Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 6 septembrie 2006
Stirile TVA aici
  • Cartierul Subcetate arata ca un adevarat santier - Vilele rasar ca ciupercile dupa ploaie

Numeroase vile si-au facut aparitia in Cartierul SubcetateCartierul Subcetate, se poate spune ca este unul de oameni instariti, daca ne luam dupa vilele apar ca ciupercile dupa ploaie. 
Nu exista perioada a anului in care sa nu fie ridicata cate o constructie de mari proportii. 
In opozitie cu aceste  frumoase cladiri este insa drumul din fata lor, care este sub orice critica. 
Acum, au motiv sa fie asa deoarece pe unele strazi de abia s-au incheiat lucrarile de canalizare. Oricum si inainte drumurile aratau la fel. 
Plus de asta, fiindca este un cartier in care se construieste zi de zi, pe la porti este plin de moloz si nisip. 
Ba, mai mult de cat  atat, unii dintre proprietari au curatat pomii si au uitat sa duca crengile din fata portilor. 
Imaginea din cartierul Subcetate, de pe unele strazi, este ca aceea a unui santier in lucru. 
Care au posibilitati, isi ridica vilele in timp record, care nu mai incet. 
Oricum, de lucru in cartier este berechet. Atat proprietarii cat si Primaria au destul de strans. 
Cand vor inceta lucrarile si cartierul, va arata asa cum se doreste va mai trece ceva vreme. 
Pana atunci insa,  imaginea este cea de care am amintit mai devreme. 
Nu mai vorbim de baltile de pe strazi si de gropi: desi nu a plouat de cateva zile,  gropile sunt pline de apa.  Bineinteles, nu toate zonele sunt la fel. 
Constructorii mai au inca de lucru in noul cartier Exista  strada unde proprietarii au adus piatra si au pus-o ca sa poata intra  fara probleme cu masinile lor de lux. 
Aceea este mai aparte, daca pe celelalte strazi se mai zaresc si case de cand lumea si pamantul, in care locuiesc mai mult batrani. 
Pe strada respectiva, vilele sunt una langa alta, majoritatea sunt inca in constructie. 
Asa ca muncitorii lucrau de zor la ele. 
In fata lor erau si proprietarii, care s-au infuriat pe noi in momentul in care au vazut ca facem poze! Oare de ce? 
In rest, in cartier lumea isi vede de treaba, cativa batrani se aflau pe la porti, maturau mizeria din fata. 
"Am iesit pe strada ca sa matur un pic si sa mai astup gropile astea, ca este dezastru, nimeni nu face nimic. De ani de zile sunt asa. Ne-am bucurat cand am vazut ca se construiesc case noi, am crezut ca se repara si drumul, dar, deocamdata, nu se misca nimic. Pe zi ce trece sunt tot mai impracticabile",  a declarat Rafina Candea. 
Intr-adevar, femeia avea dreptate, contrastul dintre masinile  luxoase, vile si drum este foarte vizibil. 
Proprietarii investesc doar pana unde tine gardul, dupa el prapad. 
Sunt insa si cateva portiuni de strada unde vilele au fost construite cu ani in urma si unde in fata lor arata impecabil, dar acestea sunt putine la numar, se pot numara pe degete. 
Sunt proprietari care au plantat pomi exotici in fata portilor, au asfaltat ca totul sa arate ca intr-un cartier de lux,  cum este numit Cartierul Subcetate.

