Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 7 octombrie 2006
Stirile TVA aici
  • Comemorare la Arad

Vicepremierul Marko Bela a fost prezent la AradVicepremierul Romaniei, Markó Béla si Ministrul Afacerilor Externe din Ungaria, Göncz Kinga s-au aflat la Arad, pentru a comemora 157 de ani de la uciderea celor 13 generali.
Comemorarea celor 13 generali, care a avut loc ieri, s-a facut si in prezenta presedintelui UDMR, Marko Bela. 
Profitand de aceasta ocazie, Bela a tinut sa precizeze ca "evenimentele din 6 octombrie 1849 au o insemnatate deosebita pentru comunitatea aradeana", dar a subliniat ca deplasarile in teritoriu ar trebui sa fie facute si cu alte ocazii, nu doar la festivitati.
Facand referire la dezideratul asumat de cei 13 generali, Marko Bela a declarat ca "generalii nu si-au asumat un deziderat national ci si-au asumat ideea de libertate, egalitate si fraternitate a tuturor natiunilor si a tuturor popoarelor din Europa".
Cat despre mesajul pe care maghiarii il transmit, nu poate decat sa faca referire la intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. 
In plus, Marko Bela a considerat ca dezideratul integrarii europene a fost realizat cu ajutorul tuturor guvernelor de dupa 1989, si a tuturor formatiunilor politice.
Lipsa vointei politice
Un alt subiect abordat de presedintele UDMR a fost cel al tergiversarii votarii statutului minoritatilor nationale, care este rezultatul lipsei de vointa politica, conform celor declarate de Bela. 
"Trebuie stiut ca legea minoritatilor nu va rezolva toate problemele legate de convietuirea interetnica, nu este un instrument magic care sa ofere solutii pentru toate problemele. Nu cred ca cineva s-ar teme de efectele acestei legi pentru ca este moderata. Iar, in acest caz, ar fi vorba de convingerea unora ca prin retorica nationalista si prin exacerbarea unor astfel de retorici mai poti atrage un anumit electorat in Romania", a subliniat Marko Bela.
Concluzionand, Marko Bela a caracterizat clasa politica romaneasca ca fiind suferinda de o miopie politica periculoasa, iar pentru unele foloase electorale imediate, se sacrifica ideea unor relatii interetnice bune.

A.G. - Adevarul

  • Ajutoare pentru incalzire

Si in acest an se vor acorda subventii pentru incalzireBeneficiarii ajutoarelor pentru incalzire asteapta formularele tipizate necesare obtinerii banilor. 
Formularele trebuie tiparite de primarii, insa se asteapta publicarea normelor metodologice privind aplicarea acestor reglementari in monitorul oficial.
Anul acesta numarul beneficiarilor de subventii pentru incalzire va creste semnificativ, pentru ca baremul maxim a crescut de la un venit lunar net pe membru de familie de 3 500 000 lei la 5 000 000 de lei. 
Conducerea directiei muncii precizeaza ca prin ordonanta de urgenta privind subventia la caldura se are in considerare doar caldura din calorifere, nu apa calda menajera. 
Beneficiarii vor primi formularele necesare ca si in anii precedenti. 
Cei care pana acum nu au beneficiat de subventii, dar de data aceasta indeplinesc conditiile, vor ridica formularul de la serviciul social al primariei sau de la furnizorii de caldura. 

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad

  • Pecica devine un magnet pentru… fonduri U.E.

