni o raritate

Nerespectarea normelor de circulatie ar putea lasa conducatorii auto fara carnetPolitistii spulbera visul frumos al soferilor indisciplinati
Pentru diminuarea numarului de accidente rutiere, obiectiv realizabil doar prin respectarea cu strictete a regulilor de circulate si a disciplinei in trafic, conducerea IPJ Arad face cunoscut ca solicitarile conducatorilor auto carora le-a fost ridicat permisul de conducere in vederea suspendarii vor fi analizate cu un mai mare grad de exigenta, astfel incat, reducerea perioadei de supendare sa constituie o exceptie.
Conform legislatiei in vigoare, conducatorii auto carora lucratorii de politie le-au ridicat permisul de conducere in vederea suspendarii au posibilitatea legala de a solicita motivat, conducerii I.P.J. Arad, reducerea termenului de supendare a dreptului de a conduce. 
La toate aceste solicitari se va tine cont de efectuarea cursului de legislate rutiera, daca persoana sanctionata se afla la prima abatere de retinere a permisului, motivul pentru care a fost suspendat, gravitatea avariilor in cazul tamponarilor, atitudinea si comportamentul fata de agentul de politie constatator si daca cel in cauza a achitat amenda contraventionala. 
De asemenea, in cazul in care permisul a fost suspendat pentru consum de alcool sau trecerea neregulamentara la nivel cu calea ferata, masurile vor fi foarte drastice. 
"Exigenta maxima cu care aceste solicitari vor fi analizate are ca scop prevenirea accidentelor de circulatie dar si a respectarii disciplinei la volan.", declara subinspectorul Camelia Tuduce, purtatorul de cuvant al IPJ Arad. 

Cristian Videscu - Agenda zilei

  • "Voluntariatul – intre pasiune si necesitate"

Voluntariatul a fost tema de discutie a unui grup de eleviActiunile de voluntariat si importanta lor pentru comunitate au consituit tema unei mese rotunde intre elevi. 
Actiunea a avut loc la Grupul Scolar de Industrie Alimentara Arad, si a reunit zeci de tineri. 
Mai multi elevi implicati de-a lungul timpului in diverse actiuni de voluntariat au impartasit experienta lor colegilor, in cadrul unui simpozion cu tema "Voluntariatul – intre pasiune si necesitate"
Intalnirea a avut loc in cabinetul de informatica al grupului scolar de industrie alimentara, si a inclus proiectii de filme, unele realizate chiar de elevi. 
La masa rotunda au luat parte elevi de la mai multe licee: pentru industrie alimentara, colegiul Moise Nicoara, grupul scolar din Nadlac si Henri Coanda. 
Initiativa acestei actiuni a apartinut clubului DIETETICA, club care activeaza la Grupul Scolar de Industrie Alimentara. 

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad

  • Gloria - stadion sau loc de vile ?

