Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 2 octombrie 2006
Stirile TVA aici
  • Aradul - mai plin de viata si tinerete

Deschiderea unui nou an universitar la UAV AradNe aflam in pragul deschiderii noului an universitar, care va fi un an de rascruce si pentru invatamantul superior romanesc, avand in vedere ca la 1 ianuarie 2007, Romania va intra in clubul select al tarilor membre ale Uniunii Europene.
Temeliile pe care sunt asezate cele doua mari si importante Universitati aradene, "Aurel Vlaicu", de stat, condusa de prof. univ. dr. Lizica Mihut, si "Vasile Goldis", particulara, condusa de prof. univ. dr. Aurel Ardelean, sunt foarte solide, intrucat fiecare este faurita din dorinta de aproape doua secole a comunitatii aradene de a-si inalta sanctuare ale culturii si spiritualitatii nationale romanesti in acest tinut din vestul Transilvaniei si Romaniei.
In intreaga perioada postdecembrista, de cand se dezvolta vertiginos cele doua Universitatii aradene (Universitatea "Aurel Vlaicu" a ajuns la peste 12.000 de studenti, iar "Vasile Goldis" la 9.400 de studenti) s-a putut constata, in plan local si national, ca organizarea lor, in functie de facultatile si specializarile pe care le-au asumat fiecare, este cat se poate de temeinica. 
Traditia ce s-a infiripat in interiorul fiecarei Universitati este viguroasa, deosebit de promitatoare in plan academic, iar rezultatele obtinute pana in prezent sunt mai presus de cele mai optimiste asteptari. 
In acest rastimp postdecembrist, Universitatile care au intinerit Aradul cu 21.400 de studenti, au devenit prin munca fara preget a celor doi Rectori si prin activitatea didactica a celor peste 1500 de cadre didactice universitare, doua focare de cultura puternice, aflate intr-o mare (si benefica) competitie stiintifica, la care s-au alaturat mii de studenti din tinuturile transilvane si aradene, dar si de peste Carpati, din celelalte provincii istorice.
Astazi, in pragul deschiderii noului an universitar, reflectand la misiunea Universitatilor aradene, constatam ca ele sunt preocupate, in consens cu reforma universitara, sa faca fata cat mai realist intr-o competitie crancena cu cele europene, competitie care va incepe inca din acest an de invatamant, odata cu intrarea noastra in U.E.
In general universitatile romanesti, cu exceptia Universitatilor "Babes – Bolyai" din Cluj – Napoca, sunt inca prea conservatoare, prea mult ancorate in traditie fata de cerintele europene, care sunt foarte dinamice. 
Este binecunoscut ca de aici inainte, ca tara membra U.E., absolventii facultatilor din Romania vor putea munci in intreaga Europa. 
Marile companii care se afla in tara noastra inca de la inceputul anilor '90, ca de pilda Coca – Cola, Xerox, Reynolds si altele au devenit niste extraordinari agenti de schimbare pe piata muncii, ele au deprins tinerii absolventi romani cu o alta mentalitate a muncii, generand, in paralel, un adevarat fenomen de contaminare. 
Studentii de la UVVG la inceput de an universitar Incontestabil, pornind de la asemenea mutatii profesionale, vor izbuti sa se dezvolte in viitoarea Europa Unita doar acele Universitati care au luat deja masuri sa-si readapteze programele de invatamant, profilele si specializarile, in functie de cerintele noi de pe piata fortei de munca, din tara, si din intreaga Europa!
In acest context, cele doua Universitati aradene ofera tinerilor absolventi diplome solide, in spatele carora se afla mai multa substanta informationala si educativa in comparatie cu pletora de noi facultati aparute intr-o multime de orase mici, fara traditie universitara si fara un corp profesional academic valoros, elevat. 
Cu toata criza extraordinara de cadre didactice universitare anuntata de Ministerul Educatiei la nivelul intregii tari, Aradul, asemenea catorva centre universitare puternice, precum Clujul, Iasul, Timisoara si Bucurestiul, sta destul de bine la acest capitol, chiar mai bine decat Oradea sau Pitestiul. 
La nivel de tara exista 18.230 posturi didactice vacante in invatamantul superior! 
Ar mai fi nevoie de 1735 de profesori universitari, de 2517 conferentiari, 8011 lectori, 4755 asistenti si de 1179 preparatori! 
Cauzele sunt multiple, pe care nu dorim sa le dezvoltam in acest editorial. 
Ele tin in mod concret de slaba salarizare a cadrelor didactice de la baza invatamantului superior. 
Daca salarizarea profesorilor universitari si conferentiarilor a fost rezolvata in mod onorabil, nu acelasi lucru se poate spune despre salariile lectorilor, asistentilor si preparatorilor, care au ramas cu salarii cat se poate de modeste! 
Speram ca aceasta problema se va rezolva dupa ce vom intra, la 1 ianuarie 2007, in Uniunea Europeana! Pana atunci, redactia cotidianului "Informatia Aradului" ureaza mult succes studentilor si cadrelor didactice in noul an universitar aradean, de la ambele Universitati, care au reusit sa transforme Aradul dintr-un oras patriarhal si cenusiu, intr-un oras plin de viata si tinerete, propulsandu-l spre un grad ridicat de cultura si civilizatie.

