Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 3 august 2006
Stirile TVA aici
  • 20 de milioane de euro pentru proiectele Aradului

Proiecte pentru judetul AradJudetul Arad va primi peste 20 de milioane de euro, bani din fonduri structurale, pentru patru proiecte eligibile.
Presedintele Consiliului Judetean Arad, Iosif Matula, alaturi de primarii din Arad, Ineu si Pecica, a prezentat ieri cele patru proiecte eligibile selectate de Ministerul Integrarii Europene pentru finantare prin Programul Operational Regional 2007-2013, care vor primi banii dupa intrarea in vigoare a fondurilor structurale pentru Romania.
Este vorba despre Centrul de Dezvoltare a Afacerilor Pecica, cu 3,7 milioane de euro, Reabilitarea Centrului istoric al municipiului Arad, cu 7,8 milioane de euro, Modernizarea tronsonului de drum Julita-Madrigesti, cu 6,8 milioane de euro si Centura de sud a orasului Ineu, cu 2,090 milioane de euro. 
Gheorghe Falca, primarul Aradului, a explicat pe scurt mecanismul acestor finantari europene. 
Centrul istoric va fi refacut
Ministerul Integrarii a platit proiectele tehnice pentru fiecare din aceste proiecte, pentru a scurta timpul pana la accesarea efectiva a finantarilor care ar putea avea loc in anul 2008. 
Iustin Cionca, primarul din Pecica, a prezentat proiectul Centrului de Dezvoltare a Afacerilor Pecica, o parte a complexului mai mare al Zonei Industriale Pecica, unde vor fi realizate un incubator de afaceri, un centru tehnologic, unul de perfectionare pentru personalul care va lucra in investitiile din zona si un terminal de TIR-uri, care va intra in functiune dupa finalizarea autostrazii Nadlac-Bucuresti.
Gheorghe Falca a schitat esenta reabilitarii Centrului istoric al Aradului, cu refaceri de strazi, linii de tramvai, alimentari cu apa si lucrari de canalizare in perimetrul vechiului centru al Aradului. 
In proiect este cuprinsa si reabilitarea vechiului pod Traian peste Mures. 
Iosif Matula, presedintele Consiliului Judetean Arad, a precizat ca modernizarea drumului Julita-Madrigesti va uni drumul european Arad-Deva cu statiunea Moneasa, realizand o cale de comunicatie extrem de importanta pe relatiile nord-sud si est-vest, care va pune in valoare o zona extrem de pitoreasca a judetului.
In sfarsit, Nicolae Mehelean, primarul din Ineu, a explicat ca proiectul "Centura de sud Ineu" vizeaza o cale de comunicatie care pe de o parte va elimina traficul greu prin centrul orasului si pe de alta va deschide caile pentru dezvoltarea unei zone industriale in sudul orasului.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Trenulet turistic in valoare de 75.000 euro - Achizitionat de CTP Arad

Trenulet turistic achizitionat de CTP AradPeste cateva saptamani, pe strazile municipiului va circula un "trenulet turistic". 
Autovehiculul a fost achizitionat la mana a doua, cu suma de 75 de mii de euro, de catre Compania de Transport Public Arad de la o companie franceza, care are ca obiect de activitate in special fabricarea a astfel de autovehicule. 
Trenuletul turistic are trei vagoane cu 72 de locuri in total. 
Motorul acestuia are 70 de cai putere si 1909 de metri cubi.
Autovehiculul va fi destinat circulatiei pe la toate punctele turistice importante din municipiu si va functiona numai la sfarsit de saptamana. 
Directorul Companiei de Transport ne-a informat ca deocamdata, tariful pentru o calatorie cu acesta vor fi echivalent cu o calatorie cu tramvaiul.
Biletele vor putea fi a-chizitionate de la o ,"gara" improvizata in spatele Teatrului de Stat Arad. 
Tot aici va fi afisat si orarul de functionare al trenuletului.
Primarul Gheorghe Falca, alaturi si el de directorul Companiei de Transport Public la prezentarea trenuletului turistic, a declarat ca se va incerca punerea autovehiculului in functiune in week-end-ul in care se va desfasura sarbatoarea "Zilele Aradului". 
Edilul sef a mai adaugat ca, avand in vedere ca pretul unel calatorii nu va fi mare, in aceasta "afacere", castigul va fi prezentarea celor mai importante  puncte turistice ale municipiului. 

