Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 6 mai 2006
Stirile TVA aici
  • Dobre solicita sediu pentru pasapoarte

Secretarul de Stat Paul Dobre s-a intalnit la Arad cu prefectul Cristian StrageaVictor Paul Dobre, secretar de stat - delegat pentru relatia cu prefecturile in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, a fost prezent la Arad, unde a verificat modul de lucru a serviciilor aflate in subordinea Prefecturii Arad.
Secretarul de stat si-a exprimat nemultumirea fata de locatia unde isi desfasoara activitatea serviciul de pasapoarte precizand ca trebuie gasita o noua locatie.
Amintim ca in urma cu o saptamana ziarul "Adevarul" de Arad de vineri, 28 aprilie, a prezentat o paralela intre serviciile aflate in subordinea Prefecturii Arad si cele din Prefectura Bihor.
S-a constatat ca serviciile din prefectura Bihor au un program mult mai bine pus la punct, iar serviciul pasapoarte din Arad are nevoie de un nou spatiu.
Aprecieri pentru prefectul de Bihor, Ilie Bolojan
Prefectul Cristian Stragea a subliniat ca ministru secretar de stat, Paul Dobre, a constat problemele legate de depozitarea arhivelor si conditiile improprii in care se desfasoara activitatea serviciului de pasapoarte.
"Cu sprijinul secretarului de stat Dobre si al Consiliului Judetean Arad, speram ca in toamna sa punem la dispozitie conditii optime de desfasurare. Aici trebuie sa recunosc cu onestitate si, in fata domnului secretar de stat, sa aduc eu aprecieri colegului meu de la Bihor, prefectul Ilie Bolojan, care intr-adevar a realizat o investitie deosebita la Serviciul de Pasapoarte si a reusit un model".
Sprijin logistic si financiar
In continuare, secretarul Dobre a promis ca va acorda sprijin logistic si financiar Prefecturii Arad pentru asigurarea conditiilor optime deservirii cetatenilor.
Nu in ultimul rand, Dobre a precizat ca are o impresie foarte buna fata de prefectul Cristian Stragea, "care a luat cea mai mare nota la examenul de prefect".
Inundatiile
In ceea ce priveste inundatiile, conform celor declarate de secretarul de stat Dobre, cotele sunt in scadere de-a lungul intregului parcurs al Dunarii.
"Cred ca daca ajungem la un nivel de sub 12.000 iesim complet din cotele de pericol, atingem cotele de inundatie si chiar mai jos. Sunt circa 1049 de case distruse, dar evaluarea o vom avea in jurul datei de 15-20 mai, dupa care se vor decide masurile de ajutor pentru reconstructia caselor distruse".

Daniel Albu & Andreea Gherle - Adevarul

  • In croaziera cu vaporul pe raul Mures. - Vis de senator

Se doreste ca raul Mures sa devina navigabil pe teritoriul romanesc - Virtual Arad News (c)2006Fostul prefect al Aradului, senatorul Dan Vasile Ungureanu, vrea sa transforme Muresul intr-un rau navigabil, asa cum este si pe teritoriul maghiar.
Senatorul aradean isi motiveaza dorinta prin solicitarile venite din partea localnicilor din zona Muresului, care ar avea beneficii de pe urma circulatiei barcilor pe acest rau.
Pentru a-si linisti alegatorii, senatorul s-a adresat Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor pentru a afla proiectele si strategia ministerului pentru realizarea practica a acestui vis.
Ministrul Sulfina Barbu i-a explicat exact ce ganduri are cu Muresul.
"A fost un raspuns competent in care se fac mai multe precizari deosebit de interesante si pline de substanta", a declarat senatorul Dan Vasile Ungureanu.
Proiecte de 30 de ani
Problema amenajarii raului Mures ca o cale navigabila a mai fost studiata si in trecut.
In perioada 1959-1962, dar si dupa 1970, cu ocazia elaborarii studiului de amplasament al acumularii Savarsin–Batuta s-au intocmit mai multe proiecte.
Costurile mari ale amenajarii si eficienta redusa au facut insa ca visul de a naviga pe raul Mures sa ramana la stadiul de proiect.
Acum, Muresul este un curs de apa in regim natural in albia caruia nu se desfasoara lucrari de dragare pentru transformarea acestuia intr-o cale navigabila.
Balastierele autorizate din punct de vedere legal al gospodaririi apelor exploateaza pietrisul din albie numai in scopul decolmatarii acesteia.
Amenajarea raului pentru navigatie implica lucrari mari de gospodarire a apelor, lacuri de acumulare care sa asigure nivelurile corespunzatoare si debitele de ecluzare.
Valoarea investitiilor pentru realizarea lucrarilor se vor stabili in urma realizarii unui studiu si vor fi in functie de lungimea cursului Muresului care se amenajeaza pentru navigatie.
Amenajarea pentru navigatie in curent liber, adica pentru ambarcatiuni mici pe sectorul de rau din apropierea frontierei nu poate fi realizata numai prin dragare deoarece in momentul de fata pe sectorul respectiv exista o serie de lucrari hidrotehnice pentru asigurarea debitelor necesare pentru prizele sistemelor de alimentare cu apa.
Amenajarea Muresului pe teritoriul Romaniei va trebui sa tina seama inclusiv de prevederile Acordului romano-ungar pentru gospodarirea apelor de frontiera.
Insa, in viitor Muresul va deveni navigabil.
Exista chiar un proiect de lege in acest sens, "Raul Mures de la frontiera la Alba Iulia", care a fost deja avizat de Ministerul Mediului.
Din pacate, pana acum nu au fost identificate si sursele de finantare pentru a transforma Muresul pe terioriul romanesc intr-un rau navigabil.
Dar, senatorul aradean spera ca pana la sfarsitul legislaturii, pe Mures sa circule vaporasele.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Targul Educational al Universitatii de Vest "Vasile Goldis"

