Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 4 aprilie 2006
Stirile TVA aici
  • Drama s-a dovedit… o adevarata drama pentru elevii din ultima clasa de liceu

Simularile de bac nu au dat rezultate multumitoareIeri a avut loc prima proba din cadrul simularii examenului de bacalaureat. 
Dupa cum a spus majoritatea elevilor la iesirea din salile de examen, subiectele i-au luat prin surprindere, ei asteptandu-se sa ia note dintre cele mai mici.
Simularea examenului de bacalaureat se va desfasura pana in data de 11 aprilie, in municipiul Arad fiind organizate cinci centre de examen si doua de evaluare, iar in judet trei centre de examen. 
Simularea a fost organizata in primul rand pentru a testa nivelul de cunostinte al elevilor din ultima clasa de liceu, dar si pentru ca ei sa se familiarizeze cu atmosfera de examen si cu procedura.
Prima proba a fost cea de Limba si literatura romana. 
Ea a inceput la ora 9,00, elevii avand la dispozitie trei ore pentru a rezolva toate subiectele. 
Dar, inca inainte de ora 11,00, elevii au inceput sa iasa din sali, pe chipurile lor neputandu-se citi bucuria. 
Motivul - punctul trei de pe fisa de examen. 
Majoritatea lor a spus ca, la clase, nu au ajuns cu recapitularea la capitolul drama si ca, de fapt, nu se asteptau deloc la acest subiect. 
Asteptarile lor nu sunt nici ele deloc imbucuratoare, foarte multi dintre ei spunand ca se pot considera fericiti daca iau o nota de trecere. 
La multe scoli, profesorii de limba romana au insistat pe poezie, neajungandu-se pana acum cu recapitularea la drama – subiect care a fost invatat in clasa a X-a. 
Viitorii absolventi – sau cel putin cei cu care am stat de vorba – spun ca pana in luna iunie, cand va avea loc examenul de bacalaureat, vor reusi sa parcurga material in intregime, sau cel putini spera ca asa va fi. 
Ei stiu ca in scoli se face si pregatire suplimentara pentru materiile de examen, dar ca nu le prea frecventeaza, pentru ca majoritatea dintre ei merg la meditatii in particular.
Inspectorul scolar general, prof. Marius Gondor, a fost ieri, in timpul simularii, la trei dintre centrele de examen din municipiu, intrand aproape in fiecare clasa. 
Cu aceasta ocazie a vorbit cu elevii, explicandu-le care sunt procedurile de examen, dar si ca trebuie sa abordeze cu seriozitate pregatirea pentru bacalaureat. 
Subiectele de examen au fost facute publice numai dupa ora 12,00 a zilei de ieri, ele putand fi gasite pe site-ul Inspectoratului Scolar Judetean Arad, in sectiunea forum. 
Ele vor fi rezolvate, la clasa, si de catre elevii de a XII-a care nu s-au inscris la simulare – participarea la simularea examenului de bacalaureat fiind optionala.
Este de mentionat faptul ca acei elevi din clasele terminale care s-au inscris la simulare dar nu s-au prezentat vor fi trecuti absenti in catalog pe ziua respectiva.

Mihaela Cerna - Observator

  • Colaborare cu spaniolii 

O importanta firma de consultanta din Spania se ocupa de reabilitarea infrastructurii din orasPrimaria Arad a semnat, contractul de consultanta pentru proiectul de reabilitare a infrastructurii cu cea mai mare firma de profil din Spania.
Firma din Bilbao este lider in Spania in domeniul consultantei si este prezenta pe piata romaneasca de mai bine de 14 ani. 
Proiectul de reabilitare a infrastructurii aradene este cel mai mare din ultimii 20 de ani.
Pana in octombrie 2008 atat calea de rulare a tramvaielor cat si soselele intre calea Aurel Vlaicu si strada Timisorii vor fi modernizate. 
Proiectul de reabilitare costa 24 de milionae de Euro si va fi realizat din bani imprumutati de Primaria muncipiului de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.
Contractul de consultanta a fost semnat, in 4 exemplare de catre primarul Gheorghe Falca si directorul firmei spaniole. 
Licitatia pentru desemnarea firmei care va executa lucrarile va avea loc in cel mult 3 luni.
Lucrarile de reabilitare vor incepe la vara si trebuie finalizate pana in octombrie 2008. 

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Pensionarii si problemele lor

Pensionarii cer modificarea Legii nr. 19 din 2000Consiliul Judetean al Persoanelor Varstnice Arad, desfasoara sedinte la finalul fiecarei luni. 
Astfel la sfarsitul lunii martie s-au analizat mai multe probleme. 
Una dintre problemele dezbatute a fost propunerea facuta de presedintii organizatiilor centrale reprezentative ale pensionarilor privitor la modificarea si completarea Legii 19 din 2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurare si care au fost insusite de catre Consiliul Judetean al Persoanelor Varstnice. 
Propunerile au fost urmatoarele: cuantumul pensiei sa se calculeze cu acelasi algoritm pentru toate categoriile socio-profesionale, indiferent de sectorul in care si-au desfasurat activitatea in calitate de angajat cu contract individual de munca; articolul 12 care precizeaza sursele de venit al Bugetului de asigurari sociale de Stat sa se completeze cu urmatoarele surse suplimentare: cota de 20% din incasarile rezultate din privatizarea societatilor comerciale cu capital de stat si cota de 5% din profilul inregistrat de agentii economici avand in vedere contributia substantiala a asiguratilor la obtinerea acestui rezultat. 
Printre cele noua propuneri s-a mai numarat si aceea ca valorificarea punctului de pensie sa nu poata fi mai mica de 35% din salariul mediu brut pe tara utilizat la fundamentarea anuala a bugetului asigurarilor sociale de stat. 
Toate aceste propuneri si multe altele s-au discutat si s-au propus pentru aplicare.

