Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 4 ianuarie 2006
Stirile TVA aici
  • 2006 are premisele unui an economic dificil

Astra Calatori vizeaza un loc in topul firmelor romanestiMediul de afaceri aradean a avut in 2005 un an greu.
Introducerea cotei unice si a leului greu, politica BNR in privinta consumului si a creditelor la care s-a adaugat lipsa de predictibilitate a politicii fiscale sunt argumentele invocate de managerii unor companii aradene importante in acest sens.
Aprecierea brusca a leului i-a lovit pe toti cei care aveau exporturi sau contracte incheiate in valuta.
Beneficiile aduse de cota unica au fost rapid dizolvate de introducerea unor taxe si impozite cu efect asupra mediului de afaceri.
Scumpirea utilitatilor a lovit nu doar micii consumatori ci a marit si costurile companiilor.
Modificarile repetate ale Codului Fiscal au indus la randul lor senzatia ca Guvernul nu are inca o idee clara asupra masurilor ce trebuie intreprinse pentru a majora incasarile la buget fara a "cocosa" firmele, dar in acelasi timp neadoptarea unuia final mai lasa inca o speranta ca acesta va fi totusi adecvat dezvoltarii unui mediu de afaceri concurential si in acelasi timp "curat".
In acelasi timp, oamenii de afaceri aradeni asteapta cu inima stransa provocarile pe care cu siguranta noul an le va aduce.
Cei care au activitate in constructii mizeaza pe marile proiecte de infrastructura, cei cu pondere in servicii considera firesc ca sectorul va oferi inca mult timp oportunitati de extindere, exportatorii nu se indoiesc ca noul an - in conditiile unui curs previzibil si stabil - poate duce la cresterea livrarilor, iar cei din agricultura se uita dupa ajutor mai mult in sus.
Sa nu uitam ca dupa toate probabilitatile, 2006 va fi ultimul an dinaintea integrarii si ca asa cum afirma unul dintre managerii aradeni inaintea de a ne da, UE ne ia.
Mai precis ne cere.
Factura integrarii va fi in 2006 una pe care multe companii nu o vor putea achita.
Toate acestea la care se adauga si accentuarea concurentei pe piata interna si externa ne fac sa credem ca nici 2006 nu va fi un an "simplu"  pentru mediul de afaceri aradean.

Doru Sava & Cosmin Mihuta - Adevarul

  • Revelionul a lasat in urma 25 de tone de deseuri

Revelionul 2006 a lasat in urma munti de deseuriCumpana dintre ani si placintele puse la bataie de Primaria Municipiului Arad au scos in fata Palatului Administrativ cateva mii de persoane dornice sa ciocneasca o cupa de sampanie.
Si nu numai acolo, pentru ca aradenii au preferat sa iasa in fata caselor si a blocurilor, de unde au aruncat zeci de mii de artificii si petarde.
Nu ar fi fost nici o problema, insa in urma petrecaretilor au ramas zeci de tone de gunoi.
Societatea care se ocupa de salubrizarea Aradului - Polaris - a strans de pe strazile orasului, in primele clipe ale anului, nu mai putin de 25 de tone de resturi menajare.
Duminica dimineata, Aradul se prezenta din nou ca un municipiu civilizat, insa pentru aceasta angajatii firmei Polaris au lucrat din greu pentru a aduna resturile de petarde, pet-urile si stickle cu care aradenii au iesit in strada sa sarbatoreasca venirea noului an.
Cele mai murdare locuri au fost zonele in care au existat, in noaptea dintre ani, aglomeratii mari de oameni.
Anul acesta, cantitatea de gunoi adunata a lost cu mult mai mare decat cea din anii precedent.
Daca la revelionul din 2005, cantitatea a fost in jurul a 20 de tone, acum a trecut cu bine de 25.
Pentru a curata orasul cat mai repede, firma a scos la lucru, in primele ore din 2006, nu mai putin de 30 de angajati, care si-au facut treaba cu bine: dimineata centrul orasului era impecabil.

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Fonduri pentru autostrada Arad-Timisoara, undeva prin 2006