Claudia Untaru - Informatia Aradului

  • Cartierul fantoma

In zona balastierei Micalaca au inceput sa apara constructii neautorizateIn prelungirea strazii Renasterii, dincolo de vechea balastiera, pe directia catre Gara Aradul Nou, paralel cu Muresul si (lucrul cel mai grav!) in albia majora a raului, prolifereaza un adevarat carder rezidential. 
Nu-l veti gasi pe nici o harta a municipiului, trecut in nici ua plan urbanistic, de detaliu sau de zona - pentru ca, teoretic, nu exista! 
Practic, insa, acolo joaca fotbal oficiali ai institutiilor statului, pe terenuri cu gazon, vestiar si nocturna; rasar, peste noapte, ateliere ilegale; se imprejmuiesc locuri in vederea construirii unor adevarate vilisoare de vacanta - cu cuptoare pentru gratar, antena parabolica si curent... tras de la stalpii de pe dig, cu cotete in care macane, sasaie si cotcodacesc pasari de curte. 
Si asta, in conditiile in care nici Primaria, nici Inspectia Judeteana in Constructii, nici, cu atat mai mult, Apele Romane, nu au dat si garanteaza ca nu vor da vreodata! - autorizari pentru ca acolo sa se construiasca ceva. 
Pana si situatia juridica a terenuiilor este ambigua - iuspectorii din primarie lucrand, inca, la acest aspect. 
Inainte vreme, expulzatii de prin casele retrocedate la Legea 10, si-au facut baraci din ce au putut si ei: tablii, placaj si carton culese de pe la groapa de gunoi - fata de acest fenomen, municipalitatea inchizand ochii , dar cei ce construiesc acum nu sunt, in nici un caz, in respectiva situatie! 
Ciudat este ca primaria ne comunica faptul ca inspectorii sai... nu gasesc pe nimeni acasa, atunci cand se duc in zoua cu chitantierul si somatiile de demolare! Noi am gasit...
Din vremuri istorice, a caror istorie nici nu mai conteaza, pe malul stang al Muresului, in prelungirea vechii balastiere si vizavi de "Podul rosu" al Timisorii, prolifereaza niste constructii cyasi ilegale, care, mai nou, tind sa se contureze intr-un... cartier rezidential!
In directa prelungire a strazii Renasterii, dincolo de balastiera veche - o ruina, si ea, dar pe care ieri ,am vazut-o functionand fara nici un om langa ea  parca in virtutea cine stie carei inertii fantomatice -, se contureaza, mai nou, un adevarat cartier. 
Nu-l veti gasi pe nici o harta a municipiului (desi e in patrimoniul funciar al orasului); daca mergeti acolo dusi de o masina n-aveti nici o sansa sa va intalniti cu o fiinta umana (desi asezarile par, de la o posta, locuite), nu veti da de nici un semn indicator (desi paralel cu Muresul exista un drum batatorit de zeci de ani — e adevarat ca de tara...). 
Mai mult decat atat, sursele noastre, care... "ne-au dat subiectul" (atentionandu-ne ca e unul foarte delicat - si veti vedea indata la ce s-au referit) spun ca "mai nou, se construieste «la greu». Puteti admira un mini-teren de fotbal, pus la punct cum nu nulte veti gasi in Arad - cu gazon, nocturna si vestiare, cu gratar si dusuri - pe care joaca, seara si in week-end-uri te miri ce nume importante de la procuratura. Puteti observa ateliere neomologate dar functionand cat se poate de evident. Puteti vedea cum casele, unele cu fundatie si boltari, nou-noute, au tras curent electric si antena parabolica - desi se vede clar si cu ochiul liber, fara sa te pricepi prea tare, ca s-au alimentat direct de la reteaua publica - respectiv s-au legat la stalpii de pe dig! Cine-si permite sa construiasca asa, de capul lui, cum ii vine - pentru ca ne indoim ca intr-un asemenea loc s-au dat aprobari... iar daca s-au dat, am vrea sa le vedem si noi cum arata - caci trebuie sa fie ceva cu adevarat special !"
