Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 7 iunie 2006
Stirile TVA aici
  • Ieri, ministrul Sanatatii a anuntat: Aradul va avea spital judetean nou

Nicolaescu a fost huiduit la TimisoaraPrezent la Timisoara, Eugen Nicolaescu huiduit de sindicalistii de la Sanitas
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu a dat unda verde proiectului de construire in Arad a unui nou Spital Judetean de Urgenta.
Decizia mai marelui Sanatatii a fost anuntata public in cadrul unei intalniri avute ieri, la Timisoara, intre ministrul Nicolaescu si prefectii, respectiv reprezentantii sistemului sanitar din judetele Arad, Timis, Caras, Hunedoara.
Asadar, Aradul este inclus pe lista celor douazeci de spitale noi care se vor construi la nivel national pana in luna martie a anului 2008.
Urmeaza ca administratia publica locala sa identifice spatiul in care se va ridica spitalul (una dintre locatiile vehiculate fiind curtea actualului Spital Clinic Municipal) urmand ca apoi si se demareze procedurile de intocmire a proiectului, respectiv de incepere a lucrarilor.
Sedinta tehnica
Sedinta, dupa cum declara si prefectul Cristian Stragea, a avut un caracter tehnic.
Ministrul, insotit de o delegatie de sapte reprezentanti ai ministerului de resort au discutat problemele fiecarui judet in parte si chiar a fiecarui spital in parte, acolo unde a fost cazul.
Ideea intalnirii a fost aceea ca de acum Directiile de Sanatate Publica au puterea de a organiza activitatea din sectorul sanitar pe care il conduc dupa cum stiu mai bine, asta referindu-ne la reorganizari de spitale, unificari de sectii, reduceri sau cresteri ale numarului de paturi in funclie de patologia zonei.
Intr-un cuvant, dimensionarea capacitatii unitatilor spitalicesti poate fi efectuata, in functie de necesar, la nivelul fiecarui judet.
Solicitarea conducerii ministerului a fost aceea ca pana vineri, 9 iunie a.c, Directiile de Sanatate Publica sa transmita! la Bucuresti, spre aprobare, noua structura conceputa astfel pentru a eficientiza activitatea medicala si implicit gestionarea fondurilor.
" Sedinta la care am participat alaturi de directorul DSP Arad, dr. Nicolae Marza, de directorul adjunct, dr. Angela Cionca, si de dr. Calin Ardelean a fost una cu caracter tehnic. Spun sedinta tehnica deoarece, ministrul Eugen Nicolaescu, impreuna cu sapte reprezentanti ai ministerului Sanatatii, au evaluat unitdtile medicale reprezentative de la nivelul fiecarui judet si a fiecarei sectii de speciaiitate din cadrul spitalelor. Conducerea Ministerului Sanatatii a solicitat o abordare cat se poate de pragmatica referitoare la structura din cadrul unitatilor medicale cu paturi, bazata pe cnterii de accesibilitate, eficienta si corelata cu specificul patologiei preponderente in judetul Arad si nu in ultimul rand, bazata pe-o prognoza pe urmatorii 10 ani. Referindu-se la prioritatile reformei din sistemul medical, din punct de vedere managerial, ministrul, Sanatatii a subliniat ca prin masurile pe care le-a dispus si intentioneaza sa le aplice, ministerul doreste sa obtina certitudinea ca finantarea unui spital, la nivelul cerintelor Uniunii Europene, nu va duce in viitor la acumularea acelorasi datorii uriase, de catre unitatile spitalicesti, inregistrate din 1990 incoace. Legat de Arad, ministrul Eugen Nicolaescu si-a exprimat sustinerea pentru construirea unui spital de urgenta. Prezent la intalnire, primarul Gheorghe Falca si-a exprimat de asemenea disponibilitatea de a identifica terenul necesar construirii noului spital", afirma prefectul Cristian Stragea.
Ministrul Sanatatii a dat aprobare pentru constructia unui spital judetean de urgenta la Arad"Restructurarea si reorganizarea nu reprezinta un scop in sine in cadrul acestei reforme sanitare. Intentia noastra este aceea de a aduce sistemul la realitatea structurilor organizatorice. Asadar, o serie de sectii vor fi comasate, in unele va creste numarul de paturi, in altele acesta se va reduce, in functie de necesitati, in functie de cerintele zonei de patologie. Trebuie sa reducem odata finantarile masive folosite de unii doar pentru a-si pastra fotoliile de directori. Trebuie ca banul cetateanului sa fie gestionat cum trebuie, astfel ca omul sa aiba incredere ca banul pe care il plateste este gestionat eficient. In cadrul intalnirii pe care am avut-o cu reprezentantii euroregiunii, cum imi place mie sa o numesc, am avut parte si de aspecte placute si mai putin placute. Nu este momentul insa sa le fac publice. Cel putin nu inca, pana cand va expira termenul in care conducerile DSP-urilor pot sa-si faca temele. Iar legat de Arad, pot sa va spun ca spitalul judetean se afla pe lista judetelor in care se vor construi spitale de urgenta noi", a precizat ministrul Eugen Nicolaescu in cadrul unei conferinte de presa, sustinute ieri, la Prefectura Timis.
"Protestul sindicalistilor -o manevra a PSD-ului!"
Prezenta ministrului Sanatatii la Timisoara a fost marcata de protestul spontan al reprezentantilor sindicatului Sanitas de la Spitalul Judetean Timis.
"Am avut parte de un protest ad hoc al celor de la sindicatul sanitas al Spitalului Judetean Timis. Nu am inteles nimic din doleantele lor pentru ca nu au putut fi expliciti in conditiile in care tipau, fluierau si asa mai departe. Consider ca acesta nu este un comportament civilizat. Am trecut de etapa anilor 90, insa se pare ca aceste practici mai persista. Se pare ca PSD-ul nu se lasa si incita prin ceea ce pot: prin oameni mai sensibili, prin mase care pot fi usor manipulate. Ma voi intalni cu reprezentanti ai lor si sper sa inteleg si eu ceea ce pretind", afirma ministrul Nicolaescu.
Nicolaescu versus Branzan
Tot legat de neintelegerile din plan politic care fie ca vrem sau nu sa recunoastem, se resimt in sistemul sanitar, ministrul Nicolaescu a tinut sa-si exprime inca o data sentimentele pe care le nutreste fata de predecesorul sau in functie, (acum) deputatul Ovidiu Branzan.
"Profit de faptul ca ma aflu la Timisoara si trebuie sa fac anumite precizari legate de afirmatiile domnului Ovidiu Branzan care, prezent de asemenea la dumneavoastra in judet afirma ca va depune (lucru pe care l-a si facut) o noua motiune de cenzura impotriva sanatatii. Este a treia motiune de cenzura depusa impotriva sanatatii. Marele initiator, tocmai Ovidiu Branzan, trece printr-o criza de identitate si de activism politic. Face numai prostii. Un astfel de om - de fapt un barbat care isi bate nevasta nici nu poate fi om - nu ar mai trebui sa iasa in public. Mie mi-ar fi rusine sa imi bat nevasta si apoi sa mai fac pe marele initator al unei motiuni de cenzura".
De asemenea, un alt incident legat de vizita ministrului sanatatii a fost acela al unui barbat care a dorit sa-si dea foc, insa care a fost, imediat, dus la politie de organele de ordine.
Cursuri pentru virtorii manageri
Ministrul Sanatatii a anuntat de asemenea ca in intervalul 12-19 iunie a.c, persoanele care doresc sa participe la examenul pentru posturile de directori din luna octombrie se pot inscrie la un curs de management al unitatilor spitalicesti.
Important este ca absolvirea acestui curs (care se va desfasura pe parcursul a doua luni de zile) este o conditie obligatorie pentru participarea la concursul pentru manager de spital.