Targul educational de la UVVG a atras tinerii absolventi de liceuTargul educational UVVG, organizat in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean Arad, este dedicat elevilor din clasele terminale de liceu, precum si parintilor acestora, invitati in acest an la o intalnire cu Senatul Universitatii de Vest "Vasile Goldis"
Despre noutatile acestei editii ale targului, ne-a vorbit prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul universitatii: "Alaturi de noi se afla zece universitati din Germania, Franta si Italia, cu care avem semnate protocoale de colaborare pentru anul viitor. Documentatia este mult mai bogata ca la celelalte editii ale targului, de la oferta academica, care e restructurata, pana la o serie de pliante si imagini pentru a putea face cunoscuta Universitatea de Vest "Vasile Goldis". Taxele de scolarizare se mentin la nivelul anilor precedenti dar am alocat 6 miliarde anul acesta pentru burse. De asemenea celor care vor lua media 10 la bacalaureat le asiguram burse gratuite pe intreaga perioada de scolarizare, precum si olimpicilor care au obtinut rezultate in specializarile lor. Pentru prima data organizam un concurs pe tema Cunoasteti UVVG, la care participa 2-3 reprezentanti din fiecare liceu, iar castigatorii primelor 3 locuri le oferim o bursa pentru intreaga perioada a scolarizarii".

C. L. - Adevarul

  • Reprezentantii firmelor de paza cer modificarea legislatiei in domeniu

Firmele de paza cer modificarea legislatieiPatronatul societatilor de securitate, care reuneste 102 membri, cu peste 30.000 de angajati, solicita modificarea Legii 333/2003, care a produs nemultumiri, deruta, confuzii in randul firmelor si revizuirea de urgenta a H.G.519/2004.
Hotararea de Guvern 519 stabileste modelul si culoarea echipamentului pentru agentii de paza care isi desfasoara activitatea in cadrul societatilor specializate de paza si protectie.
Reprezentantii firmelor de paza si protectie au argumentat ca diversitatea uniformelor nu a reprezentat un potential pericol la adresa sigurantei nationale sau ordinii publice, in timp ce o uniforma unica pentru toate societatile poate constitui elemente care afecteaza imaginea si personalitatea fiecareia.
Fiind aceeasi uniforma, nu mai pot fi diferentiate societatile cu adevarat profesioniste si care presteaza servicii de calitate, de cele care se preocupa mai putin pe aceasta linie sau lucreaza la limita respectarii legii.
Exista riscul ca beneficiarii serviciilor nemultumiti de prestatiile unei firme sa traga concluzia ca toate societatile specializate de paza au acelasi comportament.
Reprezentantii patronatului s-au adresat deputatului aradean Cornelia Ardelean care i-a asigurat de sprijinul sau. 
"Sunt foafre multe inadvertence in aceste texte de lege, pe care ma voi stradui sa le corectez si foarte multe prevederi exagerate, care contravin intereselor firmelor de paza si protectie. Este un domeniu foarte important, care in tarile civilizate a preluat o buna parte din sarcinile privind siguranta bunurilor si persoanelor" a spus Cornelia Ardelean.
In prezent, nici in Uniunea Europeana nu este impusa o uniforma unica pentru agentii de securitate, singura restrictie este ca aceasta sa nu se asemene cu cea a autoritatilor publice, iar in unele tari sunt elemente de echipament care sunt interzise. 

Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Vizita franceza la Arad - Mii de euro donati pentru amenajarea centrului comunei Craiva

O organizatie din Franta ajuta comuna Craiva sa se modernizeze - Virtual Arad News (c)2006Prefectul Aradului a primit vizita unor reprezentanti ai asociatiei franceze "Organisation Merris et Doulieu" (OMD), formata din locuitori ai celor doua comune care dau numele asociatiei, situate in Nordul Frantei.
Acestia se afla intr-o relatie stransa de prietenie cu administratia si locuitorii comunei Craiva, din judetul Arad, si au dorit sa poarte o discutie cu prefectul Cristian Stragea, declarand ca sunt onorati sa fie primiti de un oficial al Aradului deoarece in cei 16 ani de cand au inceput vizitele in judetul nostru, nici un francez nu s-a intors acasa dezamagit.
Prefectul le-a comunicat acestora ca schimburile care au loc intre comunele aradene si cele straine sunt de foarte bun augur, atat pentru cetateni, cat mai ales pentru partea administrativa, avand in vedere ca intrarea Romaniei in Uniunea Europeana presupune abordarea unei alte atitudini din partea noastra si ca modelul european oferit prin aceste schimburi este usor de inteles si de urmat.
In acest context, Cristian Stragea i-a intrebat pe interlocutori cum percep schimbarile care au loc in Romania si i-a rugat sa ofere sfaturi bazate pe experienta similara a integrarii, pe care au trait-o la randul lor.
Francezii au subliniat faptul ca discutiile acestea au loc in fiecare an, intre ei si romani, si ca fara indoiala exista perceptia unei schimbari pozitive.
Problema e ca mass-media din Franta prezinta cateodata o imagine negativa a Romaniei si ei nu au posibilitatea sa combata acest fapt, cu toate ca sunt constienti de neadevarul celor relatate de institutiile de presa.
Reprezentantul Guvernului in teritoriu a afirmat ca are incredere in relatiile romano-franceze, avand in vedere similitudinile dintre cele doua popoare si asemanarile din sistemul administrativ si si-a exprimat gratitudinea pentru efortul cu care OMD sprijina comuna Craiva.
Colaborarea francezilordin Merris si Doulieu cu comuna Craiva a inceput in anul 1990, cand au venit pentru prima oara in Romania cu ajutoare pentru agricultura, scoli, sanatate etc.
De atunci pana in prezent au fost efectuate 18 deplasari.
In anul 1993, partea franceza a ajutat comuna Craiva cu echipament pentru scoli constand in mobilier, truse sanitare, dulap medical, mingi de baschet si volei si aproximativ 100 de biciclete.
Periodic, francezii au venit in Romania iar romanii s-au deplasat in Franta, astfel incat, in anul 1998 a fost initiat un schimb cultural, in care tinerii sunt cei mai implicati.
In ambele cazuri, cazarea se face la familii, de-a lungul timpului relatiile de prietenie devenind foarte stranse.
In anul 2004, de exemplu, 18 romani s-au deplasat in Franta.
Presedintele asociatiei OMD este Jean-Pierre Hameau. Acesta se afla la Arad insotit de fiul sau, Jean Cristophe, de Michel Bouve si fiul acestuia Charles si de Daniel Leveque si Michel Salomez.
In acest an, OMD a reusit sa adune pentru comuna Craiva un buget de 6000 euro, cu sprijinul unei asociatii mai dezvoltate, "Raid Aventure en Deux Chevaux".
In urma discutiilor purtate intre romani si francezi, acesti bani vor fi folositi pentru construirea unui parc de joaca pentru copii si tineri, a unui parc de odihna pentru cei mai in varsta si a unei parcari, reusindu-se astfel amenajarea centrului comunei Craiva.
Pentru realizarea acestui proiect, alaturi de cei 6000 euro oferiti de asociatia OMD, Consiliul Local Craiva va plati, din bugetul propriu, suma de 2000 euro.
Primarul Bercea Ioan spera ca proiectul sa fie finalizat in aceasta toamna, cand francezii vor reveni la Arad.

Nadia Bodran - Informatia Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]