Painea de Pecica a incetat sa fie singurul simbol reprezentativ al localitatiiPecica a fost inainte de 89 una dintre cele mai prospere comune de la nivelul judetului, pentru majoritatea aradenilor numele ei fiind legat de  renumita "pita" de Pecica. 
Dupa 90 insa lucrurile s-au schimbat. Traditia painii a fost lasata in trecut, investitii s-au mai facut pe ici pe acolo, insa in ceea ce priveste infrastructura lucrurile lasa, sau cel putin lasau pana nu demult, de dorit. 
Situatia s-a schimbat oarecum odata cu castigarea statutului de oras, acest lucru constand intr-o crestere a impozitelor insa pe de alta parte si o inlesnire a accesului la tot felul de fonduri. 
Despre cum s-a schimbat localitatea cu satele apartinatoare in acesti doi ani de cand a devenit oras am stat de vorba cu primarul Iustin Cionca.
Trecerea de la comuna la oras
- Domnule primar, pentru a incepe discutia cu aspectele pozitive, spuneti-ne care sunt avantajele faptul ca Pecica este acum oras?
- Faptul ca Pecica a devenit oras este o mare reusita. Aveam populatie, aveam dezvoltare economica, aveam suprafata necesara si cu toate acestea pana atunci nu puteam accesa fonduri serioase pentru dezvoltarea localitatii.  Bineinteles ca acest lucru a implicat si o majorarea a impozitelor, fapt ce a creat nemultumire in randul localnicilor. Insa, in timp, rezultatele acestor plati suplimentare se observa. Cu siguranta nimanui nu ii convine sa plateasca mai mult la stat insa trebuie sa constientizam ca fara bani nu se poate face nimic. Din lipsa de fonduri, administratiile anterioare nu au reusit sa realizeze investitii serioase. Din acest motiv Pecica nu are infrastructura necesara pentru a avea o piata stabila a terenului, pentru a deveni un punct de atractie pentru investitorii dornici sa-si construiasca ceva in zona industriala.
Vatra localitatii se … dubleaza
- Intelegem ca lucrurile s-au schimbat. Plecam de la bani si revenim la ei…Care a fost bugetul comunei Pecica si care e cel al orasului Pecica?
- La nivelul anului 2001, bugetul a fost de 7 miliarde buget, iar acum avem 87 de miliarde, iar pana la finalul anului ajungem la 100 de miliarde de lei. Va dati seama ca numai in acest an avem alocati pentru investitii  29,390 miliarde de lei. Unul dintre cele mai importante proiecte consta in cadastrul edilitar gospodaresc si baza de date, a carui valoare  se ridica la  17 miliarde de lei. Am incheiat  deja contractul care va fi multianual,  noi alocand un miliard, iar diferenta va fi suportata de catre Ministerul Transporturilor. De asemenea, lucram la planul urbanistic general, din valoarea acestuia  CJA suportand 580 milioane. PUG-urile trebuie reinnoite la 5 ani, astfel ca pentru finalizarea acestuia avem ca termen  luna august a anului viitor.
- Ce modificari aduce noul PUG?
La Pecica a crescut numarul de locuinte - Virtual Arad News (c)2006- In 18 octombrie avem o dezbatere publica privind extinderea intravilanului. Noi am dori sa dublam suprafata existenta, dar ramane de vazut daca cei care dau avizele vor fi de acord. Asta pentru a nu se  mai intampla ca in ultimii patru ani cand din cauza faptului ca nu am avut teren intravilan am fost obligati sa pierdem investitori.
- Exista suprafata de teren suficienta pentru a dubla intravilanul urbei?
- PUG-ul se poate extinde  si pe proprietate privata. Ulterior, fie vom cumpara aceste proprietati sau populatia  isi va vinde aceste proprietati, important este  ca acest plan sa prevada aceste suprafete pentru ca, conform legii 247/2006 terenurile cuprinse in intravilan nu mai presupun taxa necesara scoaterii din circuitul agricol, care, in caz contrar este foarte mare. Dorim ca prin aceasta masura  sa incurajam  vanzarea, sa atragem investitii, sa atragem forta de munca, sa o impozitam si sa castigam si noi la randul nostru.
Incubator de afaceri la Turnu
- Exista deja in Pecica o zona industriala?
- Exista o astfel de zona insa din pacate, din cauza lipsei utilitatilor nu am putut sa o punem in valoare. Acum lucram la aducerea utilitatilor. La Turnu insa avem 2 firme care construiesc. Şi un fapt imbucurator este ca  Ministerul Integrarii Europene  a aprobat finantarea proiectului tehnic  pentru incubatorul de afaceri care se va afla in aceasta zona industriala si speram ca anul viitor, din fondurile structurale, sa primim patru milioane de euro cat este valoarea proiectului si sa incepem si lucrarile propriu-zise. Tot aici va exista si un centru de informare profesionala si un terminal tir unde suntem in negocieri pentru accesarea de fonduri. 
- Ce presupune acest centru?
- Centrul e o locatie pentru pregatirea viitoarei forte de munca care va fi angajata in zona industriala.  Dupa cum stiti, administratia  se confrunta cu o lipsa a fortei de munca. Exista oameni dar sunt necalificati si atunci aici recalificam, respectiv ii calificam pe cei care sunt acum in scoala. Prin Turnu va trece autostrada asa ca, pentru mine, prioritara este acea zona, din Turnu. De asemenea e drum national, e vama in apropiere…
- Ce suprafata aveti acolo?
- E vorba despre 1,6 ha pentru incubator si 16 hectare ca zona industriala.
- Cum va functiona, concret acest incubator de afaceri?
- Incubatorul este o constructie unde vor fi cateva hale de productie  si aici vor putea intra pe baza unui plan de afaceri examinat de o comisie de specialisti, intreprinderi mici si mijlocii care nu pot face singuri fata pe piata. Aici vor putea ramane o perioada intre 3  si  5 ani.
Prin comuna Turnu va trece viitoarea autostrada- De ce ar alege un om de afaceri aceasta locatie?
