Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 8 aprilie 2006
Stirile TVA aici
  • Un proiect european 

Dezbaterea organizata de Evenimentul Zilei pe tema "Axa Arad-Timisoara"Dezbaterea organizata ieri de Evenimentul Zilei - Editia de Vest si Primaria Aradului a reunit reprezentanti din ambele orase
Timisoara si Aradul au masurat ieri apropierea dintre ele prin intermediul sefilor din administratiile locale, oamenilor politici, specialistilor in urbanism, istoricilor si reprezentantilor mediului de afaceri. Dezbaterea a fost organizata dupa modelul "Axei Timisoara - Bucuresti", initiata recent de Evenimentul Zilei - Editia de Vest.
Ideea de a muta discutia pe o relatie mai apropiata si mult disputata, dar pe care propunerile se pot transforma mai repede in fapte, s-a bucurat de interesul personalitatilor din ambele orase. Si anume pe axa care leaga Timisoara de Arad, doua puncte extrem de importante pentru zona de vest a tarii.
Dezbaterea de ieri s-a desfasurat dupa modelul discursurilor in oglinda, printr-o confruntare directa intre primarul Aradului si cel al Timisoarei, de exemplu, intre arhitectii sau oamenii de afaceri ai celor doua orase, intre specialistii de pe malul Begai si de pe malul Muresului.
"Sa rupem aceasta nebunie a rivalitatii"
"Astazi vrem sa masuram apropierea dintre cele doua orase"
, a spus ieri primarul aradean Gheorghe Falca. 
"Mi s-ar parea normal ca ele sa atraga investitii complementare si nu concurente", a adaugat primarul timisorean Gheorghe Ciuhandu. Schimburile de replici nu s-au limitat insa numai la reprezentantii administratiilor locale.
"Suntem condamnati sa fim in continuare impreuna", a spus istoricul timisorean Ioan Hategan. "A trecut enorm de mult timp pana ne-am trezit", a completat publicistul aradean Bujor Buda. 
"In 1990 am aflat de la un arhitect ca directia de dezvoltare a oraselor Timisoara si Arad este una spre cealalta", a spus, la randul sau, Nicolae Bacanu, presedintele Camerei de Comert Arad.
Presedintele Consiliului Judetean Timis, Constantin Ostaficiuc, a declarat ca autoritatile celor doua zone trebuie sa contribuie la dezvoltarea comuna. El a amintit ca Aradul si Timisoara ar putea conlucra la cateva proiecte mari si foarte importante: autostrada cu infrastructura aferenta, aeroportul regional, parcurile industriale.
"Ghita draga", i s-a adresat Ostaficiuc primarului Falca. "E nevoie sa rupem aceasta nebunie a rivalitatii, care s-a creat in ani, si sa ne apropiem. Axa Timisoara – Arad? Discutam despre un mega-proiect de dezvoltare economica si sociala cu un obiectiv foarte clar: crearea unei infrastructuri de servicii, cu posibilitatea ca ea sa genereze dezvoltare economica pentru cele doua judete, Timisul si Aradul", a mai spus Ostaficiuc.
Publicistul Buda Bujor considera ca a trecut mult timp pana ne-am trezit..."Timisoara si Aradul vor descentralizare"
Editorialistul Ovidiu Nahoi de la Evenimentul Zilei a remarcat ca problemele celor doua orase sunt aceleasi. 
"Sunt aici pentru a va mai spune ca, pana la urma, puteti iesi din aceasta rivalitate intre alb-rosu si alb-violet. Stim ca sunteti rivali si pe alte planuri, dar sub egida Evenimentului Zilei puteti iesi din aceasta rivalitate si puteti intra in logica confruntarii. Mai stim ca si Timisoara si Aradul vor descentralizare", a declarat Nahoi.
El a explicat ca nici bucurestenii nu privesc cu ochi buni centralismul autoritatilor statului. "Acelasi lucru se intampla si la Bucuresti. Bucurestenii sunt nemultumiti si ei de hegemonia Bucurestiului. Deci aici sunt solidar cu timisorenii si aradenii. Vom trai mai bine cand acel Bucuresti, si stiti la care ma refer, va da drumul la acea autonomie locala", a mai spus Nahoi care a avut cuvinte de lauda la adresa organizatorilor. 
"Suntem mandri de ceea ce colegii de la Editia de Vest reusesc sa faca. Trebuie sa recunosc ca ei ne–au luat-o inainte aici si cred ca n-ar fi primul domeniu", a incheiat reprezentantul EvZ.
Axa va fi fixata printr-o hotarare de consiliu
Primele proiecte importante pentru care cele doua administratii vor lucra impreuna sunt constructia autostrazii si cea a unui aeroport regional. In ultimul caz, reprezentantii Aradului si Timisului au primit chiar ieri o veste proasta: ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre, nu a dat aviz favorabil. Presedintele CJT, Constantin Ostaficiuc, a anuntat insa primul pas al colaborarii dintre cele doua judete. "Daca nu constituim mecanismenele de functionare ale acestei cooperari, totul ramane doar o discutie frumoasa. Asadar propun ca, printr-o hotarare de consiliu, sa fixam aceasta axa Timisoara - Arad pentru dezvoltarea regionala", a spus Ostaficiuc.
Vorbitori la dezbaterea "Axa Arad - Timisoara"
Gheorghe Falca – primarul Aradului
Gheorghe Ciuhandu – primarul Timisoarei
Gavril Buza – vicepresedinte CJ Arad
Constantin Ostaficiuc – presedintele CJ Timis
Sorin Ciurariu – arhitect sef Arad
Radu Radoslav – arhitect Timisoara
Bujor Buda – publicist Arad
Ioan Hategan – istoric Timisoara
Peter Hugel – istoric Arad
Victor Neumann – istoric Timisoara
Nicolae Bacanu – presedinte Camera de Comert Arad
Emil Mateescu – Camera de Comert Timisoara
Iomola Kadar – reprezentant firma Arad
Carlo Marchegiano – reprezentant firma Timisoara

