Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 5 iulie 2006
Stirile TVA aici
  • "Nimic nu poate oferi satisfactie mai mare decit sa dai viata unei persoane care este pe cale sa si-o piarda"

Interviu cu Dr. Teodora Olaru - Seful Sectiei ATI de la Spitalul MunicipalDiscutie cu Conf. Univ. Dr. Teodora Olariu - Seful Sectiei ATI a Spitalului Clinic Municipal Arad
Olariu Teodora - nascuta in localitatea Rosia Montana (Alburnus Maior), jud. Alba.
Am specificat si numele localitatii mele in termeni latini, deoarece este prima localitate pe teritoriul romanesc, inca de pe vremea romanilor, cei care i-au fost si nasi.
In prezent, aceasta localitate este mult ravnita de multi altii pentru a o distuge si a lua aurul care ne apartine.

- Scoala primara am absolvit-o in aceasta minunata localitate miniera care detine zacaminte de aur, considerata prima in Europa. Liceul teoretic l-am absolvit in oraselul motesc Campeni. Studiile superioare, mai concret Facultatea de Medicina, le-am facut in orasul Timisoara. Dupa absolvirea facultatii, destinul m-a purtat prin multe localitati. Am lucrat ca medic stagiar in comuna Bistra, vecina localitatii mele, apoi in orasul Abrud, ca Director al Policlinicii din localitate. De aici am plecat la rezidentiat in Bucuresti, unde mi-am facut specialitatea de medic in anestezie si terapie intensiva pentru a profesa in orasul Arad, la Spitalul Clinic Municipal unde ma aflu si in prezent. In scurt timp am devenit medic primar in specialitate, apoi mi-am sustinut doctoratul in Medicina . Paralel, in aceasta perioada am desfasurat si desfasor activitate didactica la Universitatea de Vest "Vasile Goldis" din Arad, unde am gradul de Conferentiar la disciplina Medicina Urgenta si A.T.I.. Activitatea mea profesionala in prezent se desfasoara la Spitalul Clinic Municipal Arad ca medic primar si Director General al acestui spital din 2002, functie pe care o mai detin cateva zile pana la numirea altui manager, deoarece am incompatibilitati in aceasta functie din cauza nerenuntarii la activitatea profesionala si didactica. Sunt casatorita si am un copil student .
- Aveti o specialitate complexa care cuprinde cel putin doua elemente distincte.
-
Da , mi-am ales o specialitate pot spune grea, dar deosebit de frumoasa care sa-mi ofere satisfactii profesionale si morale. Nimic nu poate oferi satisfactie mai mare decit sa dai viata unei persoane care este pe cale sa si-o piarda. In acesta specialitate sunt cuprinse de altfel doua specialitati: anestezie si terapie intensiva ( A.T.I. ). Anestezia ofera confort bolnavului pentru a nu simti durerea atat in timpul actului operator, dar nu numai atat, ci ofera mentinerea functiilor vitale la parametrii normali in timpul actului operator, fara de care actul operator nu s-ar putea desfasura. Terapia intensiva ofera posibilitatea de a readuce la parametrii normali constantele vitale care s-au degradat prin aparitia unei patologii sau usureaza ultimele zile care le mai are un bolnav agravat.
- Conduceti in calitate de conferentiar pregatirea didactica a studentilor in domeniu, o asemenea munca implica responsabilitati si satisfactii deosebite.
-
Deoarece pregatirea mea profesionala continua in permanenta, ma simt datoare sa ofer si altora ceea ce am acumulat eu de-a lungul vietii, sa indrum si pe viitorii medici sau asistenti. Activitatea didactica cere multa perseverenta, profesionalism si de accea nu orice persoana o poate activa. Eu consider ca o fac cu pasiune, daruire si responsabilitate pentru ca studentii vor fi cadrele sanitare de viitor care ne vor lua locul si de ce nu cei care ne vor trata pe noi. De aceea ma straduiesc sa le implementez aceasta specialitate si sa le trezesc pasiunea pentru omul bolnav, "care este stapanul nostru" si pentru care am o mare responsabilitate. Daca reusesc sa ii indrum in drumul lor pe care si l-au ales, si cred ca reusesc, am o mare satisfactie si multumire.