- In primul rand pentru ca vor beneficia de servicii le preturi mult sub cele practicate pe piata. Chiria va fi modica. Investitia fiind nerambursabila vrem sa ne acoperim doar cheltuielile de administrare a acestui incubator, pe de alta parte vor beneficia de tot fel de servicii de la consultanta juridica bancara, pregatirea fortei de munca, servicii administrative…
- De unde a aparut aceasta idee?
- Eu am fost la un astfel de incubator in Italia si de acolo am preluat ideea. La noi va fi axat pe productie.  Statul ajuta prea putin intrerinzatorii privati si cred ca un astfel de incubator va fi eficient. Ba mai mult, dupa expirarea acelui termen de cinci ani, dupa ce se pun pe picioare, investitorii se vor putea muta in zona industriala, care se intinde in imediata vecinatate si in acest mod isi vor putea pastra si forta de munca gata formata si vor putea beneficia de prestarile de servicii atat administrative cat si financiare, juridice oferite la preturi modice.
- Se schimba sistemul de iluminat, se introduce gazul si apa
- Am facut demersuri pentru obtinerea unui credit de 8 miliarde de lei  pentru eficientizarea iluminatului public.  Speram ca pana la finele anului sa inlocuim toate corpurile din localitate. Am facut deja un studiu de fezabilitate din care rezulta ca in trei ani si jumatate  putem sa il rambursam cu dobanzile aferente numai din economiile pe care le realizam la facturare.
De asemenea, prin programul Samtid vom beneficia de reabilitarea uzinei de apa. In aceasta saptamana am predat amplasamentele pentru introducerea retelei de gaz.  Speram ca pana la finele anului sa finalizam macar 20 de kilometri de retea de gaz si sa facem primele bransamente.
- Cine va suporta costul bransamentelor?
- Beneficiarii vor plati aceste lucrari. Speram insa ca printr-o banca interesata sa facilitam aceasta plata, in sensul ca oamenii sa poata plati in rate. Tot legat de investitii trebuie spus faptul ca am inceput sa asfaltam strada care leaga  soseaua nationala de centrul localitatii.  Numai aici am cheltuit 4,6 miliarde. La sala de sport am amenajat un teren de sport in aer liber cu nocturna, pentru perioada de vara. Şi pentru aceasta lucrare am alocat un miliard de lei. Cu exceptia copiilor care beneficiaza de gratuitate, toti doritorii de a practica vreun sport pe acest teren vor plati o taxa.
Un nou cartier de case
- Atatea investitii nu au condus la o crestere a cererilor de locuri de casa, de apartamente?
Primarul orasului Pecica - Iustin Cionca explica avantajele dezvoltarii- Avem multe cereri pentru apartamente. In acest context avem un alt proiect depus pentru ANL care presupune infiintarea a 20 de apartamente. Speram ca anul  viitor sa obtinem finantarea.  De asemenea am vandut 15 hectare de teren unei societati care doreste amenajarea unui nou cartier de locuinte. In contract s-a specificat obligatia firmei de a construi toate casele in termen de cinci ani. Mai departe tine de investitor daca va construi toate casele sau va vinde mai departe terenul. De mentionat este si faptul ca in vecinatatea acestui cartier sunt si noile obiective realizate, precum sala si terenul de sport, viitoarea scoala tot aici se va ridica…
- A crescut pretul terenurilor?
- Pecica nu are o piata bine asezata. Valoarea terenului este data in mare parte de utilitati. Iar la noi abia acum incepand sa se introduca utilitatile… La noi abia acum se misca lucrurile, preturile nu sunt asezate. Asa ca pretul oscileaza intre 1 si 10 euro pe metru patrat in functie de zona.
- Iar la case cum este situatia?
- Mai mult de 10%  din case erau nelocuite in urma cu cativa ani. Iar acum rar gasesti o casa libera.
Agricultura: piata de desfacere virtuala
- Pecica era recunoscuta pe timpuri pentru agricultura practicata. Acum oamenii se plang de lipsa unei piete de desfacere a cerealelor…
- Asa este. Legat de acest segment de activitate am depus, insa din 2004, un proiect pe Phare CBC  privind dezvoltarea relatiilor transfrontaliere a producatorilor agricoli. Acest proiect consta in deschiderea  unui centru in primarie, de fapt a unui punct de informare a producatorilor si prelucratorilor  acestor produse. Aici oamenii vor fi instruiti cu privire la ultimele noutati in domeniul tehnic. Se vor organiza schimburi de experienta cu Ungaria. De asemenea, dorim sa relansam sarbatoarea "Praznicul de pita noua", in sensul de a-l axa mai mult pe sectorul agricol. O piata virtuala de desfacere a produselor agricole este o alta ideea ce va fi concretizata prin acest proiect. Ideea e sa incercam sa convingem oamenii sa nu mai puna numai grau si porumb. Sa se mearga pe cerere. La noi toata lumea  cultiva numai grau si porumb, iar, firesc daca avem atat de mult grau, pretul acestuia va fi mic. Pe de alta parte el nu ar trebui vandut brut, ci valorificat. De aceea intentionam sa atragem niste investitii in zona, sa  facem moara, iar din faina sa facem alte produse care ar fi vandute la preturi bune. La Pecica nu  exista mult teren lasat nelucrat. Dar mai exista. Am ajuns sa investim mai mult decat scoatem.
- Care este valoarea proiectului si cand va fi el demarat?
- Valoarea lui este de 135.000 de euro, 10% din valoare fiind suportata din bugetul local. El se va derula pe o perioada de sapte luni, iar in privinta demararii, asteptam ca in cateva zile sa fim chemati pentru semnarea contractului.
- In consecinta, faptul ca Pecica a devenit oras reprezinta o realizare.
- Fara indoiala. Niciodata Pecica, la nivel de comuna, nu ar fi primit fonduri nici pentru construirea unui incubator de afaceri nici pentru atatea locuinte, nici pentru atatea si atatea obiective.