Bianca Toma - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • In cautarea unei slujbe

Inghesuiala mare la bursa locurilor de muncaSala restaurantului Bucegi din Piata Garii a fost ieri plina pana la refuz. 
Sute de aradeni s-au prezentat la Bursa generala a locurilor de munca, manifestare organizata de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca, in vederea gasirii unei slujbe. 
Stand la mese, angajatorii au asteptat ca ofertele lor sa starneasca interesul vizitatorilor. 
Timp de trei ore, acestia, circa 600 la numar, de varste diverse, au trecut prin diverse etape, de la simple discutii cu agentii economici si schimbari de carti de vizita la completarea formularelor de angajare si chiar incadrarea pe loc. 
La ora noua, sala si-a deschis portile. 
Cei 55 de angajatori s-au pregatit sa-si recruteze oameni pentru posturile vacante. 
In ciuda vremii urate, cateva sute de aradeni aflati in cautarea unui loc de munca sau doritori a-si schimba actualul job, si-au asteptat randul sa intre in sala. 
Coada de afara a fost impresionanta, semn ca oamenii sunt interesati de aceasta bursa a locurilor de munca. 
Proaspat absolventi, tineri sau persoane aflate la putini ani de pensionare si-au incercat norocul. 
Unii l-au gasit. Altii, mai spera.
"Este prima bursa a locurilor de munca din acest an. La aceasta editie sunt angajatori care au participat si in anii precedenti, semn ca bursa reprezinta o oportunitate pentru ei de a-si recruta forta de munca. Ne-am bucurat de o numeroasa prezenta din partea aradenilor care-si cauta loc de munca, in ciuda vremii ploioase", spune Alexandra Lincar, purtatorul de cuvant al AJOFM Arad.
31 de aradeni - angajati peloc
La evenimentul de ieri au fost prezenti 55 de agenti economici care au oferit 685 de locuri de munca. 
Alte 917 locuri de munca au fost oferite prin intermediul firmelor de plasare a fortei de munca, 9 la numar. 
Unele care necesita studii superioare, altele nu. 
S-au cautat slujbe diverse, de la confectioneri, montatori subansamble, zidari, lacatusi sau brutari, la ingineri, consultant financiar sau agenti asigurari.
Din totalul celor prezenti, 165 de persoane au fost selectate in vederea angajarii. 
31 de aradeni au fost angajati pe loc; din acestia, 6 cu studii superioare (inginer industrie alimentara, ingineri constructor, consultanti financiar), 25 fara studii superioare, in meserii precum patiser, zidar, dulgher, fierar betonist, agent asigurari.