Emil Şimandan - Informatia Aradului

  • Candideaza pentru presedintia PNL Arad

Tiberiu Dekany candideaza pentru functia de presedinte PNLTiberiu Dekany a anuntat ca in mod sigur candideaza la alegerile pentru functia de presedinte al organizatiei judteen e PNL Arad. 
Desi acest lucru l-a facut public si in urma cu o luna, in presa au aparut mai multe speculatii visa vis de pozitia lui, astfel incat a dorit sa faca anumite precizari. 
Nu poate spune inca cine este alaturi de el, echipa urmand a fi numita saptamana aceasta. 
De asemenea, doreste ca aceasta sa fie transparenta, iar oamenii sa promoveze pae baza valorii nu a gradului de rudenie sau prietenie. 
Tiberiu Dekani spune ca s-a decis sa candideze pentru ca el nu crede ca o lista unica e solutia care va rezolva problemele din PNL Arad. 
El considera ca in calitate de presedinte al organizatiei municipale si-a facut datoria, si ca aceasta a adus un echilibru in scandalurile din PNL. 
Alegerile pentru functia de presedinte al PNL Arad au loc simbata viitoare, in 7 octombrie. 
Pana joi, 5 octombrie, fiecare candidat isi va depune lista cu membrii de birou pe care se bazeaza, pana la ora actuala nefiind depusa la sediul organizatiei nici o astfel de lista. 
Si-au mai anuntat candidatura Dorin Galis si Cristian Stragea. 
Tineriu Dekani a mai declarat ca el este multumit, pentru ca oricine castiga , este tanar.

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad

  • Ultimatum pentru Recons

Conducerea Recons a primit somatie de la CLMConducerea Recons a fost somata ca, in 20 de zile, sa dea o explicatie clara pentru un fapt aparte: o suprafata inchiriata unei firme s-a dublat! Ultimatumul ii apartine consilierului liberal Ovidiu Mosneag si a fost facut public in sedinta CLM. 
Fara a intra in amanuntele problemei, alesul liberal s-a intrebat mai intai (retoric, desigur) daca sedintele ordinare CLM nu mai sunt obligatorii pentru directorii societatilor subordonate consiliului. "Unii au nesimtirea de a nu veni jumatate de an, iar in situatia in care i se trimite o adresa, o trimite la plimbare. E vorba de directorul Recons, Aurel Damian, care a primit o adresa in 31 iulie, la care nici acum nu am primit raspuns, desi exista datoria de a da raspunsul in scris in 30 de zile".
Probleme pe centru?
In fapt, Ovidiu Mosneag a cerut sa i se prezinte hotararea Consiliului de Administratie prin care un spatiu dat in chirie de Recons, situat pe centrul Aradului (zona cea mai scumpa), a ajuns, dupa cesionarea inchirierii intre doua firme, de la ceva peste 300 mp la peste 700 mp! 
Cum cresterea spatiului dat in chirie presupune luarea unei hotarari de Consiliu de Administratie, consilierul Mosneag a cerut sa i se prezinte hotararea in cauza, daca aceasta exista, desigur. 
In caz contrar...
Alesul a punctat faptul ca asteapta sa primeasca raspuns in noul ragaz oferit societatii, de 20 de zile. 
Ar trebui poate metionat faptul ca Mosneag a fost consilierul care a propus, in urma cu mai bine de un an, majorarea chiriilor la spatiile comerciale de pe centru (pana atunci sumele percepute de Recons erau ridicole in comparatie cu cele de pe piata libera), dar si o evidenta clara a spatiilor comerciale pentru care unitatea avea semnate contracte de inchiriere.

Adriana Barbu - Adevarul

  • Interpelare in Guvern, pentru asigurarea pazei la Manastirea Bezdin

Asociatia Prourbe sesizeaza guvernul privind Manastirea BezdinUna dintre sesizarile primite de deputatul democrat Cantaragiu vine din partea reputatului profesor aradean Bujor Buda, presedintele "Asociatiei Pro Urbe"
Acesta a semnalat faptul ca Manastirea Bezdin (la 26 km de Arad, langa satul Munar) este de doua ori vitregita. 
O data din cauza timpului, care si-a lasat amprenta pe impresionanta cladire si a doua oara din cauza celor care au sustras de acolo tot ceea ce se putea.
"Manastirea este una din cele mai vechi din tara, datand de la 1539. Din pacate, din cauza lipsei banilor pentru reabilitare, zidurile au inceput sa se degradeze. La fel si picturile. Este pacat ca un lacas de cult impresionant dispare incet, incet. Vrem sa gasim o linie de finantare, o sursa de bani pentru a reabilita cladirea bisericii si conacul. Eventual, manastirea ar putea fi introdusa intr-un circuit turistic. Pentru aceasta, mai intai trebuie asigurata paza si siguranta singurei maicute de acolo", a mentionat deputatul PD de Arad, Bogdan Cantaragiu. 
In acest sens, astazi, deputatul va depune o interpelare adresata Ministerului Administratiei si Internelor. 
In interpelare se solicita asigurarea pazei. 