Ministrul Transporturilor a declarat ca in 2006 va fi asigurata finantarea pentru autostrada Arad-TimisoaraOricand si-ar dori aradenii si oficialii locali, tronsonul de autostrada Arad-Timisoara nu e nici pe departe prioritar pentru Guvern.
Iar aceasta in pofida faptului ca vecinii nostri maghiari au anuntat ca, desi si-au propus sa ajunga cu autostrada pana la Nadlac undeva prin 2008, aceasta va fi finalizata la sfarsitul lui…2006!
La noi insa anunturile merg in sens opus, Guvernul fiind decis sa inceapa cu autostrada de pe culoarul IV pan-european (considerata, totusi, pe mai departe prioritara) taman din Constanta.
La finele saptamanii trecute, ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre, a declarat ca in acest an va fi asigurata finantarea pentru lucrarile la coridorul IV de transport pan-european, dar a punctat cat se poate de clar faptul ca s-a semnat contract cu BERD pentru tronsonul de autostrada Cernavoda-Constanta si pentru construirea soselei de centura a Constantei dar si ca in prezent se poarta discutii pentru finantarea tronsonului Sibiu - Pitesti.
Aradul nu a fost uitat din enumerarea ministrului.
Insa aici lucrurile nu par atat de clar delimitate, in conditiile in care singurele declaratii legate de tronsonul spre Nadlac care sa faca legatura cu Ungaria au fost acestea: "Anul viitor, vom identifica resurse financiare pentru tronsonul Timisoara - Arad, pentru soseaua de centura a orasului Arad si pentru segmentul Deva – Orastie".
Atat.

Adriana Barbu - Observator

  • Fara lanturi, inapoi!

La intrarea in Ungaria soferii sunt obligati sa prezinte ustensilele de deszapezireTuristii care vor sa calatoreasca in Ungaria cu masina si nu sunt dotati cu lanturi pentru cauciucuri, lopatica si saculeti de nisip vor fi intorsi de la granita.
Autoritatile maghiare au luat aceasta masura din cauza ninsorilor care au cazut in ultimele zile in fara vecina.
In ultimele 12 ore, mai multe masini au fost intoarse de la vamile maghiare pentru ca nu erau dotate cu echipamente de iarna.
Masura a intrat in vigoare din noaptea de duminica spre luni.
Cei mai multi dintre turistii care au iesit din Romania nu au auzit de restrictiile impuse de tara vecina.
"Masinile au fost intoarse din drum din cauza ca nu aveau echipamente de iarna, cu toate ca la granita politistii le spun turistilor ca trebuie sa aiba lanturi la ei", a declarat comisarul Florin Oprisa din cadrul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Arad.
Vama Nadlac se va aglomera la sfarsitul acestei saptamani cand romanii care lucreaza in strainatate si care au venit acasa de sarbatori se vor intoarce la locurile de munca.
Politistii de frontiera ii sfatuiesc pe turisti sa foloseasca si alte puncte de frontiera cum ar fi Varsand si Turnu din judetul Arad sau chiar Vama Cenad din Judetul Timis.

Florin Marusca - Agenda zilei

  • A inceput "campania anti – noroi" in judet

A inceput pietruirea drumurilor in localitatile din judetAutoritatile locale din mai multe localitati ale judetului nostru se pregatesc deja de... topirea zapezii.
Pe strazile mai multor comune a fost deja imprastiata piatra pentru a preveni noroiul, avand in vedere ca deja se inregistreaza temperaturi ridicate pentru aceasta perioada.
La Peregul Mic, dupa fiecare ploaie mai serioasa strazile sunt inundate de un strat gros de noroi, care le da batai de cap celor cateva sute de locuitori.
Administratia locala a achizitionat recent o cantitate mai mare de piatra si balast cu care a refacut unele strazi.
Din cate ne-a declarat viceprimarul Ioan Morong, s-au achizitionat in jur de 250 de tone de materiale, cu care au fost refacute trei strazi din Peregul Mare si alte doua din satul apartinator Peregul Mic.
"In acest fel circulatia se face in conditii normale, iar investitia a fost de circa 300 de milioane de lei vechi" explica Morong.
Poate cea mai importanta portiune pe care s-a pus piatra este strada care duce spre cimitirul din Peregul Mic.
Si primariile dintr-un alt colt al judetului au luat masuri pentru a iesi din noroaie.
In comuna Zerind, de exemplu, au ajuns nu mai putin de 70 de camioane cu piatra.
Primarul Alexandru Simandi ne-a spus ca investitia nu este una foarte mare, avand in vedere beneficiile pe care le aduce.
Din aceasta cantitate, care s-a achizitionat inca din toamna, au modernizat mai multe strazi ale localitatii situate la peste 50 de kilometri de municipiul resedinta de judet.
"Am reusit sa pietruim in jur de 2,5 kilometri de drumuri, creand conditii mai bune" ne-a explicat edilul comunei formate din doua localitati: Zerind si Iermata Neagra.
La Pecica se lucreaza de o buna perioada la pietruirea strazilor.
Pentru ca tratarea cu bitum este scumpa si sunt fonduri doar pentru strazile lungi si circulate, se apeleaza des la aceasta metoda relativ ieftina.
Asta pentru ca dintr-o cantitate de cateva tone de piatra marunta si balast se pot crea conditii bune de trafic pe mai multe portiuni de strazi.
"Noi si pana acum am pietruit mai mult strazi care, cu timpul, s-au degradat. Odata cu ameliorarea vremii, din primavara, vom reface si alte strazi din oras si satele apartinatoare" spune viceprimarul orasului Pecica, Petru Antal.

Pavel Sinka - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]