Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 6 iulie 2006
Stirile TVA aici
  • Targul Ofertelor de locuinte, atractie pentru cei care vor o casa noua

In Piata "Avram Iancu" a fost deschis primul targ de casePrima editie a Targului Ofertelor de Locuinte organizat de Primarie s-a dovedit de interes pentru aradenii dornicii sa se mute in casa noua. 
Cel putin asta a fost impresia dupa ziua inaugurala, cand - numai la deschidere, spre exemplu - zeci de aradeni s-au inghesuit sa analizeze ofertele expozantilor.
La targul organizat in spatele Teatrului, in Piata Avram Iancu, participa 21 de expozanti, in marea lor majoritate fiind vorba de firme de constructii care ofera de la locuinte individuale, cu una sau mai multe camere, pana la ansambluri familiale sau cartiere de locuinte. 
Daca oferta este cu adevarat impresionata, putem spune ca la fel sunt si preturile, pentru un apartament cu o camera solicitandu-se aproape
30 de mii de euro. 
Totodata, printre expozanti sunt si institutii bancare care - ofera celor interesati instrumente de creditare, mai mult sau mai putin flexibile pentru constructia, amenajarea sau reamenajarea unei locuinte.
Aflat in premiera la Arad, targul are menirea sa puna fata-n fata constructori, arhitectii si designerii cu potentialii cumparatori. 
"Stiu ca in Arad sunt mai multe planuri urbanistice de detaliu pentru locuinte colective sau chiar unifamiliale, ce apartin unor persoane fizice sau firme. Dorim sa le oferim posibilitatea de a le prezenta celor ce ar dori sa le cumpere sau macar sa le cunoasca", ne-a declarat Gheorghe Falca, primarul municipiului Arad.
Daca ideea in sine a fost buna si chiar apreciabila, nu acclasi lucru sc poate spune si despre stabilirea programului de functionare. 
Pentru ca Targul era ieri inchis...intre orele 12:00 si 16:00 (!), iar in fata standurilor erau postati doi gardieni, mai multi aradeni au facut cale-ntoarsa.
Asta desi la fata locului erau mai multi expozanti, care - credem noi - puteau sa-si prezinte ofertele. 
Oricum, Targul Ofertelor de Locuinte este deschis in perioada 5 -8 iulie 2006, dupa (acelasi) program: miercuri - vineri (5-7 iulie 2006), intre orele 9:00 si 12:00, respectiv intre orele 16:00 si 20:00. 
Sambata, 8 iulie 2006, targul este deschis intre orele- 9:00 si 20:00.

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Stabilesc strategia energetica

CET Arad urmeaza sa isi stabileasca strategia energeticaPana la finele acestei luni, municipalitatea si conducerea CET vor lua o decizie privind strategia energetica a orasului. 
Poluarea localitatilor din jur la fiecare adiere putin mai serioasa de vant continua sa dea batai de cap atat conducerii CET Arad cat si municipalitatii. 
Reducerea acestor factori poluanti este una dintre temele principale ale unui studiu energetic comandat cu mai mult timp in urma de CET.
Studiul a fost finalizat, insa a fost retrimis specialistilor din capitala pentru a fi completat cu normele prevazute in actrele normative care tocmai au fost aprobate. 
La finele lunii studiul va ajunge din nou la Arad, urmand ca in baza lui sa se ia o decizie privind, in primul rand, combustibilul pe care va functiona CET Arad de acum incolo.
Conform spuselor viceprimarului Levente Bognar, mai multe firme si-au exprimat deja intentia de a se asocia cu municipalitatea in vederea implementarii de solutii pentru folosirea deseurilor poluante care rezulta in urma arderilor la CET in scopul transformarii acestora in materiale de constructii.
Cea mai serioasa oferta a fost cea a unor nemti din Linz, care cer, insa, garantia ca se va folosi lignit 10 ani de acum incolo si 7 milioane de euro. 
Alte variante propuse au fost folosirea produselor biologice in arderile CET.

Simona Mazare - Adevarul

  • Bloc cuprins de flacari

Un apartament din Cartierul Alfa a fost mistuit de incendiuIeri dimineata, un incendiu puternic a mistuit un apartament dintr-un bloc aflat in cartierul aradean Faleza Sud.
Locatarii, doi pensionari, au fost  salvati de vecinii care au spart usa inainte sa ajunga pompierii. 
Incendiul a pornit de la o candela cu ulei pe care pensionarii o tineau aprinsa si care s-a rasturnat, combustibilul imprastiat aprinzand mobilierul.
Un echipaj de pompieri s-a deplasat la fata locului, cu doua autospeciale, iar interventia pentru stingerea incendiului a durat o ora. 
Proprietarii apartamentului, situat la etajul intai al blocului, au incercat sa stinga singuri flacarile, dar acestea s-au extins cu repeziciune.
"A existat pericolul ca flacarile sa cuprinda etajele superioare", a declarat Lucian Campeanu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta. 
In timpul interventiei, unul dintre pompieri a fost ranit usor si a primit ingrijiri de la echipajul de ambulanta sosit la fata locului. 
Locatarii afirma ca flacarile erau inalte de cativa metri, acoperind complet geamurile de la etajul doi al blocului.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Pecica si-a fixat o tinta: sa devina municipiu, dupa anul 2020!