A. P. - Observator

  • Sabin Ilie a marcat primul gol pentru UTA

Sabin Ilie - singurul marcator pentru UTA in meciul cu Otelul GalatiUTA s-a intors invinsa de la Galati, dar ramane la "–2" in clasamentul adevarului, departe de zona gri a clasamentului.
Ros-albii au facut un joc modest pe malul Dunarii, unde Otelul a fost vioara intai a partidei. 
Cele doua goluri inscrise de Emil Jula si Ramses Gado au venit ca urmare a unor greseli in defensiva, iar golul marcat de Sabin Ilie a amagit, mai mult decat a ajutat, suflarea fotbalistica de pe Mures. 
Tudor, gafeur la primul gol 
Marius Lacatus a inceput meciul in alcatuirea: Tudor – Balan, Balint, Chirita, Vasiljevic – Simion, Miloslavljevic, Jankovic, Cotan – Mara, Danalache. 
La pauza au mai intrat Costisor si Oncica, in locul lui Chirita si Miloslavljevic, apoi Sabin Ilie, la schimb cu Danalache. 
Gazdele s-au instalat inca din start in jumatatea de teren a aradenilor si la mai putin de un sfert de ora au deschis scorul.
Emil Jula a profitat de o stangacie colectiva din apararea celor de la UTA si a inscris cu largul concurs al portarului Daniel Tudor, care a respins in propria poarta (1-0, 14). 
Mara a avut apoi egalarea in bocanc, dar sutul sau din unghi a ocolit poarta lui Vatca (22). 
Debut cu gol 
Sabin Ilie a fost introdus in teren, in locul lui Danalache, pentru a impulsiona atacul (63). Sprinturile sale in coasta apararii adverse, printre fundasii centrali de la Otelul, Nogo si Baciu, pareau ca vor dinamiza jocul "Batranei Doamne"
Numai ca, imediat s-a facut 2-0, dupa gafele in lant ale lui Costisor si Vasiljevic, cand Gado a trimis mingea in plasa de la marginea careului mic (66). 
Spre finalul meciului, Simion a fost faultat la marginea suprafetei de pedeapsa, iar Sabin Ilie a transformat cu maiestrie lovitura libera, in vinclul drept al portii aparate de Vatca (2-1, 84). 
"Pe Sabin l-am introdus intr-un moment in care stiam ca poate sa profite de o situatie favorabila in fata portii adverse. Chiar daca a inscris din lovitura libera, nu m-am inselat in privinta lui", a comentat Lacatus debutul la aradeni a celei mai recente achizitii.  
Trio sarb, in premiera  
Pentru prima data de la inceputul acestui sezon, cei trei sarbi de la UTA au inceput jocul ca titulari. 
Fundasul Vasiljevic nu a mai repetat jocurile bune de la Iasi si de pe teren propriu, cu CFR Cluj, in timp ce mijlocasii Miloslavljevic si Jankovic nu s-au ridicat la pretentiile cerute de antrenor.
"Am ales titularii in functie de pofta de joc pe care au aratat-o si de modul cum s-au pregatit in saptamana de dinaintea partidei. Per ansamblu, una vorbim si alta facem. Unii dintre jucatori au avut o evolutie mai stearsa si e greu sa castigi un meci in deplasare cand trei sau patru dintre ei au o prestatie mai slaba", a mai spus antrenorul, nemultumit de atitudinea unor jucatori. 
Atac in suferinta
"Poate ca unii dintre ei erau deja cu gandul la zilele libere pe care le-au primit pana marti, altfel nu se poate explica jocul lor. Atacul este in suferinta, dar, probabil, atat putem la ora actuala. Nu suntem Steaua, Dinamo sau Barcelona, suntem UTA si asta se vede", a declarat Lacatus, dupa ce compartimentul ofensiv a fost in suferinta. 
Faptul ca aradenii au avut putine situatii de a marca se datoreaza atat lacunei de forma prin care trec Mara, Simion sau Danalache, cat si aportului redus pe care il ofera linia mediana pentru atacanti. 
UTA a ramas cu trei puncte din cea de-a doua serie de cinci partide, in care a reusit sa inscrie doar doua goluri. 
Daniel Chirita a avut parte de un program special de pregatire in prima parte a saptamanii trecute si prezenta lui in echipa de start era incerta. 
Dupa o repriza, Chirita i-a lasat locul in echipa lui Costisor, deoarece a simtit dureri la picior. "Am vazut ca, Chirita schiopateaza la pauza si am fost nevoit sa il inlocuiesc", a precizat Lacatus. 
Cantonament la Baile Felix
Intreruperea campionatului intern, pricinuita de intalnirea din preliminariile CE 2008 dintre Romania si Belarus, o va gasi pe UTA la Baile Felix. 
Incepand de marti, aradenii se vor deplasa pentru o saptamana in statiunea bihoreana, pentru un nou stagiu de pregatire centralizata.

Bogdan Cioara - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]