Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 6 februarie 2006
Stirile TVA aici
  • Actiune comuna de noapte, la nivelul I.P.J. Arad Politistii au cernut "neghina din grau", de pe sosele

Politia Arad a organizat o razie pentru a preveni si combate  accidentele de circulatieVinerea seara, de obicei, circulatia rutiera pe strazile din municipiu, dar si pe soselele din judet este mai animata crescand, totodata, riscul producerii de accidente.
Poate si de aceea, conducerea Politiei judetul a hotarat efectuarea unei razii de proportii, cu scopul de prevenire si combatere a accidentelor rutiere grave.
In raidul de vinerea trecuta (efectuat de catre politistii de la Serviciul Politiei Rutiere, de la Biroul Arad a Politiei Rutiere, de politisti de la "crima organizata" si de la "judiciar") au fost invitate si mass-media locale, scopul declarat fiind acela de mediatizare nu neaparat a muncii politistilor, ci a contraventiilor si infractiunilor constatate.
In ceea ce ne priveste, am preferat sa ramanem in municipiu si am plecat la drum cu un autoturism de la Biroul Politiei Rutiere, cu ag.sef.pr. Gheorghe Goilean si ag. Angela Lavric.
Prima "halta" unde am oprit a fost in Micalaca, la Piata Soarelui.
In "filtrul" de acolo erau trei agenti de circulatie, ag.sef Viorel Rus, ag.pr. Ciprian Bocu si ag.sef.adj Daniel Candea, care opreau toate autoturismele, de pe ambele sensuri.
Cat am stat noi acolo (si nu am stat prea mult pentru ca temperatura de afara nu ne-a permis) nu au fost constatate abateri grave, fiind aplicate doar cateva contraventii (pentru starea tehnica a masinii, centura, lipsa documentelor etc.).
Şoferi disciplinati, la "Confectii"
Dupa ce am "batut" centura de nord a municipiului, am trecut prin Vlaicu si pe la "Dinamo", am ajuns la "filtrul" dispus in zona Confectii.
Aici se aflau agentii de circulatie ag.sef. Danut Cismas, ag. Sergiu Fufezan si ag. Daniel Şusca.
Şi ei erau in toiul muncii, insa nici aici, cel putin pana la venirea noastra si pe timpul cat am stat noi acolo, nu s-au inregistrat evenimente notabile.
Adica, nici un sofer nu a fost prins conducand sub influenta bauturilor alcoolice sau comitand alte fapte care sa constituie infractiune.
"Se pare ca s-au speriat de accidentele grave care s-au produs in ultima vreme si pe care le vad la televizor, ca, parca, s-au mai disciplinat soferii. E un lucru bun, totusi" - ne-a spus Danut Cismas.
Dupa ce am mai verificat cateva puncte "fierbinti" din municipiu, unde erau postate echipele de politisti (din motive obiective nu am publicat numele politistilor de la "crima organizata" si "judiciar", care erau in filtrele respective), am ajuns la baza (adica la sediul Politiei Rutiere), unde am stat de vorba cu doi dintre coordonatorii principali ai actiunii din noaptea de vineri spre sambata (3/4 februarie), respectiv cu cms.sef Gheorghe Calb, seful Serviciului Politiei Rutiere a judetului Arad, si insp.pr Emil Motiu, seful Biroului Politiei Rutiere Arad.
Au fost descoperiti conducatori auto circuland sub influenta bauturilor alcoolice"Actiunile de acest gen vor continua"
"Deoarece la inceputul acestui an am inregistrat primul accident de circulatie grav, este vorba despre accidentul de pe DN7, de pe raza localitatii Barzava, am hotarat efectuarea unei actiuni cu intregul efectivul de oameni pe care-l avem la dispozitie, pentru depistarea celor care conduc sub influenta bauturilor alcoolice, precum si acelora care nu folosesc centura de siguranta. Este stiut faptul ca principalele cauze generatoare de accidente in anul 2005, sunt, in ordine, viteza excesiva, neadaptarea vitezei la conditiile meteo-rutiere, indisciplina pietonilor in traversarea strazii prin locuri nepermise, fara sa se asigure in prealabil si nefolosirea centurilor de siguranta de catre soferi si pasagerii din autoturism. In cadrul campaniei de prevenire si combatere a accidentelor grave de circulatie ne vom axa, in principal, pe mediatizarea intregii actiuni a Politiei Rutiere, pentru sensibilizarea opiniei publice, pentru respectarea legislatiei rutiere, dar si pentru masura coercitiva de sanctionare a celor care traverseaza periculos strada, conduc cu viteza peste limita legala, in special in apropierea scolilor, a locurilor aglomerate sau a locurilor de joaca pentru copii. Activitatile pe care le desfasuram vor fi benefice pentru cei multi si disciplinati, si au ca slogan Stop accidentelor! Viata are prioritate"