Orasul Pecica se pregateste sa devina municipiu - Virtual Arad News (c)2006Potrivit studiilor realizate de specialisti, orasul Pecica poate ajunge in anul 2020 la 18-19 mii de locuitori, daca se pastreaza directiile de dezvoltare trasate in Planul Urbanistic General.
La doi ani dupa ce a devenit oras, Pecica tinde mai sus si vrea sa ajunga municipiu! 
Nu este o asipratie naiva, ci rezultatul proiectiei in viitor, realizata de specialisti in domeniu, care considera ca potentialul de dezvoltare al tanarului oras il poate transforma pe acesta in centru zonal.
Proiectul Planului Urbanistic General (PUG) al localitatii a fost sustinut in fata consilierilor locali pecicani de arhitectul italian Francesco di Filipo, "tatal" Zonelor Industriale din municipiul Arad, si de doamna Lucia Chisbora.
"Obiectivul acestui PUG, asa cum l-am descris in partea introductiva, este sa facem din Pecica un oras modern si eficient, a punctat Francesco di Filipo. Este foarte important sa delimitam niste directii de dezvoltare. Implicarea mea se refera tocmai la acest orizont mai larg privind dezvoltarea locala, avand o experienta care vine dintr-o alta tara". 
Punctele de plecare ale planului de dezvoltare ale orasului sunt: dorinta ferma a administratiei locale de a transforma Pecica intr-un oras modern ("acest lucru e foarte important, pentru ca un tehnician poate indica niste directii, dar politica tebuie sa decida daca intr-adevar vor fi urmate aceste cai. Faptul ca la Dumneavoastra exista dorinta politica puternica este un lucru pozitiv si ne da sperante" – di Filipo); un alt punct de plecare este insusi obiectivul – faptul ca Pecica si-a fixat tinta de a deveni un municipiu de 25 de mii de locuitori ("Acest traseu e lung. Vor fi necesari 10 ani, 20 de ani, nu putem spune acum cati, dar e important sa avem un traseu bine stabilit. Acest proiect se adreseaza unui arc de timp pe cel putin 15 ani, cu posibilitatea actualizarii sale. Trebuie sa gandim pe termen lung, pana in 2020, cel putin); pozitia strategica a orasului Pecica, aproape la granita cu Ungaria, intr-o zona ce va fi traversata de o autostrada de o importanta strategica deosebita; nu o autostrada oarecare, ci legatura dintre Est si Vest, dintre Berlin si Istambul.
Policlinica din Pecica - Virtual Arad News (c)2006Foarte important, in opinia specialistilor, este faptul ca Pecica dispune de o mare suprafata de teren, care poate fi folosit si pentru industrializare, si pentru urbanizare. Se estimeaza ca localitatea Turnu va cunoaste o dezvoltare deosebit de accentuata in urmatorii 15 ani; se va uni cu perimetrul viitoarei zone industriale si se va lega fizic de granita iar Sederhat s-ar putea extinde pana langa soseaua DN 7, deci cu doi kilometri spre Arad. 
Ramane putin in afara Bodrogul Vechi, al carui destin e determinat de faptul ca se afla pe teritoriul Parcului Natural Lunca Muresului si care isi va mentine dezvoltarea doar in domeniul turismului, fara o dezvoltare industriala.
Potrivit studiilor realizate de specialisti, orasul Pecica poate ajunge in anul 2020 la 18-19 mii de locuitori, daca se pastreaza directiile de dezvoltare trasate in Planul Urbanistic General.
"Sunt niste evolutii simple, naturale, ca si cum ai spune ca 1+1 fac 2. Spre Sud: timp liber, turism, sport; spre Nord: dezvoltare industriala. Cresterea populatiei cu circa 4500 de locuitori va fi motivata in viitor de cativa factori. Primul e atractia pe care Pecica o exercita asupra Aradului; daca acest oras va oferi niste servicii bune, asa cum se intampla si in alte zone ale Europei cu comunitatile mici, tendinta oamenilor este sa fuga din haosul oraselor mari, unde traiesc intr-un mic apartament de bloc, si de a iesi intr-o resedinta de calitate mai buna, mai linistita, mai aproape de natura. Ca sa se faca acest lucru trebuie sa ne gandim si la capacitatea orasului Pecica de a atrage aceasta populatie (nu ajunge sa ai o intentie, trebuie sa gasesti si mijloacele necesare). Daca nu se vor pune obstacole birocratice asupra dezvoltarii, acest lucru poate avea un dublu efect: atragerea populatiei de la Arad (facand parcuri rezidentiale atractive), dar si populatia din Pecica va avea pretentia sa isi creasca standardele de viata, migrand in interiorul orasului, creand noi zone de interes; zonele depopulate vor avea preturi mai scazute, astfel se poate atrage o alta categorie de populatie, din alte localitati, care va ocupa aceste spatii lasate libere. Pecica - biserica catolica - Virtual Arad News (c)2006Cu timpul, acest circuit se va permanentiza. Cateva mii de persoane vor fi incluse in aceasta migrare spre spatii noi de locuit. O alta parte din populatia nou atrasa va fi legata de dezvoltarea industriala. Am considerat ca 20% din persoanele care vor fi angajate in noile capacitati de productie vor dori sa se stabileasca la Pecica; deci din 5 muncitori probabil ca 4 vor face naveta, dar cel putin unu va avea un domiciliu stabil in Pecica. Eu imi doresc ca aceasta estimare sa fie pesimista, de aceea spun ca cel putin o cincime dintre muncitori vor vrea o viata mai comoda. Obiectivul trebuie sa fie atragerea la Pecica a circa 100 de intreprinderi mai mici sau mai mari, cu circa 50 de angajati. In acest caz, vor putea fi atrasi circa 4500 de locuitori noi in Pecica pana in 2020. Vorbim, sigur, de o estimare. Sigur, aici depinde si de capacitatea Pecicai de a atrage investitorii de care vorbim. Conditiile de baza exista: autostrada, apropierea fata de Arad, suprafetele mari de teren disponibile. Toate acestea, folosite bine, asigura dezvoltarea localitatii" – le-a explicat Francesco di Filipo consilierilor locali.
Planul Urbanistic General va fi discutat in luna august in Consiliul Local al Orasului Pecica, iar in septembrie va fi supus votului. 
Desi au fost si consilieri care l-au considerat nerealist, nu s-a formulat deocamdata vreo modificare a formei prezentate de Francesco di Filipo. 
La nivel local s-a constituit o comisie care va analiza proiectul de PUG.
"As vrea sa subliniez un lucru: exista o mare concurenta pe plan local. Pecica nu are concurenta numai localitatile din jurul ei, din Romania, ci din toata Europa, unde exista aceleasi intentii de a atrage investitori. Dar trebuie sa fie deschisa si sa profite de oportunitati. Nimic nu trebuie sa para fantezist! Astazi, cei mai importanti investitori in Italia sunt chinezii, rusii. Cine s-ar fi gandit la asta acum doi ani? China devine o putere industriala mondiala. Am dat acest exemplu ca sa vedeti ca nu trebuie sa aveti prejudecati, ci sa profiti de posibilitati. Lumea se schimba, iar planul urbanistic general trebuie sa fie un ghid. Trebuie sa ne gandim cum sa facem mai mult, nu sa ne gandim sa nu facem" – a incheiat specialistul italian.