Madiana Mican - Informatia Aradului

  • Gong inaugural al editiei a XII-a a Festivalului National de Teatru Clasic de la Arad

La Teatrul "Ioan Slavici" incepe editia a XII-a a festivaluluiDuminica seara incepe cea de a XII-a editie a "Festivalului National de Teatru Clasic", organizata de Teatrul Clasic "Ioan Slavici" Arad si "Fundatia ArtClasic", cu sprijinul Consiliului Local Municipal Arad.
Cel mai important eveniment cultural al toamnei aradene incepe maine seara, o data cu primul spectacol din seria celor ce vor fi prezentate in perioada 8 - 15 octombrie. Editia din acest an va aduce in fata publicului aradean un numar de opt spectacole, plus un spectacol de muzica si poezie si trei “workshop„-uri sustinute de invitatii speciali ai festivalului.
"Medeea" - primul spectacol
Primul spectacol din festival va fi prezentat duminica seara, de la ora 19,00 - "Medeea", dupa Euripide, productie a Teatrului National Craiova. 
Distributia este formata din actorii Cerasela Iosifescu, Sorin Leoveanu, Geni Macsim, Adrian Andone, Valentin Mihali, Catalin Baicus, Cosmin Radescu, Dragos Macesanu, alaturi de corul femeilor (Gina Calinoiu, Anca Dima, Ramona Dragulescu, Corina Druc, Romanita Ionescu, Iulia Lazar, Adela Minae, Haricleea Nicolau, Raluca Paun, Petra Zurba) si copiii Alexandru Camen si Emy Guran. 
Spectacolul este realizat de regizorul Yiannis Paraskevopoulos din Grecia, cu o scenografie de Lia Dogaru.
O saptamana plina
Pe parcursul saptamanii viitoare, Festivalul National de Teatru Clasic va mai prezenta urmatoarele spectacole: 
luni – "Cymbeline", dupa William Shakespeare, Teatrul Odeon Bucuresti (regia - Bocsardi Laszlo), 
marti - "Bacantele", dupa Euripide, Teatrul "Tony Bulandra" Targoviste (regia - Mihai Maniutiu), 
miercuri - "Revizorul", dupa N. V. Gogol, Teatrul de Comedie Bucuresti (regia - Horatiu Malaele), 
joi - "Stella", dupa Goethe, Teatrul Clasic "Ioan Slavici" Arad (regia - Stefan Iordanescu), 
vineri - "Iubirea Fedrei", dupa Sarah Kane, Teatrul Clasic "Ioan Slavici" Arad, Sala "Studio" (regia - Mihai Maniutiu), 
sambata - "Visul unei nopti de vara", dupa William Shakespeare, Teatrul "Maria Filotti" Braila (regia - Victor Ioan Frunza), 
duminica - "Cocosatul de la Notre - Dame", spectacol de balet al Teatrului National din Pecs (Ungaria).
Ateliere in sala Studio
Pe parcursul festivalului, in Sala "Studio" a teatrului aradean vor fi sustinute, de invitatii speciali, trei ateliere de lucru. 
Primul dintre ele va avea loc luni, de la ora 10,00, si va fi condus de cunoscutul actor Dan Puric. 
Cel de-al doilea il va avea ca invi-tat pe actorul austriac Ip Wischin si va avea loc de la ora 11,00. 
Vineri, de la ora 11,00, in aceeasi sala va fi adus in atentia publicului teatrul german al ultimului deceniu, prin proiectii si dezbateri. 
Publicul poate participa la aceste ateliere de lucru, pe baza biletului de intrare, sau in baza abonamentului.
Este de semnalat faptul ca spectacolul "Iubirea Fedrei" de vineri seara va incepe la ora 21,30, in aceeasi zi, de la ora 19,00, fiind programat spectacolul de poezie si muzica sustinut de Ion Caramitru si Johnny Raducanu, in sala Palatului Cultural.