Claudia Untaru - Informatia Aradului

  • Tarnova, lovita de viitura! Peste 20 de familii din localitate au ramas izolate

Si comuna Tarnova a fost afectata de inundatiiDin cauza ploilor cazute in ultimele 24 de ore care au depasit 22 de litri pe metru patrat, la care s-a adaugat zapada topita de pe dealurile din apropiere si a viiturilor care au venit pe Valea Almasului si Valea Mare, o parte din gospodariile din Tarnova au fost rupte de lume, iar peste 200 de hectare de teren arabil au fost inundate, stratul de apa ajungand in anumite locuri sa depaseasca un metru. 
Peste 400 de fantani sunt afectate de inundatii, astfel incat jumatate din locuitorii comunei au ramas fara apa potabila. 
In judet, apele au mai afectat zonele Tela-Bulci, Petris-Ilteu, Varadia de Mures-Julita, Nicolae Balcescu si Savarsin.
Jumatate de sat a ramas fara apa
In urma inundatiilor de ieri, peste 80 de persoane din Tarnova au fost afectate, mai mult de 20 de familii au fost izolate complet, iar 7 strazi, precum si curtile si gradinile din zona, au fost acoperite cu un strat de apa ce depasea un metru. 
Viitura a acoperit de asemenea 120 de hectare de teren arabil si 80 de hectare de pasune. 
Drumul judetean ce face legatura intre Tarnova si Taut era de asemenea acoperit de un strat de apa de 20 de centimetri, pe o distanta de peste 500 de metri. 
Apele au mai avariat doua case, au distrus doua podete si patruns in peste 400 de fantani, astfel incat jumatate din locuitorii comunei au ramas fara apa potabila. 
In aceste conditii, autoritatile locale au distribuit apa minerala unui numar de peste 20 de familii, dupa care organele locale au cerut sprijinul Directiei pentru Sanatate Publica pentru analiza apei din fantani. 
Edilii au intervenit inca de dimineata cu un tractor transportand copiii la scoala si muncitorii la serviciu.
Nici Valea Muresului nu a scapat
In zona Beliu, drumul judetean 793A, a fost fost acoperit de un strat de 10 centimetri de apa pe o portiune de 800 de metri, intre Tagadau si Comanesti, in zona Bata, drumul comunal ce face legatura intre Ţela si Bulci a fost acoperit de apa pe o distanta de 300 de metri, iar 55 de hectare de teren sunt inundate. 
In zona Petris-Ilteu, apele au acoperit 30 de hectare de teren, la Varadia de Mures, au fost inundate 4 hectare de teren arabil si 15 de pasune, la Julita au fost inundate 6 hectare de terenuri, iar la Nicolae Balcescu 5 hectare de pasune si 2 hectare de arabil. 
Trebuie spus ca Savarsinul este cea mai afectata comuna de pe Valea Muresului. 
Apele au acoperit 60 de hectare din care 25 de hectare de pasune, 30 hectare ogoare neinsamantate si 5 hectare semanate cu grau si lucerna.

Lucian Serban - Adevarul

  • Pe marginea drumului, in speranta unui castig din... arpagic

Taranii din Vinga prefera sa isi vanda arpagicul la marginea soseleiComuna Vinga este renumita pentru cultivatul arpagicului si sute de locuitori de aici traiesc din acest lucru.
Acum a venit momentul comercializarii.
Cu alte cuvinte, a strangerii roadelor muncii lor.
Asa se face ca de cum se ivesc zorii, isi pun tarabele pe marginea drumului in speranta ca soferii care tranziteaza drumul national Arad - Timisoara se vor opri sa le cumpere marfa.
Pretul nu e mare, dar locuitorii sunt ingrijorati ca piata este invadata de samanta adusa din strainatate.
Daca in anii trecuti, locuitorii din Vinga vindeau zeci de kilograme de arpagic pe zi, acum putini sunt cei care mai opresc sa le cumpere samanta pentru ceapa.
"Ma ocup cu cultivatul arpagicului de 30 de ani, dar nu prea mai se vinde din cauza celui adus din import. Se aduce mult arpagic din Olanda si cei care-l importa il vand cu pret mai mic", ne-a declarat o localnica. .
Pentru foarte multi, vanzarea arpagicului a devenit principala sursa de venit, cu conditia sa reuseasca sa vanda cu minim 35.000 lei vechi pe kilogram.
"Dupa ce termin de vandut arpagicul, o sa incep sa vand si ceapa verde pentru ca am semanat 600 de kilograme de arpagic si decat sa merg cu marfa la piata, mai bine ies cu ea la drum. Nu am nici pensie, nici salariu si trebuie sa traiesc din ceva", ni s-a destainuit un alt localnic.
Chiar daca pietele din Arad sunt invadate cu samanta din Polonia si Olanda, satenii din Vinga sunt siguri ca aceia care vor cumpara arpagic de la ei vor fi multumiti.
"Ceapa ca la Vinga nu se gaseste oriunde. Ceapa rosie e dulce, se face ca para si este cea mai cautata. O cumpara mai ales strainii", a declarat alt localnic.

Florin Marusca - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]