Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 7 aprilie 2006
Stirile TVA aici
  • Un proiect sortit esecului - Zona Metropolitana - o fantezie cu marca damboviteana

Primaria Vladimirescu nu este de acord cu zona metropolitanaZona metropolitana  presupune, in linii mari, extinderea municipiului catre localitatile din jurul acestuia si implicit, desfiintarea primariilor, respectiv transformarea comunelor in, asa zise, cartiere ale Aradului. 
Pe de o parte, proiectul intrevede o dezvoltare a actualelor zone rurale din vecinatatea municipiului, insa presupune si o serie de dezavantaje, asta din punctul de vedere al satenilor, oraseni in devenire. 
Despre avantajele si dezavantajele acestei zone metropolitane am stat de vorba cu primarii localitatilor care pot fi incluse in proiect.
Vladimirescu - o mireasa bogata petita de un...vanator de averi
Situat la doar cinci kilometri de oras, comuna Vladimirescu reprezinta un poi de interes tot mai important, atat pentru investitori cat si pentru persoane fizice. 
Distanta redusa dintre localitate si municipiu, precum si utilitatile, au condus la o crestere semnificativa, atat a preturilor terenurilor si a caselor cat si a cererii. 
In contextul acestei dezvoltari, includerea comunei in aceasta zona metropolitana, ar fi, din punctul de vedere al autoritatilor locale, un esec pentru viitor. 
"Personal, merg pe principiul consultarii cu cetatenii, insa eu cred ca intrarea in aceasta zona nu ar face altceva decat sa ne dezavantajeze, ca si comuna. Nu am castiga absolut nimic. E adevarat ca nu avem toate strazile asfaltate, e adevarat ca nu exista canalizare in comuna, insa, cu toate acestea, situatia trebuie vazuta per ansamblu, pentru a putea lua o decizie inteleapta. Desfiintarea primariei presupune automat obligarea omului de rand sa parcurga drumul pana la Primaria Arad, pentru orice adeverinta. Si asa este destul de greu sa vina omul de la Mandruloc sau Cicir pana la Vladimirescu la primarie... Dar sa-i mai duci pana la Arad... isi pierde ziua pe drum, cheltuie mult mai multi bani... Pe de alta parte, se pune problema taxelor si impozitelor care, cu siguranta ar creste. Si va dau un exemplu concret: pentru o casa in Arad se plateste impozit de 3,5 milioane de lei, cand, acum, la Vladimirescu, pentru o casa similara, cu aceeasi suprafata, se plateste doar 500.000 de lei. E o diferenta enorma, pe care nu cred ca si-o permite un segment prea mare din populatie, iar, mergand mai departe, de ce sa platim ca la oras si sa traim tot ca la sat?
Primarul din Sofronea Ioan Babau nu doreste extinderea Intreaga comuna are gaz. Cu exceptia Cicirului, unde lucrarile se vor incheia in acest an, intreaga comuna beneficiaza de apa curenta. Partial, avem canali-zare... Am depus la Bruxelles un proiect de 600.000 de Euro pentru extinderea canalizarii... In ultimii doi ani nu am facut altceva decat sa ne gandim cum sa atragem bani pentru comuna. S-au vandut terenuri, s-au castigat proiecte... Exista vreo doua milioane de Euro castigati. Pai ce sa facem? Sa contribuim cu banii stransi de noi la bugetul municipiului, urmand ca de acolo sa primim doar o parte din suma, in functie de necesitati? Asa, prioritatile sunt Bujacul, Sanicolaul Mic... Doam-ne fereste pe toata lumea de calamitati, dat in general, noi am fost o zona ferita. Vladimirescu va fi inundat atunci cand apa va fi in zona Teatrului de Stat de un metru.
Proiectul nu mi se pare deloc favorabil cetatenilor comunei Vladimirescu.
Nu am fost deloc avantajati de autoritatile de la judet, asa ca e mai bine singuri. Vorba aceea "sunt cu tine, dar adio...". De exemplu, CJA a fost de acord cu subventionarea abonamentelor pe mijloacele de transport in comun pentru elevi si pensionari. Ideea e laudabila, pentru ca intreaga podgorie a contribuit zeci de ani la bugetul judetului. Insa, am primit... 39 milioane de lei pentru subventionarea abonamentelor. Asta in timp ce necesarul pentru cei 400 de elevi si 400 de pensionari ar fi de 400 milioane de lei pe luna. Pe de alta parte, Vladimirescu, cu 11.000 de locuitori primeste la sumele defalcate, 3 miliarde de lei, in timp ce Tarnova, cu 5000 de locuitori, primeste 6 miliarde de lei. CJA nu a investit in noi nici un ban. Noi ne gospodarim cum putem. Dupa avantajele de care dispunem, numai am pierde daca am intra in aceasta zona numita... metropolitana. Stiti cum suntem noi, ca si comuna? Ca o mireasa bogata petita de un ginerica de la oras, cu aere, interesat insa numai de banii fetei",
