Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 8 martie 2006

Stirile TVA aici

  • Un nou spital judetean pentru Arad?!

In locul Spitalului Municipal poate fi construit al doilea spital judeteanSalvare pentru unitatile medicale aflate in cladiri retrocedate
La mai putin de doua saptamani de la incadrarea judetului nostru printre cele cu probleme cauzate de retrocedari, din directia Ministerului Sanatatii vine o veste buna: am putea avea un nou spital judetean, dotat la un nivel mai aproape de momentul actual si nu de anii '70! 
Acest lucru depinde de ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, care va veni in maxim o luna la Arad pentru a anunta daca este "Da!" sau este "Ba!"
Oricum, raspunsul se apropie de prima varianta - asa cum a lasat primarul Gheorghe Falca sa se inteleaga. "Am discutat cu ministrul Sanatatii despre problemele de la Spitalul Judetean, de la cel Municipal si de la Ginecologie. I-am prezentat ministrului o statistica cu sectiile care sunt retrocedate, poze cum arata aceste sectii, faptul ca nu obtin avize de functionare. Solicitarea mea a primit raspuns favorabil. Am convenit ca intr-o luna si ceva sa vina la Arad ministrul Nicolaescu si sa declare public pentru aradeni ceea ce mi-a promis mie", a declarat edilul sef. 
Primarul a refuzat sa faca alte declaratii spunand ca prefera sa-l lase pe ministru s-o faca. 
A precizat, totusi, ar putea pune la dispozitia noului spital un spatiu in centrul Aradului. 
Acesta - se pare - va fi pe locatia actuala a spitalului municipal.
In prezent, in Arad functioneaza trei unitati spitalicesti cu paturi - Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Arad (cu 14 sectii, 799 paturi si un numar de 27466 pacienti tratati in 2005), Spitalul Clinic Municipal Arad (cu 10 sectii, 565 paturi si un numar de 18344 pacienti tratati in 2005) si Spitalul de Obstretica si Ginecologie "dr. Salvator Vuia" (cu 6 sectii, 305 paturi si 12010 pacienti tratati la nivelul anului tre-cut). 
Aceste spitale au mai multe sectii care isi desfasoara activitatea in cladiri retrocedate si care urmeaza sa fie evacuate. 
Culmea este ca in toate imobilele revendicate functioneaza sectii de interes judetean, cu profil unic in Arad, dar si cu indicatori situati peste media pe tara.
In urma cu doua saptamani, fiind prezent la Arad, secretarul de stat pentru relatia cu Parlamentul din cadrul Ministerului Sanatatii, Zoltan Szekely a declarat ca judetul nostru se afla in top-ul judetelor cu probleme in ceea ce priveste situatia cladirilor care gazduiesc unitati sanitare revendicate de fostii proprietari. 
Inventarul efectuat de Directia de Sanatate Publica arata ca urmeaza sa fie retrocedate imobilele care adapostesc Sectia Oncologie a Spitalului Municipal, laboratorul aceleiasi institutii, Spitalul TBC, precum si o parte din cladirea Spitalului de Obstetrica si Ginecologie. 
De asemenea, a fost depusa o cerere dc revendicare si pentru cladirea care gazduieste Sectia de Boli Infectioase, situata pe strada St. Cicio Pop. 
Situatia este cu atat mai grava cu cat aflandu-se in proces de retrocedare, cladirile sunt disputate in instanta iar legislatia nu permite sa se faca investitii in lucrari de reparatii. 
Asa s-a ajuns la situatii care pericliteaza siguranta pacientilor si personalului medical. 
In Romania nu s-a mai proiectat si construit nici un spital nou din 1978. 
Acum, ministrul Eugen Nicolaescu doreste sa ridice opt spitale regionale si 20 cu caracter judetean. 

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Un an de intarziere la lucrarea de reabilitare a statiei de epurare!