- Terapia intensiva reprezinta punctul terminus a existentei unora, dar si relansarea sperantelor de supravietuire a altora. In ce masura situatiile de acest gen pe care le traiti cotidian v-au influentat viata ?
-
Pe sectia Terapie Intensiva ajung, intr-adevar, bolnavii gravi asa cum spune si numele sectiei, bolnavi care necesita tratament intensiv. Poate aici este ultima speranta pe care o mai are bolnavul sau daca el este inconstient, familia lui. Prin mediatizare, deoarece informatiile la ora actuala sunt multe, bolnavilor le este teama de aceasta sectie, dar multi nu regreta faptul ca ajung aici si pe parcursul internarii primesc sperante ca viata lor se va prelungi, iar suferintele si simptomele bolii se vor ameliora sau trata. Nu contest ca exista si cazuri deasupra resurselor terapeutice carora nu putem decat sa le alinam suferintele si sa le stabilim un tratament conservator pe sectie sau la externare care sa poata ameliora suferinta chinuitoare. Sigur, vazand atata suferinta, atat de multa condamnare prin boala, nu pot sa nu am anumite rezerve ca poate maine oricare din noi va putea fi ales de o boala chinuitoare si asta ma indeamna sa inteleg orice suferinta, sa fiu mai toleranta, sa caut sa ajut cat pot, sa creez cat mai bune conditii omului bolnav, sa-i asigur un tratament cat mai bun si sa-l inteleg cat mai bine pe bolnav. Nu uit niciodata ce mi-a sugerat un dascal de-al meu care ne spunea : "dragii mei studenti ganditi intotdeauna ca in acest pat puteti fi voi sau unul din cei dragi voua ". Gandindu-ma la aceste cuvinte stiu ca e nevoie sa tratez cu inima si intelepciunea mea .
Spitalul Municipal dispune de tehnologie de varf- In timpul actului operator, in mentalul colectiv, anestezia trece mereu pe plan secundar. Avand in vedere confortul operator pe care il ofera va rugam sa ne prezentati rolul real al anesteziei .
- Sigur ca actul operator se desfasoara in echipa chirurg - anestezist. Din pacate, multa lume crede ca anestezia inseamna ca ai facut o injectie si ca doarme. Anestezia nu inseamna "somn", asa cum cred unii. Daca in timpul somnului intepi pe cineva e clar ca se trezeste si il doare. Dar daca tai cateva straturi de tesuturi cat este durerea? Deci anestezia inseamna curmarea durerii prin anumite mijloace terapeutice, dar in acelasi timp sa mentii viata bolnavului la constante normale. De multe ori actul anestezic este mai periculos decat actul chirurgical, deoarece bolnavii au si afectiuni asociate pe organe vitale (inima, plaman etc.), iar raspunderea vietii bolnavului este in mana anestezistului, ceea ce bolnavul nu cunoaste.
- Va rugam sa ne prezentati colaboratorii dumneavoastra.
-
Colaboratorii mei sunt toti medicii care opereaza si trateaza in Spitalul Clinic Municipal, spun aceasta pentru ca toate sectiile spitalului interneaza bolnavi gravi in sectia Terapie Intensiva. Colaborarea pe linie anestezica este mai bogata cu medicii chirurgi din sectiile Urologie - condusa de Prof. Dr. Ioiart Ioan , Chirurgie - condusa de Dr. Hornung Edith si Conf. Dr. Dumnici Alexandru , O.R.L: condusa de sef lucrari Dr. Baschir Sorin si Oftalmologie condusa de sef lucrari Dr. Turlea Magdalena .
- In mod cert pentru a salva cazurile disperate din Terapie Intensiva este nevoie de sprijinul Divinitatii. Daca si cum il resimtiti?
-
Niciodata nu lucrez sau nu imi pierd sperantele in Dumnezeu. Stiu ca Dumnezeu ma ajuta daca il ajut si eu, daca faptele mele sunt pe masura ca Dumnezeu sa ma ajute. De aceea pentru fiecare bolnav ii cer lui Dumnezeu sa fie alaturi de mine, sa ma calauzeasca prin intelepciune si intelegere sa pot sa ajut orice bolnav si sa-i usurez suferintele.
- Specialitatea dumneavoastra este foarte apreciata peste hotare, dar mult mai putin la noi in tara. Este perceptia noastra corecta?
-