Nadia Bodran - Informatia Aradului

  • Sever Jurca a mai lovit o data in PNL

Sever Jurca doreste sa devina consilier independent"Nu ma consider demisionat din PNL, dar ma voi declara consilier judetean independent"
In cursul zilei de ieri, ca urmare a tensiunilor din partid, consilierul judetean a decis sa se declare consilier independent conform prevederilor legii privind statutul alesilor locali. 
"Nu ma consider demisionar din PNL, dar ma voi declara consilier judetean independent si voi reveni in activitatea partidului atunci cand Calin Popescu Tariceanu, Bogdan Olteanu si altii ca ei, care due partidul spre dezastru, vor fi inlocuiti din fruntea PNL", e explicat Jurca.
Consilierul actualmente independent s-a referit si la modul in care a gestionat partidul declaratia sa in presa prin care spunea ca isi da demisia. 
"Am primit o adresa de la Organizatia Municipals a PNL Arad prin care mi s-a comunicat faptul ca nu mai figurez in baza de date ca fiind membru al PNL, din cauza declaratiei mele publicate in presa locala din 15.07.2006, prin care anuntam ca imi dau demisia din partid. Desi aceasta hotarare a Biroului Municipal cstc o noua incalcare grava a statutului, care prevede explicit la art. 10 ca demisia unui membru de partid se poate face doar prin cerere scrisa si inregistrata, lucru pe care eu nu l-am facut, nu voi ataca hotararea in cauza la Curtea de Onoare si Arbitraj a partidului", a mai adaugat Jurca.
Totodata, Sever Jurca a explicat cum vede situatla din clipa de fata in filiala locala a Partidului National Liberal si care au fost cauzele care l-au determinat sa ajunga la decizia de suspendare. Acesta a mentionat ca nu poate accepta ca deputatii liberali de Arad sa conduca destinele politice ale filialei si, implicit, pe ale sale. 
"Am luat aceasta decizie din doua motive. In primul rand, atata timp cat filiala Arad este condusa si dirijata de Titu Gheorghiof si Mihai Calimente, perdantii alegerilor din luna februarie, nu pot accepta ca aceste doua persoane sa-mi coordoneze activitatea politica. In al doilea rand, s-a dovedit ca Curtea de Onoare si Arbitraj a partidului a devenit un instrument in mana lui Bogdan Olteanu, prin care sanctioneaza dupa bunul plac pe cei care indraznesc sa aiba alte opinii", a mentionat consilierul judetean.
Mentionam ca Sever Jurca a fost ales consilier judetean in 2004 pe listele PNL. 
In luna februarie a acestui an a candidat pentru presedintia PNL. 
Desi a castigat la o diferenta linistitoare, deputatul Calimente a contestat rezulfatul; a castigat la Curtea de Onoare si Arbitraj, iar alegerile au fost invalidate. 
Ulterior, ca urmare a unor declaratii a lui Jurca in presa, s-a cerut sanctionarea sa. 
In urma cu doua saptamani, acesta a declarat public ca isi da demisia din PNL, dar a nu a facut-o in scris. 
Conducerea filialei s-a grabit, insa, sa accepte demisia, desi nu exista nici o prevedere clara in statut privind declaratia de demisie in presa. 

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Duty-free-urile au "liber"

Duty-free-urile din vami vor functiona pana in 2007Activitatea duty-free-urilor din zonele de frontiera a Romaniei, cu statele membre ale Uniunii Europene, a fost stabilita si reglementata printr-o lege care a aparut in 15 iulie si publicata ulterior in Monitorul Oficial. 
Astfel, incepand cu publicarea acestei legi in Monitor, duty-free-urile amplasate la vamile din vestul tarii, deci si cele din vamile pe care le are Aradul, vor functiona pana la data de 1 ianuarie 2007, data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.
Cum probabil se cunoaste, la inceputul lunii iulie (mai precis in 1 iulie), printr-o Ordonanta de Urgenta, Guvernul stabilise oprirea activitatii acestui gen de magazine, dispunand sistarea aprovizionarii cu marfa a acestora. 
Mai mult, Ordonanta de Urgenta stipula faptul ca fiecare astfel de magazin avea la dispozitie 90 de zile pentru a-si epuiza stocurile existente si a-si opri activitatea.
Aurel Matiut, directorul Directiei Regionale Vamale Arad, pentru "Adevarul", a declarat: 
"Din momentul aparitiei legii care reglementeaza activitatea duty-free-urilor, acestea nu numai ca pot sa comercializeze produse pana la 1 ianuarie 2007, dar chiar pot sa faca si aprovizionare. Este insa important ca duty-free-urile pot functiona doar la granitele cu tarile membre al Uniunii Europene si nu in alta parte".