Reabilitarea Statiei de epurare poate fi decalata cu un an - Virtual Arad News (c)2006Attila Korodi, secretar de stat din cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, a fost prezent ieri la Arad pentru a lua contact cu problemele de mediu din judet, cu proiectele din localitati si pentru a prezenta programele in care institutia pe care o reprezinta este parte. 
Secretarul de stat a prezentat cele trei proiecte majore derulate de minister in Arad: reabilitarea statiei de epurare in contul a 18 milioane euro (un proiect ce trebuie finalizat la sfarsitul anului viitor), realizarea canalizarii in trei cartiere din municipiu, un proiect de 50 de milioane euro castigat de Primarie, si proiectul Samtid de reabilitare a retelelor de apa in sase localitati, pe care ministerul are de gand sa-l extinda ulterior, prin intermediul fondurilor structurale. 
In fapt, pe acest ultim proiect a insistat cel mai mult Attila Korodi, punctand faptul ca peste 100 de mii de aradeni vor beneficia de apa, la standarde europene, mergand mai departe pe aceeasi idee prin accesarea fondurilor structurale.
Singura problema pe care autoritatile aradene au ridicat-o (au fost prezenti la intrunire toti primarii de orase din judet) si pe care secretarul a retinut-o a fost cea a avizelor de mediu care se obtin mult prea greu. 
Subiectul, care a facut "furori" in Arad in urma cu o luna (a fost prezentat atunci de ziarul nostru) va beneficia, potrivit secretarului de stat, de o atentie deosebita din partea ministerului.
Intrebat de ziarul Observator de intarzierea inregistrata in cadrul proiectului de reabilitare a statiei de epurare din Arad, reprezentantul ministerului a punctat ca este vorba de 10-12 luni de intarziere, dar ca executantii lucrarii spun ca proiectul va fi finalizat la timp. 
"Au fost fluctuatii in subcontractarea lucrarii. Am cerut sa fim informati in continuare, pe problema. Oricum cred ca, si daca vor fi intarzieri in finalizarea lucrarii, termenul nu va fi depasit cu mult", a precizat oficialul.

