Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 2 noiembrie 2006
Stirile TVA aici
  • Luna grevelor: functionarii si sanitarii incep protestele

Functionarii publici se pregatesc sa intre in grevaAcestora li se alatura si sindicalistii aradeni afiliati la Sindicatul National Vamal "Unirea"
Functionarii publici aradeni, afiliati la Alianta Federativa a Sindicatelor Functionarilor Publici Sed Lex vor fncepe actiunile de protest. 
"Incepand cu data de 8 noiembrie, vor fi declansate actiunile de protest. Astfel, in data de 8, va fi un protest national, pe parcursul intregii zile, prin purtarea unei banderole albe pe brat la toate locurile de munca ale functionarilor publici. In 13 noiembrie, va avea loc o greva de avertisment, pe perioada primelor doua ore de la inceperea programului de lucru. Totul va culmina cu greva generala, din 20 noiembrie, cu intreruperea lucrului in toate institutiile statului", ne-a declarat Tudor Gabor, presedintele Sindicatului "Sed Lex" Arad.
Functionarii publici protesteaza pentru ca nu au un sistem unic de salarizare din 1999, acordarea primelor de vacanta restante, legal constituite, pe care nu le-a primit nici un functionar public, acordarea unui salariu mediu net de 1225 lei noi. 
"Solicitarea aceasta este sustinuta de faptul ca avem un salariu mediu net de 610 lei noi, cu 310 sub media pe economia nationala", a mai spus Tudor Gabor. 
De asemenea, acestia mai solicita primirea programata unui spor de fidelitate cuprins intre 3 si 20 la suta.
Si sindicalistii de la ,"Sanitas" au anuntat declansarea conflictului colectiv de munca, ca urmare a nesolutionarii revendicarilor formulate cu ocazia mitingului de protest de luna trecuta. 
"Am fost la mitingul de atunci, iar atunci am spus ca nu vom mai accepta semnarea nici unui protocol, poate doar atunci cand acesta va fi scris pe hartie igienica. Luni si marti am impartit tabelele pentru strangerea semnaturilor, iar in data de 20 le vom transmite la centru", a spus Delia Bonca, liderul sindicatului "Sanitas" Arad. 
Calendarul miscarilor revendicative va cuprinde o greva de avertisment de doua ore pe 21 noiembrie, intre orele 9-11, in cursul careia asistentii medicali vor intrerupe lucrul. 
Daca greva de avertisment nu va avea efectele scontate, cadrele medicale vor intra in greva generala pe o perioada nelimitata, incepand cu 28 noiembrie. 
Sanitarii doresc salarii cu 70% mai mari, rectificarea bugetului Sanatatii pentru trimestrul al patrulea al anului 2006 pentru a da posibilitatea sistemului sanitarde a functiona normal, acordarea tuturor drepturilor prevazute pentru functionarii publici, precum si, nu in ultimul rand, majorarea bugetului alocat Sanatatii pe 2007, sunt numai cateva dintre revendicarile sindicalistilor de la "Sanitas".
Si sindicalistii vamali protesteaza
Sindicatul National Vamal "Unirea", in urma consultarilor cu liderii din teritoriu, a hotarat declansarea unor actiuni de protest. 
Asta pentru ca un sfert din actualul personal din sistemul vamal urmeaza a fi disponibilizat. 
Sindicalistii solicita demararea imediata a discutiilor referitoare la reorganizarea sistemului vamal. 
In data de l0 noiembrie va avea loc la Bucuresti, sedinta biroului executiv largit al sindicatului "Unirea", unde, pe langa suspnerea actiunilor de protest ale Aliantei Sed Lex, va fi hotarat propriul program de actiuni de protest.

Anca Pascutiu - Observator

  • Mister si feerie de Halloween

Serbarile de Halloween au creat o atmosfera feerica si plina de misterIn ultima zi a lunii octombrie, de Halloween, multe scoli aradene au organizat spectacole, intreceri si concursuri de tot felul.
Printre aceste scoli s-au numarat Colegiul National "Elena Ghiba Birta" si Liceul Pedagogic "Dimitrie Tichindeal", pentru care Halloween a devenit deja o traditie respectata si asteptata cu nerabdare in fiecare an.
La Liceul Pedagogic "Dimitrie Tichindeal", elevii indrumati de profesoarele de limba engleza Laura Nadaban, Marilena Nicoara, Violeta Kelemen, Violeta Tocaciu si Mihaela Nicoara au decorat salile de clasa cu bostani, cu frunze in toate culorile toamnei, cu desene in spiritul sarbatorii. 
In scoala s-a instaurat pentru cateva ore o atmosfera feerica, plina de mister si de asteptare in care elevii costumati care mai de care si profesorii lor au regasit ceva din farmecul de neegalat al copilariei.
La Colegiul National "Elena Ghiba Birta", atmosfera a fost mai sobra si putin mai subtila pentru gusturile celor mici. 
Un grup de elevi antrenati an de an in activitati de acest fel au pregatit un spectacol cu caracter simbolic, bazat pe o revalorificare a vechilor mituri celtice. 
Diana Popa, Madalina Socaciu, Andreea Hardut, Bruno Hutiu, Valan Cristian, Git Robert au fost si actori si organizatori ai spectacolului "Halloween in EGB", care a culminat cu parade ale costumelor si cu decernarea premiilor pentru cea mai buna povestire in limba engleza si cel mai "artistic" dovleac.