Stadionul Gloria intre a deveni baza sportiva sau zona rezidentiala - Virtual Arad News (c)2006Despre arena Gloria nu s-a mai scris de multa vreme.
si, poate, nici acum nu s-ar fi pomenit, daca in ultimele zile nu ar fi aparut un zvon, cum ca cineva a pus ochii pe terenul situat in buricul targului, pe malul Muresului, pe care ar intentiona sa-l transforme intr-un cartier de vile, cu "complicitatea" Primariei.
Pentru a afla ce soarta va avea "Gloria", am luat legatura cu cei implicati in destinele ei, iar cele consemnate le redam in cele ce urmeaza...
Putina istorie
Totul a inceput in urma cu sase ani, in timpul mandatului primarului Dorel Popa.
Mai exact, pe 8 august 2000, prin hotararea nr. 232, Consiliul Local al Municipiului Arad, intrunit in sedinta ordinara, transmite Fundatiei "Vasile Goldis" de pe langa Universitatea de Vest "Vasile Goldis", Facultatea de Educatie Fizica si Sport in folosinta gratuita Baza sportiva "Stadion Gloria", in anumite conditii, ce urmau a fi stipulate printr-un protocol de predare-primire.
Trei luni mai tarziu, prin hotararea nr.327 se aproba si protocolul la care faceam referire mai sus.
Din el reies intentiile Universitatii de Vest "Vasile Goldis" de a readuce stadionul Gloria, in prima faza, in stare optima de functionare si, mai apoi, intr-un stadion de performanta olimpica.
Erau fixate clauze, termene de executie si alte obligatii ale partilor.
Vis spulberat
Entuziasti, reprezentantii Universitatii, impreuna cu SC Conar, s-au apucat de treaba, mizand si pe sprijinul promis dinspre Federatia Romana de Atletism, prin vocea dnei presedinte Iolanda Balas.
Cele trei miliarde bagate "in pamant" nu au fost suficiente pentru finalizarea infrastructurii arenei, Federatia de specialitate a intors spatele Aradului, fondurile externe nerambursabile tot mai greu de accesat, asa ca de la o zi la alta, frumosul vis - un stadion de atletism la standarde internationale - se spulbera.
Au urmat ani stersi, in care lucrurile nu s-au miscat, "Gloria" transformandu-se intr-o ruina. Daca altii ar fi renuntat demult la proiect, Aurel Ardelean, rectorul Universitatii de Vest "Vasile Goldis" mai crede in sansa Gloriei.
Cauta solutii, este dispus sa intre in orice colaborare, asa cum veti putea constata din interviul alaturat...
Aurel Ardelean: "Trebuie pastrata destinatia, stadion de atletism"
- Dle rector, prin oras se aude ca stadionul Gloria se va transforma, din initiativa C.L.M. Arad, intr-un mini-cartier de vile. Cum comentati acest zvon ?
- Cred ca ar trebui pastrata destinatia sa, stadion de atletism. Am solicitat Consiliului Local Municipal trecerea stadionului Gloria in proprietatea Universitatii de Vest "Vasile Goldis" si, in termen de trei ani, sa-l construim la nivelul standardelor internationale, pentru a fi pregatit de a gazdui mari intreceri atletice. Reinnoiesc pe aceasta cale oferta Senatului Universitatii noastre. Sper ca Primaria, autoritatile locale sa fie receptive, intrucat nu excludem nici ideea unui parteneriat public-privat.
- Din cate stim ati facut demersuri si la Bruxelles, la Comisia Europeana de Cooperare in domeniul Sportului, pentru alocarea unor fonduri...
Exista zvonuri ca Stadionul Gloria sa se transforme in zona de vile - Virtual Arad News (c)2006- Asa este, am avut intalniri la acest nivel, unde am sustinut dosarul stadionului Gloria. La ultima intalnire, din august anul trecut, ni s-a recomandat sa ne adresam Comisiei Nationale pentru programe Phare. Am facut-o, dar ni s-a raspuns ca, momentan, nu exista posibilitati de sprijinire a constructiilor de baze sportive.
- In atare conditii, ce aveti de gand ?
- Incercam o cooperare cu firma germana REBO si, in paralel, ramanem la oferta noastra adresata autoritatilor locale.
- Dinspre autoritatile locale ati primit vreun semn ?
- Am inaintat oferta noastra comisiei de specialitate din C.L.M., care nu s-a pronuntat ferm asupra acestei probleme.
- Din punctul dvs. de vedere, putem sa-i linistim pe iubitorii sportului aradean ca stadionul Gloria nu se va transforma intr-un cartier de vile ?
- Sigur este doar faptul ca Universitatea si-a respectat angajamentul cuprins in graficul de cooperare cu C.L.M. si a facut o investitie de aproape trei miliarde, impreuna cu SC Conar, care se ocupa de efectuarea lucrarilor. Asteptam punctul de vedere al C.L.M. , care in cazul intentiei de schimbare a destinatiei pentru stadion, va trebui sa ne inapoieze banii investiti, conform protocolului incheiat. Personal, cred ca din fondurile obtinute de C.L.M., cu sprijinul unor societati co-interesate s-ar putea construi un stadion modern, functional, prevazut cu pista de atletism, de care sa beneficieze toti tinerii Aradului.
- Va multumim si asteptam ziua in care se va putea alerga din nou pe "Gloria".
Primaria nu are nici un interes ascuns cu Gloria
Pentru a elimina orice suspiciune legata de transformarea arenei Gloria intr-o zona rezidentiala, am solicitat un punct de vedere oficial din partea Primariei Arad.
Prin intermediul Biroului de presa de pe langa Cabinetul primarului Gheorghe Falca, am primit unele precizari referitoare la situatia stadionului Gloria, pe care le prezentam integral...
Prin HCLM 232/2000 si a Protocolului de predare-primire incheiat in 13 noiembrie 2000, Baza sportiva "Stadion Gloria" si terenul aferent Bazei sportive "Constructorul", aflate in proprietatea Consiliului Local Municipal Arad au fost transmise gratuit Fundatiei "Vasile Goldis"- Universitatea de Vest "Vasile Goldis" - Facultatea de Educatie Fizica si Sport, pe durata de functionare a Facultatii mentionate.
Aceasta situatie juridica se mentine si in prezent.
Pentru a evita orice speculatie, precizam ca la Primaria municipiului Arad nu exista nici un proiect sau o solicitare de transformare a Bazei sportive "Gloria" in zona rezidentiala, destinata constructiei de locuinte.

Daniel Scridon - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]