Adriana Barbu - Observator

  • "Tricoul Rosu" - ras din temelii.  Pe locul fabricii se vor construi locuinte

Fabrica de tricotaje in urma cu 100 de aniTot mai multe zvonuri circula prin oras in legatura cu una din societatile aradene. 
Ca s-ar fi vandut si ca ar urma sa se inchida, ca se vor face concedieri masive in randul angajatilor...
Subiectul il constituie Sabina&Co (fosta fabrica Tricoul Rosu), care in ultimele luni a mai fost in vizorul presei aradene din cauza tensiunilor existente.
Ei bine, aceste zvonuri s-au dovedit partial adevarate. 
In locul fabricii va aparea un cartier de vile. 
Iar societatea, cu o traditie de aproape 100 de ani, va functiona cu o capacitate de productie si personal mult redus intr-o alta locatie.
Terenul de doua hectare si halele au fost vandute
Cum un ziarist pleaca urechea la zvonuri, dar scrie doar dupa o documentare "beton" asupra subiectului, am cerut lamuriri de la persoane in masura sa clarifice situatia, pentru tot aradeanul. 
Am discutat astfel cu directorul general Aurel Lacatis, care ne-a spus: 
"Din cauza creditelor angajate de societate in urma cu cativa ani, dar si a datoriilor mari catre buget, Adunarea Generala a Actionarilor a hotarat in toamna vanzarea activelor imobiliare ale societatii - terenuri, cladiri. Ca sa nu existe nici o discutie printre actionari, procedura s-a facut prin PriceWaterhouseCoopers. Astazi, toate activele imobiliare, ce constau din doua hectare de teren si circa 26.000 metri patrati de cladiri, sunt vandute. Dupa negocieri directe cu mai multe firme, vanzarea s-a facut catre o firma din Timisoara. Pretul primit acopera toate datoriile pe care Sabina&Co le-a avut. In prezent, creditul la banca e achitat, o parte din datoriile cate bugetul consolidat de stat sunt achitate si in scurt timp vor fi platite integral".
Datoriile au ingropat firma
Despre pretul obtinut, directorul general Lacatis spune doar ca e cateva milioane de euro - cifra unitara, insa. 
Datoriile, acumulate in timp, nu erau putine. 
Aproape 12 miliarde de lei vechi la bugetul consolidat (la toate cele patru bugete componente: de stat, asigurarilor sociale de stat, asigurarilor pentru somaj, asigurarilor de sanatate), pentru care a fost inceputa procedura de executare silita. 
Imprumuturile de la banca - mai multe sute de mii de euro luati pentru investitii (in 2003 s-a investit in aparate moderne, in centrala termica) si pentru productie, au trebuit returnate.
Asadar, pentru plata datoriilor avute, Sabina&Co a fost nevoita sa-si vanda toate activele imobiliare. 
Practic, intreaga fabrica si terenul pe care se intinde. 
Firesc, se pune intrebarea: ce se va intampla cu societatea? 
Va mai avea activitate, si daca da, unde se va face productia? 
"Societatea nu se desfiinteaza. Vom continua productia in alta locatie. Suntem in tratative ca de la 1 mai sa inchiriem un spatiu de circa 3300 metri patrati, sa ne mutam acolo pentru a continua activitatea de tricotat, croit, confectionat. Sectia de finisaj chimic va fi mutata altundeva, deocamdata nu stim unde", adauga directorul general Lacatis.
Locul unde se afla Fabrica Sabina va fi transformat intr-o zona de locuinteO parte din angajati vor fi disponibilizati
O alta intrebare se naste: ce se va intampla cu angajatii? 
Chiar daca mai sunt putini - se stie ca in fabrica au mai ramas doar vreo doua sute si ceva de oameni, din cei 4500 cati lucrau in Tricoul Rosu in 1990.
De altfel, numarul angajatilor a scazut o data cu scaderea productiei. 
S i aceasta a fost tot mai mica, an dupa an. 
Spre exemplu: fata de anul 2000, capacitatea de productie e acum redusa la 25%! 
Adica se lucreaza in prezent la un sfert fata de capacitatea de acum cinci-sase ani. 
"In ultimii ani am pierdut doi mari clienti, unul din Germania, celalalt din Italia. Ambii au dat faliment. Asta, desigur, ne-a afectat si pe noi", spune directorul general Lacatis. 
Din ce se mai lucreaza in prezent la Sabina&Co, 90% merge la export (Germania, Suedia, Olanda), iar 10% - la intern. 
Productia de baza a ramas aceeasi - lenjeria de corp, dar in cantitate mult mai mica, comparativ cu vremurile bune.
Directorul general recunoaste ca e posibil ca din randurile salariatilor sa fie disponibilizati 10% sau chiar un procent mai mare. 
"Din personalul direct productiv nu va disparea nimeni. Insa comasarea activitatilor indirect productive va duce la disponibilizarea personalului indirect productiv. Acolo unde vom merge nu vom mai avea nevoie de fochisti, liftieri, portari. Eu sunt foarte optimist in ceea ce priveste continuarea activitatii societatii. Vom avea cheltuieli mult mai mici. Aici, va dati seama, la cat e de mare fabrica, cate costuri sunt cu incalzirea, reparatiile? Şi apoi, nu mai sunt mii de oameni, ca inainte", mai spune Lacatis.
In ceea ce-i priveste pe angajati, se poate spune ca exista o tensiune in randul lor. 
Una din problemele lor - plata salariilor. 
La inceput de martie oamenii abia si-au primit banii pe luna ianuarie. 
"Luni am discutat cu sindicatul si am cazut de acord sa le dam oamenilor banii pe februarie la sfarsitul lui martie, iar pe martie la sfarsitul lui aprilie", explica directorul Lacatis. 
Cu siguranta ca situatia nu e placuta. Aproape toti angajatii au peste 40 de ani, lucreaza in fabrica asta de zeci de ani, le e greu sa-si gaseasca de lucru in alta parte...
Lacatis: "Tot ce e aici va fi ras"
Ce se va intampla cu cladirile in care vreme de aproape 90 de ani a functionat, sub o denumire sau alta, actuala Sabina&Co? 
Va continua cumparatorul activelor productia de tricouri sau chiloti? 
"Societatea cumparatoare intentioneaza sa faca aici un complex de locuinte. Tot ce e aici va fi ras. Vor fi cladiri de locuinte, spatii comerciale. De altfel, activitatea de industrie in aglomerarile urbane nu se mai aceepta dupa integrarea in UE. Societatile cu mai mult de 50 de confectioneri nu vor mai avea voie in centrul unui oras, asa sunt reglementarile europene", explica Lacatis.
Primarul: nu exista impedimente
Primarul Gheorghe Falca spune ca nu exista nici un impediment ca respectivele cladiri sa fie demolate, iar apoi, dupa obtinerea tuturor avizelor si autorizatiilor necesare, sa se construiasca altceva in loc.