- ne-a spus Gheorghe Calb.
"Actiunea a fost organizata in scop preventiv, in cadrul programului Parteneriat de reducere a numarului accidentelor si a numarului acestora, desfasurat la nivelul intregii tari, si care se deruleaza pana in 31 iulie, anul curent, data pana cand ne propunem sa reducem numarul accidnetelor cu cinci la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut. In actiunea din noaptea aceasta (vineri/sambata, n.red.) sunt angrenati toti agentii de politie rutiera de la Serviciul Politiei Rutiere, de la Biroul Siguranta circulatiei din mediul urban, si de la politiile orasenesti si birourile comunale de politie. Astfel de actiuni vor fi repetate, ele se vor axa in principal pe primele cauze din topul accidentelor de circulatie, mentionate de catre colegul meu" - a spus, la randul sau, Emil Motiu.
Dupa miezul noptii am plecat de la sediu, iar datele concrete ale actiunii ne-au fost comunicate, sambata dimineata, dupa efectuarea bilantului intregii operatiuni, dupa strangerea tuturor datelor din municipiu si judet.
Bilantul raziei
Emil Motiu face bilantul raziei pe teme de circulatieIn continuare va prezentam datele oficiale, furnizate de catre Serviciul Politiei Rutiere Arad:
"In data de 03.02.2006, intre orele 20.00 – 01.00, Serviciul Politiei Rutiere a organizat o actiune in municipiul Arad si la nivelul judetului la care au participat toti ofiterii si agentii de politie rutiera, dar si ofiteri si agenti din cadrul Serviciului de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog si Serviciului de Investigatii Criminale. Actiunea se inscrie in ciclul de activitati ce se deruleaza in cadrul Programului de reducere a numarului si consecintelor accidentelor rutiere pe drumurile publice, dar in cadrul actiunii s-a urmarit si prevenirea si combaterea altor infractiuni care aduc atingere sigurantei cetateanului, a proprietatii publice sau private. Au fost constituite 18 echipe, din care 6 au actionat in municipiul Arad si 12 pe raza judetului. Au fost constatate si sanctionate urmatoarele incalcari ale legii: - au fost controlate 870 autovehicule; - au fost aplicate 126 amenzi in valoare de 4470 lei (RON), din care: - conducatorilor auto 126, pentru: - viteza 19; - opriri si stationari neregulamentare 7; - nepurtarea centurii de siguranta 56; - circulatia pe sens interzis 3; - alte contraventii 38; - biciclisti 2; - carutasi 2; - au fost retinute 8 permise de conducere, din care 7 pentru conducere sub influenta bauturilor alcoolice, urmatorilor conducatori auto: BOLCAŞ MARIUS, de 42 ani, din Nadlac, FILIPAŞ PAVEL, de 36 ani, din Arad, MOROŞTEŞ CIPRIAN ŞTEFAN, de 29 ani, din Sanpaul, BORLEA RADU, de 32 ani, din Sebis, BĂRBĂTEI NICOLAE, de 45 ani, din Sebis, GHEORGHE LUCIAN IOAN, de 28 ani, din Joia Mare; - MANUSOV IOAN MIHAI, de 23 ani, din Arad, a condus autoturismul Dacia cu numarul de inmatriculare AR-04-NPP, pe str. Poetului din municipiul Arad, fara a poseda permis de conducere; - CALALB TUDOR CRISTIAN, de 23 ani, din Arad, a condus autoturismul Opel cu numarul de inmatriculare AR-05-VVS, pe str. Praporgescu din municipiul Arad, fara a poseda permis de conducere. Alaturi de el va raspunde penal pentru ca i-a incredintat autoturismul spre a-l conduce pe drumurile publice si MIHIŢ DANIELA, de 23 ani, tot din Arad. Asemenea actiuni vor continua si pe viitor pentru ca dorim sa constientizam toti participantii la traficul rutier ca nerespectarea prevederilor legislatiei rutiere poate avea consecinte din cele mai grave."

