Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 5 iunie 2006
Stirile TVA aici
  • "Daca am incalcat legea sa ne dea in judecata" - Interviu cu Gheorghe Falca, primar al Aradului

Interviul Ziarului Adevarul cu Primarul Gheorghe Falca- Cum comentati cele declarate de consilierul independent Edeleni Coloman la adresa d-voastra?
- Constat de ceva timp ca ziarele din Arad au o atitudine negativa la orice pas al administratiei. Se poate observa cu ochiul liber ca primarul are din ce in ce mai greu acces la mass-media. Puteti verifica interviurile pe care le-a dat primarul si trebuie spus ca acest interviu a fost solicitat de mine si nu este facut la initiativa ziarului (n.n. inainte de solicitarea primarului Gheorghe Falca am discutat in redactie asupra dreptului primarului la replica - interviu), la fel cum puteti verifica si in celelalte ziare, cum primarul municipiului nu are acces la nivel de interviu, dar oameni care si-au aratat arama in timp, cum este doamna Borza, Edeleni si alti oameni care se invart in jurul primariei, folosind grupurile de interese, au acces nelimitat la ziare.
- Care este problema cu laptop-urile consilierilor?
- Vedeti, d-voastra mi-ati pus o intrebare. Domnul Edeleni trebuia sa spuna clar ca el a propus sa se cumpere laptop-uri pentru consilieri si ca primarul Falca, in prima faza, a refuzat acest lucru. Apoi am facut un calcul economic, pentru ca eram obligat sa fac un calcul economic si mai mult de atat am observat ca primariile din Brasov, Timisoara, Oradea si Iasi, au aceste laptop-uri pentru consilieri, pentru simplu fapt ca se face o reducere masiva de bani. Mai mult de atat, transmiterea acestor documente se face direct printr-o accesare a unei taste de calculator si nu se asteapta timp indelungat pentru ca anumiti consilieri, cum a fost doamna Braica, sa acuze ca nu primeste documentele la timp desi mapa dansei era de cateva zile in primarie neridicata.
Casarom - 16.000 de dolari - 60 de hectare
-
Cred ca acest mecanism parsiv, murdar al acestor oameni care si-au batut joc de Arad in ultimii ani, pentru ca dl. Edeleni nu a spus nimic cand s-a vandut CASAROM cu 16.000 de dolari - 60 de hectare. Nu i-am auzit gura nici lui, nici doamnei Borza. Tot dl. Edeleni si d-na Borza nu au spus nimic cand Salubritatea a fost retrasa din mecanismul acesta al curatirii municipiului nostru. Tot Edeleni si d-na Borza nu au spus nimic cand am avut sistemul de parcare agresiv in Municipiul Arad. Astazi ei vor sa fie pe cai albi folosind un populism ieftin care poate sa prinda la unii oameni din Arad, dar cred ca oamenii seriosi observa de fapt ce face municipalitatea, cum incercam sa modernizam orasul, cum aducem investitiile in municipiul nostru si cred ca acesta este rolul Primariei. Vedeti, in mass-media nu se discuta despre zona industriala Zadareni, asa cum trebuie si ca punct de dezvoltare economica ca si indicatori economici. Nu se discuta realist si apreciativ la nivelul investitiei in cele trei cartiere - Gai, Bujac si Sanicolau, investitie care este intr-o faza de pregatire a constructorului pentru a reusi sa modernizam aceste trei cartiere pentru ca problemele reale ale cetatenilor nu sunt pentru acesti domni consilieri.
- Ziarul "Adevarul" de Arad a organizat un forum de dezbatere privind Zona Metropolitana.
- Am felicitat acest lucru si ati vazut ca dupa aceasta dezbatere, lumea a inteles exact ce inseamna aceasta zona metropolitana.
- Ce ne puteti spune despre mutarea Directiei Fiscale la UTA?
- Daca merge cineva sa verifice cum arata cladirea Directiei Fiscale constata ca este degradata. Existau trei solutii, repararea, cumpararea sau constructia altei cladiri. Prima varianta am exclus-o pentru ca nu rezolva problema de acces cu cetatenii, a treia varianta era pe termen lung, dar facea ca inca doi ani sa se desfasoare in acele conditii. Am facut evaluari la cladirile care sunt in municipiu si am reusit sa obtinem un pret sub valoarea de evaluare.
Sesizari catre structurile statului
- Dl. Edeleni spunea ca d-voastra cumparati scump si vindeti ieftin, facand referire la cinci hectare de teren din cartierul vechi al Aradului care au fost vandute unui apropiat al d-voastra?
- Daca am incalcat legea sa ne dea in judecata. Dansul are oricum aceste drepturi. Ne-a mai dat in judecata. Problema lui este alta: spune ca am vandut ieftin, dar nu are curajul unei sesizari catre structurile statului, pentru ca aceste lucruri au fost verificate deja in urma sesizarii unei alte doamne consilier.
- Este sau nu CLM parte in proces cu UAV?
- Va arat un document. Este de la judecatoria Arad, incheierea sedintei in care se spune: "s-a luat in examinare actiunea civila formulata de reclamanta UAV Arad impotriva paratilor Statul Roman - Municipiul Arad, prin primarul municipiului Arad si CLM Arad avand ca obiect obligatia de a face". Deci, UAV ne da in judecata atat pe municipiu, cat si CLM, doamna rector vine si spune ca primarul da in judecata CLM. Consilierul Edeleni repeta si el ca un papagal acest lucru, iar lumea ce sa mai creada.
Minciuna din cate stiu eu are picioare scurte. In iarna se discuta ca aceasta sala este a Universitatii si nu a orasului si toti au sarit pe mine ca ce ma cert eu cu doamna rector. Eu am spus ca nu ma cert cu nimeni, eu apar proprietatea orasului. Astazi, dupa ce s-a incheiat prima etapa a procesului, cand sala de sport este a municipiului Arad nu mai spune nimeni ca Falca a avut dreptate si a aparat orasul.