Mihaela Cerna - Observator

  • "Nu avem voie sa gresim in etapele urmatoare"

Mijlocasul Hidisan de la FC UTA crede in ascensiunea echipeiJucatorii de la UTA trag din greu in cantonamentul de la Baile Felix.
Aradenii isi incarca bateriile pentru a doua jumatate a stagiunii autumnale, care mai programeaza noua etape – sapte din tur si doua din retur.
Mijlocasul Florin Hidisan spera ca, dupa acest cantonament, ros-albii sa redevina acea echipa de temut de la inceputul campionatului. 
- Florin, cum decurge o zi din cantonamentul de la Baile Felix? 
-
Pana acum am avut cate doua antrenamente pe zi. Avem un program incarcat, dar sper sa ne prinda bine, pentru etapele ce vor urma. 
- Programele de pregatire centralizata sunt cam dese pentru echipele din Liga 1... 
-
Asa este, de cand a inceput campionatul, suntem mai mult in cantonament. Daca intrecerea interna se intrerupe, nu avem ce sa facem decat sa ne pregatim cat mai bine. 
- Este binevenita aceasta pauza pentru UTA? 
-
Da, faptul ca suntem impreuna mai multe zile inseamna un prilej pentru noi de a ne imbunatati pregatirea fizica, dar si relatiile tehnico-tactice. 
- De ce crezi ca s-au obtinut doar trei puncte in al doilea set de cinci etape? 
-
Nu as putea sa dau eu un verdict. Fiecare meci a fost tratat de noi cu maxima concentrare, atentie si nu exista vreun adversar caruia sa nu ii acordam importanta. 
- Pur si simplu ati trecut printr-o perioada de forma mai slaba? 
-
Poate fi si aceasta o explicatie. Acum insa, nu mai avem voie sa gresim, deoarece vin meciurile cu echipele aflate in lupta directa pentru evitarea retrogradarii. Partidele cu Unirea Urziceni si Ceahlaul Piatra Neamt au o miza foarte mare, de aceea sper sa trecem cu bine peste aceste obstacole.
Indulgenti
Rusu, pedeapsa minima
Adrian Rusu a ramas cu o suspendare de doua etape, in urma eliminarii din meciul cu CFR Cluj.
"In regulament scrie ca pedeapsa minima este de doua etape pentru cartonas rosu direct si una pentru eliminare in urma a doua cartonase galbene.In plus, arbitrul Tudor a scris in raport ca Rusu a avut o intrare violenta. Noi am invocat cazul Zicu, cand s-a redus suspendarea, insa acea comisie a gresit si a fost schimbata", a mai spus purtatorul de cuvant al clubului. Rusu mai are de ispasit o etapa, in partida cu Unirea Urziceni.
Accidentati
Final de sezon
Lotului si asa redus numeric al "Batranei Doamne" i se mai adauga doua indisponibilitati, cel mai probabil pana la iarna.
"Investigatiile lui Chirita sunt la inceput si nu se stie cat va mai ramane in Italia, sa isi trateze ruptura musculara. Daca el ar putea reveni pe gazon in acest tur de campionat, nu la fel stau lucrurile pentru Stefan. Acesta va trebui operat, insa medicul Pompiliu Popescu i-a recomandat cateva zile de pauza, datorita faptului ca are o umflatura la genunchi", a declarat Mitran.

Bogdan Cioara - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]