Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 8 mai 2006
Stirile TVA aici
  • Regal culinar la iarba verde - Concurs de gulas

Concursul de gulyas a adunat in apropierea cartodrimului zeci de echipeZeci de aradeni, dar si concurenti din Ungaria s-au inscris la una dintre cele mai "gustoase" competitii organizate in Arad - concursul de gulas.
Fiecare cartier si-a desemnat o echipa, iar pregatirile au inceput inca de dimineata.
Ceaunele au fost instalate, bucatarii au taiat carnea si legumele, apoi s-au pus pe treaba.
Nu e usor sa prepari un gulas - tocana trebuie sa fiarba ore bune, iar din ceaun nu trebuie sa lipseasca nimic pentru ca mancarea sa iasa ca la carte.
Peste 20 de echipe se inscrisesera la concursul de gulas, sambata dimineata, asa ca parcul din apropierea cartodromului de la Padurice - in care s-a tinut competitia - s-a umplut repede de miresme imbatatoare.
Gulasul nu e o tocana ca oricare alta.
Cel mai bine o stiu insisi bucatarii, care au invajat ca nu e suficient sa pui in ceaun carne si legume.
Sunt o sumedenie de secrete care ridica mancarea la rang de... gulas.
"Secretul este ca trebuie sa pui tot ce trebuie si sa gatesti din suflet, sa-ti placa sa faci si iese extraordinar", a declarat o bucatarerasa.
"Lemnul cu care faci focul trebuie sa fie de esenta tare ca altfel nu iese", a declarat alt bucatar.
"Am un sistem special de invartit ceaunul pentru ca sa nu se prinda carnea sau sa se faramiteze legumele, pe care l-am vazut in alte concursuri", a declarat alt bucatar.
Nici echipa din Ungaria nu s-a lasat mai prejos, mai ales ca au venit chiar din patria gulasului.
Bucatarul maghiar ne-a spus ingredientele unui gulas reusit.
"Trebuie sa ai carne de vita, pulpa, ceapa, chimen, boia si fara apa, adica nu se pune apa in tocana, numai cata apa lasa carnea", a declarat bucatarul din Ungaria.
Juriul nu a avut o sarcina usoara. Au avut de ales din peste 20 de ceaune cel mai reusit gulas.
"Trebuie sa fie gustul bun, sa aiba o anumita consistenta si condimentele nu trebuie sa lipseasca", ne-a declarat vice-primarul Levente Bognar, de data aceasta in calitate de organizator.
In cele din urma participantii au ajuns la concluzia ca nu premiul este cel mai important  ci distractia si masa copioasa la iarba verde.

Florin Marusca - Agenda zilei

  • Genko doreste preluarea Sanevit 2003

Italienii doresc sa preia Sanevitul - Virtual Arad News (c)2006Vizitele italienilor nu s-au rezumat la capitala, la intalnirea ai discutia cu ministrul Eugen Nicolaescu. Ei s-au aflat in mai multe randuri ai la Arad, pentru a vedea care e situatia fabricii.
Zilele trecute, reprezentanti ai Genko au vizitat pentru a treia oara Sanevit 2003, prilej cu care directorul general Vincenzo Nuzziello ne-a declarat care sunt intentiile grupului italian in legatura cu fabrica aradeana.
"Noi am facut o propunere autoritatilor romane iar acum suntem in asteptarea unui raspuns. Cred ca exista disponibilitate la nivelul Ministerului Sanatatii pentru ca tranzactia sa se perfecteze. Pentru Genko ar fi prima investitie in Romania. Am vazut situatia fabricii aradene. E ramasa in urma in ceea ce priveste cerintele actuale de piata, dar eu cred ca are potential. Tehnologic are nevoie de noi solutii, de investitii care sa o aduca la standarde europene. Un lucru ce va trebui facut este obtinerea certificarii ISO 9001. E necesara de asemenea restructurarea logistica, crearea unei retele comerciale atat pe piata interna cat si pe cea externa", spune Vincenzo Nuzziello.
O noua imagine
Reprezentantii Genko spun ca Sanevit 2003 are nevoie de o noua imagine. Nu se pune problema schimbarii obiectului de activitate. 
Productia de seringi si ace de unica folosinta va fi pastrata, mai mult, se va incerca diversificarea gamei de produse sanitare. 
"Vrem sa imbunatatim conditiile de munca din fabrica. De asemenea, trebuie facute investitii si in personal. Ca numar de angajati, vrem sa ajungem undeva pe la 3-400 de oameni. Noi suntem interesati sa pornim productia imediat, dar e nevoie de timp pentru retehnologizare. Am vrea chiar de maine sa incepem, dar nu e posibil", spune Nuzziello.
In ceea ce priveste nivelul investitiei pe care Genko intentioneaza sa o faca in Sanevit 2003, acesta e de circa trei milioane de euro (suma care nu include pretul de cumparare a societatii - n.r.).
Genko
Grupul Genko e pe piata medicala de 30 de ani. 
Opereaza in prezent pe patru continente - Europa, America de Sud, Asia, Africa. 
Produce, in principal, diverse tipuri de ate chirurgicale.
Achizitionarea Sanevit 2003 ar insemna prima investitie in Romania a grupului Genko.