afirma primarul Ioan Crisan.
Gata cu obezitatea
Primarul comunei Sofronea, Ioan Babau a gasit totusi un avantaj in acest proiect: ,"Nu prea stiu mare lucru despre proiect, insa, cu desfiintarea primariei mai scoatem oamenii la plimbare pana la Primaria Arad. Nu o sa mai avem obezi. E totusi o realizare...
Glumesc, bineinteles. Noi avem stabilite zile precise in care mergem noi la Sanpaul, tocmai pentru a nu pune oamenii pe drumuri. Dar unde sa-i mai trimiti pana la Arad".
Primaria din Zadareni gaseste si avantaje in proiect - Virtual Arad News (c)2006La Fantanele... proiectul necunoscut
La Fantanele, proiectul este inca o enigma: "Nu stim despre ce e vorba. Nu pot sa spun inca daca sunt de acord cu aceasta idee, daca nici nu stiu ce ni se cere. Cu siguranta insa e nevoie de parerea oamenilor. Avem 2300 de locuitori in Fantanele si Tisa, asa ca parerea lor primeaza", afirma primarul Emil Otlacan.
Iar la Frumuseni este o problema... nationala
La Frumuseni, situatia e oarecum similara: "Deocamdata nu stiu despre ce proiect e vorba. Am auzit cate ceva, dar nu am suficiente date pentru am putea formula un punct de vedere. Se pare ca Aradul nu prea mai are terenuri si se extinde catre comunele din vecinatate. Pe de o parte, pare sa fie un lucru bun. Asa am avea si noi utilitati: canalizare, gaz, apa...cum are toata lumea. Pe de alta parte insa, ma intreb cati dintre localnici, majoritatea varstnici, au posibilitatea sa se racordeze la retele. Nu stiu ce sa va spun. Problemele se ridica la nivel... national", este de parere viceprimarul Constantin Vacari.
"Avantaje si dezavantaje"...
... sustine primarul comunei Zadareni, Doina Petri. " Daca va fi asa cum se spune, ca la Zadareni va fi zona industriala, ar fi bine pentru cetateni. Asa am avea siguranta locurilor de munca. De asemenea, am putea spera la aducerea canalizarii de la Arad. La fel ca si cu introducerea retelei de apa. Exista la aeroport o statie de epurare nefolosita la capacitate maxima. Asa ca daca s-ar face un pod peste Mures, am putea duce tevile de canalizare de la Arad. De asemenea ar trebui introduse linii de tramvai. Avem probleme serioase in acest sens. Exista un autobuz inchiriat special pentru cadrele didactice care intra in sat doar dimineata si seara. in rest, satenii trebuie sa mearga in oras fie ca trenul, fie cu ocazie. E greu. Pe de alta parte, daca se desfiinteaza primaria, oamenii vor fi  pusi de drumuri. Vor trebuie sa mearga pana la Arad pentru adeverinte de orice fel sau pentru a-si plati taxele si impozitele. Per ansamblu, spune cu ezitare, primarita, e buna ideea. Dar exista fi multe dezavantaje. Ocupatia de baza a oamenilor este agricultura. Daca vom apartine de oras, nu stiu care va fi situatia agricultura! Se vor forma asociatii agricole care vor lucra terenul... Nu stiu. Nu stiu nici cine va decide ... Poate nici nu se tine cont de om ci de o anume strategie economica", afirma primarul Doina Petri.
La Fantanele problema consta (tot) in taxe si impozite.
"Ar fi bine sa facem parte din zona metropolitana. Un oras ar accesa mult mai usor fonduri europene decat o comuna. De asemenea, se pune problema fondurilor structurale... si in fond de aici pleaca toate problemele. De la bani. Insa nu sunt eu in masura sa decid accst lucru. Cu siguranta se va ajunge la un referendum. Oamenii sunt cei care vor avea ultimul cuvant. In special, ei se sperie de taxe si impozite. Banuiesc ca noi vom fi considerati la periferia orasului si nu vom avea parte de o crestere impresionanta a taxelor si impozitelor, insa nu se stie...", afirma d.na viceprimar Dana Eugenia Miculit.