Cam asa arata casele din zona balastiera MicalacaIn marea lor majoritate, cei ce ne-au reclamat starea de fapt locuiesc in Micalaca, zona unde municipalitatea investeste in drumuri... 
La randul lor, micalacenii, parca profitand de santier, (re)construiesc, la randu-le, case si anexe la acestea. 
"Pe mine ma amendeaza de nu ma vad, si ma pune sa daram o cosmelie care nu e conforma cu planul pentru care am primit aprobare! Astia ce aprobarile lui Dumnezeu au, in zona inundabila, intre rau si dig, unde nu-i voie sa-ti faci nici macar saivan de oi ?!" - se indigneaza, pe buna dreptate, vccinii... indignandu-ne si pe noi.
Si nu vorbim de doua-trei amenajari asemanatoare locuintelor, ci de ditamai casele! 
E adevarat ca marea majoritate sunt cocioabe, ridicate din placaj, carton si tabla culese cu roaba de pe la cine stie ce groapa, de vreun evacuat la Legea 10 -si cu acestea avem cea mai putina treaba. 
Dar cu casele de vacanta in toata regula, unele... nici macar de vacanta, ci adevarate vilisoare rezidentiale, cu dependinte, cotete de pasari, cuptoare de gratar din caramida arsa - chiar avem o problema!... 
Macar sa stim cum stam - pentru ca, daca e voie, atunci haideti, fratilor, sa ne grabim ca sa ocupam loc... ca pe timpul colonizarii vestului salbatic!
"Nu au - si nici nu vor avea vreodata acele constructii avizul nostru! Discutam despre o zona aflata in albia majora a raului Mures! Actul de nastere al unei zone este cel de urbanism - intrebati Primaria despre aceasta - dar ma indoiesc de existenta a asa ceva."
Ing. Spiridon Ursu - Sef de sistem la Apele Romane.
"Acele constructii, fiind pe un teren amplasat intr-o zona inundabila, nu au putut fi autorizate. Ele se pot autoriza doar in conditiile in care obtin aviz de la Apele Romane - dar, in opinia noastra, ele sunt amplasate ilegal. E un fenomen care se perpetueaza, vad ca... asemanator celui de pe Insula Muresului - dar macar acolo exist a o asociatie constituita, care e in litigiu cu autoritatile, demers menit sa clarifice situatia juridica a casutelor... in ceea ce ne priveste, in baza legislatiei si protocoalelor existente intre noi si Primaria Municipiului Arad, si dat fiind ca avem un personal foarte redus ca numar, nu intervenim, decat daca suntem solicitati in mod expres."
Ing. Leonid Gheorghita - inspector-sef, Inspectoratul Judetean in Constructii.
"Primaria nu a autorizat absolut nici o constructie din zona la care va referiti! Inspectorii nostri ne-au comunicat ca au fost, destul de recent, in zona si au identificat o singura persoana, careia i-au intocmit un proces verbal si i-au impus demolarea constructiei. Acolo nu e intocmit nici un PUD, nici un PUZ... nimic. Se lucreaza momentan la ideatificarea din punct de vedere juridic a intregii arii - dar problema e ca oamenii nostri, cand merg pe teren, nu gasesc pe nimeni care sa-si asume proprietatile."
Valer Marginean - purtator de cuvant, Primaria Arad.