Asa este, la noi in tara acesta specialitate este privita ca o cenusareasa a medicinei, atat din punct de vedere material, cat si punct de vedere moral. In orice tara din lume aceasta specialitate este retribuita diferentiat de alte specialitati in sens ca retributia este mult mai mare decat in alte specialitati. In schimb, la noi, vina o poarta in primul rand Asociatia Medicilor Anestezisti care nu au reusit sa isi impuna punctul de vedere al dificultatii acestei specialitati asa cum au reusit altii ( T.B.C. , Anatomo - Patologia , Psihiatria etc.). Speram ca in viitor sa reusim aceasta si sa putem arata importanta acestei specialitati, riscul la care ne expunem, atat din punct de vedere al toxicitatii din salile de operatie, cat si stresului la care suntem expusi.
- Sunteti adepta muncii in echipa? Cat de greu se formeaza o echipa in specialitatea dumneavoastra?
Spitalul Municipal a implinit varsta de peste 230 de ani -
Sigur ca aceasta specialitate se practica numai in echipa. E clar ca bolnavul nu se adreseaza medicului anestezist, ci medicului curant care cere sprijinul anestezistului si formeaza cu el o echipa pentru a putea sa-l rezolve. La noi in spital echipele cu care lucrez s-au format pe parcursul anilor, ne cunoastem bine, avem medici profesionalisti care rezolva cu multa usurinta cazurile, iar colaborarea cu ei este foarte buna. Avem adresabilitate din toata tara si asta este o carte de vizita al echipei noastre si a spitalului nostru.
- Aveti o specialitate foarte solicitanta . Cum reusiti sa fiti in acelasi timp si mama si cadru universitar si detinator de functii administrative?
-
Poate acest raspuns ar fi bine sa vi-l dea colaboratorii mei in parte, iar in parte eu. Mi-am impartit cele 24 de ore ale zilei pentru fiecare. Cel mai putin mi-am lasat mie. Ca mama am reusit sa imi cresc si educ copilul ca sa ajunga ceva in viata, sa il cresc cu demnitate, respect si credinta si am reusit. Ca si cadru universitar studentii si colegii din Facultate pot sa imi dea cartea de vizita pe care o merit si am primit-o. Si nu in cele din urma functia de Director general a putut si poate sa o vada si sa o traiasca fiecare care calca pragul Spitalului Clinic Municipal. Fara modestie am reusit sa schimb imaginea acestui spital, sa dotez cu aparatura spitalul, sa reamenajez sectii si sa asigur desfasurarea actului medical in conditii cat mai bune, iar liftul usureaza foarte mult munca noastra. Sigur fara sprijinul organelor locale administrative pe care cale vreau sa le multumesc si asta si in numele bolnavilor si salariatilor acestui spital, nu as fi reusit.
- Prezentati-ne doua momente importante care v-au marcat existenta.
-
Greu de spus, au fost multe, viata e plina de momente placute sau neplacute. Daca numai doua, trebuie sa amintesc as spune ca primul si cel mai important moment pentru mine a fost cel cand am dat viata copilului meu si regret faptul ca nu am avut intelepciunea sa mai aduc pe lume inca cel putin un copil. Al doilea moment care mi-a marcat viata a fost cand am reusit sa schimb cu ajutorul echipei manageriale cu care lucrez, cu ajutorul colegilor si a tuturor cadrelor din spital, fata acestui spital, sa fim ca o familie unita sa avem acelasi interes "BOLNAVUL". Am pornit acest moment cu dictonul "trebuie sa lasam si noi ceva urmasilor asa cum altii ne-au lasat noua". Ceea ce am inceput cred ca trebuie si continuat. Ar mai fi multe momente care mi-au marcat existenta dar ma opresc aici.
- In incheiere distinsa colega va oferim posibilitatea de a adresa cititorilor nostri cateva cuvinte .
-
Dragi aradeni: faptul ca exist in aceasta frumoasa urbe, ma face sa fiu mandra si multumita ca traiesc alaturi de dumneavoastra. Consider ca ceea ce am realizat si voi mai realiza este o datorie a mea fata de dumneavoastra. Rolul meu si a intregului colectiv pe care il conduc in Spitalul Clinic Municipal Arad este a va asigura conditii mai bune de spitalizare (pentru ca este spitalul dumneavoastra), de a raspunde cu profesionalism in orice situatie patologica pe care o prezentati. Apelati cu incredere la serviciile noastre pentru ca noi avem datoria sa veghem la sanatatea dumneavoastra.