Diana Mica - Informatia Aradului

  • Se pregateste deschiderea Strandului!

Se lucreaza intens pentru deschidera StranduluiUn bilet va costa 2,5 RON, iar un abonament - 40 RON
Strandul aradean se "gateste" pentru un nou sezon. 
Deja de cateva zile angajatii Gospodaririi Comunale au trecut la treaba si repara ceea ce s-a stricat (a se citi vandalizat! - n.r.) peste iarna. 
Potrivit directorului GCA, Ioan Covaci, 24 de oameni lucreaza la amenajarea bazinelor, a toaletelor si a spatiilor verzi, iar agentii economici au fost invitati sa se puna la punct. 
Noul sezon nu va aduce multe schimbari fata de anul trecut. 
Asa cum ne-a declarat Ioan Covaci, accentul se pune doar pe intretinerea a ceea ce este pentru ca nu se vor mai face alte investitii.
Nici in ceea ce priveste intrarea nu exista prea multe noutati. 
Un bilet pentru adulti va costa 2,5 RON (25 de mii de lei vechi), iar unul pentru elevi, studenti si pensionari va fi de 1,5 RON (15 mii de lei vechi).
Biletul se va plati pana la ora 1, in zilele de luni pana joi, si permanent, in week-end. 
Justificarea, spune Ioan Covaci, rezida in aceea ca si noaptea trebuie asigurate servicii pentru cei care intra la Strand (curatenie, intretinere, iluminat etc.). 
Cei care doresc sa se aboneze vor plati mai putin. 
Astfel, un abonament pentru adulti va fi 40 RON, dar exista o reducere. 
Anume, cei care vor plati pana la 1 mai vor beneficia de un pret mai mic, de 30 RON. 
Abonamente se pot face doar la sediul GCA (la Podgoria, in spatele fostului restaurant Macul Rosu n.r.).
Deschiderea oficiala va fi, cel mai probabil, in data 29 aprilie. 
"Voi cere acest lucru Primariei. 1 mai este luni, iar noi vrem sa avem deschiderea in ultimul week-end al lunii. Nu stim inca, dar probabil ca va fi si un eveniment organizat cu aceasta ocazie", a mai precizat directorul GCA, Ioan Covaci. 
Acesta a mai adaugat ca nu se stie inca daca peste vara, la concertele ce vor fi organizate, se va percepe un tarif suplimentar.

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • De Paste, DSV anunta controale la "sange"

Dr. Viorel Agud promite ca se vor lua masuri pentru valorificarea in conditii bune a carnii de mielSarbatorile pascale se apropie cu pasi repezi. Atat cele ale catolicilor (16,17 aprilie), cat si cele ortodoxe (23,24 aprilie). 
Poate mai mult decat in anii precedenti, Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Arad pune accent pe prevenirea aparitiei toxinfectiilor alimentare in perioadele respective, stabilind o serie de masuri.
Este vorba, dupa cum ne-a spus dr.Viorel Agud, directorul DSVSA Arad, in primul rand de efectuarea unor controale la agentii economici in vederea prevenirii imbolnavirilor datorate consumului de carne, preparate din carne si oua, si verificarea modului de depozitare si vanzare ale acestora: 
"In perioada 10 - 24 aprilie 2006, va fi asigurata permanenta la toate Circumscriptiile Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, precum si in Circumscriptiile Sanitar Veterinare Zonale, locuri unde vor fi afisate programul de lucru, persoana responsabila si numarul de telefon la care cetatenii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitar veterinare. De asemenea, in toate pietele agro-alimentare va fi asigurat personal sanitar veterinar suficient si permanent".
Cat priveste sacrificarea mieilor, trebuie stiut ca aceasta se poate face numai sub supraveghere sanitara veterinara la abatoarele apartinand firmelor RB Prod SRL, Ropilin SRL, Combinatul Agroindustrial Curtici, Carina SRL si in Targul Obor din Arad.
"Carnea de miel se va comercializa numai in halele agro-alimentare din Arad, amenajate corespunzator in acest scop, Piata Mihai Viteazul, Piata Catedralei si Piata Aurel Vlaicu. Un alt lucru important pe care cetatenii trebuie sa-l retina este acela ca, pentru prevenirea punerii in consum de carne provenita de la alte specii, DSVSA Arad efectueaza examene la toate Circumscriptiile Sanitare Veterinare din judet" - ne-a mai spus dr.Viorel Agud.