C.L. - Adevarul

  • "Bataie" la centrele de acordare a ajutoarelor pentru incalzire

Aglomeratie la centrele de acordare a ajutoarelor de incalzireAglomeratie, nervi incinsi, oameni zgribuliti de frig impingandu-se si calcandu-se pe picioare... aceasta era imaginea surprinsa ieri la centrele de primire a cererilor pentru acordarea ajutorului de incalzire. 
Desi termenul limita de depunere a lor este 20 noiembrie a.c. zeci de oameni, in special pensionari, s-au inghesuit la ghisee inca din prima zi si de la primele ore ale diminetii.
Desi, autoritatile au incercat sa gestioneze cum au putut mai bine situatia, persoanele bolnave fiind scutite de a sta la coada in frig, au existat si nemultumiri.
"Stau aici de la prima ora a diminetii si inca nu am ajuns la rand. E ingrozitor de frig. Ar fi trebuit sa se implice mai mult autoritatile in rezolvarea acestei situatii. De fapt asa se intampla in majoritatea situatiilor, mai ales noi, pensionarii fiind cei care suntem primii atat la cereri cat si la plata impozitelor si a diferitelor taxe. Si cu toate ca suntem primii, beneficiem numai de dispretul celor mari. Oricum... macar cu caldura sa rezolvam cumva. Pentru ca, daca nu s-ar fi primit aceste ajutoare, nu am fi reusit sa trecem peste iarna asta. Cu pensiile astea mizerabile... cum sa te poti descurca. Eu am o pensie de 380 de lei iar sotul meu, cu ceva mai mare. Pai din sase milioane cum sa poti trai doi oameni bolnavi. De la copii nu putem avea pretentii. Au si ei problemele lor, sunt cu casele lor... Macar daca nu ii putem ajuta sa nu ii incurcam" afirma d-na Elena Faur din Aradul Nou
Dupa cum va informam si in numerele trecute ale ziarului nostru, de acest gen de ajutoare pot beneficia cetatenii care au un venit net pe membru de familie sub 500 de RON. 
Compensarea procentuala a valorii efective a facturii la energia termica evolueaza de la 90 de procente la venit de pana la 125 RON pana la doar 10 procente la un venit de 500 de RON. 
Ajutoarele pentru lemne, carbuni si combustibili petrolieri se acorda doar familiilor beneficiare de ajutor social, iar suma este de 50 de RON.
La nivelul municipiului exista patru centre unde are loc activitatea de preluare a cererilor. 
Un cental se afla in Piata Plevnei la nr.1 si este arondat locuitorilor din centru, Aradul Nou, Sannicolaul Mic, Subcetate, Muresel, Gradiste si cartierul functionarilor. 
Centrul nr 2 este situat in Micalaca, la blocul 108 si este arondat zonei Micalaca. 
La Centrul nr 3, situat pe Calea Aurel Vlaicu, nr. 227 sunt asteptati locatarii din cartierele Sega, Gai, Bujac si Poltura. 
Centrul nr 4 este deschis pe strada Baladi, Bl 5, aici putandu-se prezenta locuitorii cartierului Parneava, Confectii, Faleza Sud, Dragasani si Cadas. 
***
Actele care trebuie depuse la dosarul de primire a ajutorului de incalzire sunt: formularul de cerere si declaratia pe propria raspundere in vederea acordarii ajutorului de incalzire completat; act de identitate pentru toti membrii familiei; certificat de nastere pentru minorii sub 14 ani; acte doveditoare de venituri (fie adeverinta de salariu, cupon de pensie, alocatii de stat, adeverinta de bursa pentru studenti). 
In cazul beneficiarilor de ajutor social se va prezenta numai adeverinta de la Serviciul Prestatii Sociale din cadrul Directiei de Dezvoltare si Asistenta Comunitara si copie dupa buletinul de identitate a titularului. 
De asemenea, este nevoie de o adeverinta de la administratia Finantelor Publice solicitata insa, pentru toti membri de familie majori, de catre angajatii Directiei de Dezvoltare si Asistenta Comunitara. 
Cererea si declaratia pe propria raspundere pentru acordarea ajutorului va trebui sa aiba pe coltul din stanga sus semnatura administratorului si stampila asociatiei cu textul ,"certific ca numarul de persoane scris in cerere coincide cu eel de pe lista de cheltuieli si cartea de imobil".

