Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 3 mai 2006
Stirile TVA aici
  • Primarul vrea sa ia universitatii de stat sediul din Micalaca?!

Primarul Falca a cerut in instanta anularea hotararii consiliului local privind sediul UAV din Micalaca - Virtual Arad News (c)2006Surpriza generala, ieri, la universitatea de stat. 
Inainte de pranz, s-a raspandit vestea ca primarul a cerut in instanta anularea hotararii consiliului local, prin care imobilul din Micalaca atribuit Universitatii Aurel Vlaicu (UAV) de catre Consiliul Local, sa fie anulata! 
Cu alte cuvinte, UAV sa fie la cheremul puterii politice, dupa ce a investit 147 de miliarde de lei pentru a-si amenaja un spatiu academic cum nu s-a mai construit altul in judetul Arad, de acum o suta de ani, de la celebrele licee Moise Nicoara, Elena Ghiba Birta, Economic, Sanitar...
Iata, asadar, ca razboiul lui Gheorghe Falca cu UAV continua; dupa cateva schimburi dure de replici, rectorul Mihut i-a intentat proces primarului, care la randul sau e perseverent in a-si duce mai departe demersul de a "expropria" institutia de invatamant superior, numai ca de aceasta data nu se mai limiteaza doar la sala de sport, ci la insusi cartierul general al universitatii cu mai bine de 13 mii de studenti.
Ce nevoie are primarul de sediul universitatii de stat? 
Variante de raspuns sunt mai multe. 
Poate ca face jocurile universitatii private, care il plateste pe stat de plata, in calitate de cadru didactic. 
Poate ca este vorba de o razbunare impotriva rectorului Lizica Mihut, care i-a intentat proces penal de insulta si l-a ridiculizat in Consiliul Local atunci cand s-a discutat despre administrarea salii de sport. 
Sau, la fel de bine, se poate ca Gheorghe Falca sa isi doreasca sa aiba la mana universitatea de stat, conditionandu-i iesirile publice cu acordarea (sau neacordarea...) acelui sediu in care, de altfel, UAV si-a investit toti banii, intregul patrimoniu.
Temei legal pentru actiunea primarului exista. 
Odata, daca dansul considera ca e nevoie de respectiva cladire in interesul colectivitatii – dar ce interes mai important exista decat acela al 13 mii de studenti si al unei universitati care a revigorat viata academica aradeana?! 
Pe de alta parte, se poate invoca nelegalitatea hotararilor pe care acum primarul le ataca in instanta. Ceea ce, la prima vedere, pare ilar. 
Daca era vorba de hotarari nelegale, prefectul de atunci ar fi trebuit sa se sesizeze; secretarul Consiliului Local trebuia sa atraga atentia consilierilor ca incalca legea, iar apoi sa nu contrasemneze actele oficiale. Or, nici asta nu s-a intamplat.
Este greu de crezut ca la o distanta de cinci ani juristii primariei, sau domnul Falca insusi, au descoperit un viciu de procedura care pana acum a scapat tuturor partilor, tuturor instantelor.
Rectorul UAV - Lizica Mihut se declara dispusa sa lupte pentru universitateSpuneam, asadar, ca temeiul legal exista. Dar cel de bun simt lipseste. 
Universitatea a atras aici o investitie de 147 de miliarde de lei, transformand scheletul unei scoli generale intr-un colos educational, cu laboratoare, amfiteatre, sali specifice, care au convins toate delegatiile straine ca Universitatea Aurel Vlaicu este un partener credibil, serios. 
Or, sa vii din nou la aceasta masa pusa (asa cum s-a mai intamplat o data, cu sala de sport a aceleiasi universitati!) si sa ti-o revendici cu toate bunatatile de pe ea, este un gest a cari calificare se gaseste in dictionare la rubricile cenzurate...
Ceea ce se intampla, relatia pe care primaria o cultiva in raport cu universitatea de stat, frizeaza ridicolul. 
"Este o situatie incredibila. Ce s-ar intampla daca fiecare primar ar schimba ceea ce s-a realizat in mandatele precedente? Este limpede ca Gheorghe Falca vrea o noua nationalizare; nationalizarea facuta in 1948 de comunisti se reia acum, in 2006, sigur, la figurat vorbind... Culmea este ca Ministerul Educatiei si Cercetarii ne sprijina ca universitate, iar Primaria din Arad ne pune piedici la tot pasul! Sunt absolut convinsa ca este o actiune iresponsabila a lui Gheorghe Falca, pe care nu mi-o pot explica. Dar pe noi batalia cu primarul ne ambitioneaza si mai tare" – a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, rectorul Lizica Mihut.
Am incercat degeaba sa il contactam pe primarul Gheorghe Falca, la primarie sau la telefonul personal. 
Am aflat, tarziu, ca si-a prelungit cu cateva zile concediul. 
Continuandu-si sirul concediilor frumoase in strainatate, domnul Falca s-a aflat de aceasta data in Tenerife (Spania), de unde e greu sa te desprinzi. 
Pozitia oficiala a Primariei ne-a dat-o insa purtatorul de cuvant, Valer Marginean: 
"Am ridicat in fata instantei exceptia de nelegalitate a celor doua hotarari ale Consiliului Local. Instanta a admis aceasta exceptie si a trimis dosarul la instanta de contencios administrativ. Asta inseamna ca hotararile au fost date cu nerespectarea legii. Nu are nici o legatura cu sala de sport. Acum instanta urmeaza sa decida ce se intampla in continuare; poate desfiinta in tot sau in parte hotararea de consiliu local". 
Domnul Marginean nu a putut explica exact care parte a hotararii este suspecta de nelegalitate.
Viceprimarul Tiberiu Dekany nu pare insa de acord cu aceasta explicatie. 
Acesta a fost, alaturi de democratul Gheorghe Hutiu, initiatorul proiectului de hotarare din anul 2001, cand universitatea a primit cladirea in cauza, din Micalaca. 
"Ca initiator al hotararii nr. 67/2001, nu pot sa concep ca ea ar putea fi anulata, mai ales ca in privinta protocolului de predare-primire universitatea a avut un sir lung de procese, pe care le-a castigat tocmai pe baza faptului ca hotararea 67/2001 a fost legala si luata cu unanimitate de voturi", ne-a declarat, ieri dupa-amiaza, Tiberiu Dekany.