Gerlinde Knap - Adevarul

  • Deputatul Király András: "Cautam noi realizari importante pentru maghiarii din Arad"

Interviu cu deputatul Kiraly Andras- Domnule deputat, ce le pregateste UDMR maghiarilor aradeni, in acest an? I-ati obisnuit pana acum cu lucruri importante: Monumentul Libertatii, Parcul Reconcilierii, liceul maghiar. Ce urmeaza in continuare?
- Dorim sa continuam aceasta traditie a realizarilor importante. Noi, in zona noastra, vrem reabilitarea centrului istoric al Aradului; dorim sa continuam acea traditie prin care organizatiile culturale si organizatiile civice ale comunitatii maghiare isi desfasoara activitatea in folosul comunitatii. Cautam sa ne cultivam relatia foarte buna cu bisericile istorice. Prin consilierii nostri municipali si judeteni vom urmari ca atat in cartiere cat si in comunele judetului, cu o populatie maghiara insemnata, sa continuam dezvoltarea infrastructurala: canalizare, reabilitare de drumuri, program de dezvoltare a retelei apa-gaz.
- Obiective concrete, in locatii concrete ne puteti spune?
- Intr-o perioada scurta, ceea ce eu cred ca nu va depasi un an, doi, vrem amplasarea unei sali de sport in comuna Dorobanti, asfaltarea drumului Variasul Mare-Variasul Mic, asfaltarea drumului Zerindul Mic-Misca. In privinta realizarii progaramului de apa potabila, introducerea apei la Sintea Mare, Tipari, Manastur, Mailat si inceperea lucrarilor de canalizare in Dorobanti. Avem in vedere ca prin programe locale si din bani guvernamentali sa contribuim la realizarea drumului Arad-Variasul Mic, al drumului judetean care leaga comuna Misca de soseaua Oradea-Arad si, in masura posibilitatilor, inca o sala de sport, in Satul Nou.
- In calitate de deputat, care sunt semnalele ce ajung la Dumneavoastra de la Arad, de la aradeni?
- Am o legatura permanenta cu cetatenii, care ridica o serie de probleme. In momentul de fata Liga Pensionarilor si Cedimar au sesizat organizatia UDMR si cabinetul meu de parlamentar cu problemele pentru care ar dori o interventie in schimbarea legislatiei. Este vorba despre faptul ca pensionarii doresc ca si la noi sa se acorde gratuitatea transportului pe toate mijloacele de transport de la varsta de 65 de ani, fara sa mai fie obligati sa isi scoata legitimatii speciale. Cedimar vrea, de exemplu, o relaxare financiara pentru interprinderile mici si mijlocii. Pe langa aceste probleme, am pe masa de lucru o interventie la ministrul Sanatatii referitoare la vanzarea cabinetelor medicale si o problema legata de invatamant, privind circulatia transfrontaliera a elevilor, care momentan este destul de greoaie (este vorba de elevi din scolile din tara, care ar dori sa participe la o serie de concursuri, competitii, manifestari scolare, culturale, in strainatate. Legea prevede o anumita facilitate pentru cei care merg la concursuri oficiale, olimpiade, dar sunt o serie de scoli care nu intra in aceasta categorie, desi au relatii bune cu scoli din Ungaria, de exemplu).
- Nu pot sa nu va intreb despre monumentul de la Paulis si scandalul iscat, in ultimele zile, in jurul sau. Este adevarat ca maghiarii si-ar dori un grup statuar propriu, langa cel deja existent?
- Foarte multi ma intreaba despre monumentul de la Paulis. Nu am inteles la inceput despre ce este vorba. Pot spune ca pe noi, cei de la UDMR, nimeni nu ne-a contactat in aceasta privinta, nici nu cunoastem acele organizatii care doresc un asemenea monument. Noi nu suntem implicati in problema aceasta. In primul rand ar trebui sa aflam ce se doreste, caci cateodata fara sa dorim facem niste afirmatii incorecte, in aceasta problema. Eu, la inceput, am spus ca nu vad nimic rau intr-un monument care aduce o comemorare a unui eveniment in care si-au jertfit viata soldati, pe care ii consider, practic, nevinovati. Sunt o serie de exemple in istorie: marile parcuri de comemorare din vestul Europei, din primul razboi mondial, al doilea razboi mondial, unde se aduce o ofranda atat invingatorilor cat si invinsilor.
- Dar Dumneavoastra considerati oportun la Paulis un nou monument, unul maghiar?
- Nu stiu ce se doreste acolo. Tocmai asta vreau sa spun: nu am fost cautat, nu stiu ce se vrea acolo. Daca vor vrea toate partile, se va putea realiza. Daca e doar la nivel teoretic, atunci cred ca ar trebui analizate toate problemele care concura la realizare. Este clar ca in septembrie 1944, la Paulis, au fost printre cei cazuti romani, maghiari, germani. Momentan nu stiu daca este oportuna sau nu amplasarea unei noi statui, acolo. Dar cred ca valurile care exista in momentul de fata sunt artificiale.
- Revenind in municipiu si la un alt parc, un alt monument, vreau sa va intreb daca este adevarat ca UDMR e nemultumit de aspectul Parcului Reconcilierii?
- Suntem deosebit de multumiti ca la data de 22 august a avut loc, in prezenta presedintelui Uniunii, a primarului, oficializarea Parcului Reconcilierii. Insa privind aspectul urbanistic, eu cred ca proiectele care vor urma vor contribui intr-un mod decisiv la imbunatatirea proiectului initial. Eu cunosc ca se doreste largirea pana la Turnul de Apa, amplasarea unui muzeu in aer liber, al tehnicii. Eu cred ca parcul va deveni un loc deosebit de atractiv si pentru aradeni si pentru cei care vor vizita municipiul Arad.