Lucian Valeriu - Observator

  • Proxenet prins

Banii marcati au dus la descoperirea proxenetuluiPolitistii de la Crima organizata au reusit sa destrame o filiera de proxenetism, prin depistarea si prinderea in flagrant a unui cunoscut proxenet.
Barbatul de 36 ani, din Arad, se folosea de o tanara de 26 ani, care era trimisa sa acosteze barbati si sa intretina cu ei relatii sexuale pe bani. 
Tanara a fost abordata, noaptea trecuta, in zona Autogarii de un barbat care i-a propus sa intretina cu el relatii sexuale si pentru care i-a platit cu bani marcati cu substante fluorescente. 
Femeia i-a dat banii proxenetului care o supraveghea din apropierea locului unde aceasta racola clientii. 
In acel moment, proxenetul a fost retinut de politistii care au gasit asupra lui banii marcati. 
Politistii i-au intocmit aradeanului dosar penal sub aspectul savirsirii infractiunii de proxenetism iar tinerei i-a fost intocmit dosar penal pentru prostitutie.
Pentru fapta sa, barbatul risca o pedeapsa intre 2 si 12 ani de inchisoare.

Vasile Obsitos - Televiziunea Arad

  • De la uniforme, la tinuta libera

Uniformele scolare pot reveni in actualitateOdata cu venirea toamnei, in vitrina magazinelor, hainele groase iau locul celor subtiri, iar parintii sunt vazuti tot mai des la cumparaturi.
Se gasesc produse pentru orice buzunar, depinde doar de calitatea pe care o doresti.
Astfel, daca vrei trening de bumbac 100%, preturile in magazine variaza intre 50 si 120 Ron, in functie de firma si marime.
Un trening de fas poate fi achizitionat, pe aceleasi criterii, cu sume cuprinse intre 40 si 110 Ron.
Dar, cum din garderoba unui scolar friguros nu pot lipsi pantalonii de catifea, ei pot fi cumparati de la 50 pana 100 Ron.
Pretul unei perechi de jeansi porneste de la 50 Ron si se opreste la cat te lasa buzunarul.
Pentru baietii care se respecta, un costum format din doua piese poate deveni tinuta de fiecare zi la suma de 130 Ron.
O camasa alba pentru acelasi costum costa 17 Ron.
Daca toamna va fi calduroasa, se poate aborda o tinuta mai lejera dar, de asemenea eleganta, formata din pantaloni si vestuta.
La unele magazine aceste piese pornesc de la suma de 33 RON.
Stofa pare destul de rezistenta la tavalituri (daca e cazul).
Piata sau unele magazine, pot fi o varianta pentru cine sacrifica un buget mai subtire.
La unele scoli, din cate am aflat, mai ales la ciclul primar, se poarta uniformele.
Astfel, la cerinta parintilor, elevii Scolii de Aplicatie a Liceului Pedagogic "Dimitrie Tichindeal" isi confectioneaza tinuta la Grupul Scolar "Francisc Neuman".

L.F.- Adevarul

  • Todea si Vasilache, spre UTA

Todea ar putea juca la UTA"Niciodata nu voi fi multumit de ceea ce am la echipa, deoarece mereu este loc de mai bine", suna un dicton dupa care se ghideaza Marius Lacatus, tehnicianul "Batranei Doamne".
"Avem preocupari zilnice pentru a intari lotul de jucatori. Chiar daca pana la iarna sunt sanse mici sa mai aducem pe cineva, suntem permanent in cautari, pentru a intari UTA. Acum avem doi jucatori accidentati, astfel ca suntem deficitari si numeric", a spus Nicolae Bara, presedintele clubului aradean.
Posturi deficitare
Zis si facut, au inceput cautarile. Antrenorul secund Ioan Naghi, impreuna cu Marin Lupas, fost conducator cu care UTA a promovat in 2002, au fost zilele trecute la Bellinzona, in liga a doua din Elvetia, unde evolueaza ex-utistii Todea, Pit si Ianu, aflati sub angajament cu Angelo Gandolfi, finantatorul italian de acum patru ani al echipei de pe Mures.
Nevoia unui mijlocas la inchidere, dupa renuntarea la Osei, compartiment in care toata greutatea sta pe  umerii lui Oncica, a facut din Todea o tinta pentru UTA. "Nu avem inca un raspuns clar. Trebuie sa studiem contractele jucatorilor, sa vedem daca ei ar avea drept de joc imediat dupa ce ar ajunge la noi. Daca totul va fi asa cum ne dorim, este posibil sa il luam pe Todea", a declarat Bara.
Accidentarea lui Codreanu, inconstanta lui Anca, lipsurile lui Cotan si valentele ofensive ale lui Simion sunt tot atatea argumente pentru aducerea si a unui jucator de banda stanga.
Finantatorii aradenilor au reluat discutiile pentru Vasilache, de la Rapid, insa pe fir a intrat si Jiul Petrosani. "Vasilache nu este o solutie imediata pentru noi, intrucat el ar putea sa joace doar in retur la UTA. Tot ce putem face este sa stopam transferul sau si din iarna sa vina la Arad, dar nu ne grabim", a mai spus presedintele ros-albilor.

Bogdan Cioara - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]