Dr. Sorin Prisca - Observator

  • A murit pentru tigari

In Vama Varsand o femeie a fost calcata de un autocamionFemeia accidentata mortal de un TIR, marti dupa-amiaza, in vama aradeana Varsand, se ascundea sub automarfar in incercarea de a introduce ilegal in tara mai multe cartuse cu tigari netimbrate.
Elisabeta O., de 51 de ani, a fost accidentata mortal de un TIR intre vamile Varsand din judetul Arad si Gyula din Ungaria.
Purtatorul de cuvant al IPJ Arad, Camelia Tuduce, a precizat ca turista cumparase tigarile dintr-un duty-free si, pentru ca avea mai multe cartuse decat ii permite legea sa introduca in tara, a incercat sa se strecoare cu ele pe sub TIR.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Cartierul din cimitir

La Chisineu Cris rromii au construit case pe cimitirul reformatMai multe case au rasarit, in ultimii ani, in mijlocul fostului cimitir reformat din Chisineu-Cris
Cei care si-au ridicat aici locuintele, oameni nevoiasi in mare parte, au pus la temelia imobilelor pietre funerare.
Nu costau nimic si, pe deasupra, materialul era si la doi pasi de... casa. 
Intre timp, copiii de aici s-au obisnuit sa se joace printre osemintele umane. 
Credinciosilor reformati nu le-a mai ramas decat sa asiste stupefiati la profanarea mormintelor, pentru ca nu au putut face nimic pentru a pune capat dezastrului.
Locuri de veci, transformate in locuri de joaca
In ultimii doi ani, cartierul de rromi de langa cimitir a ajuns pana in mijlocul locurilor de veci. 
Asa se face ca toti cei care merg spre vama, vad printre cruci, acoperisurile caselor. 
Pentru oamenii care au locuinte acolo, traiul a devenit un adevarat cosmar. 
Ei povestesc ca daca incep sa sape, dau imediat de oseminte, iar cei mici au ajuns sa se joace printre schelete.
Mai mult, localnicii sustin ca primarul Gheorghe Burdan ar fi fost cel care le-a permis sa construiasca acolo. 
Edilul insa ii contrazice, declarandu-ne ca ar dori sa-i mute pe rromi in alta parte. 
Acest lucru este din pacate imposibil, pentru simplul motiv ca primaria nu dispune de teren si nici de bani pentru alte constructii. 
Pana cand autoritatile locale vor gasi o solutie, rromii vor continua sa-si duca traiul de zi cu zi printre oseminte.

Vasile Obsitos & Lucian Serban - Adevarul

  • Fara stiinta ATTTS Arad, Tabara de la Casoaia a fost vanduta la bucata

In Tabara de scolari Casoaia se vand parcele pentru particulari - Virtual Arad News (c)2006Despre neregulile fostelor conduceri a Agentiei Teritoriale a Taberelor si Turismului Scolar Arad (ATTTS) cotidianul nostru a mai pomenit in diferite randuri. 
Tabere in valoare de miliarde de lei, pierdute in instanta fara ca cineva de la agentie sa fi ridicat macar un deget, afaceri neprofitabile, tot tacamul. 
Iata insa ca ATTTS se confrunta acum cu o noua problema. 
De parca nu ar fi fost de ajuns ca unele tabere se afle in proces de retrocedare, acum tabara de la Casoaia este aproape terminata. 
Si aceasta fara ca cei care diriguiesc ATTTS-ul local sa stie ceva, decat atunci cand e tarziu.
Casoaia, doar pentru bogati
Tabara Casoaia este una dintre cele mai importante unitati de acest gen de pe teritoriul judetului Arad. 
Conducerea agentiei a reusit sa primeasca de curand aprobarea pentru efectuarea unor lucrari de renovare a acesteia, in valoare de aproximativ 2,5 miliarde de lei.
La putin timp dupa ce Agentia Nationala a Taberelor Tcolare (ANTS) a aprobat avizul de renovare, in presa locala a aparut un anunt publicitar prin care cei cu dare de mana erau invitati sa cumpere parcele pentru case de vacanta taman pe teritoriul ... taberei Casoaia. 
Licitatia a avut loc in data de 27 septembrie, 2004, la sediul Primariei Tarnova si parcelele au fost cumparate. 
Conform caietului de sarcini intocmit de primarie, 27 de parcele au fost licitate, sumele obtinute fiind de aproximativ 15 milioane de lei pentru fiecare parcela.
Tabara vanduta la bucata
Cum era si normal, conducerea ATTTS din epoca a incercat sa elucideze misterul. 
Cum putea altcineva sa vanda pe bucati o unitate turistica daca nu ii apartinea sub nici o forma? 
Tabara Casoaia proprietatea ATTTS scoasa la vanzare de primaria Tarnova - Virtual Arad News (c)2006Iata insa ca lucrurile sunt cat se poate de simple. 
Primaria Tarnova invoca mai multe hotarari judecatoresti conform carora proprietarul a 4.412 metri patrati din incinta taberei a fost schimbat. 
Una dintre sentinte, este vorba despre Sentinta Civila 170/ 2002, emisa de Judecatoria Ineu, ramasa definitiva si irevocabila, schimba proprietarul terenului, ATTTS ramanand, astfel, cu ochii-n soare. 
Tocmai de aceea, Consiliul Local Tarnova, prin Hotararea nr. 23/ 21.092002 a decis sa scoata la licitatie cele 27 de parcele. 
Panaa aici totul este cat se poate de clar, dar necazul abia acum incepe.
Ignoranta si delasare
Pentru a verifica legalitatea parcelarii si a scoaterii la licitatie a Taberei Casoaia, ATTTS Arad a obtinut, de curand, un extras de Carte Funciara avand numarul de inregistrare 710 in care, culmea, proprietarul unitatii este, totusi, agentia! 
Istoria inmatricularii funciare a unitatii este insa... destul de complexa, atata vreme cat tabara, aflata in proprietatea publica a Statului Roman nu putea fi instrainata. 
De altfel, la nici una dintre infatisari, ATTTS nu a fost reprezentat.
* * *
Aceasta ar fi, in mare, situatia Taberei Casoaia. 
ATTTS Arad se vede pusa acum in situatia de a lupta pentru o cauza deja pierduta. 
Din pacate, vina pentru aceasta stare de fapte o poarta cei care s-au perindat pana acum pe la conducerea institutiei si care au fost prea putin interesati de bunul mers al lucrurilor.