Andrei Ando - Observator

  • Focuri de arma la Nadlac

Politistii de frontiera au ratat prinderea unor contrabandistiVineri noaptea, la iesirea din Vama Nadlac politistii de frontiera au participat la o actiune desprinsa parca din filmele americane. 
Urmariri, focuri de arma, baraje, masini distruse. Toate acestea fara folos insa. 
Dar, despre firul evenimentelor, in cele ce urmeaza.
Barajul
Dupa miezul noptii, trupele de interventie ale Politiei de Frontiera au organizat un baraj la iesirea din vama.
Acestia primisera un pont interesant, cum ca doua autoturisme de teren (marca necunoscuta) urmau sa intre in Romania incarcate pana la refuz cu marfa de contrabanda. 
Acestea urmau sa fie trase pe dreapta, perchezitionate, iar in cazul in care informatia s-ar fi dovedit a fi reala, autorii infractiunii urmau a fi deferiti justitiei. 
Ceea ce trebitia sa fie o actiune dee rutina s-a transformat intr-un adevarat fiasco pentru oamenii legii.
Urmarirea
Dotati cu un simt al aventurii iesit din comun, soferii celor doua autoturisme au spart pur si simplu barajul politiei si au luat-o la sanatoasa. 
Imbarcati in doua dubite marca Wolskwagen, politistii au pornit in urmarire. 
Dupa cum sustine unul dintre martorii oculari ai evenimentului, Laurentiu Micle, angajat in Vama Nadlac, soferii celor doua autoturisme nu s-au lasat nici macar atunci cand politistii au tras focuri de arma.
Fara confirmare
Urmarirea s-a petrecut pe o distanta de aproximativ doi kilometri, dupa care cele doua jeep-uri au parasit carosabilul si au intrat pur si simplu pe aratura, pe sensul de intrare in tara. 
Politistii au incercat sa le urmareasca, dar cum masinile din dotare nu faceau fata conditiilor "off-road", au trebuit sa abandoneze urmarirea. 
Cele doua jeep-uri, despre care se stie doar ca erau de culoare rosie, au disparut in noapte in directia localitatii Nadlac, fara a mai putea fi gasite dupa aceea. 
Contactat pentru a confirma oficial actiunea de vineri noaptea, Florin Oprisa a taiat-o scurt: "Nici eu, nici seful inspectoratului nu putem confirma aceasta informatie. Din cate stiu eu, noaptea de vineri a fost una foarte linistita"
Surse neoficiale sustin ca in cazul de fata s-ar simti mana fratilor Tripe, doi membri ai lumii interlope cuhoscuti pentru duritatea cu care isi apara interesele in zona vamii Nadlac. 
Cu toate acestea, primarul localitatii Nadlac, Vasile Ciceac, a confirmat la randul sau informatia: 
"Stiu ca era vorba despre ceva cu niste tigari netimbrate. Nu ar fi oprit la baraj si au trecut peste camp. Nu stiu insa daca pana la urma au fost prinsi sau nu".

Cristian Titca - Informatia Aradului

  • Proiect pentru scutirea de taxa a celor calamitati

Persoanele afectate de calamitati vor fi scutite de anumite taxe si impoziteMunicipalitatea a scos la transparenta (procedura anterioara dezbaterii si votului) un proiect de hotarare de consiliu cu privire la stabilirea procedurii si a conditiilor de acordare a facilitatilor la plata obligatiilor fata de bugetul local in cazul unei calamitati naturale.
Astfel, potrivit initiativei, in situatia producerii unor calamitati naturale (cutremure, inundatii sau incendii provocate de fenomene naturale, alunecari sau prabusiri de teren etc.) se acorda scutire la plata impozitului pe cladiri si pe teren, la plata taxei pentru eliberarea certificatului de urbanism si la plata taxei pentru eliberarea autorizatiei de construire.
In cazul unor calamitati, Biroul Protectie Civila, Aparare din cadrul Primariei Municipiului Arad va trebui sa centralizeze toate sesizarile cetatenilor referitoare la efectele calamitatii, pe care, in maxim 7 zile de la inregistrare, le inainteaza comisiei de evaluare a pagubelor.
Aceasta verifica pe teren sesizarile, incheind un proces-verbal de constatare.
Inlesnirile la plata se acorda la cererea titularului impozitului pe cladiri sau teren si se aproba de prin hotarare a consiliului local.

Calin Ghinaciu - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]