Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 3 iulie 2006
Stirile TVA aici
  • "Forumul Mures" - in a treia zi

Participantii la "Forumul Muresului"Entuziasmul membrilor expeditiei ce-si propune sa prezinte Muresului in adevarata sa dimensiune ecologica este egalat doar de cel al localnicilor riverani!
Localnicii din zonele prin care trece expeditia nautica - cea mai importanta sau, cel putin, cea mai spactaculos-eficienta parte a programului transfrontalier romano-maghiar intitulat "Forumul Mures", proiect ce consta intr-o campanie de informare publica de constientizare a populatiei asupra necesitatii pastrarii nedegradate a calitatii apelor Muresului – sunt egali in entuziasmul lor cu organizatorii (Finantator: UE; ONG "Csemete" in parteneriat cu asociatia "Szögedi Vèdegylet"; 
Primaria Municipiului Arad, Universitatea "Aurel Vlaicu" si Condor Club Arad). "Ieri, expeditia a parcurs traseul dintre Varadia de Mures si Conop, iar in seara asta vom sta de vorba cu localnicii conopani despre avantajele campaniei noastre de informare. Luni dupa-amiaza vom fi la Paulis, pentru acesti lucru. Vreau sa va spun ca am strans pana acum foarte multe semnaturi, fapt ce dovedeste utilitatea actiunii noastre" - ne declara Iolanda Tolan, persoana desemnata sa ofere informatii presei. 
Respectiva actiune este subiectul unei carti si al unui film, dar pana la concretizarea acestui proiect va oferim cateva randuri din "jurnalul de bord" al expeditiei – mai multe detalii gasiti pe www.marosforum.com – pagina ce se reactualizeaza zilnic:
"Am vizitat primariile localitatilor prin care vom trece, sa demaram impreuna cu autoritatile si cu localnicii organizarea viitoarelor evenimente. Ordinea a fost curioasa, deoarece ziua am inceput-o la Pecica si am terminat-o la Igris. Viceprimarul din Pecica, Antal Peter, a fost foarte amabil, ne-a oferit ca loc de cazare pe mal, un gazon sub salcii, langa terenul de fotbal. Apoi, la Arad m-am intalnit cu partenerii nostri (Jolanda Tolan de la Universitatea Aurel Vlaicu si Dorel Gureanu de la Condor Club Arad). Doru m-a incredintat unui membru al clubului, Lehoczki Istvan (Leho), care m-a ajutat sa infrunt greutatile de comunicare (deoarece nu cunosc limba romana), dar si dealfel, am fost utili unul celuilalt in numeroase cazuri. De la Arad, am pornit mai departe in susul raului; la Paulis ne-am intalnit cu primarul, iar la Conop, cu viceprimarul. In aceste doua localitati locul de campare este fie departe de localitate, fie este greu accesibil. Din acest motiv am decis, ca intalnirea cu localnicii si campania sa se desfasoare in centrul celor doua localitati, in imediata apropiere a drumului mult circulat DN7. La Paulis locul ales este in fata bisericii, unde se afla si pivnitele vestitei intreprinderi de vinificatie Wine Princess.
Fiind deja in intarziere, ne-am grabit sa ajungem la Tisa. Aici, desi pe D-na primar am gasit-o deja acasa, a fost foarte amabila, ne-a oferit tot ajutorul. Din pacate, locul de start (pe malul drept, la Burjuc) nu este cel mai potrivit, de aceea, in preziua pornirii (30 iunie) a trebuit sa-l mutam. A urmat locul de campare de la Bulci-Varadia de Mures, pe care l-am gasit in cateva minute cu Leho: pasunea de pe mal, din spatele haltei feroviare de la Varadia. Aici n-am reusit sa vorbim cu lideri locali, dar Doru va rezolva acesta problema. Se insera deja, cand impreuna cu primarul din Sanpetru Mare, am coborit anevoios la malul de langa Igris. Locul este ideal: permite o pregatirea psihica dar si fizica pentru trecerea frontierei, in bufeturile de sub plopi. Am facut si o proba cu Leho, mi-a picat foarte bine c
ãnd, dupa kilometrii traversati in canicula aceea, m-a invitat la o bere, doua. Si locul de campare a fost perfect, dar sunt multi tantari!" – scrie un membru al expeditiei.