Gerlinde Knap - Adevarul

  • Struti sud-americani la Zimandcuz

Cresterea strutilor poate fi o afacere rentabilaO ograda mai putin obisnuita
Domnul Gheorghe Negrut este administrator la cea mai mare ferma din Zimand-Cuz "Agrocruz" SRL. 
De cand se stie i-a placut sa se ocupe de agricultura, sa creasca animale, sa lucreze pamantul. 
Cand si-a inceput activitatea in cadrul fermei, pe langa pamantul cultivat cu cereale pe care il lucra, mai crestea si cativa taurasi, cai, vaci precum si porci. 
Mai tarziu insa, prin anul 2001 si-a descoperit un nou hobby si anume, afectiunea fata de struti. 
Si-a cumparat din Ungaria o familie adica doua femele si un mascul. 
Experienta care a acumulat-o de-a lungul anilor in ceea ce priveste crescutul animalelor la ajutat foarte mult. 
"Nu e mare lucru. Am mai intrebat pe altii mai experimentati ca si mine, am mai citit din carti si singur am invatat ce presupune cresterea unor struti. Sunt niste pasari la care trebuie sa le oferi putina atentie, dar nu e deloc dificil. Strutii nu sunt sensibili, sunt chiar foarte rezistenti si obisnuiti cu zgomotele.", ne-a precizat domnul Negrutu.
Ulterior, dupa ce si-a dat seama ca interesul lui fata de aceste pasari este mai mult decat o simpla pasiune, a inceput sa-si i-a mai in serios aceasta preocupare. Astfel, la un moment dat a ajuns sa aiba o adevarata "ograda" de struti, si anume 17 exemplare. 
In prezent are trei familii a cate doua gaini (femelele) si un cocos (masculul) in fiecare familie. 
"Tria se numeste soiul de struti pe care ii detin in prezent si sunt struti sud-americani. Ei pot trai pana la 100 de ani daca sunt ingrijiti in conditii optime. Adevarul e, ca nu sunt deloc sensibili, pot sa supravietuiasca si la minus 30 de grade Celsius.", a mai adaugat domnul Negrutu.
Inca de cand sunt pui, strutii trebuie vaccinati impotriva bolilor. 
Exista doua vaccinuri care trebuie facute obligatoriu in fiecare an. 
Pe langa aceasta, strutii trebuie sa mai primeasca si o cantitate mare de calciu, pentru rezistenta oaselor precum si vitaminele A si B. 
Toate acestea se
administreaza injectabil, inca de cand puii au mai putin de un an de zile. 
In Sfantul Gheorghe exista un medic veterinar care tine sub control evolutia strutilor inca de la iesirea lor din ou. 
Cat despre mancarea pe care o consuma aceste pasari, nici ea nu este foarte pretentioasa. 
Incepand de la floarea soarelui, porumb, ovaz si pana la lucerna, care este preferata lor, strutii mai sunt hraniti si cu diferite premixuri, suplimente care imbunatatesc alimentatia acestora. 
Un strut mananca pe zi aproximativ opt kilograme de furaje.
 
Din februarie si pana prin aprilie, strutii sunt in perioada de imperechere. 
Interesant este faptul, ca in aceasta perioada au un dans specific foarte ciudat, echivalent cu preludiul din aceasta perioada. 
Ulterior ouale sunt aduse in incubatoare speciale, unde trebuie pastrate in conditii foarte bune. Temperatura din incubator nu trebuie sa depaseasca 15 grade Celsius. 
Perioada de
incubatie dureaza 42 de zile, dupa care, ouale mai sunt ferite de mediu pentru inca o luna de zile, perioada in care se va cunoaste care dintre oua sunt fertile. 
Un strut adult de 5 ani poate ajunge la 150 de kilograme, masculul, iar femela 120 de kilograme. 
Cand ajung deja la varsta de un an de zile, strutii sunt numai buni pentru taiat. 
"Din pacate, in Arad nu prea avem cereri de carne de strut. Desi este destul de scumpa (15 dolari/kilogram), pretul compenseaza gustul acesteia. Penele de strut, de asemenea, sunt folosite in vestimentatie, pana si ouale sunt cautate, pentru design bineinteles. Este o adevarata placere sa cresti aceste pasari. Cu toate ca nu sunt deloc sensibili, strutii pe cat par de inofensivi si de blanzi, sunt foarte agresivi si se imprietenesc foarte greu cu strainii", ne-a mai spus domnul Negrutu.