Andrei Ando - Observator

  • Maltaret - oaza de liniste

In weekend lacul Maltaret este un loc de odihna si relaxare - Virtual Arad News (c)2006Dintre lacurile, sau baltile, aflate in jurul Aradului, Maltaretul e poate cea mai calcata. 
Mai ales la sfarsitul saptamanii multi aradeni o prefera, datorita si apropierii de oras. 
Ne-am gandit ca nu ar strica sa dam o raita, mai ales ca vremea tine in aceste zile cu aradenii.
Dezamagiti de mizeria care domneste in jurul altor locatii de acest gen, din Arad sau din apropiere, marturisim ca am fost destul de reticenti inainte de a intra in Padurea Ceala. 
Sincer ne asteptam la traditionaiele "pet"-uri, la pungile de plastic si cutiile de bere cu care romanul isi marcheaza orice iesire la iarba verde.
Ei bine, Maltaretul si imprejurimile se dovedesc surprinzator de curate, gratie si faptului ca zona este concesionata. 
Chiar si oferta adiacenta e bogata. 
Exista o parcare, poti lua masa pe terasa restaurantului, poti pescui, te poti plimba. 
Ai la dispozitie hidro-biciclete, poti juca un tenis de camp, pe un teren excelent.
Exista si o mica insula, cu masa si bancile de rigoare in stil rustic.
Chiar daca am trecut pe la Maltaret in mijiocul saptamanii, locul era destul de animat. 
Se juca tenis pe teren, se facea plaja, se pescuia. 
"Venim des aici, eu si sotia, chiar daca la sfarsitul saptamanii e un pic aglomerat. E bine ca e aproape de Arad si e si destul de curat, desi loc de mai bine ar fi. Poate ar trebui curatata balta de plante, poate ar fi bine daca s-ar putea inchiria articole sportive si umbrele de plaja. Dar importanta e linistea, apa, soarele, la doi pasi de Arad", ne-a marturisit Mihai Parvu, unul dintre "abonatii" Maltaretului.
Am facut un tur complet al zonei, ramanand cu o impresie in general favorabila. 
Daca amatorii de iesire la aer curat ar fi si strans mizeria la plecare si ar fi dus-o la unul dintre cosurile de gunoi existente poate ar fi fost aproape perfect.. 
Dar nu putem sau nu suntem lasati sa uitam ca traim intr-o tara numita Romania.

Florin Coita - Informatia Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]