Romulus Dubat - Adevarul

  • Directia Finantelor Publice nu-i streseaza pe agentii economici

Petru Has - directorul DGFP Arad relateaza Presei despre colaborarea cu agentii economiciAnul trecut au fost verificati peste 2200 de agenti economici, potrivit Directiei Generale a Finantelor Publice Arad.
Prin aceste controale se incearca limitarea, combaterea si tinerea sub control al fenomenului de evaziune fiscala.
"Unul dintre principiile cu care a pornit la drum chiar de la infiintarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala este diminuarea stresului exercitat asupra agentilor economici prin efectuarea de controale fiscale repetate. Prin aparatul propriu de Administrare Fiscala, ne-am straduit sa punem in practica acest principiu in asa fel incat agentul economic sa nu mai fie supus stresului creat de succedarea echipelor de control pentru verificarea diverselor categorii de impozite, taxe si contributii" - a declarat Petru Has, directorul Directiei Generale a Finantelor Publice Arad.
Din cei 2222 de agenti economici verificati pe parcursul anului trecut, 21 sunt institutii publice, 27 regii autonome, 14 societati comerciale cu capital majoritar de stat, 32 societati comerciale cu capital roman - strain, 1.920 societati cu capital integral privat, 87 asociatii si fundatii, in timp ce 121 de verificari au fost derulate la persoane fizice.
Valoarea totala a veniturilor suplimentare atrase la bugetul general s-a ridicat la suma de 34.113.200 lei.

Simona Valan - Agenda zilei

  • Schimbare de garda la PNL

Alegeri la PNL AradDupa o prelungita campanie electorala interna, ziua de sambata a adus o schimbare de lider la nivelul conducerii liberalilor aradeni.
Deputatul Titus Ghiorghiof, secretar general al Camerei Deputatilor, a trebuit sa se recunoasca invins in fata echipei conduse de Sever Jurca, dupa un deceniu petrecut in fruntea PNL Arad.
Echipa noului presedinte, din care au facut parte fostul primar Paul Valentin Neamt, alaturi de influentii primari din teritoriu, Florin Farcasiu din Tarnova si Gheorghe Florea de la Gurahont, a castigat detasat in fata trupei lui Ghiorghiof in care, alaturi de deputatul Mihaita Calimente, s-a inscris in ultima clipa, oarecum surprinzator, si vicepresedintele Consiliului Judetean Arad, Gavril Popescu, unul dintre cei mai ferventi critici ai sai din ultimii ani

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Valentin Codos: "Am plecat de acasa, fortat, pentru a-mi proteja parintii!"