Daniel Albu - Adevarul

  • Transfug pe langa TIR

Politia de frontiera a prins un sibian care incerca sa treaca fraudulos granitaUn tanar din Sibiu a incercat sa intre in tara pe jos, ascunzandu-se dupa o coloana cu TIR-uri in Vama Nadlac, pentru a evita controlul politistilor de frontiera. 
Acestia l-au vazut insa si l-au oprit in momentul in care se strecura printre masini. 
Sibianul, in varsta de 22 de ani, a declarat ca a ajuns cu un TIR pana la punctul ungar unde a fost dat jos pentru ca nu avea pasaport. 
Ca sa nu piarda vremea la Consulatul Romaniei din Szeged, unde trebuia sa-si scoata un titlu de calatorie, el s-a gandit ca poate trece granita neobservat.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Aradul destinatie turistica... medicala

Strainii vin sa isi faca tratamente stomatologice la AradPentru ca au tarifele mai mici, stomatologii sunt asaltati de nemti si italieni
Cine doreste sa aiba zambetul mai frumos si mai stralucitor? Toata lumea...
Dar cum se poate face acest lucra? Simplu!
Mergi la stomatolog, dar nu pentru a-ti pune o plomba la masea, ci pentru a-ti aplica pe dinti pietre pretioase si semi-pretioase, dar si... tatuaje.
Ei bine, aceasta este una din ultimele "atractii" - daca se poate spune asa - pentru turistii straini.
Cine vrea sa se remarce prin zarnbet trebuie sa scoata din buzunar aproximativ doua milioane de lei.
Aici se mai adauga pretul materialelor necesare.
In timp ce romanii se gandesc, poate, de doua ori inainte de a face acest pas, si asta din cauza banilor, strainii le-au luat-o cu mult inainte.
Aradul, la fel ca multe alte localitati din tara, nu este o destinatie frecventa pentru turism traditional, de agrement.
In schimb, a devenit o "atractie" pentru turismul medical.
Aproape ca nu exista laborator, clinica particulara sau cabinet dentar care sa nu aiba clienti din Germania ori Italia.
Explicatia rezida in aceea ca la noi tarifele sunt incomparabil mai mici decat in tarile vest europene, iar calitatea serviciilor este asemanatoare.
Potrivit reprezentantilor unor agentii de turism aradene, conceptul de "turism medical" a inceput sa prinda, iar Romania este tot mai renumita pentru potentialul tratamentelor terapeutice naturiste, completat de profesionalismul personalului medical, precum si de echipamentele medicale de foarte buna calitate.
Un punct forte este reprezentat de tarifele pentru serviciile medicale, care sunt mult mai reduse decat in orice alta tara din vestul Europei sau America.
In Romania o marire a sanilor costa aproximativ 1300 de euro, in timp ce in tarile vestice costa minim 2800.
La fel, liftingul abdominal este 700 de euro, iar afara este intre 1830 si 3049 euro.
Daca vine vorba de tratamente stomatologice, o implantare la noi costa 400 EUR, iar in Franta - de exemplu - ajunge si la 1500 de euro.
In fine, un dinte ceramic care costa la noi 120 dc euro, in tarile UE poate ajunge si la 400 de euro.

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • La Pecica, colectarea deseurilor se va face ca-n occident