Diana Micu - Informatia Aradului

  • Productia industriala in crestere

Productia industriala a judetului este in crestere - Virtual Arad News (c)2006Productia industriala a judetului realizata in primul trimestru al acestui an si a inregistrat o crestere de 9,4%, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent, reiese din buletinul statistic intocmit de Directia Judeteana de Statistica.
In ceea ce priveste productia principalelor produse industriale, in luna martie, fata de februarie, judetul a inregistrat cresteri semnificative la: titei extras (9705 tone fata de 8722 tone), articole de feronerie (8782,7 mii lei fata de 8089,3 mii lei), echipament electric pentru auto si tractoare (35007,5 mii lei fata de 29560,9 mii lei).
Insa cea mai mare crestere s-a inregistrat, potrivit DJS, la productia vagoanelor pentru marfuri: 134 de vagoane in martie, fata de 52 in februarie.
Au existat si produse a caror productie a fost in scadere.
Astfel, in judet s-au fabricat cu 8000 de perechi de incaltaminte mai putin decat in februarie.
Exportam mai mult decat importam
In perioada 1 ianuarie-31 martie 2006, exportul realizat la nivelul judetului a totalizat 325951 mii euro, iar importul 276290 mii euro.
Drept urmare, s-a inregistrat un excedent comercial de 49661 mii euro.
Acest trend de excedent comercial se mentine de mai multe luni, Aradul fiind printre putinele judete din tara care exporta mai mult decat importa.