Gerlinde Knap - Adevarul

  • S-au blocat conturile fabricii Aris!

Presedintele UDMR - Kiraly Andras intervine pentru salvarea societatiiUDMR, hotarata sa intervina pentru salvarea societatii
Povestea Aris revine. Dupa mai bine de o luna de calm, nebunia incepe din nou pentru conducerea si angajatii Aris. 
Potrivit informatiilor furnizate de presedintele UDMR Arad, Kiraly Andras, miercuri au fost blocate conturile fabricii de strunguri. 
Situatia e cu atat mai bizara cu cat, dupa o serie intreaga de proteste stradale si blocari de intersectii, sindicalistii de la Aris s-au intors in fabrica si au reluat munca, fiind convinsi ca lucrurile au intrat pe fagasul normal si totul va merge bine pana cand justitia se va pronunta in procesele intentate de conducerea societatii. 
Alta a fost insa decizia Bucurestiului, iar acum Aris are conturile blocate. 
UDMR a decis sa nu e mai e vreme de stat cu mainile in san, ci trebuie intervenit. 
Deputatul Kiraly Andras a luat legatura cu parlamentarii de Arad care s-au implicat in trecutul nu prea indepartat in chestiunea Aris (cum a fost cazul senatorul Nicolae Iotcu) si incearca acum sa medieze o intrunire intre conducerea fabricii de strunguri si reprezentantii Consiliului Concurentei. 
Situatia a fost, se pare, discutata in mare cu cei din Consiliul Concurentei, iar luni se incearca organizarea unei intruniri la Bucuresti intre acestia si patronii societatii aradene. 
Cu conturile blocate, Aris e in pericol de a-si inchide portile, o astfel de masura indepartandu-i si pe cei cu care fabrica are relatii contractuale de cativa ani.
Ramane de vazut cum va reactiona sindicatul de la Aris si daca medierea va indrepta situatia in care e afla in aceste momente fabrica.

Adriana Barbu - Observator

  • Pagube de miliarde, la Arad - Mii de hectare de teren arabil sub ape

Mii de hectare au fost inundate si in Judetul AradJudetul Arad a fost lovit din nou de furia apelor revarsate si de ploile care au cazut in ultima perioada.
Cu fiecare zi care trece, apar alte si alte pagube, alte si alte terenuri agricole sunt inundate.
Una dintre cele mai afectate localitati este Bata.
Aici au fost inundate peste 1100 de hectare de tren arabil, iar mare parte din drumuri sunt impracticabile.
De asemenea, cateva zeci de case din orasul Pecica au apa in subsoluri.
Conform raportarilor de ieri ale Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta, la Dieci erau sub ape 300 hectare de teren arabil, iar DJ 708 este acoperit cu lama de apa de 5 - 35 cm pe tronsoanele Dieci - Revetis, pe o portiune de 500 metri si Dieci - Crocna pe 100 metri.
La Seitin au fost inundate 70 hectare de teren arabil, 170 hectare de pasuni si fanete si 40 hectare de culturi agricole.
De asemenea, in comuna Bata, 1.100 hectare de teren arabil este inundat.
Si apele Muresului au crescut amenintator - Virtual Arad News (c)2006Drumul ce leaga comunele Tela si Bulci este acoperit cu apa pe o portiune de 3,2 kilometri, nivelul in unele zone fiind de 40 centimetri.
Pe aceasta portiune este afectat si un pod.
Transportul persoanelor, a elevilor si aprovizionarea locuitorilor si a spitalului TBC din Bulci se face cu tractorul si remorca puse la dispozitie de Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta Bata.
O alta comuna afectata de inundatii este Ususau, unde sunt sub ape 130 hectare de teren arabil, 140 hectare de pasuni si fanete, dar si 69 de hectare de culturi agricole.
De asemenea, la Pecica aproximativ o suta de gospodarii au fost inundate, din nou, in urma cresterii nivelului apelor freatice.
Terenul de sport din localitate a fost acoperit de apele Muresului care au iesit din matca.
Potrivit reprezentantilor Primariei Pecica, situatia s-a inrautatit in noaptea de joi spre vineri, din cauza ploilor, iar zeci de gospodarii din care apele s-au retras zilele trecute au fost inundate din nou.
Autoritatile au evacuat o familie care locuia intr-o casa aflata in pericol de prabusire.
Orasul este afectat de aproape o luna de zile.
In ccea ce priveste cotcle apelor Muresului, acestea sunt in general in crestere.
La Nadlac cota de inundatii era depasita inca de ieri cu 2 cm.
La Radna nivelul apei era cu 1 cm sub cota de inundatii fiind in crestere, iar la Arad nivelul apei era cu 60 cm sub cota de inundatii, dar era in crestere.
Personalul comitetelor locale pentru situatii de urgenta din localitatile afectate monitorizeaza in continuare situatia.