Primarul Iustin Cionca din Pecica vrea sa adune gunoiele in stil occidentalOrasul Pecica a depus la Biroul Regiunii de Dezvoltare V Vest Timisoara un proiect ambitios, care are toate sassele sa fie finantat.
Este vorba despre proiectul "Sistem integrat de gestionare a deseurilor prin colectare selectiva si operationalizarea unei statii de transfer in localitatea Pecica".
Fiindca denumirea proiectului apare destul de tehnica, la prima vedere, l-am rugat pe domnul Iustin Cionca, primarul orasului Pecica "sa traduca" ce inseamna de fapt aceasta investitie si, mai ales, care sunt foloasele ei pentru comunitate.
"Sistemul Integrat si Colectarea Selectiva, asa dupa cum ii spune si numele, presupune existenta unor containere speciale, separat pentru hartie, peturi sau sticla, exact ca-n Occident. Statia de Transfer reprezinta rampa unde se colecteaza deseurile, se compacteaza, luand forma unor baloti, care apoi se transports catre beneficiari", ne-a explicat primarul lustin Cionca.
Edilul-sef al orasului Pecica ne-a mai informat ca a ales acest proiect cu statia de transfer, atat pentru ca el este prins in Strategia Judeteana, cat si din cauza faptului ca, pana in 2009, groapa de gunoi a orasului trebuie inchisa.
Din vorba-n vorba, am mai aflat ca, odata pusa in functiune, Statia de Transfer va putea deservi, contra-cost, si comunele din jurul orasului.
In ceea ce priveste beneficiile pe care le-ar aduce pentru populatie acest proiect in valoare de 600 de mii de euro, domnul Iustin Cionca a tinut sa sublinieze in primul rand faptul ca taxele platite de catre cetateni si agentii economici vor scadea substantial, datorita valorificarii deseurilor reciclabile.
In al doilea rand, impactul pozitiv asupra mediului si a starii de sanatate a populatiei, va fi unul major.
"Ganditi-va ca nu se mai pot inmulti coloniile de sobolani care transmit atatea boli si ca gropile de gunoi, care vara devin adevarate focare de infectie, cu risc de imbolnavire pentru populatie, vor disparea", a aratat primarul de Pecica.
Desigur, pentru a ajunge sa se puna in practica acest proiect, el trebuie sa fie aprobat de Agentia de Dezvoltare Timisoara, insa primarul Cionca este foarte optimist in aceasta privinta, asteptand ca din toamna sa se demareze lucrarile.
Odata sositi banii, conducerea orasului va duce o campanie de informare a populatiei privind colectarea selectiva a deseurilor si va trece la montarea containerelor, amenajarea platformei si achizitionarea unei autospeciale de colectare si transport a deseurilor compactate.

Andrei Crisan - Informatia Aradului

  • Padurile private "ocolesc" cu greu concurenta ocoalelor silvice de stat

Padurile private au greutati cu exploatarea lemnuluiNedotate cu utilaje forestiere, la mana firmelor atestate in exploatarea materialului lemnos, ocoalele silvice private "se scot" din licitatii cu strigare in care cea mai mare trecere o are lemnul de cires
Ocolul Silvic Privat "Valea Muresului" s-a infiintat in 2003, in continuarea la fel de proaspetei Asociatii Silvo-Cinegetice cu acelasi nume, a Asociatiei de Proprietari de paduri din zona si a composesoratelor de pe raza primariilor din comunele Conop, Barzava, Varadia de Mures si Savarsin.
Improprietaritii la "Legea Lupu" (in special) s-au constituit, astfel, ca o alternativa la ocoalele silvice de sub tutela statului - in fapt, pentru orice om cat de cat informat, dar mai ales pentru cei afectati in mod direct de fenomen, niste pepiniere pentru hotii, care parca functioneaza dupa principiul "cresti padure si te-ndeasa, ca raritu-i traba noastra!"
Ocolul Silvic "Valea Muresului" cu sediul in Barzava, nr. 85, condus de inginerul Alexandru Marta este unul dintre cele mai mari din tara, ca suprafata impadurita cuprinzand putin sub 9000 de hectare.
"Ingraditi de legi financiare dure, pentru ca, in scripte, figuram ca asociatii non-profit, trebuie sa ne multumim, totusi, asociatii din punct de vedere financiar, asa incat sa si respectam regimul silvic, si sa obtinem profit din vanzarea materialului lemnos" - ne informeaza seful de ocol.
Nu se poate spune ca nu se castiga bani frumosi din acest gen de exploatare.
La ultima licitatie cu strigare (din 31 mai a.c.) s-a vandut masa lemnoasa fasonata si pe picior in urmatoarele cantitati: bustean cires – 37 de metri cubi, cu 41111 RON; bustean gorun – 8894 mc., cu 1658 RON; bustean fag – 42, 989 mc., cu 5353 RON.
"Desigur, cel mai de pret este busteanul de cires (care se vinde cu 2600 RON/mc), asa incat, la aceeasi licitatie, s-a mai vandut lemn de cires pe picior in cantitate de 2000 mc. cu 48.000 RON. Numai la aceasta din urma licitatia s-a vandut in valoare totala de 96.149 RON, asa ca cei care ne acuza ca nu ne multumim asociatii nu au decat sa compare aceste cifre cu ale lor – asta daca cumva sunt dispusi sa le prezinte la vedere, asa cum facem noi" - ne declara tehnicianul silvic si colaboratorul nostru din zona Bujor Lupei.
Ocoalele silvice private nu au, in marea lor majoritate, dotari.
Le lipsesc utilajele forestiere performante si fac productie mai mult prin prestare de servicii cu concursul firmelor autorizate si cu atestari de exploatare.
La mana controalelor politiei, finantelor si garzii mult mai dese decat cele de stat, privatii reuniti in composesorate spera ca, macar de anul viitor incolo, sa le bage cineva in seama vrafurile de proiecte pe care le-au intocmit privind obtinerea de fonduri necesare achizitionarii utilajelor, astfel incat sa poata trai si din altceva decat din, pur si simplu, vanzarea de material lemnos de pe suprafata existenta.

Lucian Valeriu - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]