Gerlinde Knap - Adevarul

  • De frica datei de 06.06.20006 - masuri speciale de paza in cimitirele aradene

Paza in cimitirele din Arad a fost intaritaAdministratia cimitirelor din Arad a luat masuri suplimentare de paza, incepand de luni seara, dubland personalul de serviciu, de teama unor evenimente nedorite care ar fi putut avea loc ieri, 06.06.2006.
Responsabilii locali spun ca masurile au fost impuse de numeroasele incidente care au avut loc in ultimii ani, in special in cimitirul "Eternitatea", cel mai mare din oras, cu peste 55.000 de locuri de veci.
"Am avut numeroase profanari de morminte sau furturi de monumente funerare. Pentru unii, data de astazi, care contine de trei ori cifra sase, poate avea anumite semnificatii si am preferat sa ne pazim de noi incidente neplacute", a declarat Dorina Rob,- administratorul cimitirului.
In toate cele patru cimitire aradene au lucrat pentru paza, incepand de luni seara de la ora 21.00, toti angajatii, inclusiv groparii sau personal din administratie, fara a fi semnalate incidente in cursul noptii.
Masurile de siguranta suplimentare vor fi pastrate, totusi, inca doua zile. In 2003, cimitirul "Eternitatea" din Arad s-a confruntat cu cele mai multe profanari de morminte, ale caror autori au ramas necunoscuti.
Incidente grave au avut loc in iunie, iulie si septembrie, cand angajatii cimitirului au descoperit zeci de monumente funerare sparte sau culcate la pamant, dar si morminte distruse.
Totodata, in 2004, politistii aradeni au descoperit o retea de trafic cu obiecte de arta, considerata responsabila de zeci de furturi de cruci si monumente funerare vechi de secole, semnalate in cimitirul "Eternitatea".
Monumentele erau scoase ilegal din tara si vandute pe piata neagra din Occident pentru cateva mii de euro.

Florin Marusca - Agenda zilei

  • Ineul are ambitii de centru al judetului!

Primarul Ineului - Nicolae Mehelean doreste sa modernizeze orasulDaca-i ies toate proiectele, primarul Nicolae Mehelean are toate sansele sa intre cu Ineul in cea mai... civica perioada a sa
O buna parte din asfaltarea unei importante portiuni din zona riverana a Ineului a inceput concomitent cu operatiunea de pavare a centrului, proiectul tehnic privind modernizarea strazilor pavate cu piatra cubica fiind deja finalizat.
Primarul orasului aflat intr-o competitie acerba cu Sebisul, Pancota si Chisineu Crisul (asta dupa ce, acum cateva decenii, de abia reusea sa concureze cu Beliu!), Nicolae Mehelean, spune ca "aceasta este prima faza a unui proiect menit sa schimbe fata localitatii care m-a ales edil. Investim, din bugetul propriu, aproape un miliard de lei vechi in acoperirea cu patura asfaltica a portiunii cuprinse intre cele doua benzinarii, in trotuarul de pe partea cu Spitalul Orasenesc plus strazile Decebal si I.C. Dumitrascu."
Fondurile structurale privind modernizarea infrastructurii pentru intreg orasul sunt, insa, "marea miza" pe care Mehelean si Consiliul local pe care-l conduce sunt convinsi ca le vor obtine.
"Aplicarea proiectului ar necesita circa 20 de milioane de Euro si ar cuprinde un nou modul pentru statia de epurare, modernizarea intregii retele de apa, cea a iluminatului public si asfaltarea tuturor drumurilor" - este ambitia primarului, care spune ca are incredere ca suma respectiva ar putea veni din surse externe si se bazeaza pe "proiectele extrem de viabile intocmite. Nu am pierdut, pana acum, nici un proiect, de cand sunt primar."
Ineul beneficiaza de un buget alocat de CJA de circa 3 milioane de Euro numai pentru finalizarea lucrarilor la Spitalul nou.
Din cele 20 de milioane necesare, participarea financiara a orasului ar putea fi de maxim 10%, restul banilor putand fi obtinuti atat din fonduri europene cat si din investitii atrase de realizarea infrastructurii.
In principal, trebuie insistat pe cea rutiera, pentru ca cea existenta este veche, si nu mai face fata traficului de masini mari.
Asa incat un proiect PHARE, recent castigat, de 460.000 de Euro, chiar la asta face referire: construirea unei sosele de centura de 4,1 kilometri, care va ocoli Ineul prin sud.
Una dintre cele mai presante probleme, care limiteaza aria investitiilor private, este puterea electrica alocata Ineului.
"Lucram la aducerea unei statii de 110 kilovolti pentru a ne obtine independenta energetica" - dezvaluie Mehelean.
In momentul de fata, asadar, se asfalteaza 38.420 metri patrati si se pun dale noi pe 3200 metri patrati de trotuare centrale.