Romulus Dubat - Adevarul

  • Reconstituirea crimei de pe Sebesului 11

Criminalul a recunoscut, exact, la reconstituire modul in care s-a produs evenimentulCriminalul le-a povestit si aratat anchetatorilor cu lux de amanunte cum s-au petrecut lucrurile in seara crimei
In urma cu doua saptamani, s-a petrecut acea crima oribila de pe Sebesului, cand un tanar de 21 de ani l-a omorat cu 20 de lovituri de cutit pe iubitul sau, de 46 de ani. 
Imediat dupa crima, autorul a fugit in Lupeni, la familia sa. 
Mai trebuie precizat faptul ca facea parte dintr-o secta religioasa "Interconfesionalii". 
Ieri dimineata a avut loc reconstituirea crimei. 
Un politist a "jucat" rolul victimei, iar criminalul a fost scos de la arest preventiv pentru a le mai explica o data procurorilor cum au decurs lucrurile in acea seara nefasta. 
Camera unde a avut loc crima, mai pastra inca pe pereti, pe jos si in pat, urmele de sange, cearceaful fiind plin de sangele victimei, dar si al agresorului. 
Ca arma, s-a folosit un cutit din lemn. 
Cu foarte multe detalii, impleticindu-se ici acolo, criminalul, Popa Daniel Cosmin, a mai explicat pe indelete tot ceea ce s-a intamplat. 
Camera era impanzita de reviste pentru adulti si casete video, care contineau filme porno, dupa cum ne-au declarat procurorul Cristian Lazar. 
Popa Daniel Cosmin, dupa ce a fost prins si adus in Arad de catre politisti, a spus in fata intregii mass-media locala ca a fost violat de catre victima si ca se poate verifica de catre medicul legist ca a fost virgin inaintea nefericitului eveniment. 
Procurorul Cristian Lazar, cel care a anchetat acest caz, ne-a declarat: 
"Criminalul si-a recunoscut fapta, iar pentru ca a fost practic un conflict care a degenerat, acesta va primi intre 10 si 25 de ani de inchisoare, fiind incadrat la omor simplu. Totodata, dupa ce a fost consultat de catre medicul legist, s-a ajuns la concluzia ca nu a fost vorba despre o agresiune sexuala, acesta recunoscand ca anterior comiterii crimei a mai avut relatii sexuale si cu alti barbati. Ceea ce a declarat in fata presei a spus pentru ca i-a fost jena". 
Foarte atent si amintindu-si cu exactitate totul, tanarul a povestit ce s-a intamplat, insistand pe faptul ca si victima l-a atacat si l-a taiat cu cutitul. 
A mai spus faptul ca a venit in acea seara de luni, acolo, pentru ca a fost rugat de catre victima sa-i faca curat in pivnita, nicidecum la un chef, asa cum declarase initial. 
Le-a aratat politistilor intregul traseu si fir al povestii, a stat in pat, s-a ridicat s-a dus la baie, dupa care a venit inarmat cu cutitul din bucatarie si a inceput lupta, care s-a incheiat prin curmarea unei vieti.

Anca R. Badila - Observator`

  • Targuri educationale

Elevii au luat cu asalt targul educationalSute de elevi de clasa a opta au vizitat standurile targului educatiei, manifestare care se desfasoara in aceste zile. 
Liceele aradene isi prezinta in acest timp oferta, si incearca sa atraga cat mai multi absolventi de gimnaziu. 
In premiera, odata cu targul educatiei, are loc se targul universitar, pentru absolventii de liceu care doresc sa urmeze o facultate. 
Ambele manifestari au loc la Complexul expointernational, in pavilionul B. 
Dis de dimineata elevii de gimnaziu au venit aici sa vada ce oferta au liceele. 
Absolventii claselor a opta pot afla ofertele si de pe CD uri pregatite special pentru ei, care se vor distribui in scoli. 
Si universitatile isi prezinta acum ofertele. 
Fiecare universitate are aproximativ 48 de specializari. 
Cele doua targuri, educational si Universitar, au loc in perioada 5-7 aprilie. 

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]