Elevul disparut face destainuiriValentin Codos a fost cazul ziarului "Observator aradean", singurul implicat efectiv in problema disparitiei tanarului.
Imediat dupa aparitia afiselor, ziarul a preluat acest subiect, tinand, zilnic, legatura cu familia si politia, articolele aparute intre timp, dovedind acest lucru.
Cauza disparitiei a creat multe variante.
Dupa aproape o luna de cautari, Valentin a fost gasit la un spital de psihiatrie din Bucuresti.
Politia, posturile TV, mass media a prezentat varianta oficiala – determinata de diagnosticul pe care l-a primit Valentin la internare.
Nimeni, insa, nu l-a ascultat pe tanar!
Nebuloasa
Data de 9 ianuarie a ramas definitiv intiparita in memoria familiei Codos ca fiind o zi nefasta, ziua in care fiul cel mic, Valentin, elev eminent la Liceul Pedagogic a disparut fara urma.
S-a apelat la ajutorul politiei si al mass media.
Ziarul "Observator" - a fost deschis familiei disperate, totodata tinand legaturi stranse cu politia.
Tatal lui Valentin, Gheorghe Codos este omul asupra caruia a cazut (oficial) "vina" disparitiei baiatului, politia ajungand la concluzia, in urma cercetarilor, ca este un om intransigent, dificil, baiatul fiind crescut intr-un regim dictatorial, motiv suficient pentru "a pleca de acasa".
O alta varianta a fost cea a sinuciderii puse pe seama problemelor varstei dificile.
Psihoza citadina despre aparitia diferitelor cadavre in padurea Ceala, grozaviile discutiilor dintre tineri pe Messenger au completat un tablou funebru si grotesc din care lipsea, de fiecare data, personajul principal: Valentin. Nimic din toate acestea nu s-a confirmat.
Bucuresti, 3 februarie, spitalul de psihiatrie "Al. Obregia"
Dupa-amiaza zilei de 2 februarie a insemnat sfarsitul cosmarului. Politistii care s-au ocupat de cazul acestei disparitii au prezentat familiei faxul prin care fiul lor se afla internat la o clinica de psihiatrie din Bucuresti, fotografiat doar cu cateva ore in urma.
Fratele mai mare al disparutului, Vlad, subcomisarul Micu, agentul de politie Cabulea si noi – am plecat, in aceeasi seara, la Bucuresti.
Formalitati la politia sectorului 4 al capitalei, dupa care ne-am deplasat la spitalul psihiatric.
Seful clinicii, dr. Rodica Nastase a demarat o ancheta... psihiatrica asupra fratelui disparutului, presa fiind personajul cel mai nedorit si incomod.
Dupa multe intrebari-mitraliera care vizau mai mult intentia unei internari decat o discutie medic-familie, ni s-a spus, sententios, ca tanarul sufera de "tulburare deliranta", este bolnav si ca trebuie tratat indelung, cu atat mai mult cu cat nu-si cunoaste identitatea.
Medicul a spus ca a citit intamplator in "Jurnalul National" despre disparitia tanarului, dupa care a anuntat politia.
Chemat in cabinet, Valentin si-a recunoscut imediat fratele, salutandu-l.
Apoi a spus intreaga poveste a disparitiei sale, pentru prima data de la internare, recunoscand ca si-a ascuns identitatea pentru a-si proteja familia timp de o luna de zile, asa cum i s-a cerut.
Nici o clipa, acest copil nu a dovedit ca ar avea probleme psihice, fapt pentru care, in urma comisiei medicale intrunite ad-hoc, a fost externat.
Oficial, medicii si politia nu cred nimic din relatarile lui Valentin, punand totul pe seama ... fabulatiei.
Valentin: "De ce am plecat de acasa?!"
Am avut ocazia sa stam o zi si o noapte alaturi de cel mai cautat tanar al Aradului, Valentin Codos.
Este deosebit de frumos si inteligent, cu un bun simt rar intalnit. Iata ce declara cu privire la disparitia sa.
Mobilizari importante pentru cautarea celui disparut"Vineri, 6 ianuarie, dupa-amiaza, m-am indreptat spre magazinul "Padis" la cumparaturi. Chiar inainte de a intra in magazin am fost acostat de doi barbati care mi-au pus un cutit la spate. Mi-au dat un ziar, si, in timp ce mergeam, mi-au spus: "daca stii ce este bine pentru tine si familia ta, incepand din data de 9 vei disparea o luna de acasa, altfel vom da foc casei tale si chioscului".
"Nu i-am vazut la fata. Stateau in spatele meu si nu pot descrie decat cateva amanunte despre acesti barbati. M-am framantat mult daca trebuie sa-mi anunt parintii sau nu. Duminica am avut din nou intalnire cu ei in fata platoului CFR, cerandu-mi-se sa stau cu fata spre statia CFR, pentru a nu-i vedea. Cu acelasi ziar in fata, am primit suma de un milion de lei pentru plecare.
Intr-adevar, dupa ce m-am hotarat ca e mai bine sa nu-mi pun parintii in pericol, luni am plecat, nu la scoala ci la gara CFR.
Am luat un tren spre Brasov, iar indivizii mi-au luat ghiozdanul, spunand ca nu mai am nevoie de el. Am ajuns la Brasov, crezand ca-mi voi gasi de lucru si voi avea cu ce sa ma intorc la Arad, dupa o luna. Nu am gasit. Am plecat la Constanta, unde s-a repetat acelasi lucru. Am ramas fara bani, si, la Calarasi, m-a cuprins disperarea. Era ziua a patra a plecarii mele si nu mai stiam ce sa fac; eram nemancat, disperat, nedormit. Am spart un gemulet de la un ghiseu unde nu era nimeni, atragand atentia politiei. Mi-am dat identitate falsa, tocmai pentru a nu fi trimis in Arad, voind sa respect consemnul. Am ajuns, din pacate, la spitalul de psihiatrie din Bucuresti, unde am fost luat drept nebun. Din data de 13 ianuarie sunt aici, am luat pastile din sase in sase ore, a fost ingrozitor. M-am rugat sa scap de aici, intr-un fel, iar Dumnezeu nu m-a parasit. Cand ma voi elibera de acest cosmar, voi scrie o carte despre tot ce mi s-a intamplat!"