Lucian Valeriu - Observator

  • Case vandute la targ

Casele de lemn - o posibila metoda de constructiePrima editie a Targului de locuinte se va desfasura, in aceasta saptamana, in Piata Avram Iancu.
Primaria municipiului Arad a anuntat organizarea primei editii a Targului ofertelor de locuinte. Evenimentul va avea loc in perioada 5 – 8 iulie, in Piata Avram Iancu din Arad.
Targul se anunta un eveniment de mare amploare, programul anuntat de desfasurare fiind de miercuri pana vineri, intre orele 9 – 12 si 16 – 20, respectiv, sambata, intre orele 9 – 20. 
Participantii la Targ vor fi beneficiarii de Planuri Urbanistice de Detaliu (PUD) pentru locuinte colective sau unifamiliale, precum si mai multe banci care isi desfasoara activitatea in Arad.
Acestia isi vor prezenta oferte de locuinte pentru vanzare si diferite oferte de creditare. 
Deschiderea oficiala a primei editii a Targului ofertelor de locuinte, Arad 2006 va avea loc miercuri, 5 iulie, la ora 10. 
"Stiu ca in Arad sunt mai multe PUD-uri pentru locuinte colective sau chiar unifamiliale, ce apartin unor persoane fizice sau firme, si dorim sa le oferim posibilitatea de a le prezenta celor ce ar dori sa le cumpere sau macar sa le cunoasca", a declarat Gheorghe Falca.

Simona Mazare - Adevarul

  • Calimente cere demisia a trei lideri liberali

Deputatul Mihai Calimente isi ataca colegii liberaliDeputatul Mihai Calimente, vicepresedintele PNL Arad, cere demisia din partid a lui Theodor Stolojan, Mona Musca si Valeriu Stoica, pe care-i acuza ca "se afla in mod repetat in conflict cu deciziile conducerii partidului"
Calimente sustine ca Stoica, Musca si Stolojan "au incercat sa manipuleze populatia in problema retragerii din Irak"
Deputatul de Arad sustine ca va declansa o campanie de strangere de semnaturi de la aradeni privind retragerea trupelor romanesti din Irak.
"Daca va fi nevoie, vom strange semnaturi pentru retragerea trupelor din Irak, deoarece PNL Arad sprijina intru totul pozitia prim-ministrului Calin Popescu Tariceanu si a ministrului Apararii, Teodor Atanasiu", se mai arata in comunicatul vicepresedintelui liberal. 
Theodor Stolojan, Mona Musca, Valeriu Stoica, Mircea Cinteza, Raluca Turcan, Cristian Boureanu, Ioan Ghise, Adrian Miroiu si Laurentiu Olan au remis, vineri, presei, o declaratie in care apreciau ca modul in care Calin Popescu Tariceanu si grupul din jurul sau au incercat sa manipuleze sentimentele populatiei, in problema retragerii din Irak, este "nedemn, iresponsabil si descalificant". 

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei - (Editia de Vest)