Cristian Titca - Informatia Aradului

  • Nicolae Eberlein - Tubi... or not to be

Eberlein Tuby - asa cum l-au cunoscut prietenii...sau cand nostalgia unei prietenii pierdute se reflecta in arta imortalizarii
Un ziarist este invatat, dupa ani de zile petrecuti in mijlocul acestei vieti agitate, sa scrie despre aproape orice, cenzurandu-si emotiile si trairile, din incercarea de a fi cat mai obiectiv.
Dar, exista si momente / subiecte in fata carora un jurnalist nu poate ramane "rece" si nu-si mai poate infrana emotia.
Intr-un astfel de moment ma aflu acum, cand sunt nevoita sa scriu despre expozitia de arta fotografica ce va fi gazduita de Sala "Clio" a Complexului Muzeal Arad - retrospectiva Nicolae Eberlein.
Emotia deriva dintr-unul dintre cele mai frumoase sentimente: cel al prieteniei.
Am avut sansa de a ma numara printre prietenii celui care fost Nicolae Eberlein – cel pe care mai toti il stim de Tubi – unul dintre adevaratii artisti ai fotografiei.
Disparut prea brusc dintre noi, Tubi ne-a lasat drept amintire palpabila felul in care el a vazut lumea.
De la frunza cazuta dintr-un copac imbatranit in mijlocul verii, pana la frumusetea unei femei ghemuite pe o banca dintr-o sala imensa si rece.
Noi, cei ramasi, putem privi acum prin ochii lui Tubi la frumusetea, efemerul acestei lumi, la clipa zalogita atat de delicat de obiectivul aparatului sau de fotografiat.
Tubi Eberlein... E atat de greu si de frumos sa scrii despre el, atunci cand amintirile unor ani petrecuti impreuna isi fac loc deodata in mintea si in sufletul tau.
Iar despre Tubi se pot spune multe. De la felul in care isi aprindea pipa, pana la clipele boeme care il faceau sa rateze o filmare (sau sa faca dintr-o agapa o capodopera - depinde din ce parte a mesei privesti lucrurile), pentru ca pornea camera pe strada, se plimba cu ea pornita o jumatate de ora, pentru ca atunci cand trebuia sa filmeze sa apese exact pe butonul "Oprit".
Acesta Este Tubi. Cel care, numai datorita sufletului sau frumos, a ramas singurul fotograf capabil sa surprinda in cea mai curata si aparte maniera imagini dintr-un spectacol de teatru, fara a-i deranja pe cei ce munceau pe scandura uscata.
Tubi - artistul luminii capturate intr-o mare de umbre.
Si - daca tot am ajuns aici - nu am cum sa nu-mi amintesc de una dintre cele mai frumoase fotografii facute pentru teatrul aradean: cea a actorului Doru Iosif, din spectacolul "Viata e vis" (realizat de Stefan Iordanescu, dupa piesa lui Calderon de la Barca), fotografie alb - negru care s-a transformat intr-unul dintre cele mai frumoase afise ale unui spectacol de teatru.
Poate ca vorbele mele sunt fara rost, poate ca suna acum a gol sau poate ca sunt total anapoda...
Nu stiu - Tubi era un taciturn, iar acum E si mai si....
Stiu doar ca imi doresc sa-i vad pe cat mai multi dintre cei care l-au cunoscut si au lucrat cu Tubi la vernisajul expozitiei retrospective de la "Clio".
Locul unde, cu siguranta, Tubi Eberlein ne va fi alaturi. Si nu doar prin arta sa...

Mihaela Cerna - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]