Alin Olteanu - Adevarul

  • Dincolo de Combinatul Chimic creste cel mai mare parc de trandafiri din Romania

Mihaela Buzatu a creat in apropierea Aradului un parc floricolCe au in comun Stefan Luchian, Mozart, Michelangelo sau Charles de Gaule? Si ce ii leaga de Arad?!
Sunt numele pe care cultivatorii de trandafiri le-au dat acestor flori delicate.
Si sunt, in acelasi timp, trandafiri pe care ii regasesti in rozariul din Arad.
Povestea a pornit dintr-o casuta din Aradul Nou, mostenita de o doamna constransa pana atunci intre peretii de beton ai unui bloc comunist.
Descatusare - acesta e termenul care caracterizeaza inceputurile pasiunii pentru roze, pentru flori, in general, al Mihaelei Buzatu.
De la cateva rasaduri, in 2001, a ajuns in cinci ani la 1540 de specii de trandafiri, 74 de soiuri de gard viu, plante perene, vegetatie de roca, ornamentala, si un magazin virtual cu 8000 de specii.
"Am inceput sa imi aduc bulbi, rasaduri, pentru gradina din Aradul Nou. In foarte scurt timp am constatat insa ca nu imi mai ajunge spatiul de acasa. Asa am ajuns sa amenajez, intai, un parc de trei hectare. Cu cativa ani in urma, terenul era mai ieftin. Am cumparat cateva hectare, apoi m-au cautat oamenii sa imi vanda. Acum avem 25 de hectare…" – povesteste Mihaela Buzatu.
Designul parcului de trandafiri din judetul Arad a fost realizat in colaborare cu Facultatea de Horticultura de la Bucuresti.
Zilele trecute, Mihela Buzatu a primit o vizita-surpriza.
Directorul de licenta al firmei David Austin (David Austin este singurul din lume care a reusit sa creeze o grupa noua de trandafir floribunda!) a gasit pe internet detaliile parcului din Arad si a fost curios sa il vada.
A venit in Romania si, impresionat de cele vazute, a promis ca va reveni cu arhitecti peisageri pentru a realiza o prezentare internationala si a contribui la dezvoltarea parcului.
Saptamana trecuta, doamna Buzatu a primit o scrisoare din Japonia, de la directorul unei gradini botanice, care i-a solicitat informatii amanuntite despre pasiunea ei si speciile pe care le cultiva.
Florile sunt un hobby costisitor.
Paradis floral creat de Mihaela Buzatu In parcul de roze muncesc sase persoane, iar aprovizionarea este si ea scumpa. Un singur bulb, rasad, este intre 3-10 euro.
Dar odata ce ti-a intrat in sange "microbul", nu te mai poti nici abtine, nici limita.
Parcul de trandafiri va fi completat in curand cu un lac de nuferi, in momentul in care se va gasi cineva, in Romania, sa il amenajeze; sectiunea gardurilor vii va fi dezvoltata, iar zona va deveni, in cativa ani, o gradina tematica pe 25 de hectare, unica prin aceste parti.
"Ma deranjeaza ca in Romania sunt spatii verzi urate. Tot timpul acuzam administratia, dar si oamenii sunt de vina, fiindca nu sunt mai atenti, mai dedicati fata de mediul in care traiesc. Ar trebui realizata o astfel de educatie inca din scoala" – Mihaela Buzatu
Organizati in asociatie
Iubitorii de trandafiri din Romania s-au afiliat la o organizatie mondiala, care incearca sa protejeze aceasta specie, dar si sa gaseasca soiuri noi.
In Romania sunt cunoscute 36 de specii de trandafiri. Cel mai raspandit este asa zisul "foc de tabara", numit asa dupa culoarea sa de rosu intens.
Concurs pentru cea mai… urata gradina
Proprietara parcului de trandafiri din Arad si-a infiintat o fundatie, care are ca scop educarea copiilor in directia ocrotirii plantelor.
Din noul an scolar, aceasta va initia programe-concurs, pentru a-i stimula pe elevi.
Se va acorda un premiu pentru cea mai frumoasa gradina, dar si pentru cea mai urata.
"Nu este posibil ca un oras de talia Aradului sa nu aiba un gradinar sef, care sa il aranjeze putin. Peisagistica la noi se face dupa ureche, si asta se si vede pe aspectul orasului", spune Mihaela Buzatu.

Andrei Ando - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]