Ana - Maria Stoica - Informatia Aradului

  • Pagini corale romantice

Jeannin Foissard a dirijat din nou  la Filarmonica din AradColaborarea corului Filarmonicii aradene cu dirijoarea Sofi Jeannin Foissard din Anglia pare a fi mereu benefica.
De aceasta data programul a cuprins lucrari corale religioase si laice a trei compozitori romantici, Anton Bruckner, Johannes Brahms si Felix Mendelssohn-Bartholdy.
Rolul muzicii in ritualurile religioase este covarsitor.
Mihai Moroianu scrie ca daca din vechiul sincretism dintre arte si religie vom elimina pictura, sculptura, obiectele de cult, costumatia, gestica, impreuna cu plastica spatiala arhitectonica, ramane fara indoiala muzica cu rolul ei cel mai necesar si suficient, putand inlocui atat cuvantul rece sau cadrul somptuos, cat si pe oficiantul insusi al cultului.
Muzica, fructificand subiectivitatea ce ii este proprie, s-a dovedit cea mai primitoare pentru trairea religioasa.
Puternica inraurie a muzicii a fost intuita de multi reformatori religiosi.
Intre ei, Luther, bun psiholog si cunoscator al darurilor muzicii considera coralurile monodice pe texte in limba materna suficiente pentru a delecta multimea de la sate, potrivite deci "necioplitilor" si a celor cu gust indoielnic, in timp ce muzica polifonica putea foarte bine sa fie mentinuta pentru cei de la orase, desi era un produs al catolicismului.
In felul acesta a reusit sa atraga multimea spre reforma.
Exista o deosebire intre imaginile muzicale laice si cele sacre, in special sunt de remarcat nuantele exprimarilor muzicii sacre, aparute si dezvoltate de-a lungul secolelor, de la Palestrina la Bruckner.
Pe de alta parte, relevarea acestor diferente intre muzica religioasa si cea laica este sarcina interpretilor daruiti de la natura, care trebuie sa aiba o extrem de temeinica pregatire, asa cum este cazul dirijoarei Sofi Jeannin.
Crescut de mic in fastul manastiresc, Anton Bruckner si-a faurit expresii solemne inca din perioada de scoala, de care s-a servit si in muzica sa simfonica.
Candoarea dublata de o severitate autoimpusa, insotite de maiestrie componistica, de reveniri cizelatoare, vor duce la straluciri ale extazului, atingand uneori viziuni demne de marii mistici.
Scriitura
"simfonica" a motetului a cappella Christus factus est, pe un text al Apostolului Pavel, motet destinat serviciului liturgic din Joia Mare, a impresionat publicul prezent in sala mare a Filarmonicii prin largul evantai dinamic transmis corului cu plasticitate, eleganta si, bine inteles, eficienta de catre dirijoarea Sofi Jeannin. Termenul de cor simfonic l-a folosit insusi compozitorul si pentru cantata Helgoland (1893).
Acceasi consemnare o putem face si in legatura cu interpretarea gradualului Locus iste, dedicat consacrarii capelei catedralei din Linz.
Din creatia lui Johannes Brahms, corul, cu acompaniamentul de orga al lui Sorin Dogariu, a talmacit un Cantec religios pe text de Paul Fleming din perioada de cautari ce precede creatia Recviemului german, dominat de conceptia slilistica severa corespunzatoare esteticii protestante.
Jocul timbral realizat de alternanta barbati, femei din Psalmul 43 (Fa-mi dreptate Doamne), ca si Motetul op. 69 nr.1, piese a cappella, apoi cea cu acompaniament de pian (S. Dogariu) Tu, Doamne, pace sa ne dai (text M. Luther) toate de Felix Mendelssohn-Bartholdi a atras auditorii.
Ia aminte la rugaciunea mea a aceluiasi compozitor romantic, cu solo (Mihaela Ispan Mladin) si acompaniament de orga a cucerit total publicul.
Din creatia corala laica a lui Brahms, dirijoarea Sofi Jeannin F. a ales Patru cvrtete op. 92 pe texte de autori diferiti, cu acompaniament de pian si Cinci cantece- Ganduri de veghe op 104, a cappella, redand bogatie de idei si sentimente ale sensibilului singuratic.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]