Lucian Valeriu - Observator

  • Concert de muzica vieneza

Dirijorul slovac Janikovic a pregatit filarmonica aradeanaZoltan Janikovic, dirijor slovac, directorul muzical al ansamblului Wiener Residenzorchester, propovaduitor si al muzicii unor compozitori uitati sau mai putin cantati ca: H.I.Fr. Biber, I.M.Sperger, G.Muffat, J.S.Kusser, J.C.Graupner, I.G.Benda, J.Stamitz, J.Simbracky, G.Ph.Telemann etc., ceea ce denota inteligenta repertoriala, a fost oaspetele Filarmonicii in saptamana ce a trecut.
In talmacirea Uverturii operei Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart, orchestra aradeana a redat solemnitatea din Adagio, sugerand atmosfera de basm, in contrast cu vioiciunea temei din Allegro, pana la stralucirea finalului, trezind implicit interesul spectatorului pentru actiunea poropriu zisa.
Constantin Talmaciu, prim flautist, care desfasoara o intensa activitate solistica in tara si peste hotare (Austria, Ungaria, Suedia, China, Mexic), a interpretat Concertul in Sol major pentru flaut si orchestra KV 313 de Mozart, alaturi de colegii din orchestra condusa de Zoltan Janikovic. Solistul, stapan pe mestesugul sau, a dat discursului ce presupune dificultati ce nu fusesera in planul amatorului care comandase concertul in 1778, claritate, impresia de lejeritate, comunicare sensibila, in prima parte, frumusete cuceritoare in cea secunda si stralucire, incisivitate, Finalului.
A doua parte a manifetarii a cuprins lucrari semnate de membri ai familiei Strauss. Uvertura operetei Liliacul de Johann Strauss-fiul, in varianta interpretativa a orchestrei condusa de Zoltan Janikovic, a avut si de aceasta data succes la public, succes nedezmintit de trecerea anilor, de la premierea vieneza din 1874 si cea romanesca din 1891, ce avut loc sub directia lui George Stefanescu.
Seria de valsuri straussiene ce a urmat a incantat pe cei prezenti. Valsul imperial, comentat la vremea lui (1889) ca simbol al legaturii monarhiei austriece cu cea germana, Trandafirii Sudului, rezultat al unei prelucrari ale unor melodii din opereta Dantela Reginei. Valsul op 11 (Cantecele carnavalului), dovada a stradaniei tanarului compozitor de a intra pe poarta cea mare a lumii muzicale, dupa ce initial tatal lui se opusese ca fiul sau sa imbratiseze aceasta profesie, a incantat la randul lui pe melomanii aradeni. Cu satisfactie deosebita au primit auditorii si valsul Dunarea albastra, inspirat de versurile An der schönen blauen Donauale poetului vienez Karl.I. Beck, vals ce a facut demult inconjurul lumii, eamanand si acum bucurie tinereasca.
Tonefiante au fost: Tik Tak Polka schnell op 367, bazata pe melodii din opereta Liliacul, apoi Unter Donner und Blitz, Polka schnel, op 324 (Tunete si fulgere), ultimul, creand o “betie” muzicala ce induce ascultatorului iluzia unui minunat foc de artificii, facandu-l sa uite latura infricosatoare a fulgerelor si si surorilor lor, tunetele. Nu mai putin atragatoare a fost varianta aradeana a glumetei Jokey Polka op. 278 de Josef Strauss.
Cu aceasta manifestare, Filarmonica aradeana a mai adauga un succes palmaresului sau.

Hugo Hauptmann – Virtual Arad
***
Joi, 8 iunie, CONCERT DE CONCERTE
dirijor – Dorin Frandes
solisti: Andrei Marta, Dinu Mihailescu – pian, Adela Zaharia – soprana,
Samuel Muresan – trompeta, Alin Octavian Lup – violoncel,.
In program:Wolfgang Amadeus Mozart
–Concertul pentru pian si orchestra in La major K488
–Concertul pentru pian si orchestra in Do major K 467,
–Aria Susanei din opera Nunta lui Figaro (Deh vieni non tardar din actul IV), Concertul nr. 3 pentru corn si orchestra in Mi bemol major kK477 (transcriptie)
Joseph Haydn - Concertul nr. 1 in Do major pentru violoncel si orchestra Hob. VII b. 1


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]