Andrei Ando - Observator

  • Grupul Solar Forestier Arad - un punct de reper in invatamantul aradean

Grupul Scolar Forestier a pregatit numerosi specialisti in industria lemnului - Virtual Arad News (c)2006Grupul Scolar Forestier din Arad si-a inceput activitatea in actualul sediu in anul 1948, cand din initiativa muncitorilor din prelucrarea lemnului, au luat fiinta Scoala Profesionala pentru Produse finite din Lemn, cu durata studiilor de trei ani, si Scoala Medie Tehnica, cu durata studiilor de patru ani.
Insa trebuie mentionat faptul ca invatamantul profesional tehnic in domeniul prelucrarii lemnului in Arad dateaza inca din anul 1892, cand s-a infiintat Scoala de Meserii, care avea doua profile: prelucrarea lemnului si mecanica.
Baza materiala a scolii era constituita dintr-o cladire principala cu cinci incaperi (folosite ca sali de clasa) si un birou, si doua cladiri mai mici folosite una ca atelier si una ca si cantina.
De-a lungul anilor scoala a pregatit absolventi in specializarile tamplar, sculptor si tapiter, dar, in functie de cerinta fortei de munca, au aparut si o serie de noi specializari ca: lacatus mecanic pentru industria lemnului, mecanic utilaj forestier; mecanic auto-moto, maistri silvici, prelucratori prin aschiere si sculer matriter.
Pregatirea teoretica si practica a elevilor, realizate in cabinete, laboratoare si ateliere de instruire practica constituie chezasia formarii lor profesionale.
Recunoasterea potentialului scolii s-a realizat in anul 1995 - prin cuprinderea ei in Programul de reforma a invatamantului profesional si tehnic PHARE-VET RO 9405, program ce isi propune realizarea unei formari profesionale la nivelul standardelor de pregatire din tarile Comunitatii Europene, adaptata la cerintele unei societati moderne, democratice si ale economiei de piata, urmarind - in egala masura -concordanta cu evaluarile si exigentele pietei muncii si implinirea vocatiei personale.
In perioada 1970 - 1978 scoala primeste un nou aspect prin construirea a sapte noi corpuri de cladire in care functioneaza 11 sali de clasa, doua ateliere de instruire practica, cantina, internat, centrala termica (care din 1983 foloseste combustibil gazos).
Propunandu-si dezvoltarea factorului uman, prin formarea, in egala masura, de lucratori si cetateni, continutul pregatirii in programul de reforma este structurat pe doua componente principale: pregatirea teoretica, de cultura generala (limba si literatura romana, matematica, educatie fizica, stiinte naturale, fizico-chimice, etc.) pregatirea tehnica si de formare profesionala
Introducand notiunea complexa de "curriculum", care inlocuieste notiunea restransa de "programa analitica", programul de reforma prevede o abordare modulara, interdisciplinara, iar in cadrul invatamantului profesional si tehnic se urmareste ca acesta sa capete un puternic caracter formativ, prin utilizarea extinsa a lucrarilor practice de atelier si de laborator, a metodei proiect, a metodelor de predare interactiva, centrate pe elev.
Folosirea mijloacelor didactice moderne (sisteme audio - video, retroproiector, etc.) si a echipamentelor adecvate impune cerinte noi, integrarea acestora in procesul de invatamant, elaborarea materialelor didactice auxiliare (folii transparente, casete video, etc.).
Totodata, abordarea curriculara asigura o mai mare transparenta, permitand agentilor economici si persoanelor interesate din afara scolii cunoasterea intregului proces de instruire, oferind o baza concreta a relatiilor de parteneriat.
Implicarea activa a partenerului social constituie o premisa importanta pentru succesul pregatirii profesionale a Grupului Scolar Forestier - de mai bine de jumatate de secol in peisajul educational Arad asigura, pe langa o pregatire practica deosebita, si locuri pentru viitorii absolventi ai scolii.
In vederea realizarii cerintelor standardelor de formare profesionala, scoala a fost dotata la nivelul exigentelor europene.
In ultimul an, prin programul PHARE, scoala a fost inzestrata cu utilaje, scule si unelte noi in atelierele de prelucrarea lemnului.
Au luat fiinta noi cabinete si laboratoare (cabinetul de limba moderna, cabinetul de desen, cabinetul de studiul lemnului si laboratorul de informatica), dotate cu mijloace didactice moderne.