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • La Teatru, costume pentru scena vietii lor

In holul Teatrului a fost deschis targul de nuntiMirese sa fie ca rochii...
In perioada 7-9 aprilie a.c, in incinta Teatrului Clasic "Ioan Slavici" Arad, se desfasoara Targul de nunta "Expo Mariage Planner - Arad 2006"
In cadrul targului se poate gasi o gama variata de accesorii pentru cea mai importanta zi din viata fiecaruia dintre noi.
Asta incepand cu cele mai sofisticate rochii de mireasa, rochii pentru ocazii festive, accesorii pentru mireasa, flori, bijuterii, invitatii de nunta, torturi si pana la coafura, baloanele precum si artificiile, elemente la fel de importante pentru un astfel de eveniment.
"Accesul vizitatorilor se face pe parcursul acestor zile, intre orele 10.00 respectiv 19.00. Este un targ specific de nunta. Un targ foarte util pentru tinerii insuratei pentru ca aici pot gasi si cele mai mici detalii legate de evenimentul nuntii. In cadrul targului avem 21 de firme participante din toate domeniile care au legatura cu nunta", ne-a precizat unul dintre organizatori Monica Sivu.
Tendinte noi la rochiile de mireasa
Fiecare dintre viitoarele mirese viseaza sa fie cat mai stralucitoare in ziua nuntii.
De altfel, la un asa eveniment mirii sunt centrul atentiei, iar toate privirile se indreapta asupra lor, indeosebi asupra miresei.
In ultimii ani, casele de moda au scos tot mai multe modele si culori de rochii de mireasa, care mai de care mai deosebite.
Pentru tinerele domnisoare care au planuri de nunta trebuie sa stie ca in acest an se vor purta rochiile de culoare crem.
Cu toate ca albul va fi culoarea semnificativa a unei rochii, cerintele viitoarelor mirese se schimba pe zi ce trece tot mai mult.
"Se merge foarte mult pe culoarea crem, precum si auriul atat la aranjamentul meselor, a salii in general cat si pentru rochia de mireasa. Cat despre modelul rochitei, se merge mai mult pe materialul dantelat. Iar aplicatiile pe rochie nu mai sunt foarte cautate. Voalul si el randul lui sa fie cat mai simplu dar finut in acelasi timp. Preturile rochiilor de mireasa variaza intre 6.800.000 si 11.800.000 de lei vechi. Cat despre rochiile de gala, de domnisoare de onoare precum si de nasa, si acestea se poarta in culori cat mai deschise si calde. Negrul nu mai este deloc in pas cu ultimele tendinte din moda. Pretul acestor rochii sunt in jur de 5.600.000 de lei vechi, toate fiind lucrate manual cu aplicatii de margelute si paiete", ne-a precizat doamna Cristina Micuta, agent comercial.

Ana-Maria Stoica - Informatia Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]