***
In aceasta saptamana, Valentin va fi evaluat de mai multi medici psihiatri din Arad si Timisoara.
In functie de rezultatul expertizei psihiatrice, familia va lua o decizie privind repararea prejudiciului moral adus copilului lor.
Daca tanarul va fi gasit "apt psihic" politia va fi obligata sa se ocupe, in urma plangerii facute de catre parinti – de aflarea identitatii celor care au provocat acest cosmar.
Valentin este fericit ca s-a intors acasa.
"Nici o clipa nu am vrut sa fug de acasa. Imi iubesc parintii si fratii mai mult decat orice pe lume".
Valentin a plecat de acasa, nu ca un "nebun" ci cu doua carti in geanta, dintre care una de "Maxime si Aforisme".
Oare cati tineri de varsta lui mai citesc astfel de carti?! Daca modul in care a actionat a fost gresit, nicidecum n-ar trebui pus pe seama naivitatii, fabulatiei si... problemelor psihice; un copil curat la suflet, necunoscand, pana azi, mizeria omeneasca a incercat, in felul sau, sa-si apere familia, pe fondul unor probleme pe care parintii le au de multa vreme cu diferite persoane.
Oare de ce nu este credibil faptul ca tocmai una dintre aceste persoane influente a profitat de curatenia sa sufleteasca?!
Miile de exemple de pana acum au dovedit clar ca traim intre monstri cu fata umana!

Felicia R.Gheorghe - Observator

  • Sange "portocaliu" pentru Arad

Membrii PD au devenit donatori voluntari de sangeIn timp ce colegii lor liberali isi alegeau presedintele, democratii aradeni - majoritatea membri ai Organizatiei Judetene de Tineret - stateau la coada pentru a dona sange, in urma apelului lansat de deputatul Traian Igas.
Zeci de persoane s-au prezentat sambata la Centrul de Transfuzii Arad cu ocazia celei de-a doua campanii initiate de parlamentarul democrat.
Printre cei care au donat sange s-au numarat membri PD de la Pecica, ai Organizatiei Judetene de Tineret, precum si ai Organizatiei de Femei.
La Centrul de Transfuzii s-au prezentat insa si aradeni care nu sunt membri PD Arad, dar care au dorit sa se alature campaniei initiate de Traian Igas.
"Vreau sa le multumesc tuturor celor care au raspuns apelului lansat si ni s-au alaturat in aceasta campanie. Este a doua oara cand ne prezentam in numar mare si am convingerea ca aceasta actiune va deveni un obicei si ne vom prezenta periodic pentru a da sange pentru cei care au nevoie", declara deputatul.

Cristian Videscu- Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]