Iosif Sarpei - Informatia Aradului

  • Masini din Franta pentru sirieni

Masina de pompieri primita de sirieni de la franceziSiria este vizitata de o delegate din hexagon
Siria a gazduit, zilelele trecute, o delegatie franceza venita din Bouguenais, oras cu care comuna din Podgorie este infratita.
Daca in trecut francezii au ajutat comunitatea din Siria atunci cand s-a construit instalatia de incalzire centrala de la Scoala Generala si au contribuit la dotarea Centrului de Documentare si Informare, nici acum nu au venit cu mana goala.
Au adus cu ei doua masini, o salvare marca Renault din 1987 cu 14.000 de kilometri la bord, "incarcata" cu 12 calculatoare Pentium III pentru scoala, si o autospeciala de pompieri Renault, cu un bazin de 3.000 de litri, din 1984, cu 18.000 de kilometri la bord.
Printre altii, din delegatie fac parte Janine Planer, viceprimarul din Bouguenais, Sylvie Jost, presedintele asociatiei de caritate ABJC si Benoit Huguet, un pompier profesionist.
"Trebuie sa va spun ca in conditiile legii, salvarea e scutita de taxe vamale, iar pentru masina de pompieri am facut demersuri si am obtinut abrobare sa nu platim nici in acest caz taxe vamale. Acum speram ca vom fi ajutati de Prefectura, Consiliul Judetean Arad si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, pentru a obtine dispensa necesara, care sa ne permits inscrierea in circulate a celor doua masini, aflate intr-o stare foarte buna", a declarat Valentin Bot, primarul comunei Siria.
Cetateni de Onoare
In alta ordine de idei, cu prilejul unei sedinte festive a Consiliului Local Siria, Patricia Pascot, Sylvie Jost, Emmanuelle Brochard, Elaine Macqard, Dominique Mourrain si Gerard Huguet, ultimii doi in lipsa, au fost facuti cetateni de onoare ai Siriei.
"Din pacate, Dominique Mourrain si Gerard Huguet au ramas in Franta, dar ei au fost primii francezi care au venit, imediat dupa Revolutie, cu ajutoare la noi in comuna", a precizat primarul.