  • Initiatorii strategiei turistice a judetului au ajuns in impas

Proiectul turistic "Drumul vinului" va mai trebui sa astepteLa mai bine de un an de la inceperea acestei actiuni lucrurile par sa bata pasul pe loc, iar printre consilierii judeteni sunt tot mai multi nemultumiti care acuza ca demersul ar fi fost inutil. 
Cea mai recenta nereusita a reprezentat-o solicitarea unui vot de principiu pentru infiintarea unei fundatii la care Consiliul Judetean Arad sa fie unicul fondator. 
Solicitarea a fost facuta de vicepresedintele CJA, Gavril Buza in sedinta de vineri si s-a lovit de nemultumirea unora, printre care si consilierul independent Atilla Duka.
Cei care au gandit strategia considera ca infiintarea fundatiei era benefica pentru dezvoltarea turismului local. 
"Am vazut ca toata lumea este impotriva. S-a gandit sa fie o fundatie in locul acelei asociatii pe care noi am conceput-o in strategic tocmai pentru a nu mai astepta ajutor de la alte institutii. La inceput va fi mai greu de aceea am incercat sa mergem pe o fundatie. Imi pare rau ca nu s-a supus la vot ca sa stim cum stam, care sunt parerile colegilor nostri", a declarat consilierul Aurelian Onet, adaugand ca organizarea unei asociatii care sa se ocupe de turism este prioritara.
Poticneala de vineri nu este decat bomboana de pe coliva. 
Inca de la inceput lucrurile au parut cam fortate si faptul ca exista o strategie nu inseamna decat ca s-a dorit finalizarea ei. 
Calitatea, modul de lucru si lipsa expertilor in elaborare fac in acest moment ca totul sa para o gluma. 
Chiar Aurelian Onet, cel de la care a pornit ideea conturarii strategiei turistice, spune ca operatorii turistici nu prea au catadicsit sa participe la sedinte si nici nu si-au adus aportul. 
"Noi i-am invitat si cei care au vrut sa vina au avut un cuvant de spus. Nu prea au venit nici 25% pentru ca sunt suparati. Au mai fost invitati si in alte mandate si nu au fost bagati in seama, nu s-a facut nimic", a precizat Onet. 
In plus, daca vorbim de bani sau de expertii implicati, lucrurile nu stau deloc altfel. 
"Pentru a face ceva este nevoie de fonduri, dar nu este punct de informare turistica, nu exista pliante, lucruri care ne-ar ajuta foarte mult.  Se poate face treaba numai sa ne ocupam putin de organizare. Eu am gandit ca este necesar sa facem ceva pentru ajutarea turismului. Nu este normal sa stam cu mainile incrucisate si sa spunem ca nu avem bani la Consiliu cand sunt atatea lucruri pe care putem sa le facem gratuit. Chiar si aceasta strategie am facut-o foarte eficient pentru CJA pentru ca nu s-au bagat 20.000 de euro ca in strategia culturala", a mai spus Onet. 
In aceste conditii, turismul local ramane pe mai departe victima a ceea ce este Aradul in clipa de fata: un judet de tranzit si nimic mai mult. 
Cu oportunitati si deficiente identificate, dar fara proiecte finalizate, ne multumim sa ne uitam prin alte curti. 
Cat despre Drumul Vinului sau Drumul Regelui - initiative mai vechi, nefinalizate - acestea vor mai avea de asteptat. 
Speram ca nu... mult si bine!

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Pe primari ii doare in cot de fondurile  europene si de comunele pe care le conduc...

Primarii din judet nu par interesati de accesarea fondurilorIn urma cu aproximativ doua saptamani, Consiliul Judetean Arad a inceput o actiune de instruire a primarilor din judet, finantata de Guvern, pentru a-i invata cum sa acceseze fondurile de infrastructura, dupa integrarea in Uniunea Europeana.
Pana acum, mai putin de un sfert dintre edilii din judet s-au aratat interesati de aceste cursuri. 
Astfel ca, in cadrul ultimei sedinte de Consiliu Judetean, presedintele Iosif Matula a declarat ca, deoarece doar 15 primari din tot judetul au binevoit sa se prezinte la aceste cursuri, le adreseaza inca o data invitatia. 
Poate, poate, cei vizati se vor gandi totusi ca au nevoie de aceasta instruire pentru binele comunei pe care o conduc, iar daca nu au chef si timp, macar sa trimita vreun reprezentat al Primariei care sa invete cum se realizeaza aceste proiecte. 
Avand in vedere interesul "deosebit", manifestat de mai marii localitatilor din judet, in sensul ca i doare-n cot despre accesarea fondurilor si bunastarea comunitatilor pe care !e conduc, nici nu mai trebuie sa ne intrebam de ce unele dintre comunele aradene nu inainteaza deloc din punct de vedere economic.
Oricum, raspunsul ar veni de la sine: unii dintre primarii nu au timp decat de interesele personale. Aviz amatorilor!... 
Nu de alta, dar maine-poimaine va fi campania electorala, iar in caciula cu care vor cersi sprijinul populatiei, s-ar putea sa se trezeasca ca nu aduna nici un vot... 
Si... pe buna dreptate!

Nadia Bodran - Informatia Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]