Claudia Untaru & Madiana Mican - Informatia Aradului
  • Miss si mister boboc

Concurenti pentru titlul de Miss si Mister BobocBalurile bobocilor continua la liceele aradene! 
Cel mai recent bal a fost cel organizat de Colegiul Economic Arad la Casa de cultura a sindicatelor. 
Atmosfera incendiara a fost sustinuta de ingrediente precum – fete frumoase, decibeli si culori feerice, iar publicul a reactionat pe masura.
Cei care au organizat balul au fost elevii claselor a XI a ,care au tinut sa invite la eveniment trupe de dans nodern si populare, dar si formatia TNT.
Cele 9 perechi s-au intrecut la dans, indemanare si perspicacitate.
Miss si Mister au fost desemnati, la finalul unei competitii stranse - Andreea Dragan si Bogdan Toderas.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Coruri celebre din opere

Repetitie la filarmonica din Arad cu Cristian George NeaguAradul a fost la un pas de a fi avut un teatru de opera si opereta, cand in 1948, forurile culturale locale l-au chemat pe Nicolae Branzeu de la Sibiu pentru a fi dirijorul institutiei proiectate. 
N-a fost sa fie! Desi comunistii erau foarte darnici la inceputurile epocii jafului, si-au dat probabil seama ca o asemenea institutie va fi costisitoare. 
S-au multumit cu etatizarea vechii Filarmonici, careia i-au dat un nou imbold si o firava finantare. 
Spunem firava, pentru ca activitatea de inceput a Filarmonicii s-a bazat mult pe supramunca gratuita a elementelor de frunte, ceea ce in capitalism s-ar fi numit exploatare.
Oamenii care s-au perindat la conducerea institutiei au realizat si spectacole operistice si de opereta in concert si uneori chiar pe scena teatrului. 
In unele perioade Opera din Cluj, mai apoi cea din Timisoara dadeau spectacole lunare la Arad, turnee care sunt foarte costisitoare.
Buna traditie se mentine, dovada fiind si concertul saptamanii trecute, cand Cristian George Neagu a programat un vocal-simfonic ce a cuprins coruri din opere de Verdi, Mascagni, Wagner si Borodin.
Corul, instruit de Dorin Chereji, si orchestra au redat atmosfera sarbatoreasca din actul al II-lea al operei "Traviata" de Giuseppe Verdi (Corul tigancilor, Corul matadorilor, Si riesta in ciel aurora), apoi caleidoscopicele straluciri ale celebrului Mars triumfal din opera "Aida" a aceluiasi Verdi.
De asemenea, formatiunile Filarmonicii, conduse de C.G.Neagu, au sugerat profundul si durerosul dor de tara din cunoscutul Cor al sclavilor din opera "Nabucco" si nadejdea unei zile luminoase din "Trubadurul" (Corul tiganilor), atat de agreate de public, care a rasplatit prestatia artistilor cu aplauze calduroase.
Corul de femei, acompaniat de orchestra ne-a introdus in lumea sumbra a vrajitoarelor din opera "Macbeth" (Corul vrajitoarelor), pentru ca ansamblul mixt sa ne transpuna cu veacuri in urma, cand lumea crestina europeana visa la stapanirea locurilor sfinte din Ierusalim.
Ce bine ar fi daca toti cei pusi in slujba artei ar fi constienti ca arta presupune ordine si uneori supunere! 
Mult mai bine ar fi daca cativa (?) egoisti nu l-ar sili pe dirijor sa faca gesturi extreme pentru a le atrage atentia ca se mai canta si piano, ca mai exista si asa numitul decrescendo, etc. etc.
Din vasta si variata lume sonora verdiana, corul si orchestra dirijate de C.G.Neagu ne-au prezentat un fragment dintr-o indragita opera verista, "Cavaleria Rusticana" de Pietro Mascagni. 
Intermezzo-ul orchestrei de coarde si Regina Coeli cu Alleluia ale corului (ce intruchipeaza corul bisericii ca si cel al enoriasilor), momente ce reprezinta slujba din ziua de Paste, avand darul de a sublinia prin contrast tragedia ce urmeaza a se precipita, au cucerit auditorii, asa cum era de asteptat.
Interpretii serii au adus varietate cu doua momente Wagner, Corul marinarilor norvegieni din opera "Olandezul zburator" si luminosul Mars nuptial din "Lohengrin".
Dasnsurile polovtiene din opera "Cneazul Igor" de Alexandr Borodin (Dansul tinerelor fete, Dansul barbatilor, Dans colectiv, Dansul baietilor, Dans final) au dat prilej corului si orchestrei de a demonstra posibilitati de expresie ce au dat satisfactia celor prezenti de a fi participat la manifestare ce se poate inscrie pe lista reusitelor.

Hugo Hauptmann- Virtual Arad
***
PROGRAMUL DIN 2 N0IEMBRIE 2006-11-01
va fi dirijat de Dorin Frandes
Solista, Jennifer Lim (Coreea)
Theodor Rogalski – Trei dansuri romanesti
Frederic Chopin – Concertul nr. 1 pentru pian si orchestra in mi minor op. 11
Felix Mendelssohn Bartholdy – Simfonia a III-a "Scotiana"


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]