Lucian Serban - Adevarul

  • Iacobini, un colt de rai insuficient exploatat

Biserica de lemn de la Soimus a fost recent restaurata - Virtual Arad News (c)2006Fara doar si poate, potentialul turistic al judetului Arad nu este exploatat nici macar la jumatate.
Sute de locuri din diferite localitati mustesc de salbaticie, de peisaje superbe, in care nu a calcat picior de om si in care cuvantul "poluare" nu este deocamdata cunoscut.
Un astfel de loc este comuna Brazii, situata in sudul depresiunii Gurahont, la poalele vestice ale Magurii Ciungani si la poalele nordice ale Masivului Husu, in bazinul hidrografic al raului Sighisoara si ocupa o suprafata de cca. 12000 ha.
Satele care alcatuiesc aceasta comuna sunt: Brazii - sat resedinta dc comuna, situat la o distanta de 111 km fata de municipiul Arad, Buceava, Soimus, Iacobini, Madrigesti si Secas.
Populatia comunei numara la ultimul recensamant 1417 locuitori din care 99,2% erau romani, 0,7% rromi si 0,1% alte nationalitati si populatie nedeclarata.
Prima atestare documentara a localitatii Brazii dateaza din anul 1553.
Satele Buceava, Soimus, Secas si Iacobini sunt atestate documentar in anul 1439, iar Madrigesti in anul 1441.
Alaturi de peisajele montane de o rara frumusete, comuna Brazii detine un fond turistic antropic de mare valoare.
Dintre acestea se pot aminti biserica de lemn "Sfantul Mucenic Dimitrie" de la Buceava-Soimus, monument istoric si de arhitectura datat din secolul al XVIII-lea si biserica de lemn "Sfantul Mucenic Gheorghe" dc la Madrigesti.
Primarul Vasile Maris spune ca potentialul turistic al comunei nu este exploatat la capacitate maxima, dar este mandru ca a reusit, cu bani putini, sa puncteze cateva obiective importante pentru locuitorii celor cinci sate apartinatoare comunei.
Nu mai departe, la Madrigesti a fost introdusa reteaua de telefonie fixa, a fost renovat caminul cultural, a fost realizata o parcare din fonduri extra-bugetare, trei podete si drumul spre cimitir.
Realizari sunt si in satul Buceava: s-a introdus retea telefonica Romtclecom, a fost renovat caminul cultural, in satul Soimus - unde biserica veche de 460 de ani a fost renovata din fonduri europene sau la Iacobini, unde peisajul este desprins parca din rai.
Si aici a fost reparat caminul cultural, a fost construit un pod care face legatura cu 20 de case dincolo de vale, au fost reparate patru punti intre case.
Marea dorinta a primarului este aceea de a finaliza reteaua de apa la Secas, pentru care mai are nevoie de patru miliarde de lei.
"Fantanile seaca in timpul verii, este foarte greu fara apa".
Una peste alta, frumusetile naturii nu reprezinta nimic daca ele sunt doar consemnate.
Din lipsa unei reclame mai accentuate, acestea nu sunt cunoscute iar numarul turistilor este foarte mic.
Cei care se in-cumeta sa se deplaseze, totusi, pot avea parte de un peisaj superb, de multa liniste, de un mod de viata aproape arhaic, de imagini contrastante cu oameni care inca mai ara cu plugul si de multe alte lucruri interesante.
Daca aceste randuri v-au convins, nu trebuie sa faceti altceva decat sa sunati la primaria din localitate si sa cereti detalii.
Nu de alta, dar nici o agentie dc turism nu va poate ajuta. Din pacate...

Nicole Pop - Agenda zilei

  • Succes de public la Filarmonica

Repetitie la "Carmina Burana" sub bagheta dirijoarei germaneJoia trecuta a fost programata Carmina Burana, prima din trilogia de cantate Trionfi (celelalte fiind Catulli carmina si Trionfo di Afrodite), avand la baza o colectie de poeme medievale create intre 1220-50 in Tirolul de Sud, la poalele Alpilor.
Dupa achizitionarea textelor dintr-un anticariat in 1934, compozitorul german Carl Orff a compus cele trei cantate in stilul spectacolelor medievale (poate de aceea unii numesc Carmina Burana, oratoriu scenic). Ele au fost date la iveala din 1937 pana in 1954.
Carmina Burana a avut prima auditie romaneasca la Arad, in 1958, unul dintre solistii de atunci cantand si azi in corul Filarmonicii.
Calitatile insesi ale lucrarii, dar si faptul ca ea a mai fost programata la noi, a atras si de aceasta data un public receptiv, care a aplaudat indelung prestatia solistilor, Teodora Ciucur, Florin Pop, Geani Brad, a corului instruit de Ghizela Chirilovici, a orchestrei, sub bagheta dirijoarei germane Angela Gehann Dernbach, nascuta in Romania.
Soprana Teodora Ciucur, care reuseste totdeauna sa puna o piatra solida la temelia unui succes, a incantat si de aceasta data cu solo-urile din Amor volat undique sau Stetit puela si In trutina.
Un rol deosebit l-a avut baritonul Geani Brad, care cu fiecare prezenta aradeana isi consolideaza si el statutul de muzician sensibil si expresiv, exceland in largul ambitus prescris de partitura, in Aprins de manie, Eu sunt abatele, Ziua, noaptea etc.
Nici tenorul Florin Pop nu s-a lasat invins de tesatura inalta a stimei sale, Odinioara indrageam lacul, reusind un discurs cat se poate de plastic.
La randul lui corul a reusit sa fie maleabil, de la Amor zboara pretutindeni, unde sopranele au avut sonoritatea unui suav cor de copii, la jocul timbral din Veni, veni, venias (III .20), la vartejul din Cele ce umbla primprejur (I-9), incheind cu maretia din Slava tie, cea mai frumoasa (III – 24).
Orchestra, imbogatita cu un intreg arsenal al percutiei, manuita de gestica poate prea generoasa a Angelei Gehann Dernbach, a sustinut numerele solistice si corale, impresionand in numere ca cel numit Dans (I – 6) si Hora (Reie), (I – 9).
Asadar, am asistat la un succes al formatiilor Filarmonicii aradene, succes pe care il dorim permanent si mereu ascendent.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]